Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Transpiratia nocturna: cauze, diagnostic si tratament

Transpiratia nocturna: cauze, diagnostic si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 31 august 2021 Ultima actualizare: 20 februarie 2025

Transpiratia este necesara pentru om, inclusiv transpiratia nocturna care apare in timpul somnului. Prin transpiratie eliminam toxine si ajutam corpul sa isi regleze temperatura. In plus, secretia eliminata este mai curata ca apa de baut, atunci cand organismul este sanatos. In cazul unor infectii sau afectiuni ale sistemului imunitar transpiratia poate avea o anumita culoare din cauza bacteriilor si un miros neplacut. Fara sa transpiram omul ar muri. </p><p>Ca idee, o picatura de transpiratie inseamna 99% apa, restul de 1% fiind urme de acid uric, amoniac, vitamina C si alte substante. Transpiratia la om provine de la doua tipuri diferite de glande sudoripare, care se afla in stratul de piele numit derma:

  • Glandele ecrine – Sunt numeroase, se gasesc in special pe palme, talpi, picioare si frunte. Se deschid la suprafata pielii prin pori. Produc transpiratia usoara care apare in zilele de vara. Se raceste imediat ce se evapora din piele. Este acea transpiratie care iti uda tricoul cand faci miscare;
  • Glandel apocrine – Se deschid in pori, dar mai ales in foliculii de par, in special de la subrat, scalp si zona inghinala. Produc transpiratia care contine proteine si acizi grasi, fiind mai densa. Aceasta transpiratie se declanseaza si cand esti foarte stresat, ai frici (frica de a vorbi in public, frica de inaltime), trac de scena, spaime (te sperie un caine, un animal de prada, etc) Practic apare declansata de alti stimuli nu neaparat caldura mediului inconjurator.

Dar ce se intampla cand transpiram nocturn si de ce se intampla asta chiar daca afara temperaturile nu depasesc 23-25 de grade vom descoperi in materialul urmator.

Ce este transpiratia nocturna?

Care sunt cauzele aparitiei?

Care sunt simptomele?

Cum sa te tratezi dupa ce ai aflat diagnosticul?

Ce este transpiratia nocturna?

Transpiratia nocturna are multe in comun cu hiperhidroza. este practic o dereglare a glandelor sudoripare care devin super excitate pe timpul noptii. 

Dupa cum am spus de la inceput, daca este foarte cald afara, daca dormim intr-o camera neaerisita corespunzator, transpiratiile nocturne sunt normale. Altfel spus, este un fenomen firesec si sanatos sa transpiri noaptea daca incaperea in care dormi sau asternuturile sunt prea calduroase. Desi sunt inconfortabile, aceste episoade nu sunt calificate drept transpiratii nocturne si nu sunt semnul vreunei probleme de sanatate.

Transpiratiile nocturne sunt cele care se produc cand transpiri atat de mult incat lenjeria cu care dormi sau lenjeria de pe pat sunt leoarca, desi incaperea in care ai dormit a fost racoroasa iar temperatura mediului ambiant nu depaseste 23-24 de grade. Adultii si copiii pot suferi de transpiratii nocturne. Ele in sine nu sunt un motiv de ingrijorare.

Care sunt cauzele aparitiei?

Cele mai frecvente cauze ale transpiratiilor nocturne sunt:

Menopauza. Bufeurile care apar in perioada menopauzei se pot resimti si in timpul noptii. Daca aveti aproximativ 50 de ani si aveti perioade menstruale neregulate sau absente si nu aveti alte simptome, aceasta este probabil cauza simptomelor dumneavoastra.

Infectiile. Cea mai comuna infectie asociata cu transpiratiile nocturne este tuberculoza. In plus, infectiile bacteriene, precum endocardita (inflamarea valvelor inimii), osteomielita (inflamatia osului si a maduvei osoase) sau abcesele pot fi sursa transpiratiilor. Acestea mai pot aparea si in cazul infectiei cu virusul HIV si al bolnavilor de SIDA.

Cancerul. Transpiratiile nocturne sunt unul din primele simptome al unor tipuri de cancer. Cel mai comun tip de cancer asociat cu transpiratia excesiva este limfomul. 

Medicamentele. Transpiratiile nocturne sunt un efect secundar frecvent al multor medicamente precum cele antidepresive, medicamentele recomandate in diferite tratamente hormonale, steroizii de tipul prednison sau cortizonul.

Hipoglicemia. Nivelul scazut al glicemiei in sange. Persoanele care se trateaza cu insulina sau medicamente antidiabetice orale pot suferi de hipoglicemie si implicit de transpiratii nocturne.

Probleme ale glandelor care duc la dezechilibre hormonale. In cazul barbatilor, testosteronul scazut poate declansa crise de transpiratie nocturna in zona cervicala, abdominala, in zona bratelor, Probleme de acest gen pot aparea si in caz de hipertiroidism. 

Afectiuni neurologice. In unele cazuri, afectiunile neurologice precum disreflexia autonoma, siringomielia, atacul cerebral sau neuropatia, pot fi sursa transpiratiilor, insa aceste cazuri sunt rare.

Stresul si anxietatea. Anxietatea si stresul sunt probleme de sanatate mintala, dar adesea implica si simptome fizice. Transpiratia crescuta este un semn fizic obisnuit asociat cu aceste afectiuni.Abordarea cauzei care sta la baza stresului si a anxietatii, in general, prin colaborarea cu un terapeut, va poate ajuta sa va imbunatatiti toate simptomele.

Apnee de somn. Apneea de somn este o afectiune care te determina sa incetezi respiratia in timp ce dormi, de obicei de mai multe ori intr-o noapte. Apneea obstructiva de somn apare in general cand ceva de genul tesutului gatului iti blocheaza caile respiratorii. De asemenea, puteti dezvolta apnee centrala de somn atunci cand anumite afectiuni de sanatate afecteaza functia din sistemul nervos central. Nu este neobisnuit sa ai transpiratii de noapte cu apnee in somn. De fapt, rezultatele unui studiu din 2013 privind 822 de persoane cu apnee obstructiva de somn netratata sugereaza ca transpiratia excesiva noaptea se intampla de trei ori mai des la persoanele cu apnee de somn netratata.

Care sunt simptomele?

Potrivit specialistilor, transpiratia nocturna are multe similitudini cu hiperhidroza doar ca apare in timpul somnului si se manifesta printr-o cantitate excesiva de sudoare in diferite zone ale corpului - frunte, fata, palme, axile, etc. Simptomele variaza si in functie de cauza lor dupa cum am discutat anterior. 

Cum sa te tratezi dupa ce ai aflat diagnosticul?

Inainte de a incepe orice tratament trebuie sa descoperi cauza ei pentru a pune un diagnostic corect. Pentru asta trebuie sa faci urmatoarele investigatii si in functie de rezultatul lor se poate recomanda un tratament adecvat:

  • Hemoleucograma - analiza celulelor sangelui pentru a evalua prezenta de infectii, inflamatii, unele cancere;
  • VSH, proteina C reactiva - alti markeri nespecifici pentru infectii sau inflamatii undeva in organism;
  • Teste pentru tuberculoza si recoltarea de sputa (lichidul expectorat din plamani), urina, sange, pentru analize biochimice si microbiologice;
  • Investigatii imagistice (radiografie, CT, RMN);

Indiferent de cauza transpiratiilor nocturne sau de diagnostic, doctorii fac urmatoarele recomandari.

  • Folositi mai putine paturi, pilote si perne. Chiar si o perna foarte pufoasa poate provoca transpiratia excesiva. Daca sunteti nesiguri in privinta temperaturii din camera, pastrati o plapuma in apropierea patului. Alegeti materiale naturale pentru lenjeria de pat, care nu vor supraincalzi. Evitati satinul sau poliesterul in favoarea inului si bumbacului natural.
  • Mentineti o temperatura pe cat posibil scazuta in dormitor. Incercati sa dormiti cu geamul deschis si permiteti aerului sa circule in camera.
  • Evitati mancarurile condimentate, bauturile cu alcool sau cofeina si alte stimulente cu putin timp inainte de somn.
  • Exercitiul fizic creste frecventa cardiaca, tensiunea arteriala, frecventa respiratiilor si consumul de energie in muschi. In general, stimuleaza metabolismul si arderile chiar si la cateva ore dupa ce efortul sustinut a incetat. Programati-va antrenamentele cu mai multe ore inainte de a va culca.
  • Mentineti o greutate adecvata varstei si inaltimii dvs. Persoanele supraponderale sau obeze pot suferi mai mult de transpiratia nocturna, fie ea in perioada peri-menopauza la femei, sau in urma apneei de somn.
  • Tehnicile de relaxare pot elimina stresul si anxietatea care duc uneori la nopti agitate, vise neplacute si trezirea cu o senzatie de frica.

Si daca tot am vorbit despre transpiratiile nocturne, iata cateva curiozitati despre transpiratie:

  • Stiai ca daca nu ai transpira intr-o zi caniculara asta ar insemna moarte sigura? Ca prin transpiratie se regleaza termic corpul si daca atunci cand afara sunt peste 35 de grade corpul nu transpira se poate declansa un AVC sau un infarct mortal? Altfel spus, transpiratia iti salveaza viata. Atunci cand transpiratia de pe piele se evapora, corpul tau se raceste. Daca nu ai transpira, nu ai putea supravietui unei zile caniculare de vara.
  • Alimentele picante te fac sa transpiri mai puternic. Care e legatura intre chilli si transpiratie? Corpul tau confunda gustul picant cu senzatia de caldura. Asa se face ca transpiri mai ales in zona fruntii, gatului.
  • Mirosul transpiratiei este influentat de ceea ce mananci. Daca mananci alimente cu un miros puternic, de exemplu ceapa sau ustuoi, in cantitati mari, transpiratia va capata un miros caracteristic. 
  • Pierzi 2,5 litri de apa pe zi prin transpiratie, in conditii normale. Chiar daca ai un stil de viata sedentar, tot pierzi aproximativ 2,5 litri de apa pe zi, mare parte prin urina. Daca faci si sport intr-un ritm foarte intens e posibil sa elimini 2 litri de transpiratie pe ora, mai ales daca vorbim de zile calduroase! De aceea este atat de important sa bei apa in timp ce faci miscare. Hidratarea ajuta organismul la detoxifiere.
  • Femeile au mai multe glande sudoripare decat barbatii Si totusi, glandele sudoripare masculine produc mai multa transpiratie ca si cantitate per unitate de timp, iar din cauta hormonilor masculini, mirosul este mai puternic si cu cat cantitatea de testosteron din organism este mai mare si mirosul va fi mai intepator.
  • Exista mai multe tipuri de transpiratie Transpiratia produsa de caldura, cea produsa de efortul fizic si cea produsa de stres sunt diferite din punct de vedere chimic. Mirosul cel mai rau apare de la transpiratia produsa de stres. 
  • Unii oameni au transpiratia mai sarata decat altii Daca esti printre cei cu transpiratia sarata, vei observa ca picaturile care ati ajung in ochi sau pe rani provoaca usturimi. Iar cand transpiratia se usuca vei vedea ca ramai cu urme albe pe piele sau ai fruntea iritata. 

Sursa foto: shutterstock

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperhidrosis/diagnosis-treatment/drc-20367173

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hyperhidrosis-treatment-11

REFERINTE:

1Bahar, R., Zhou, P., Liu, Y., Huang, Y., Phillips, A., Lee, T. K. et al. (2016). The prevalence of anxiety and depression in patients with or without hyperhidrosis (HH). Journal of the American Academy of Dermatology, 75

Schwitzen und Hyperhidrose (gesteigerte Schweisssekretion). Swiss Medical Forum ‒ Schweizerisches Medizin-Forum, (18), 464–467.

Romero, F. R., Haddad, G. R., Miot, H. A. & Cataneo, D. C. (2016). Palmar hyperhidrosis: clinical, pathophysiological, diagnostic and therapeutic aspects. Anais Brasileiros De Dermatologia, 91(6), 716–725.

Gross, K. M., Schote, A. B., Schneider, K. K., Schulz, A. & Meyer, J. (2014). Elevated social stress levels and depressive symptoms in primary hyperhidrosis. 

Articole similare
Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele

Acidul azelaic este unul dintre ingredientele active atunci cand vorbim de tratamentul acneei. Totusi trebuie sa avem grija cand si cum il folosim pentru ca administrarea lui ar trebui facuta doar sub stricta supraveghere a unui dermatolog. Acidul azelaic face parte din categoria acizilor carboxilici, fiind regasit in mod natural in cereale (secara, grau, orz). Acesta ofera numeroase beneficii atunci cand este aplicat pe piele, astfel incat pe langa proprietatile sale antibacteriene, antiinflamatorii, antioxidante si depigmentare, este utilizat pentru a trata unele tipuri de acnee, pentru a imbunatati petele, pentru a reduce roseata.

2 octombrie 2024
Edited 2 octombrie 2024
citește articolul
Baia cu aburi: beneficii pentru sanatate, piele si ten Baia cu aburi: beneficii pentru sanatate, piele si ten

Corpul cald respira pentru a se raci, folosind glandele sudoripare si mentinand functia raspunsului la transpiratie pentru a favoriza reglarea termica in afara baii. Desi baia cu aburi este un leac vechi pentru a ajuta la tratarea episoadelor de gripa si raceala, aceasta metoda nu va inlocui niciun alt tratament medical, ci se poate aplica in paralel cu tratamentul prescris.

24 aprilie 2023
Edited 24 aprilie 2023
citește articolul
Melanomul: Ce este, cum se poate evita, complicatii ale cancerului de piele Melanomul: Ce este, cum se poate evita, complicatii ale cancerului de piele

Melanomul este o forma de cancer de piele, care este declansata in general de melanocite. Este cel mai grav tip de cancer de piele si se dezvolta in celule (melanocite), care produc melanina (pigmentul care da culoare pielii). Melanomul se poate forma si in ochi, si, rar, in interiorul corpului, cum ar fi nas sau gat.

18 aprilie 2023
Edited 18 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.