Daltonismul: Cum apare boala, simptome, cum se poate corecta
Ce este daltonismul?
Daca aveti daltonism, inseamna ca vedeti culorile diferit decat majoritatea oamenilor. De cele mai multe ori, daltonismul face dificila diferenta dintre anumite culori. De obicei, daltonismul apare in familii. Nu exista leac, dar ochelarii si lentilele de contact speciali pot ajuta. Majoritatea persoanelor daltoniste sunt capabile sa se adapteze si nu au probleme cu activitatile de zi cu zi. Principalul simptom al daltonismului este ca nu vad culorile asa cum o fac majoritatea oamenilor. Daca sunteti daltonist, este posibil sa aveti probleme in a vedea:
- Diferenta dintre culori
- Cat de stralucitoare sunt culorile
- Diferite nuante de culori
Simptomele daltonismului sunt adesea atat de usoare incat este posibil sa nu le observati. Si din moment ce ne obisnuim cu modul in care vedem culorile, multi oameni cu daltonism nu stiu ca o au. Persoanele cu cazuri foarte grave de daltonism pot avea si alte simptome - cum ar fi miscari rapide ale ochilor dintr-o parte in alta (nistagmus) sau sensibilitate la lumina.
Tipuri de daltonism
Daltonismul rosu-verde - Cel mai comun tip de daltonism face dificila diferenta dintre rosu si verde. Exista 4 tipuri de daltonism rosu-verde:
Deuteranomalia este cel mai frecvent tip de daltonism rosu-verde. Face verdele sa para mai rosu. Acest tip este usor si de obicei nu impiedica activitatile normale.
Protanomalia face rosul sa para mai verde si mai putin stralucitor. Acest tip este usor si, de obicei, nu impiedica activitatile normale. Ambele protanopia si deuteranopia te fac sa nu poti face deloc diferenta dintre rosu si verde.
Daltonismul albastru-galben - Acest tip mai putin obisnuit de daltonism face dificila diferenta dintre albastru si verde si intre galben si rosu. Exista 2 tipuri de daltonism albastru-galben:
Tritanomalia face dificila diferenta dintre albastru si verde si intre galben si rosu.
Tritanopia te face sa nu poti face diferenta dintre albastru si verde, violet si rosu si galben si roz. De asemenea, face culorile sa para mai putin stralucitoare.
Daltonism complet - Acest lucru se mai numeste si monocromie si este destul de neobisnuit. In functie de tip, s-ar putea sa intampinati si probleme de a vedea clar si s-ar putea sa fiti mai sensibil la lumina. Un astfel de caz celebru este cazul lui Neil Harbisson. Neil Harbisson s-a nascut in Marea Britanie cu acromatopsie, o afectiune rara care consta in incapacitatea de a distinge culorile. Boala lui Neil e cea mai rara forma de daltonism. Neil si-a petrecut copilaria si adolescenta in doar in alb si negru, pana cand un cibernetician i-a implantat o antena in craniu, cu ajutorul careia percepe culorile prin sinestezie. Mai exact, fiecarei culori ii sunt asociate unde sonore in functie nu doar de culoare, dar si de saturatie, intensitate, concentratie, paletare. Astazi, cu ajutorul antenei, Neil poate percepe prin unde sonore culori vizibile si invizibile, de tip infrarosii si ultraviolete.
Conexiunea la internet a antenei ii permite sa primeasca informatii despre culori din afara spatiului terestru, precum si imagini, videoclipuri, muzica sau apeluri telefonice direct in cortex prin dispozitive externe, cum ar fi telefoanele mobile sau satelitii. Harbisson a asimilat identitatea de cyborg si simte ca atat mintea, cat si trupul sau sunt parti ale unui tot cibernetic. Din perspectiva sa, el nu foloseste tehnologia, ci afirma ca este tehnologie.Pentru ca antena nu este detasabila, ci o extensie a corpului sau, Neil Harbisson este recunoscut ca cyborg in documentele emise de Marea Britanie.
Care este tratamentul pentru daltonism?
Nu exista un remediu pentru daltonismul care se transmite in familii, dar majoritatea oamenilor gasesc modalitati de a se adapta la aceasta. Copiii cu daltonism pot avea nevoie de ajutor pentru anumite activitati de la clasa, iar adultii cu daltonism pot sa nu poata face anumite locuri de munca, cum ar fi sa fie pilot sau designer grafic. Retineti ca, de cele mai multe ori, daltonismul nu cauzeaza probleme serioase. Daca daltonismul apare din cauza unei alte probleme de sanatate, medicul dumneavoastra va trata afectiunea care cauzeaza problema. Daca luati un medicament care provoaca daltonism, medicul dumneavoastra va poate ajusta cat luati sau va poate sugera sa treceti la un alt medicament.
Din secretele ochiului uman
Aproximativ 80% din amintirile pe care le avem le datoram ochilor, acestea inregistrandu-se vizual.
Doar 8% din populatia globului se naste cu ochi albastri. Aceasta culoare a ochiului uman a aparut in urma unei mutatii genetice, in urma cu circa 10.000 de ani.
Se estimeaza ca doar 2% din populatia lumii are ochi verzi, fiind cea mai rara culoare a ochilor. La polul opus de afla ochii caprui, cu nuanta cea mai comuna a irisului.
Muschii ochiului sunt cei mai activi muschi din tot corpul. Ei functioneaza si in timpul somnului.
Atunci cand privim o persoana care ne place, cand suntem excitati, cand simtim o bucurie sau o teama foarte mare, pupilele se dilata cu pana la 45%.
Ochiul uman poate sa distinga 500 de nuante diferite de gri si 10 milioane de nuante de culori.
In esenta, exista trei culori primare-rosu, verde si albastru- care alcatuiesc milioane de culori deosebite.
Fiecare ochi are trei receptori, cate unul pentu fiecare culoare primara, care sunt responsabili pentru crearea experientei de culoare, stimulate in diferite combinatii.
Corneea ochiului uman este asemanatoare cu cea a rechinilor, aceasta din urma putand fi folosita la om intr-o interventie chirurgicala pentru un transplant de cornee.
Fiecare ochi contine 107 milioane de celule, toate fiind sensibile la lumina.
Ochiul uman are un diametru de aproximativ 2,5 cm si cantareste in jur de 8 grame.
Oamenii folosesc expresia „cat ai clipi” pentru ca muschiul ocular este cel mai rapid din corp. O clipire dureaza intre 100 si 150 de milisecunde, astfel ca este posibil sa clipim de cinci ori intr-o secunda. Oamenii clipesc, in medie de 17 ori pe minut, de 14.280 de ori pe zi si de 5,2 milioade de ori pe an.
Ochiul uman se poate concentra pe aproximativ 50 de lucruri pe secunda.
Noi vedem cu creierul, nu cu ochii. In cele mai multe cazuri, vederea in ceata sau distorsionata nu are nicio legatura cu globul ocular. Este vorba despre o problema la nivelul cortexului vizual din creier.
Ochii folosesc 65% din energia creierului, mai mult decat orice alta parte a corpului.
Ochiul este un organ complex, cu peste 2 milioane de componente. In organism este pe locul doi, fiind intrecut doar de creier.
La nastere, ochiul unui copil are aproximativ 75% din dimensiunea unui ochi de adult. La celelalte organe procentul este mult mai mic.
O tumoare rara, numita „dermoid limbic„ poate face ca din globul ocular al unei persoane sa creasca fire de par.
Nou-nascuţii vad totul cu susul in jos pana cand creierul lor invaţa sa proceseze informaţia corect. Nou-nascutii au o acuitate vizuala extrem de scazuta. Bebelusii abia veniti pe lume nu pot percepe o imagine clara la o distanta mai mare de 20-40 de centimetri. Acuitatea lor vizuala este de 5%-10%.
Muschii din jurul pleoapelor au cele mai rapide reactii dintre toti muschii corpului omenesc, avand capacitatea sa se contracte in mai putin de o sutime de secunda. Acest lucru ne permite sa clipim de 10-20 de ori pe minut, in medie.
Irisul contine 266 de puncte caracteristice distincte. Culoarea, textura si modelul irisului sunt unice, acesta fiind si motivul pentru care sunt utilizate scanarile oculare pentru identificarea unei persoane. La fel ca in cazul amprentelor digitale, irisul a doua persoane nu este niciodata la fel.
Genele au o durata de viata de aproximativ trei luni. In medie, intre una si cinci gene cad in fiecare zi. Dureaza intre 4 si 8 saptamani ca geana cazuta sa fie inlocuita de alta care ajunge sa creasca la aceeasi dimensiune. Sprancenele se reinnoiesc la aproximativ 2 luni.
Ochii bebelusilor nu pot secreta lacrimi pana cand implinesc aproximativ 6-8 saptamani.
Globul ocular are un diametru de circa 16 milimetri la nastere si ajunge sa creasca pana la 23 de milimetri in 3 ani de viata. Diametrul maxim, de 25 de milimetri, este atins pana la instalarea pubertatii.
In conditii optime, ochii pot percepe flacara unei lumanari de la o distanta de circa 20 de kilometri. Desi suprafata Pamantului este curbata la o distanta de 3 km, capacitatea noastra de a vedea se extinde cu mult peste aceasta distanta. Daca Pamantul ar fi complet plat, ati putea vedea lumini stralucitoare care se afla la sute de mile distanta. In intunericul nocturn am putea vedea chiar flacara unei lumanari situate la distanta de 48 km.
Ochiul uman are 2 milioane de elemente functionale, avand capacitatea sa proceseze 36.000 de biti de informatie pe ora. Tot ochii pot sa isi ajusteze pozitia in functie de miscarile capului in doar cateva milisecunde.
Diferenta dintre ochiul uman si cel al unei pasari de prada este imensa (din punct de vedere al acuitati vizuale)-ceea ce un soim poate vede de la 6 metri un om vede de la un metru.
Omatofobia este frica de sau pentru ochi. Este considerata o fobie sociala, deoarece implica situatii sociale, cum ar fi privitul in ochii cuiva, atingerea ochilor de catre cineva sau lucruri care pot intra in ochi.
Corneea este singurul tesut din corpul uman care nu este vascularizat.
Ochiul uman are o foarte mare capacitate de vindecare, cu o ingrijire adecvata, este nevoie de doar aproximativ 48 de ore pentru a se repara o zgarietura minora a corneei.
„Ochii rosii” apar in fotografii deoarece lumina blitului ricoseaza din zona posterioara a ochiului. Coroida, stratul mediu al globului ocular, fiind bogata in vase de sange este cea responsabila pentru „ochii rosii”.
Potrivit ultimei statistici, in Romania peste 10,8 milioane de persoane poarta ochelari, ceea ce reprezinta mai mult din jumatatea populatie
Persoanele care sufera de diabet zaharat tip 2 nu prezinta de cele mai multe ori simptome care ar da de gol boala. De aceea multi dintre noi nici macar nu stim ca suferim de aceasta afectiune pana la un control oftalmologic de rutina care poate depista acele mici vase de sange sparte din spatele ochiului, semn frecvent al instalarii diabetului.
Anumite afectiuni oculare, cum ar fi glaucomul dar si probleme de sanatate, precum accidentele vasculare cerebrale, pot duce la dezvoltarea unor unghiuri moarte care se simt in campul vizual. Astfel, pacientii se pot confrunta cu pete albe sau negre, asa-numitele unghiuri moarte. In astfel de situatii, creierul primeste semnale de avertizare si impulsioneaza ochiul care nu este afectat ca trebuie sa preia functiile ochiului bolnav. Vei observa ca daca iti apar pete negre in vedere pe o parte a ochiului, imediat ce clipesti de cateva ori aceasta problema dispare, ca urmare a “umplerii” acelei pete de catre ochiul sanatos.
Cristalinul reprezinta lentila naturala a ochiului, a carei functie este de a se concentra pe obiectul asupra caruia priviti. Intr-un singur minut gandeste-te cat de multe imagini iti trec prin fata ochilor si cate distante, mai mici sau mai mari trebuie sa proceseze aceasta lentila umana. De fiecare data cand iti muti privirea, cristalinul schimba focusul atat de rapid chiar fara ca tu sa-ti dai seama. Compara asta cu o lentila foto obisnuita si iti vei da seama cat de complex este acest mecanism.