Transpiratia excesiva: Solutii medicale pentru remedierea acestei probleme
Transpiratia este necesara deoarece, datorita acesteia, corpul nostru elimina toxinele si alte impuritati. Cu toate acestea, atunci cand transpiratia este excesiva, devine o problema care poate afecta viata de zi cu zi si poate provoca nesiguranta, stima de sine scazuta, rusine si chiar depresie. Asa-numita hiperhidroza sau excesul de transpiratie incepe sa se manifeste in copilarie si adolescenta si afecteaza atat barbatii, cat si femeile. Expertii sustin ca faptul ca exista oameni care au mai multa tendinta de a transpira decat altii, iar acest lucru poate avea de-a face cu o cauza genetica.
Productia excesiva de transpiratie, care este agravata in timpul verii, poate fi generalizata, atunci cand provine dintr-o anumita situatie, cum ar fi obezitatea, sarcina, anxietatea, consumul de alcool sau anumite boli, sau localizate (maini, axile), care nu depind de momente specifice. Hiperhidroza este definita ca transpiratie excesiva care apare spontan, fara a fi nevoie sa fie cauzata de temperaturi ridicate sau situatii care pot provoca stres emotional sau fizic semnificativ. Poate afecta pana la 2% din populatia alba si este mai frecventa la pacientii cu varste cuprinse intre 25 si 65 de ani.
Cum apare transpiratia la om? Ce glande sunt responsabile
Ca idee, o picatura de transpiratie inseamna 99% apa, restul de 1% fiind urme de acid uric, amoniac, vitamina C si alte substante. Transpiratia la om provine de la doua tipuri diferite de glande sudoripare, care se afla in stratul de piele numit derma:
- Glandele ecrine – Sunt numeroase, se gasesc in special pe palme, talpi, picioare si frunte. Se deschid la suprafata pielii prin pori. Produc transpiratia usoara care apare in zilele de vara. Se raceste imediat ce se evapora din piele. Este acea transpiratie care iti uda tricoul cand faci miscare;
- Glandel apocrine – Se deschid in pori, dar mai ales in foliculii de par, in special de la subrat, scalp si zona inghinala. Produc transpiratia care contine proteine si acizi grasi, fiind mai densa. Aceasta transpiratie se declanseaza si cand esti foarte stresat, ai frici (frica de a vorbi in public, frica de inaltime), trac de scena, spaime (te sperie un caine, un animal de prada, etc) Practic apare declansata de alti stimuli nu neaparat caldura mediului inconjurator.
Tipuri de transpiratie abundenta
- Primara - Este de obicei limitata la axile, palme, zona craniofaciala si alte regiuni specifice. Nu se stie exact ce declanseaza aparitia sa si poate fi implicata o componenta ereditara.
- Secundara - Poate fi focala sau generalizat, afectand cea mai mare parte a suprafetei corpului. Este rezultatul unei cauze subiacente, cum ar fi tumora maligna, insuficienta respiratorie, diabet zaharat sau tulburari tiroidiene. Transpiratia excesiva este uneori un semn al unei afectiuni grave. Solicitati imediat asistenta medicala daca aveti transpiratie severa cu ameteli, durere in piept, gat, maxilar, brate, umeri, sau gat, piele rece si un puls rapid.
Cauze ale transpiratiei excesive
Transpiratia este mecanismul pe care organismul il foloseste pentru a se raci. Sistemul nervos activeaza automat glandele sudoripare atunci cand temperatura corpului creste. Transpiratia apare si atunci cand esti nervos, in special pe palme. Hiperhidroza primara apare atunci cand semnalele nervoase defecte determina glandele sudoripare ale ecinei sa devina hiperactive. De obicei, afecteaza palmele, talpile, axilele si, uneori, fata. Nu exista o cauza medicala pentru acest tip de hiperhidroza. Poate fi insa mostenita.
Hiperhidroza secundara este cauzata de o boala subiacenta sau de luarea anumitor medicamente, cum ar fi analgezice, antidepresive si unele medicamente hormonale si pentru diabet. Acest tip de hiperhidroza poate provoca transpiratie pe tot corpul. Acestea sunt cateva dintre conditiile care o pot provoca:
- Diabet
- Bufeuri in menopauza
- Probleme tiroidiene
- Unele tipuri de cancer
- Tulburari ale sistemului nervos
- Infectii
Tratamente pentru a tine sub control transpiratie abundenta
Antiperspirante
Acestea sunt substante pe care le aplicam direct pe piele pentru a reduce transpiratia excesiva. Eficacitatea sa este recunoscuta stiintific si se subliniaza rolul clorurii de aluminiu pentru capacitatea sa de a conecta glandele ecrine si de a deconstrui keratina. Acestea ar trebui sa fie utilizate pe pielea uscata, in special pe timpul noptii. Principalul efect advers al acestor produse este iritarea pielii, ceea ce poate limita utilizarea sa. Pe de alta parte, nu exista dovezi ca aluminiul poate provoca mutatii sau leziuni ale ADN-ului care pot provoca cancer
Iontoforeza
Acesta consta in trecerea curentului electric prin piele, ceea ce ar duce la o mobilizare a ionilor de sodiu dintr-o solutie apoasa in care zona care urmeaza sa fie tratata este scufundata, ceea ce va duce la o odihna temporara a glandelor sudoripare. Metoda este utilizata in forme focale sau localizate de hiperhidroza, in special in maini si picioare, deoarece acestea pot fi usor scufundate in apa. La un interval de 3 luni puteti obtine eliminarea a pana la 70% din transpiratie.
Toxina botulinica
Aplicarea acestei substante inhiba eliberarea de acetilcolina la jonctiunea neuromusculara, provocand o incetare tranzitorie a productiei de transpiratie. Toxina poate fi considerata tratamentul optim in hiperhidroza axilara. Infiltrarea se efectueaza prin ace foarte fine, facand tratamentul practic nedureros. Sesiunea dureaza aproximativ 20-40 de minute, iar rezultatele sunt mentinute aproximativ intre 4 si 6 luni. Pacientul isi poate relua activitatea normala imediat dupa tratament.
Chirurgie
Aceasta metoda de tratament este destinata pentru acele cazuri care nu raspund la tratamentele descrise mai sus. Se efectueaza o simpatectomie toracica endoscopica bilaterala care necesita anestezie generala. Rezultatele sunt imediate si, de obicei, excelente, desi trebuie remarcat o complicatie importanta, care este dezvoltarea transpiratiei reflexe sau compensatorii, care ar duce la cresterea transpiratiei in alte zone ale corpului, cum ar fi spatele, fesele, zona inghinala si coapsele.
Remedii si recomandari pentru combaterea transpiratiei abundente
- Folositi antiperspirant in loc de un deodorant spray cu parfum - Antiperspirantele care contin 6-20% clorura de aluminiu pot bloca temporar porii prin care se elibereaza transpiratia. Acest lucru reduce cantitatea de transpiratie care ajunge la piele. Produsul poate ajuta in cazurile mai usoare de hiperhidroza.
- Alegeti pantofi si sosete realizate din materiale naturale - Pantofii din materiale naturale, cum ar fi pielea, pot preveni transpiratia, deoarece permit picioarelor sa respire. Cand faceti exercitii fizice, purtati sosete sport cu umiditate controlata. Pentru a alege articole de imbracaminte potrivite, cititi etichetele produselor atunci cand sunteti in magazin. Pastrati-va picioarele uscate. Schimbati sosetele o data sau de doua ori pe zi, usucati-va incaltamintea daca aceasta a acumulat umiditate. Daca purtati ciorapi, optati pentru cei confectionati din bumbac. Utilizati pudra speciala pentru a absorbi transpiratia din incaltaminte. Purtati sandale sau mergeti descult cand puteti.
- Alegeti haine care se potrivesc activitatilor pe care le efectuati - Ori de cate ori puteti, optati pentru tesaturi de origine naturala, cum ar fi bumbac, lana si matase, deoarece acestea permit pielii sa respire. Atunci cand faceti mult sport, ar trebui sa utilizati tesaturi concepute pentru a absorbi umezeala de pe piele.
Medicul dermatolog va poate sfatui ce metoda de tratament sa alegeti, in functie de istoricul medical, de alte eventuale simptome pe care le aveti, dar, de asemenea, specialistul poate recomanda efectuarea unor investigatii medicale, pentru a exclude cauze mai grave ale transpiratiilor abundente.
Bibliografie:
1Bahar, R., Zhou, P., Liu, Y., Huang, Y., Phillips, A., Lee, T. K. et al. (2016). The prevalence of anxiety and depression in patients with or without hyperhidrosis (HH), 2022;
Schwitzen und Hyperhidrose (gesteigerte Schweisssekretion). Swiss Medical Forum ‒ Schweizerisches Medizin-Forum, 2018;
Romero, F. R., Haddad, G. R., Miot, H. A. & Cataneo, D. C. (2016). Palmar hyperhidrosis: clinical, pathophysiological, diagnostic and therapeutic aspects. Dermatologia, 2011;
Gross, K. M., Schote, A. B., Schneider, K. K., Schulz, A. & Meyer, J. (2014). Elevated social stress levels and depressive symptoms in primary hyperhidrosis, 2023;