Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Discromatopsie: ce inseamna sa ai o deficienta de perceptie a culorilor

Discromatopsie: ce inseamna sa ai o deficienta de perceptie a culorilor

Postat in: Info sanatate
Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 16 februarie 2024 Ultima actualizare: 19 februarie 2024

Discromatopsia este o afectiune oftalmologica in care o persoana are dificultati in a percepe culorile in mod normal. Cunoscuta si sub numele de daltonism, discromatopsia este o tulburare a vederii de culoare care afecteaza capacitatea unei persoane de a distinge anumite culori sau de a le percepe corect. Persoanele cu discromatopsie pot avea dificultati in a distinge intre anumite culori sau pot vedea culorile in nuante diferite fata de cum le percepe o persoana cu viziune normala. Aceasta afectiune este, de obicei, mostenita genetic si apare din cauza unor anomalii la nivelul conurilor din retina, care sunt celulele responsabile de perceptia culorilor.

Cele trei tipuri principale de conuri din retina sunt responsabile pentru perceperea culorilor rosu, verde si albastru. In discromatopsie, unul sau mai multi tipuri de conuri pot fi afectati, determinand dificultati in perceptia specifica a culorilor. Desi discromatopsia poate varia in severitate, majoritatea persoanelor cu aceasta afectiune pot percepe culorile intr-o anumita masura, dar au dificultati in a le recunoaste corect sau in a le diferentia intre ele. Este important sa se inteleaga ca discromatopsia nu este o afectiune care provoaca pierderea completa a vederii. Persoanele cu discromatopsie pot avea o vedere normala in ceea ce priveste acuitatea vizuala si perceperea altor aspecte ale vederii, cu exceptia diferentierii corecte a culorilor.

Diagnosticul si evaluarea discromatopsiei pot fi realizate de catre un oftalmolog sau un specialist in boli oculare. Desi nu exista un tratament complet pentru discromatopsie, invatarea tehnicilor de adaptare si utilizarea unor dispozitive speciale pot ajuta persoanele cu aceasta afectiune sa faca fata mai bine in activitatile zilnice.

Discromatopsie - cum afecteaza viata

Pacientii afectati de discromatopsie pot experimenta diverse dificultati in ceea ce priveste perceptia si recunoasterea culorilor. Severitatea simptomelor poate varia, iar simptomele pot fi diferite in functie de tipul si gradul de afectare a conurilor retinei responsabile de perceptia culorilor. Cum pot fi afectati pacientii cu discromatopsie:

Dificultati in distingerea intre anumite culori: Una dintre cele mai evidente dificultati pentru pacientii cu discromatopsie este incapacitatea sau dificultatea de a distinge intre anumite culori. De exemplu, in cazul discromatopsiei rosu-verde, pacientii pot avea probleme in a diferentia corect intre nuantele de rosu si verde.

Incapacitatea de a percepe culorile in nuante normale: Persoanele cu discromatopsie pot vedea culorile intr-un mod diferit fata de cum le percepe o persoana cu viziune normala. Anumite culori pot fi percepute mai palid sau mai inchis, iar diferentele subtile intre nuante pot fi mai greu de recunoscut.

Dificultati in identificarea culorilor in anumite situatii: Persoanele cu discromatopsie pot intampina dificultati in identificarea culorilor in anumite situatii, cum ar fi in semnele de circulatie, codurile de culoare in anumite domenii de activitate sau in alegerea hainelor in functie de culoare.

Probleme in activitatile zilnice: Discromatopsia poate crea provocari in activitatile zilnice, cum ar fi cititul hartilor colorate, lucrul cu anumite instrumente sau aparate care se bazeaza pe identificarea corecta a culorilor.

Dificultati in alegerea hainelor potrivite: Pentru persoanele cu discromatopsie, alegerea hainelor potrivite poate fi o provocare. Diferentierea culorilor poate fi dificila, iar combinatiile inadecvate de culori pot afecta aspectul vestimentar.

Dificultati in activitati creative sau artistice: Discromatopsia poate reprezenta un impediment pentru persoanele care lucreaza in domeniile creative sau artistice, cum ar fi pictura, designul grafic sau fotografia, unde perceptia corecta a culorilor este esentiala.

Probleme de navigare in mediul inconjurator: Daca o persoana cu discromatopsie nu poate distinge culorile de pe semne de circulatie sau de pe harti, navigarea intr-un mediu necunoscut poate deveni mai dificila.

Probleme in identificarea anumitor obiecte sau alimente: Unele alimente, medicamente sau alte obiecte pot fi identificate in functie de culoare. Daca persoana nu poate percepe corect aceste culori, poate fi dificil sa le identifice corect.

Dificultati in practicarea anumitor meserii: Unele domenii profesionale sau hobby-uri pot implica utilizarea codurilor de culoare pentru a identifica informatii sau pentru a marca anumite elemente. Persoanele cu discromatopsie pot avea dificultati in utilizarea acestor coduri de culoare.

In ciuda acestora aspecte, persoanele cu discromatopsie pot dezvolta strategii de adaptare si pot invata sa se descurce mai bine in situatiile de viata cotidiana. De asemenea, exista si dispozitive si tehnologii care pot ajuta persoanele cu discromatopsie sa faca fata mai bine dificultatilor legate de perceptia culorilor.

 

Cum te poti adapta la viata cotidiana daca ai primit diagnosticul de discromatopsie

Daca suferi de discromatopsie, poti aplica strategii si tehnici pe care le poti folosi pentru a te adapta mai bine si a face fata dificultatilor legate de perceptia culorilor. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta. In primul rand, intelegerea afectiunii tale poate fi un prim pas important in adaptarea la aceasta. Cunoasterea tipurilor de discromatopsie si modul in care afecteaza perceptia culorilor te poate ajuta sa identifici situatiile in care vei intampina dificultati si sa gasesti solutii adecvate.

Identifica culorile in mod alternativ: Daca nu poti distinge anumite culori, incearca sa le identifici folosind alte caracteristici ale obiectelor sau ale mediului inconjurator. De exemplu, poti folosi diferente de lumina sau de intensitate pentru a recunoaste obiectele.

Eticheteaza culorile: Pentru haine, obiecte sau alte lucruri importante, poti atasa etichete cu numele culorii respective pentru a le identifica mai usor.

Foloseste tehnologia: Exista aplicatii si dispozitive speciale care pot ajuta persoanele cu discromatopsie sa identifice culorile. Acestea pot scana culorile si le pot identifica pentru tine.

Foloseste contrastul: In alegerea hainelor sau a altor obiecte, opteaza pentru combinatii de culori cu contrast pronuntat, astfel incat sa poti distinge mai usor intre ele.

Fii deschis si comunicativ: Impartaseste afectiunea ta cu prietenii, familia si colegii de munca, pentru a le permite sa inteleaga mai bine dificultatile cu care te confrunti si pentru a primi sprijinul lor in situatiile in care este necesar.

Inscrie-te in programe de consiliere sau sprijin: In unele comunitati, pot exista grupuri de sustinere sau programe de consiliere pentru persoanele cu discromatopsie, care pot oferi sfaturi si sprijin in adaptarea la aceasta afectiune.

Discromatopsia nu este o afectiune care afecteaza grav viziunea si ca exista modalitati prin care poti invata sa traiesti in armonie cu aceasta conditie. Daca simti ca discromatopsia iti afecteaza calitatea vietii, poti consulta un oftalmolog sau un specialist in boli oculare pentru mai multe informatii si sfaturi personalizate. Fiecare persoana cu discromatopsie poate avea experiente diferite si poate intampina diverse impedimente in functie de particularitatile sale.

Cu toate acestea, multi oameni cu discromatopsie invata sa se adapteze si sa faca fata acestor dificultati in mod eficient prin utilizarea unor strategii specifice si a dispozitivelor tehnologice disponibile. Un caz celebru de persoana care a primit un diagnostic cu o afectiune de procesare a culorilor este cazul lui Neil Harbisson care si-a instalat un senzor conectat la scoarta cerebrala cu ajutorul caruia asculta culorile.

Ce trebuie sa stii atunci cand cauti suplimente pentru sanatatea ochilor

Carotenoizii reprezinta o clasa complexa formata din peste 600 de substante, dintre care cele mai cunoscute sunt alfa şi beta carotenul, licopenul, luteina şi zeaxantina. Altfel spus, aceste substante sunt, de fapt, pigmenţii care dau culoare fructelor şi legumelor şi nu pot fi sintetizati de organism fara ajutor suplimentar. Importanţa betacarotenului se datoreaza faptului ca acest compus este convertit in pro-vitamina A in organism, vitamina care alaturi de vitaminele E şi C, ajuta la mentinerea sistemului imunitar, a vederii si a sanatatii in general. In plus, betacarotenul este deosebit de eficient in protejarea pielii de efectele daunatoare ale radiaţiilor ultraviolete.

Este recomandat in perioadele de lucru intens la calculator sau de vizionare prelungita la televizor, imbunatateste vederea la lumina scazuta si poate ajuta la pastrarea bronzului o perioada indelungata. Potrivit studiilor, peste 99% din populatia cu varste cuprinse intre 43 si 50 de ani poarta ochelari de citit. Fie ca vorbim de miopie sau hipermetropie, odata cu varsta ne pierdem capacitatea corecta de focalizare a lentilei ochiului (cristalinul) .

Ca idee, cristalinul reprezinta lentila naturala a ochiului, a carei functie este de a se concentra pe obiectul asupra caruia privim. De fiecare data cand iti muti privirea, cristalinul schimba focusul atat de rapid chiar fara ca tu sa-ti dai seama. Compara asta cu lentila foto a oricarui smartphone sau DSLR ca sa intelegi cat de performant e acest mecanism. Dezvoltarea completa a ochiului are loc pana la implinirea varstei de 7 ani, atunci cand poate fi comparat din punct de vedere fizic cu ochiul adultului. Din acest motiv este foarte important tratamentul sindromului de „ochi lenes” (ambliopie) cat mai devreme cu putinta, deoarece sansele de recuperare in urma tratamentului sunt cu atat mai mari cu cat este diagnosticat mai devreme.

BIBLIOGRAFIE:

Suri, S., Passi, J. S., Goyat, J. Chia Seed (Salvia Hispanica L.) – A New Age Functional Food. 4th International Conference on Recent Innovations in Science Engineering and Management;

Koh AS, Pan A, Wang R, Odegaard AO, Pereira MA, Yuan JM, Koh WP. The association between dietary omega-3 fatty acids and cardiovascular death: the Singapore Chinese Health Study;

Albert CM, Oh K, Whang W, Manson JE, Chae CU, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. Dietary α-linolenic acid intake and risk of sudden cardiac death and coronary heart disease. Circulation;

Lemaitre RN, King IB, Mozaffarian D, Kuller LH, Tracy RP, Siscovick DS. n− 3 Polyunsaturated fatty acids, fatal ischemic heart disease, and nonfatal myocardial infarction in older adults: the Cardiovascular Health Study. Am J Clin Nutr. 2003 Feb 1;

Souza Ferreira C, de Sousa Fomes LD, Espirito Santo da Silva G, Rosa G. Effect of chia seed (Salvia hispanica L.) consumption on cardiovascular risk factors in humans: a systematic review;

Nieman DC, Gillitt N, Jin F, Henson DA, Kennerly K, Shanely RA, Ore B, Su M, Schwartz S. Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation;

Articole similare
Nutritie: Alternative sanatoase pentru a inlocui zaharul rafinat. Cum sa le alegi  Nutritie: Alternative sanatoase pentru a inlocui zaharul rafinat. Cum sa le alegi

Medicii diabetologi si nutritionistii indica faptul ca inlocuirea zaharului cu stevie sau cu alti indulcitori alternativi poate ajuta la prevenirea cresterii in greutate si la reducerea nivelului de zahar din sange. Cei mai cunoscuti polioli folositi in industria alimentara sunt: eritritolul, xilitolul, siropul de maltitol, izomaltul, manitolul, maltitolul, siropul de sorbitol, sorbitolul sunt aprobate pentru utilizare.

27 mai 2024
Edited 28 mai 2024
citește articolul
Substantele chimice din produsele cosmetice: care sunt riscurile si cum sa le evitam Substantele chimice din produsele cosmetice: care sunt riscurile si cum sa le evitam

Gel de dus, deodorant, produse de protectie solara, machiaj, sunt cateva dintre produsele cosmetice pe care le folosim pentru a proteja, curata si ingriji pielea, parul, unghiile etc. Deoarece se incadreaza in categoria cosmeticelor, aceste produse nu au proprietati terapeutice, ci o compozitie chimica complexa, cu diverse ingrediente, unele benefice, altele potential daunatoare, in special pentru persoanele sensibile.

27 aprilie 2023
Edited 27 aprilie 2023
citește articolul
Oxigenoterapia in stare naturala: Care sunt beneficiile ei pentru sanatate Oxigenoterapia in stare naturala: Care sunt beneficiile ei pentru sanatate

Mersul pe jos prin spatii verzi sau daca preferati sa mergeti cu bicicleta nu este considerat doar o activitate fizica extrem de benefica pentru persoana, ci si ajuta fiinta umana sa se relaxeze si sa obtina calmul dupa care tanjeste.

Mersul pe jos la altitudini de peste 1000 de metri pana in 1500 de metri reduce oboseala generata de rutina de la locul de munca sau de problemele din viata personala. Pentru toate aceste motive si nu numai, natura va fi intotdeauna un plan bun pentru odihna si mult mai accesibila la nivel de costuri pe termen scurt, mediu si lung.

27 aprilie 2023
Edited 2 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina