De ce tusim? Cum poti scapa de tuse atunci cand apare
Tusea este unul dintre cele mai frecvente simptome dintr-o multime de boli si afectiuni si nu numai. Poti sa tusesti cand te ineci cu mancare, cu apa, cu praf, poti sa tusesti din cauza unei alergii, poti sa tusesti in urma unei lovituri, poti sa tusesti dintr-o multime de motive. Din pacate, potrivit ultimelor cifre, 60% dintre persoanele care au episoade de tuse identifica si cauza cu adevarat.
Tusea este un reflex de apărare al organismului care împreună cu clearance-ul mucociliar si bronhoconstricția (alte doua mecanisme esentiale) pot proteja eficient tractul respirator de inhalarea de corpuri străine prin curățarea secrețiilor bronșice in exces. Atunci când diferiti germeni sau iritanti (polen, praf) vă irită căile respiratorii, corpul dumneavoastră răspunde automat, tusind. Similar altor reflexe precum strănutul sau clipitul, tusea vă ajută să vă protejați. Atunci cand atributele tusei - intensitatea, frecventa, sonoritatea se modifica, putem vorbi de tuse ca simptom ce insoteste o afectiune (de cele mai multe ori de natura infectioasa dar nu numai).
Tusea intre gripa si raceala si alte patologii
Răceala si gripa sunt, de obicei, însoțite de tuse. Tusea poate să apară chiar de la începutul unei infecții virale și poate persista chiar și atunci când celelalte simptome dispar. In infectiile virale, tusea este de obicei uscată (seacă) la debut, ca apoi să devină productivă și în cele din urmă să revină la forma uscată.
Unele dintre patologiile insotite de tuse sunt:
- Patologiile de natura infectioasa ale tractului respirator superior, de cauza virala sau bacteriana precum sinuzita, amigdalita, bronsita
- Rinita alergica
- Patologiile de natura infectioasa ale tractului respirator inferior – virale sau bacteriene
- Insuficienta cardiaca - scăderea puterii de contractie face ca inima sa preia cu dificultate sangele care se reintoarce din organism, ceea ce duce la stagnarea acestuia in plamani, ducand la congestia pulmonara ce se manifesta prin ingreunarea respiratiei (dispneea) si tuse persistenta cu eliminare de mucus (sputa), declansate initial la eforturi mari iar pe masura agravarii disfunctiei cardiace, la eforturi obișnuite si uneori chiar si in somn;
- Boala de reflux gastroesofagian
- BPOC (boala pulmonara obstructiva-cronica) si exacerbarile sale. BPOC este o boala respiratorie cronică ce determina ingustarea progresiva si ireversibila a căilor respiratorii inferioare, cu limitarea fluxului de aer.
- Astmul si exacerbarile sale - se produce mucus lipicios deoarece căile respiratorii sunt inflamate și iritate.
Una dintre cele mai frecvente afectiuni respiratorii este bronsita acuta. Afectiunea poate ficauzata de infectii virale sau bacteriene. De exemplu, in SUA, aproximativ 10% dintre vizitele la medic in ambulator sunt determinate de bronsita (100 milioane de vizite anual), in timp ce, la copii, bronsita este unul dintre primele 5 motive de vizita la medicul pediatru. Bronșita acută poate apărea și la persoanele diagnosticate cu sinuzită (acută sau cronică) sau diferite boli alergice si poate fi gravă la persoanele cu boli pulmonare sau cardiace. Pneumonia este o complicație care poate urma bronșitei.
Bronsita se manifesta initial sub forma unei congestii in zona pieptului, urmata evident de tuse. Cu cat mucusul se acumuleaza in plamani, bolnavul va incepe sa elimine flegma (sputa). Bronsita acuta poate fi insotita si de :
- Febra si durere
- Dificultati de respiratie
- Respiratie suieratoare
Cum se tratează bronsita acuta? Pentru ca etiologia (cauza) este frecvent virala, tratamentul tinteste ameliorarea simptomatologiei si poate include:
- Medicatie mucolitica pentru tusea productiva (disponibila intr-o varietate de forme farmaceutice – de la sirop si pana la comprimate efervescente)
- Siropuri pe baza de plante impotriva tusei productive (extractul de iederă este cel mai frecvent folosit)
- Medicatie simptomatica pentru reducerea febrei si a durerii
- Cresterea aportului de lichide
- Evitatea fumatului sau, pentru nefumatori - a fumului de tigara
Dar de ce tusesc?
Tusea este, in principal, un reflex de a indeparta corpurile straine din tractul respirator. Insa tusea poate sa apara si din cauza unor virusuri si infectii, spun specialistii britanici citati de Daily Mail sfatuind ca, daca aceasta dureaza de mai mult de opt saptamani, sa mergi la un doctor. In cazul in care este vorba de simptome pe care nu le-ai mai avut, cum ar fi expectoratie cu sange, este nevoie sa mergi de urgenta la un medic.
Ce inseamna tuse uscata?
Tusea uscata este o forma de tuse cronica, persistenta, care poate sa se manifeste cu oscilatii in intensitate si ca frecventa, dar care nu dispare. Se poate intampla ca episoadele de tuse seaca sa apara in timpul zilei si sa dureze 2-3 minute pana la 7-8 minute, sau poate aparea in timpul noptii si sa aiba intensitate mai mare si durata mai lunga. In functie de varsta si de persoana care are accesele de tuse, in cazuri extreme aceasta tuse poate sa duca si la episoade de incontinenta urinara.
Cauze posibile: In unele cazuri, problemele pot sa apara din cauza unei hipersensibilitati la nivelul cailor respiratorii superioare, care este declansata de aerul din stomac. Odata dezvoltata aceasta hipersensibilitate, pacientii vor avea episoade de tuse la orice factor care irita gatul, cum ar fi praful sau aerul rece. Pentru aceasta situatie, cel mai probabil medicul iti va da antihistaminice.
Dar tusea seaca poate sa fie un simptom totodata ca urmare a unei infectii cu un virus gripal sau o raceala. In acest caz, tusea seaca poate sa apara fie la debutul racelii, fie la final, persistand in asemenea situatii mult timp dupa ce toate celelalte simptome au disparut. Bronsita si laringita sunt adesea cauzele tusei neproductive. Sau episoadele de tuse seaca pot fi cauzate si de alergii. Alergiile cauzeaza iritatii la nivelul ochilor, nasului si chiar si gatului, aparand astfel tusea. Alergia la polen, la iarba si la praf pot declansa episoade de tuse neproductiva. Si astmul poate fi cauza tusei neproductive persistente.
Agentii poluanti din aer pot de asemenea irita gatul, declansand tusea. Fumul de tigara este un agent poluant care cauzeaza tusea seaca, atat in randul fumatorilor activi, cat si in randul nefumatorilor expusi la fumul de tigara. Exista cazuri cand si aciditatea crescuta de la nivelul stomacului, care urca catre gat din cauza bolii de reflux gastroesofagian, poate irita gatul, declansand astfel episoade de tuse. Acest lucru se intampla in special atunci cand persoana sta intinsa dupa ce mananca.
Aerul foarte uscat, fie el cald sau rece, dintr-o incapere, poate declansa tuse seaca. Tusea dispare de la sine in cateva zile, dupa ce persoana se adapteaza noului mediu. Tusea seaca poate sa fie si de natura psihogena (pe fond nervos), insa care nu are o cauza fizica reala. Aceasta tuse se diferentiaza de celelalte tipuri de tuse seaca prin faptul ca noaptea nu apare deloc, sau poate sa aiba episoade violente dupa un moment tensionat din viata persoanei la job sau in viata personala.
Tusea poate gadila?
Da. Sunt cazuri cand tusea seaca da senzatie de producere a flegmei, dar asta nu se intampla si cel in cauza simte ca are un nod in gat sau o pana de gasca. Tusea de acest tip poate fi provocata de ceea ce numesc doctorii scurgere postnazala, aceasta fiind cauza a aproximativ 7% din cazurile de tuse. In mod normal, glandele de la nivelul nasului si sinusurilor produc zilnic o anumita cantitate de mucus subtire, dar aceasta se scurge neobservata pe gat. Insa, atunci cand mucusul devine mai gros sau este produs intr-o cantitate mai mare, de regula din pricina unei alergii, infectii, raceala sau gripa, sau din cauza unui sistem imunitar slabit predispus la infecii, se declanseaza refluxul de a tusi.
Ce inseamna tuse zgomotoasa?
Tusea foarte uscata poate deveni zgomotoasa, iar cu timpul poate duce la o respiratie greoaie. Se manifesta de regula noaptea, dar si ziua, cu intermitente. O astfel de tuse poate aparea dupa o raceala, gripa sau dupa alte infectii respiratorii si poate fi determinata de o inflamatie puternica la nivelul cailor respiratorii. In cele mai multe cazuri, ar trebui sa dispara de la sine dupa cateva saptamani.
Tusea poate sa doara?
Cand tusea uscata are o durata de timp cuprinse intre 6-8 minute, si o frecventa de 8-10 ori pe zi, poate provoca dureri la nivelul coastelor si poate fi insotita de mucus gros si galbui, gri sau verde. Ea mai poate fi insotita de durere in zona pieptului, de inflamatii la nivelul gatului, respiratie greoaie si nas infundat. In acest caz putem vorbi de o bronsita acuta, care apare de obicei dupa o infectie a cailor respiratorii, cum ar fi o raceala.
Exista cazuri cand tusea lasa un gust amarui, iar senzatia de gust amarui poate sa apara dupa un episod de ras excesiv, sau noaptea dupa somn. In aceasta situatie, cel mai des este vorba de acidul din stomac care ajunge in esofag, iritandu-l, fenomenul fiind cunoscut drept reflux gastroesofagian.
Ce inseamna daca respir greu dupa episoadele de tuse?
Daca tusea seaca este insotita de dificultati de respiratie dupa fiecare episod, si mai apar si alte simptome precum pierderea apetitului alimentar, scadere in greutate, tuse cu pusee de sange si o durere ascutita in zona plamanilor, atunci poate fi vorba de cancer la plamani si problema este ca simptomele pot fi confundate usor si cu o infectie in piept. Diferenta insa este ca tusea persista multe saptamani. E nevoie de la primele episoade sa se faca un control medical amanuntit.
Ce inseamna tuse grea?
O tuse grea, insotita de multa expectoratie, rigiditate in zona pieptului si dificultati in respiratie, cu frecventa mare pe timpul zilei, poate fi generata de bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) - nume general pentru mai multe afectiuni cronice de plamani, cum ar fi bronsita cronica si emfizemul. Cel mai adesea acestea apar din cauza fumatului, insa, in 10% dintre cazuri pot fi determinate si de expunerea la praf, poluare si de mostenirea genetica.
Ce cauzeaza tusea productiva?
Infecția tractului respirator, fumatul sau poluarea aerului pot face ca mucusul existent in căile respiratorii să devină dens și lipicios, si sa duca la infundarea acestora. În acest caz, procesul natural de curățare nu este suficient de puternic pentru a elimina mucusul din plămâni. Respiratia devine dificilă iar mucusul în exces poate agrava infecția. Organismul are nevoie sa elimine mucusul, si astfel apare tusea productivă.