Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Diferenta intre deodorant si antiperspirant. De ce sa alegi Perspirex!

Diferenta intre deodorant si antiperspirant. De ce sa alegi Perspirex!

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 martie 2023 Ultima actualizare: 28 martie 2023

Transpiratia si glandele sudoripare sunt elemente care fac parte din procesele vitale ale existentei umane. Daca am inceta sa transpiram n-am putea sa ne reglam termic temperatura cand temperaturile din mediul ambiant depasesc 36 de grade si n-am putea elimina toxinele care se aculumeaza in piele.

Practic, prin transpiratie reusim sa eliminam caldura excesiva din organism atunci cand temperatura mediului exterior este mai mare decat temperatura corpului si prin asTa reusim sa calibram termic corpul si sa nu suferim un AVC . In plus, secretia eliminata este mai curata ca apa de baut, atunci cand organismul este sanatos. In cazul unor infectii sau afectiuni ale sistemului imunitar transpiratia poate avea o anumita culoare din cauza bacteriilor si un miros neplacut. 

Totodata, in caz de anumite probleme medicale, stari febrile, infectii, complicatii ale unor boli, prin transpiratie transmitem anumite semnale ca in corpul nostru se petrec lucruri care ne-au dezechilibrat metabolismul. Cum putem sa tinem transpiratia sub control, cand sa folosim deodorante si cand sa folosim antiperspirante si cand devine insasi transpiratia semn al unei boli numite hiperhidroza, descoperiti in acest material.

Cum actioneaza deodorantele? Cum actioneaza antiperspirantele?

Deodorantele si antiperspirantele actioneaza in mod diferit chiar daca ambele lupta cu aceeasi problema - transpiratia. Dincolo de ingredientele care intra in compozitia acestor produse, si modul in care le folosim trebuie sa fie diferit pentru ca daca le incurcam riscam iritatii in zona axilelor. 

Deodorantele au fost gandite de specialistii in dermatocosmetica pentru a elimina sau pentru a masca mirosul de transpiratie. De cele mai multe ori, deodorantele sunt concepute pe baza de alcool si pot avea un anumit parfum. Atunci cand sunt aplicate pe pielea de la subrat, ele creeaza un mediu acid, care tine la distanta bacteriile responsabile cu mirosul neplacut de transpiratie.

Acest miros nu este determinat de transpiratia in sine, ci de bacteriile care se dezvolta in mediul cald si umed de pe pielea corpului nostru. Aceste bacterii apar in mod natural pe piele si nu toate sunt daunatoare. Problemele apar cand corpul nostru sufera de anumite boli autoimune si aceste bacterii sufera mutatii sau avem anumite boli ale glandelor endocrine sau dereglari hormonale si aceste bacterii se inmultesc prea repede. Cele mai comune specii de bacterii care traiesc in zona axilelor, zona pubiana si zona degetelor de la picioare sunt: Corynebacterium, Staphylococcus, Propionibacterium si Micrococcus.

Cum spuneam, bacteriile nu sunt periculoase pentru sanatatea noastra, daca organismul nostru este sanatos si in parametrii. Ele de devin periculoase cand avem un sistem imunitar slabit sau avem anumite boli in organism - infectii, viroze, dereglari psihosomatice. Pe scurt, un deodorant are proprietati antibacteriene, antifungice si hidratante, daca are in compozitia lui si uleiuri cu efect emolient sau are o textura onctuoasa. In acest fel, deodorantele pot proteja pielea delicata a subratului, care se poate irita foarte usor din cauza epilarii, transpiratiei si a folosirii produselor pe baza de alcool.

Exista si deodorante naturale, cel mai utilizat fiind cel cu piatra de alaun (o roca vulcanica). Acestea nu contin alcool si nici parfum, dar nu sunt eficiente pentru oricine. Deodorantele naturale sunt insa foarte populare in randul celor care nu se confrunta cu transpiratie abundenta si vor sa evite cosmeticele care contin ingrediente chimice. In plus piatra de alaun nu te scapa de mirosul neplacut si nu are capacitatea sa abdoarba particulele de transpiratie in caz ca suferi de hiperhidroza.

Antiperspirantele Perspirex, spre deosebire de deodorante care doar elimina mirosul neplacut, contin o substanta astringenta, care comprima tesuturile glandelor sudoripare si astfel reduc transpiratia. Cele mai utilizate substante astringente care se regasesc intr-un antiperspirant sunt sarurile de aluminiu.

Antiperspirantele sunt foarte utile pentru persoanele care transpira excesiv (sufera de hiperhidroza), dar trebuie retinut ca transpiratia este un proces fiziologic normal si nu trebuie sa fie eliminata complet. Prin urmare, aceste produse nu ar trebui utilizate foarte des, ci doar atunci cand este nevoie sau cand folosirea unor deodorante nu da rezultatele dorite. In plus, un antiperspirant nu trebuie folosit zilnic precum un deodorant ci se recomanda folosirea lui la un interval de 3 - 5 zile.

Unele persoane evita sa foloseasca antiperspirante, deoarece acestea contin saruri de aluminiu, o substanta despre care unele studii au sugerat ca poate influenta receptorii de estrogen de la nivelul sanilor. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice care sa fi demonstrat o legatura intre acest ingredient si riscul de cancer de san sau de tulburari hormonale. Prin urmare, antiperspirantele pot fi folosite in siguranta.

Ce contine transpiratia umana?

O picatura de transpiratie inseamna 99% apa, restul de 1% fiind urme de acid uric, amoniac, vitamina C si alte substante. Transpiratia la om provine de la doua tipuri diferite de glande sudoripare, care se afla in stratul de piele numit derma:

Glandele ecrine – Sunt numeroase, se gasesc in special pe palme, talpi, picioare si frunte. Se deschid la suprafata pielii prin pori. Produc transpiratia usoara care apare in zilele de vara. Se raceste imediat ce se evapora din piele. Este acea transpiratie care iti uda tricoul cand faci miscare;

Glandel apocrine – Se deschid in pori, dar mai ales in foliculii de par, in special de la subrat, scalp si zona inghinala. Produc transpiratia care contine proteine si acizi grasi, fiind mai densa. Aceasta transpiratie se declanseaza si cand esti foarte stresat, ai frici (frica de a vorbi in public, frica de inaltime), trac de scena, spaime (te sperie un caine, un animal de prada, etc) Practic apare declansata de alti stimuli nu neaparat caldura mediului inconjurator.

Ce este hiperhidroza, sau transpiratia excesiva?

Hiperhidoza sau transpiratia excesiva reprezinta un raspuns exagerat al glandelor sudoripare. Atunci cand suntem mai stresati, cand este foarte cald afara, cand facem efort fizic intens este normal sa transpiram, sa ni se umezeasca palmele, talpile sau axilele. Exista insa persoane care indiferent de starea afectiva, fie ca este iarna, fie ca este vara au in permanenta axilele sau palmele sau talpile picioarelor ude. Aici ne referim la o transpiratie excesiva, respectiv hiperhidroza care poate fi declansata de o multime de factori.

Care sunt cauzele aparitiei hiperhidrozei?

Potrivit specialistilor, hiperhidroza e de multe ori un simptom sau un efect al unor afectiuni ascunse. Astfel, o persoana care are obiceiul de a abuza de alcool si care are un inceput de ciroza hepatica, o insuficienta renala cu nivel mare de creatinina va pune presiune pe glandele sudoripare. Altfel spus, o persoana care are probleme cu urinarea va transpira excesiv pentru ca organismul va incerca sa elimine toxinele prin alte sisteme. 

In plus, transpiratia in exces apare si la emotii, stres sau chiar la bolnavii de inima care fac efort sau in cazul unor afectiuni endocrine. De multe ori este suficient să tratăm boala pentru a elimina si transpiratia in exces.  mai apare atunci cand ai o alimentatie bogata in saruri, grasimi sau cand indicele de masa corporal se indreapta spre obezitate. Ca in multe alte afecţiuni, regimul alimentar este esential in tratamentul hiperhidrozei. Asa cum am mai spus, transpiratia excesiva poate fi tinuta sub control daca eviti hrana super procesata, junk-food-ul, alimentele cu carbohidrati.  Este bine sa optezi pentru fructe si legume si o dieta saraca in saruri. 

De asemenea, este important consumul de alimente bogate in calciu si sa fie evitate produse precum ceapa sau usturoiul. In plus, este esentiala hidratarea, minimum 8 pahare pe zi, pentru a echilibra nivelul hidric din organism şi pentru a mentine constanta temperatura corpului. Totodata exista produse pe piata si suplimente care te pot ajuta sa tii transpiratia sub control.

Transpiratie si miros
Transpiratia este o functie importanta a corpului, regland temperatura corpului prin racirea pielii pentru a evita supraincalzirea. Adesea transpiram cand suntem activi fizic sau cand suntem intr-un mediu fierbinte. Transpiratia poate aparea si atunci cand suntem afectati emotional de situatii profesionale, cum ar fi interviuri, prezentari sau examene. Transpiratia poate fi declansata si de modificarile hormonale asociate cu pubertatea si menopauza.

In medie, avem 1,6 pana la 4 milioane de glande sudoripare pe tot corpul nostru si putem produce pana la 1 litru de transpiratie in fiecare zi. Cu toate acestea, in situatii in care suntem deosebit de activi sau intr-un mediu cald, putem transpira pana la de 10 ori mai mult.

Transpiratie excesiva

Excesul de transpiratie este obisnuit si se poate intampla oricui, oricand. Cei care sufera de transpiratie excesiva adopta adesea comportamente precum: evitarea strangerii mainilor sau ridicarea bratelor. Exista, de asemenea, si cei care nu sufera zilnic de transpiratie excesiva, dar se afla in situatii stresante in care transpiratia poate deveni o problema jenanta. ,,Miros? Se vede?” Acesti oameni se tem de posibilitatea ca cei din jur sa le descopere problema.

Persoanele care sufera de aceasta problema incearca sa o ascunda sau sa o controleze, se streseaza foarte tare, stresul declanseaza un raspuns neuro vegetativ si atunci aceste mecanisme neurovegetative stimuleaza mai mult glandele sebacee, iar hipertranspiratia va fi mai abundenta. Altfel spus, exista o legatura intre transiratia excesiva si comenzile pe care le primeste creierul.

Putini stiu de exemplu ca sistemul nervos vegetativ regleaza functiile involuntare ale corpului precum functia cardiaca, a respiratiei, a digestiei si a excretiilor. Trebuie sa constientizam ca rolul sistemului nervos, in mare, este de a integra organismul uman in mediul inconjurator, prin urmare orice anomalie care impiedica acest proces poate da nastere unei afectiuni a sistemului nervos.

pot se manifesta inclusiv prin transpiratie excesiva, dar si impotenta (la barbati) sau disfunctii urinare (atat la femei cat si la barbati) Dintre cele mai cunoscute si comune boli ale sistemului nervos amintim boala Parkinson, maladia Alzheimer, boala Huntington, epilepsia, paralizia, scleroza, autismul, meningita, nevroza, sciatica si hipertensiune intracraniana. 

Cum functioneaza Perspirex?

Perspirex functioneaza atat de eficient datorita ingredientului activ Clorura de Aluminiu. Clorura de Aluminiu reactioneaza cu apa si cu cheratina din glandele sudoripare, formand temporar un dop de gel care impiedica transpiratia sa ajunga pe suprafata pielii. Dopul de gel este eliminat pe parcursul a cateva zile, odata cu eliminarea naturala a celulelor moarte ale pielii.

Perspirex Strong este un produs proiectat special pentru persoanele cu probleme severe de transpiratie. Dermatologii il recomanda pentru ca acest produs ofera 5 zile de protectie impotriva transpiratie. In plus elimina si mirosul neplacut. Perspirex are rezultate bune atat pentru barbati cat si pentru femei datorita unui ingredient cheie - Clorura de Aluminiu. Clorura de Aluminiu reactioneaza cu apa si cu cheratina din glandele sudoripare, formand temporar un dop de gel care impiedica transpiratia sa ajunga pe suprafata pielii si sa irite derma.

Aplicati Perspirex seara, deoarece glandele sudoripare sunt mai putin active pe timp de noapte. Este foarte important ca pielea sa fie complet uscata si nelezata inainte de aplicare. Cand incepeti, utilizati Perspirex in fiecare seara pana cand veti obtine efectul dorit - de obicei in decurs de o saptamana. Permiteti Perspirex sa se usuce complet dupa aplicare. Spalati dimineata cu sapun si apa. Nu reaplicati deoarece efectul Perspirex va dura chiar si dupa dus.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina