Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Curatarea protezei dentare: cum, cu ce si cand?

Curatarea protezei dentare: cum, cu ce si cand?

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 15 septembrie 2017 Ultima actualizare: 11 ianuarie 2023

Proteza dentara reprezinta o solutie pentru inlocuirea partiala sau totala a dintilor, aceasta putand fi fixa sau mobila. Proteza fixa se mai numeste si punte dentara, iar proteza mobila se aplica persoanelor care si-au pierdut majoritatea dintilor. Este important de stiut faptul ca si protezele dentare, indiferent din materialul din care sunt create, trebuie ingrijite cu aceasi atentie cu care se ingrijesc dintii naturali deoarece si acestea se pot degrada in timp si pot aparea pete si depuneri de tartru.

Cum se curata proteza dentara?

Pentru a evita fracturarea protezei este indicat sa o curatati deasupra unui vas cu apa sau deasupra unui prosop, astfel incat, daca va fi scapata din maini, aceasta sa nu ia contact cu o suprafata dura. Totodata, trebuie curatate cu atentie zonele de ancorare a protezei, care pot fi prevazute cu capse sau crosete, deoarece aici se creaza un mediu prielnic de dezvoltare a tartrului, a inflamatiilor si chiar a infectiilor. Daca elementele de fixare sunt create din metale sau proteza este captusita cu un material special pentru gingii sensibile, este recomandat sa urmati instructiunile de curatare ale medicului stomatolog.

Cu ce se curata proteza dentara?

Cu toate ca majoritatea persoanelor care poarta proteza dentara nu dau importanta acestui aspect, este important de punctat ca igiena orala, in aceste cazuri, se face doar cu produse specifice. Nu este recomandat sa se foloseasca pasta de dinti clasica, deoarece aceasta, gratie componentelor sale abrazive, poate deteriora suprafata lucioasa a protezei. Totodata, este contraindicat sa se foloseasca apa fierbinte, aceasta putand deforma proteza. De asemenea, periuta de dinti cu care se va realiza igiena este indicat sa fie una dedicata curatarii protezelor dentare, cu peri moi si cap mic. In farmacii exista produse special concepute pentru curatarea protezelor dentare, acestea avand rolul de a dizolva si indeparta eficient petele si placa de tartru, avand, totodata rol dezinfectant si antibacterian. In plus, fata de o pasta de dinti clasica, acestea previn eficient aparitia inflamatiilor la nivelul gingiilor. Se gasesc sub forma de solutii sau comprimate care se dizolva in apa.

Cand se curata proteza dentara?

Proteza dentara se curata zilnic, atat dimineata cat si seara, indiferent daca pe parcursul noptii este purtata sau nu. Daca dentistul a recomandat indepartarea protezei dentare pe timpul noptii, atunci aceasta trebuie obligatoriu pusa in apa pentru a preveni uscarea si deformarea sa. Persoanele care folosesc adezivi de fixarea a protezei dentare trebuie, cu atat mai mult, sa realizeze igiena orala in fiecare dimineata si seara. Sunt cazuri in care, daca nu este fixata bine, anumite alimente pot patrunde sub proteza, caz in care este indicat sa fie scoasa si curatata sau, cel putin, clatita cu apa rece. De asemenea, nu uitati sa va curatati gingiile, limba si cerul gurii cu o periuta moale de fiecare data cand faceti igienizarea protezei, astfel veti stimula circulatia sangvina si veti indeparta tartrul care ar putea afecta dintii naturali.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina