Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Tusea la copii: Cand trebuie sa mergi la doctor

Tusea la copii: Cand trebuie sa mergi la doctor

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 septembrie 2022 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Tusea la copii nu e ceva grav daca apare random si nu are recurenta. De multe ori ea poate totusi sa fie generata de o infectie a cailor respiratorii superioare provocata de un rinovirus. In categoria aceasta intra peste 250 de tipuri de astfel de virusuri. Simptomatologia este clasica: dureri de cap, dureri de gat, pierderea gustului si mirosului, stranut, nas infundat si dificultati respiratorii. In anumite cazuri poate aparea si febra, pana in 38 de grade Celsius, si tusea. Raceala obisnuita dureaza in medie 7 zile, insa in cazul copiilor poate avea o manifestare mai lunga. Cum identifici cauza care genereaza tusea la copii si cand trebuie sa mergi la medic descopera in acest material.

Tuse vs. raceala? Care sunt simptomele de raceala la copii

Care sunt simptomele de tuse la bebelusi

Ce este tusea la copii. Tipuri de tuse la copii

Cand apare prima data tusea la copii? Brosiolita, prima forma de tuse

Bronsiolita si bronsita sunt contagioase? Diferente si puncte comune

Tuse vs. raceala? Care sunt simptomele de raceala la copii

Simptomele de raceala la copii nu difera foarte mult de cele ale adultilor. Cei mici pot experimenta rosu in gat, reducerea simtului gustativ si olfactiv, episoade de stranut, tuse, nas infundat si dificultati respiratorii. Daca apare febra se recomanda un consult medical pentru a se stabili intocmai cauza si tratamentul corespunzator. Copiilor le este indicat in mod obligatoriu repaos la pat si consumul unei cantitati mari de lichide, supe si ceaiuri, dar si fructe si legume in stare cruda.

De asemenea, camera copilului trebuie aerisita constant si pentru eliberarea cailor respiratorii se poate folosi aspiratorul nazal, aromoterapia cu ulei de eucalipt sau picaturile saline. Tratamentul medicamentos de baza se poate obtine fara reteta, in urma unei discutii cu farmacistul. Daca starea generala nu se imbunatateste in urmatoarele maxim 3 zile, se recomanda vizita la medicul pediatru. Conform statisticilor, un copil poate dezvolta intre 6-8 episoade de raceala pe an, cu precadere in sezonul rece.

 

Tusea foarte uscata poate deveni zgomotoasa, iar cu timpul poate duce la o respiratie greoaie. Se manifesta de regula noaptea, dar si ziua, cu intermitente. O astfel de tuse poate aparea dupa o raceala, gripa sau dupa alte infectii respiratorii si poate fi determinata de o inflamatie puternica la nivelul cailor respiratorii. In cele mai multe cazuri, ar trebui sa dispara de la sine dupa cateva saptamani. 

Tusea poate sa doara?

Cand tusea uscata are o durata de timp cuprinse intre 6-8 minute, si o frecventa de 8-10 ori pe zi, poate provoca dureri la nivelul coastelor si poate fi insotita de mucus gros si galbui, gri sau verde. Ea mai poate fi insotita de durere in zona pieptului, de inflamatii la nivelul gatului, respiratie greoaie si nas infundat. In acest caz putem vorbi de o bronsita acuta, care apare de obicei dupa o infectie a cailor respiratorii, cum ar fi o raceala. 

Tusea poate avea gust?

Exista cazuri cand tusea lasa un gust amarui, iar senzatia de gust amarui poate sa apara dupa un episod de ras excesiv, sau noaptea dupa somn. In aceasta situatie, cel mai des este vorba de acidul din stomac care ajunge in esofag, iritandu-l, fenomenul fiind cunoscut drept reflux gastroesofagian.

Ce inseamna daca respir greu dupa episoadele de tuse?

Daca tusea seaca este insotita de dificultati de respiratie dupa fiecare episod, si mai apar si alte simptome precum pierderea apetitului alimentar, scadere in greutate, tuse cu pusee de sange si o durere ascutita in zona plamanilor, atunci poate fi vorba de cancer la plamani si problema este ca simptomele pot fi confundate usor si cu o infectie in piept. Diferenta insa este ca tusea persista multe saptamani. E nevoie de la primele episoade sa se faca un control medical amanuntit. 

Ce inseamna tuse grea?

O tuse grea, insotita de multa expectoratie, rigiditate in zona pieptului si dificultati in respiratie, cu frecventa mare pe timpul zilei, poate fi generata de bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) - nume general pentru mai multe afectiuni cronice de plamani, cum ar fi bronsita cronica si emfizemul. Cel mai adesea acestea apar din cauza fumatului, insa, in 10% dintre cazuri pot fi determinate si de expunerea la praf, poluare si de mostenirea genetica. 

Ce cauzeaza tusea productiva?

Infecția tractului respirator, fumatul sau poluarea aerului pot face ca mucusul existent in căile respiratorii să devină dens și lipicios, si sa duca la infundarea acestora. În acest caz, procesul natural de curățare nu este suficient de puternic pentru a elimina mucusul din plămâni. Respiratia devine dificilă iar mucusul în exces poate agrava infecția. Organismul are nevoie sa elimine mucusul, si astfel apare tusea productivă.

Care sunt simptomele de tuse la bebelusi

Cu toate ca preiau anticorpi din imunitatea mamei si din laptele matern, bebelusii nu au un sistem imunitar suficient de dezvoltat incat sa faca fata virusurilor, prin urmare este posibil sa treaca prin 8-10 reprize de raceala in decursul primului an de viata. Raceala la bebelusi debuteaza lent, dureaza aproximativ 9 zile si este impartita in trei etape. La debut, bebelusul devine molesit si fara pofta de mancare, iar din a treia zi incepe sa-i curga nasul, iar secretiile sunt clare, apoase si curg constant. In faza de mijloc, urmatoarele trei zile, mucusul nazal devine mai gros si isi schimba culoarea, devenind galbui. Cel mic incepe sa aiba apetit, insa nu se mai odihneste corespunzator.

In aceasta etapa este posibil sa apara si tusea. Daca in oricare dintre aceste faze bebelusul incepe sa faca febra mai mare de 38 de grade Celsius este recomandat sa se mearga la medicul pediatru deoarece poate fi simptom de gripa, iar virusurile gripale, in special in cazul bebelusilor si copiilor, pot deveni extrem de agresive, motiv pentru care se recomanda vaccinul antigripal sezonier. Ultima faza este, in mod normal, o faza de vindecare.

Copilul incepe sa-si revina si sa manance normal, insa este posibil sa doarma mai mult decat de obicei. Somnul este benefic, in acest timp organismul se reface si sistemul imunitar prinde putere. Punctam ca raceala in cazul bebelusilor nu se trateaza cu medicamente clasice, cel mult se pot folosi picaturi saline pentru desfundarea nasului, baie cu aburi sau umidificator. In cazul tratamentelor naturiste trebuie consultat medicul. Raceala la bebelusi nu trebuie privita ca o catastrofa, din contra acestea episoade il ajuta pe cel mic sa-si dezvolte un sistem imunitar puternic.

 

Ce este tusea la copii? Tipuri de tuse copii

Tusea este o afectiune comuna a sistemului respirator caracterizata prin inflamarea bronhiilor terminale. Vorbim practic de cai respiratorii ce fac legatura intre trahee si plamani, prin care aerul este transportat la nivelul plamanilor. In urma bolii apare mucusul (sputa), care determina la randul sau tusea si respiratia greoaie. In cazul in care inflamatia se localizeaza si la nivelul traheei, si la nivelul bronhiilor, avem de-a face cu traheobronsita. Tusea la copii in functie de varsta si alti factori poate fi tuse uscata, tuse cu expectoratie, tuse magareasca, tuse cu recurenta in caz de alergii alimentare.

 

Tusea uscata este o forma de tuse cronica, persistenta, care poate sa se manifeste cu oscilatii in intensitate si ca frecventa, dar care nu dispare. Se poate intampla ca episoadele de tuse seaca sa apara in timpul zilei si sa dureze 2-3 minute pana la 7-8 minute, sau poate aparea in timpul noptii si sa aiba intensitate mai mare si durata mai lunga. In functie de varsta si de persoana care are accesele de tuse, in cazuri extreme aceasta tuse poate sa duca si la episoade de incontinenta urinara.

Cauze posibile: In unele cazuri, problemele pot sa apara din cauza unei hipersensibilitati la nivelul cailor respiratorii superioare, care este declansata de aerul din stomac. Odata dezvoltata aceasta hipersensibilitate, pacientii vor avea episoade de tuse la orice factor care irita gatul, cum ar fi praful sau aerul rece. Pentru aceasta situatie, cel mai probabil medicul iti va da antihistaminice.

Dar tusea seaca poate sa fie un simptom totodata ca urmare a unei infectii cu un virus gripal sau o raceala. In acest caz, tusea seaca poate sa apara fie la debutul racelii, fie la final, persistand in asemenea situatii mult timp dupa ce toate celelalte simptome au disparut. Bronsita si laringita sunt adesea cauzele tusei neproductive. Sau episoadele de tuse seaca pot fi cauzate si de alergii. Alergiile cauzeaza iritatii la nivelul ochilor, nasului si chiar si gatului, aparand astfel tusea. Alergia la polen, la iarba si la praf pot declansa episoade de tuse neproductiva. Si astmul poate fi cauza tusei neproductive persistente.

Agentii poluanti din aer pot de asemenea irita gatul, declansand tusea. Fumul de tigara este un agent poluant care cauzeaza tusea seaca, atat in randul fumatorilor activi, cat si in randul nefumatorilor expusi la fumul de tigara. Exista cazuri cand si aciditatea crescuta de la nivelul stomacului, care urca catre gat din cauza bolii de reflux gastroesofagian, poate irita gatul, declansand astfel episoade de tuse. Acest lucru se intampla in special atunci cand persoana sta intinsa dupa ce mananca.

Aerul foarte uscat, fie el cald sau rece, dintr-o incapere, poate declansa tuse seaca. Tusea dispare de la sine in cateva zile, dupa ce persoana se adapteaza noului mediu. Tusea seaca poate sa fie si de natura psihogena (pe fond nervos), insa care nu are o cauza fizica reala. Aceasta tuse se diferentiaza de celelalte tipuri de tuse seaca prin faptul ca noaptea nu apare deloc, sau poate sa aiba episoade violente dupa un moment tensionat din viata persoanei la job sau in viata personala.

Cand apare prima data tusea la copii? Bronsiolita, prima forma de tuse

Bronsiolita este o afectiune cu o recurenta destul de comuna, care poate aparea la orice varsta si are aceeasi simptomatologie indiferent de sex. Totusi, copiii si bebelusii prezinta un risc mai ridicat de imbolnavire, din cauza ca au un sistem imunitar mai vulnerabil. In plus, bronsiolita apare mult mai des in sezonul rece.

Bronsiolita este o infectie specifica a plamanilor care afecteaza bebelusii. Chiar daca virusul poate afecta persoane de orice varsta, insa este cel mai des intalnita in randul copiilor cu varsta de pana la 2 ani care au sistemul imunitar in curs de dezvoltare. Bronsiolita la bebelusi va afecta caile respiratorii, mai exact bronsiolele. Infectia va conduce spre obstructia bronsiolelor. Aerul nu va mai iesi din plamani ca si in mod normal, fapt ce va determina aparitia respiratiei suieratoare, care este in acelasi timp epuizanta si va determina copilul sa planga pentru ca nu poate respira corect. 

Bronsiolita acuta este predominant virala, caracteristica sugarilor si a copiilor mici. Bronsiolele se vor umple cu mucus. Afectiunea este cel mai des intalnita in perioada iernii. Din fericire, majoritatea cazurilor pot fi tratate de acasa. Bronsiolita este cauzata de catre existenta virusului sincitial respirator. Pe de alta parte, o raceala simpla sau o gripa poate o poate provoca. Cum o putem tine in control si care sunt complicatiile descopera in acest material.

 

Bronsiolita si bronsita sunt contagioase? Diferente si puncte comune

Bronsita este intr-adevar o boala contagioasa si se poate transmite extrem de usor. Cauzele de transmitere sunt agenti patogeni precum: virusuri, bacterii dar si vaporii toxici sau praful, in cazul bronsitei iritative.

Virusii care provoaca bronsita sunt: virusul gripal, rhinovirusuri, adenovirusuri, coronavirus, virusul respirator sincitial;

Bacteriile care provoaca bronsita pot fi: streptococi si pneumococi;

De asemenea, în cazul adulților, alți factori de risc pentru bronșită sunt: fumatul, astmul, leziunile toracice, imunitatea scazuta, bolile cronice, dar si alte aspecte ce tin de stilul de viata. In functie de mediul de declansare, de factorii de risc, de varsta, bronsita poate fi acuta sau cronica si trebuie tratata in functie de forma cu care ne confruntam. In acelasi timp, mai putem vorbi si despre bronsiolita (intalnita mai ales la bebelusi si copii mici) si despre bronsita astmatiforma (cand bronsita se suprapune cu astmul).

 

In mod normal, la primul semn de probleme respiratorii, copiii trebuie sa fie consultati de un medic specialist. Nu se va neglija sub nici o forma tusea prelungita a copilului, deoarece poate duce spre complicatii grave, ireversibile. Parintii sunt sfatuiti sa se adreseze medicului pediatru atunci cand copilul lor vomita, cand respiratia devine mai rapida si mai ales cand apare retractia tegumentelor intre coaste in timp ce micutul respira. 

In cazul in care tusea va persista mai mult de 2 sau 3 zile dintr-o saptamana, este de preferat sa se consulte pediatrul. Nu se va trata tusea cu antibiotice. Tusea din timpul somnului, denumita si tusea nocturna, poate fi un alt semn de alarma. Daca tusea apare in urma unui episod spontan sau este declansata datorita starilor si emotiilor micutului, parintii trebuie sa apeleze cat de repede la medic. 

Exista cazuri in care copiii fac mai mult de 3 bronsiolite la rand. Consultul medical de specialitate este recomandat si chiar vital in cazul copiilor cu probleme cardiovasculare si a copiilor nascuti prematur. Daca nu este depistata si tratata corespunzator, bronsiolita la bebelusi poate evolua spre:

  • Bronsiolita acuta emfizematoasa - ce se caracterizeaza prin febra, anorexie, evolutie benigna si insuficienta respiratorie progresiva;

  • Bronsiolita edematoasa - caracterizata prin sindrom respirator sever, sindrom cardiovascular, sindrom neurologic, sindorm de coagulare intravasculara diseminata si varsaturi. Este o forma mai rara. 

Bronsita acuta este cea mai frecventa, este o afectiune cu care oricare dintre noi ne-am confruntat macar o data de-a lungul vietii si se vindeca in cel mult trei saptamani. Cele mai frecvente simptome ale bronsitei acute sunt:

  • Senzatia de arsura in piept;
  • Tuse seaca insotita de durere;
  • tuse expectoranta, cu eliminare de sputa;
  • Dureri de cap, febra, frisoane;
  • Respiratie greoaie si suieratoare;

Atunci cand vorbim de bronsita acuta avem urmatorii factori de risc: Imunitatea scazuta provocata de o alimentatie dominata de produse hiperprocesate, lipsa de vitamine si minerale din meniu, lipsa de lichide, leziuni la nivelul toracelui, fumatul activ sau pasiv, igiena precara, poluarea atmosferica.

Recurenta bronsitei acute duce la bronsita cronica, iar manifestarile in cazul bronsitei cronice sunt indelungate. Vorbim practic de o durata a bolii mai mare de trei saptamani si de o periodicitate de cateva luni:

Bronsita cronica are mai multe forme:

Bronsita cronica simpla - Este bronsita cronica insotita de expectoratii albicioase sau transparente.

Bronsita cronica mucopurulenta - Bronsita recurenta insotita de expectoratii purulente.

Bronsita cronica astmatica - In cazul pacientilor care sufera deja de astm si dezvolta bronsita cronica este vorba despre aceasta forma - astmatica - in care pacientul are dificultati de respiratie in diverse situatii - efort fizic, factori iritanti.

Bronsita obstructiva - Respiratia pacientului este obstructionata in acest caz, aerul nu mai circula in mod corespunzator, apare dispneea.

Bronsita cronica este o forma mai grava a bronsitei acute, astfel incat si simptomele sunt de o intensitate mai ridicata. Episoadele de tuse sunt intense, durerile in piept sunt mai puternice, iar simptomele sunt de durata. Totodata, persoanele sufera de bronsita cronica se confrunta cu stari de epuizare, respiratie urat mirositoare (halena), senzatia de congestie a sinusurilor.

In plus, pielea si buzele pot capata o nuanta usor vinetie, mai ales in cazul in care brosita cronica se agraveaza, deoarece organismul nu este bine oxigenat. Potrivit specialistilor, fumatul este cea mai comuna cauza a bronsitei cronice. Altfel spus, circa 90% dintre persoanele care au bronsita cronica sunt fumatoare. In plus, simptomele bronsitei se accentueaza in cazul efortului fizic si al persoanelor supraponderale, deoarece in aceste cazuri exista deja premisa dificultatilor de respiratie, astfel incat o afectiune a cailor respiratorii va fi si mai puternic resimtita.

Majoritatea cazurilor de bronsita acuta sunt determinate de virusuri si se vindeca fara tratament medicamentos. Tratamentul este stabilit in functie de factorul declansator. Daca medicul considera ca a intervenit suprainfectarea bacteriana, atunci e nevoie de un antibiotic.

Pentru preventie, e bine sa tinem cont de urmatoarele lucruri: Se recomanda consumul de lichide la fiecare 1-2 ore, compot, ceaiuri, apa plata, fresh-uri de fructe. La fel de importanta este odihna si mai mult decat atat, renuntarea la fumat.

Daca ai tuse severa sau care te impiedica sa dormi, medicul iti poate recomanda medicamente care suprima tusea. Daca ai tuse uscata sau dificultati in eliminarea mucusului, medicul iti poate prescrie un expectorant. E important sa ai o dieta echilibrata si sa renunti la obiceiurile care iti pot periclita sanatatea.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina