De sezon: Descopera cele mai cunoscute leacuri batranesti pentru tuse. Cum le alegi
Tusea se catalogheaza drept un raspun normal al organismului si se produce atunci cand substantele iritante patrund in corp, iar sistemul respirator incearca eliminarea acestora, indiferent daca este vorba de praf, microbi sau orice alt agent ”considerat” potential daunator de catre sistemul respirator. Desi tusea este o reactie a organismului, care protejeaza plamanii, aceasta poate fi extrem de neplacuta. In acest sens, episoadele de tuse pot chiar trezi din somn persoanele afectate, generand stari nedorite.
Multe persoane, atunci cand se confrunta cu tusea, doresc ameliorarea acesteia incercand produse naturiste, in special leacuri la indemana oricui. Suplimentele pe baza de plante sunt adesea alese pentru tratarea tusei, iar asta deoarece plantele demonstreaza inca o data puterea terapeutica pe care o au. Cu toate acestea, aceste produse naturiste nu inlocuiesc un consult medical.
Cum apare tusea seaca? Ce plante ne ajuta sa limitam efectele ei
In unele cazuri, problemele pot sa apara din cauza unei hipersensibilitati la nivelul cailor respiratorii superioare, care este declansata de aerul din stomac. Odata dezvoltata aceasta hipersensibilitate, pacientii vor avea episoade de tuse la orice factor care irita gatul, cum ar fi praful sau aerul rece. Pentru aceasta situatie, cel mai probabil medicul iti va da antihistaminice. Dar tusea seaca poate sa fie un simptom totodata ca urmare a unei infectii cu un virus gripal sau o raceala. In acest caz, tusea seaca poate sa apara fie la debutul racelii, fie la final, persistand in asemenea situatii mult timp dupa ce toate celelalte simptome au disparut. Bronsita si laringita sunt adesea cauzele tusei neproductive. Sau episoadele de tuse seaca pot fi cauzate si de alergii. Alergiile cauzeaza iritatii la nivelul ochilor, nasului si chiar si gatului, aparand astfel tusea. Alergia la polen, la iarba si la praf pot declansa episoade de tuse neproductiva. Si astmul poate fi cauza tusei neproductive persistente.
Agentii poluanti din aer pot de asemenea irita gatul, declansand tusea. Fumul de tigara este un agent poluant care cauzeaza tusea seaca, atat in randul fumatorilor activi, cat si in randul nefumatorilor expusi la fumul de tigara. Exista cazuri cand si aciditatea crescuta de la nivelul stomacului, care urca catre gat din cauza bolii de reflux gastroesofagian, poate irita gatul, declansand astfel episoade de tuse. Acest lucru se intampla in special atunci cand persoana sta intinsa dupa ce mananca. Aerul foarte uscat, fie el cald sau rece, dintr-o incapere, poate declansa tuse seaca. Tusea dispare de la sine in cateva zile, dupa ce persoana se adapteaza noului mediu. Tusea seaca poate sa fie si de natura psihogena (pe fond nervos), insa care nu are o cauza fizica reala. Aceasta tuse se diferentiaza de celelalte tipuri de tuse seaca prin faptul ca noaptea nu apare deloc, sau poate sa aiba episoade violente dupa un moment tensionat din viata persoanei la job sau in viata personala.
Care sunt cele mai cunoscute remedii naturiste care ne ajuta sa scapam de tuse
Chiar daca exista in prezent o multime de suplimente si medicamente care sunt recomandate de specialisti pentru a fi utilizate pentru ameliorarea tusei, exista de sute de ani remedii batranesti si leacuri babesti care pot ajuta si ameliora diferite simptome de tuse seaca sau productiva, precum:
Ghimbirul
Datorita componentelor sale antiinflamatorii, ghimbirul poate contribui la relaxarea membranelor cailor respiratorii, reusind sa amelioreze tusea. Ceaiu de ghimbir se poate indulci cu miere, adaugandu-se si suc de lamaie, dupa preferinte. Radacina de ghimbir se foloseste de sute de ani pentru a ameliora diferite tipuri de tuse si reuseste sa faca asta datorita ingredientelor, a vitaminelor si mineralelor care intra in compozitia plantei. In ghimbir gasim:
- NA (sodiu);
- K (Potasiu);
- Ca (Calciu);
- Vitamina C in stare pura;
- Fe (Fier);
- Vitamina B2 (riboflavina);
- Mg (Magneziu);
Gargara cu sare
Acest remediu este cunoscut si de bunicii nostri, fiind o solutie care poate atenua tusea. Apa sarata poate diminua mucusul, iar astfel sa se reduca nevoia de a tusi. Intr-o ceasca cu apa calda se va adauga o jumatate de lingurita de sare, se amesteca, iar preparatul se mentine cateva secunde in gat, dupa care se inlatura.
Ceai cu miere
Mierea are proprietate antitusiva, putand calma astfel tusea. Lichidele fierbinti sunt si ele utile in ameliorarea tusei, iar ceaiul indulcit cu miere poate fi un remediu excelent, cu mentiunea ca mierea nu se adauga in lichide fierbinti.
Hidratarea corecta e esentiala in formele de tuse
Lichidele consumate la temperatura camerei pot atenua tusea. Acestea contribuie la mentinerea umiditatii in gat, fapt ce va alunga senzatia de uscaciune, care va produce uneori si tuse.
Cimbrul
Cimbrul are activitate spasmolitica in caile respiratorii si exercita un efect relaxant al muschiului bronhiol neted care justifica utilizarea sa ca antitusiv. Actiunea antispasmodica se datoreaza timolului si uleiului esential carvacrol, despre care se crede ca are capacitatea de a inhiba disponibilitatea calciului, care ar putea bloca conducerea nervoasa. Pe de alta parte, s-a dovedit ca actiunea flavonoidelor derivate din luteolol imbunatateste actiunea spasmolitica a fenolilor, care actioneaza in principal in trahee, datorita unei inhibari a fosfodiesterazei. Datorita acestor proprietati, cimbrul se recomanda in diferite episoade de tuse.
Tusea apare din cauza refluxului de acid gastric? Trebuie evitate bauturile carbogazoase si consumul de alcool
Refluxul de acid este o cauza comuna a tusei. Evitarea alimentelor care pot provoca reflux acid este una dintre cele mai bune modalitati de a controla aceasta boala si de a reduce tusea insotitoare. Fiecare individ poate avea diferite declansatoare de reflux acid pe care ar trebui sa le evite. Persoanele care nu sunt sigure ce cauzeaza pot incepe prin eliminarea celor mai frecvente declansatoare din dieta lor si monitorizarea simptomelor lor. Alimentele si bauturile care provoaca reflux acid includ cel mai adesea: alcool, cofeina, ciocolata, citrice, alimente grase si prajite, usturoi si ceapa, alimente condimentate si sare, rosii si produse care le contin.
Florile de soc
In ciuda aromei si gustului sau placut, ceaiul de soc exercita o actiune expectoranta, care va grabi vindecarea inflamatiei gatului si a tusei. Florile de soc contin substante antiinflamatoare si antivirale, iar in plus fata de ameliorarea tusei, ceaiul de flori de soc ajuta sistemul imunitar sa faca fata infectiilor virale si bacteriene. Socul este utilizat pentru inflamatia sinusurilor (sinuzita), raceli, gripa sau diferite forme de bronsita.
Evitati incalzirea excesiva a locuintei daca experimentati episoade repetate de tuse seaca
Mediile foarte uscate agraveaza in special tusea uscata iritanta, deoarece usuca si mai mult gatul. Prin urmare, daca aveti de obicei o temperatura ridicata in locuinta, este chiar mai important sa utilizati umidificatoare.
Lemnul dulce, un remediu bun pentru tuse
Radacina de lemn dulce are compusi bioactivi, cum ar fi acidul glicirizic, care ajuta la relaxarea reflexului tusei si, de asemenea, actioneaza ca un expectorant.
Vaporii de apa din baile fierbinti ajuta la expectoratie
Vaporii de apa dintr-un dus sau o baie fierbinte pot ajuta la expulzarea mucusului care provoaca o tuse productiva sau umeda. De asemenea, puteti prepara o infuzie de eucalipt sau rozmarin intr-o oala mare si inhalati aburul care iese timp de 5 minute.
Totodata, dupa efectuarea unei bai fierbinti se recomanda consumul de lichide la o temperatura apropiata de cea a corpului, maxim 40 de grade si nu mai putin de 35 de grade, adica lichide nici reci si nici ferbinti. Daca aveti alergii, este bine sa stiti ca tusea poate fi un simptom asociat cu acestea, iar daca tusea e declansata de la aburi este bine sa consultati un specialist. Prin urmare, incercati sa evitati contactul cu alergenii, astfel incat tusea sa isi faca mai rar aparitia. Cei mai comuni alergeni care pot declansa episoadele de tuse sunt: granulele de polen, acarienii de praf, parul de animale.
Menta
Frunzele de menta sunt bine cunoscute pentru proprietatile lor curative. Mentolul din aceasta planta poate ajuta la calmarea gatului si poate facilita respiratia. In plus, datorita compusilor volatili din frunze, menta are proprietati antibacteriene si poate imbunatati simptomele alergiilor, ajuta caile respiratorii sa scape de disconfort si este un real sprijin in eliminarea episoadelor de tuse productiva
Ceapa, un super aliat in lupta cu tusea. Cum se foloseste corect
Tusea uscata, de obicei, nu devine o problema serioasa de sanatate, ci ceva deranjant, care poate chiar sa intrerupa somnul. Ceapa este un aliment esential deoarece este o sursa de multi nutrienti si minerale esentiale si, de asemenea, este sinonim cu o sanatate buna.
Ceapa se taie felii
Este unul dintre cele mai traditionale si, de asemenea, cele mai eficiente remedii la domiciliu. Pentru a calma tusea uscata, este recomandat sa o puneti taiata intr-un castron si sa o asezati pe noptiera. Ceapa, fiind bogata in polifenoli si fiind taiata, isi elibereaza aromele care, atunci cand intra in contact cu aerul, vor preveni tusea repetata. In plus, daca aveti si congestie a membranelor mucoase, ceapa este, de asemenea, un remediu bun, deoarece le va hidrata si va va permite sa respirati mai bine.
Ceapa si miere
Mierea are o varietate de proprietati benefice pentru sistemul nostru imunitar. Prin urmare, combinarea cu ceapa este o optiune excelenta. Se ia o ceapa si se taie felii si se pune intr-o cratita. Se pune la fiert si se lasa sa fiarba cel putin 15 minute. Apoi se toarna doua sau trei lingurite de miere si se lasa sa stea peste noapte. Se strecoara apa pentru a scoate feliile de ceapa. Aveti astfel un sirop de tuse natural si eficient.
Bibliografie:
Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research; Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014);
Feldman M, et al., eds. Gastroesophageal reflux disease. In: Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management, Elsevier, 2021;
https://www.clinicalkey.com. Accessed Nov. 11, 2020.Yun JS, et al. Laparoscopic repair of hiatal hernia. Journal of Thoracic Disease. 2019;