Nutritie: Alternative sanatoase pentru a inlocui zaharul rafinat. Cum sa le alegi
Diabetul zaharat este o boala cumplita care afecteaza la nivel mondial sute de milioane de oameni. In Romania, potrivit unui studiu realizat in 2021, prevalenta afectiunii diabetului zaharat este de 11,6%. Vorbim de aproape 2 milioane de romani care au fost diagnosticati cu aceasta boala. Prima problema care apare este ca in ultimii ani a scazut varsta persoanelor diagnosticate cu aceasta boala si asta din cauza faptului ca tot mai multi tineri si adulti consuma mult prea mult zahar cum ar fi zaharul alb, produs pe care il intalnim in peste 90% dintre bauturile acidulate, sosuri, produse de panificatie, prajituri, etc. Cum putem inlocui zaharul rafinat si care sunt alternativele, descopera in urmatorul articol.
Cum se masoara glicemia? Cum stii ca trebuie sa renunti la zaharurile clasice
Indulcitorii pot fi folositi zilnic? Cele mai cunoscute alternative alimentare pentru a inlocui zaharurile clasice
Regim alimentar pentru diabet. Ce alimente sunt permise
Cum se masoara glicemia? Cum stii ca trebuie sa renunti la zaharurile clasice
Glicemia este determinata de concentratia de glucoza prezenta in sange, glucoza, la randul ei, rezultand din procesul metabolic efectuat de organism prin digerarea alimentelor ce contin carbohidrati. Important de retinut este faptul ca glucoza este necesara pentru o buna functionare a creierului. Dulciurile procesate conduc la cresterea nivelului de glicemie. Daca te simti slabit, ametit, ai greturi sau furnicaturi in maini si picioare, trebuie sa stii ca acestea ar putea fi primele semne ale unor fluctuatii ale glicemiei. Atunci cand nivelul de glicemie oscileaza intre valori extreme inseamna ca avem doua afectiuni legate direct cu acest simptom:
Hiperglicemia: presupune o crestere a glicemiei peste valorile normale si apare daca persoana respectiva dezvolta diabet zaharat; Hipoglicemia: presupune o scadere a glicemiei si apare in lipsa alimentatiei pentru mai multe ore, dar si pe fondul unor afectiuni serioase. In cazul in care tii dieta sau ai un program de lucru foarte incarcat si deseori "sari" peste mese, este bine sa stii care sunt principalele semne ce indica o cadere de glicemie. Poti sa ai senzatia ca te simti slabi, stari de foame, esti nervos, agitat, anxios, ai ameteli, tremuraturi musculare necontrolate, transpiratie, bufeuri, senzatia de furnicaturi la maini si picioare;
Indulcitorii pot fi folositi zilnic? Cele mai cunoscute alternative alimentare pentru a inlocui zaharurile clasice
1. Stevia
Stevia este un indulcitor natural care provine din frunzele arbustului sud-american Stevia rebaudiana. Acest indulcitor pe baza de plante poate fi extras din unul dintre cei doi compusi numiti glicozide - steviozida si rebaudiozida A. Acesti compusi nu contin calorii si au un coeficient de indulcire de 450 de ori mai mar decat zaharul alb.
Medicii diabetologi si nutritionistii indica faptul ca inlocuirea zaharului cu stevie poate ajuta la prevenirea cresterii in greutate si la reducerea nivelului de zahar din sange. In timp ce stevia este considerata in general sigura, unele studii sugereaza ca excesul poate dauna microbiomului intestinal.
2. Poliolii
Poliolii sunt zaharuri alcoolice, sunt substante chimice din grupul de alcooli polihidrici. Aceasta inseamna ca au mai multe grupe OH intr-o singura molecula. Poliolii au un gust dulce, motiv pentru care sunt folositi de industria alimentara ca substitut pentru zaharuri simple: fructoza si glucoza. Continutul lor caloric este foarte scazut, deoarece variaza intre 0,2 si 2,6 calorii.
Principala caracteristica a poliolilor este si faptul ca nu cresc nivelul de zahar din sange. Prin urmare, produsele care se bazeaza pe ele pot fi utilizate pe o dieta scazuta glicemica. Cei mai cunoscuti polioli folositi in industria alimentara sunt: eritritolul, xilitolul, siropul de maltitol, izomaltul, manitolul, maltitolul, siropul de sorbitol, sorbitolul sunt aprobate pentru utilizare.
Cea mai importanta caracteristica a acestor compusi este ca bacterile din gura nu fermenteaza acesti tip de alcooli asa cum fac cu produsele care contin zahar alb. De aceea multe paste de dinti sau gume de mestecat contin polioli pentru ca nu cresc aciditatea in zona cavitatii bucale. Eritritolul contine doar 0,2 calorii pe gram, in timp ce xilitolul ofera 2,4 calorii pe gram. Pentru referinta, zaharoza - sau zaharul de masa - contine 4 calorii pe gram.
Desi poliolii sunt considerati in general siguri, unii pot provoca tulburari digestive atunci cand sunt consumati in cantitati mari. De exemplu, sorbitolul poate declansa efecte laxative in doze de 20-50 de grame, in timp ce eritritolul poate provoca tulburari de stomac daca mananci peste 455 mg pe kilogram (1.000 mg pe kg) de greutate corporala.
Cele mai multe reactii adverse le are insa xilitolul dar nu la oameni ci la caini. De fapt, e atat de toxic pentru rasele de caini incat se recomanda ca daca locuiti cu un caine in apartament sa nu folositi acest tip de indulcitor pentru ca el se metabolizeaza si se elimina prin transpiratie si poate afecta sistemul endocrin al animalelor.
3. Extractul uscat din Fructele calugarului (Luo Han Guo)
Extractul de ,,monk fruits” sau Fructele Calugarului este obtinut din planta Siraitia grosvenorii, care este originara din China. Studiile nutritionale au aratat ca extractul din Luo Han Guo este de pana la 200 de ori mai dulce decat zaharul.Extractul din Luo Han Guo contine zero calorii, zero carbohidrati, zero sodiu si zero grasimi. Aceste caracteristici fac din acest extract o alternativa populara pentru a inlocui zaharul classic.
De unde vine dulceata acestor fructe? Sa pare ca ,,monk fruits,, contin compusi numiti mogrozide si mogrozide V. Deoarece fructele calugarului nu contin calorii si nu afecteaza nivelul zaharului din sange, ele pot fi un aliat pentru pierderea in greutate si pot imbunatati nivelul zaharului din sange daca este folosit in locul produselor clasice.
4. Aluloza
Aluloza, al carei ansamblu chimic este aproape identic cu al fructozei si al glucozei, se gaseste in mod natural in smochine, stafide, jackfruit, grau si in siropul de artar. A fost identificata pentru prima data in grau in anii 1940, oamenii de stiinta clasificandu-o drept „zahar rar”, deoarece apare in mod natural in doze foarte mici.
Cu structuri de hidrogen si oxigen usor diferite de zaharurile simple, aluloza poseda doar 10% din caloriile zaharului conventional, oferind in acelasi timp 70% din gradul de indulcire. Pastreaza si proprietatile functionale ale zaharului printre care volumul, rumenirea, senzatia gustativa si textura. In plus, aluloza nu se cristalizeaza in produsele lactate. Impactul fiziologic al alulozei este diferit de al celorlalte zaharuri, deoarece nu este metabolizat, majoritatea alulozei pe care o consumam fiind eliminata din organism.
Pe scurt, Aluloza, cunoscuta si ca D-aluloza, este o monozaharida care exista in mod natural in anumite fructe si ofera doar 0,2 calorii pe gram. Dintre toti indulcitorii neconventionali, aluloza imita zaharul clasic ca si gust in proportie de 95%. Ce trebuie retinut? Daca este consumata in doze mari, aluloza poate genera simptome precum balonare, diaree si durere abdominala, asa ca ar trebui sa respectati o doza unica maxima de 0,19 grame pe kilogram din greutatea corporala si o doza maxima zilnica de 0,4 grame.
5. Extractul de curmale
Curmalele sunt fructele uscate ale palmierului curmal. Extractul din aceste fructe dulci sunt o alternativa excelenta la zaharul rafinat si ofera mai multe beneficii pentru sanatate. Spre deosebire de zaharul rafinat si de multi alti indulcitori, extractul de curmale este o sursa buna de nutrienti, inclusiv fibre, potasiu, magneziu, mangan, vitamina B6 si antioxidanti carotenoizi si polifenoli.
Regim alimentar pentru diabet. Ce alimente sunt permise
Daca vorbim de diabetul de tip 1, atunci injectiile cu insulina pot constitui singura varianta de tratament, in timp ce in cazul diabetului zaharat de tip 2, dieta si suplimentele alimentare constituie aproximativ 90% din tratament, iar medicamentele doar 10%. Persoanele cu diabet trebuie sa constientizeze ca adoptarea unui nou stil de viata este obligatorie, regimul alimentar fiind esential in prevenirea complicatiilor, care, din pacate pot fi fatale.
Bolnavilor de diabet le este recomandat sa manance de 5 ori pe zi, ceea ce presupune 3 mese principale si 2 gustari. Micul dejun trebuie luat la prima ora a diminetii, iar cina cu cel putin 3 ore inainte de culcare.De asemenea, se recomanda cantarirea alimentelor astfel incat sa nu se consume mai mult de 500 grame de fructe pe zi, acestea fiind bogate in fructoza, mai mult de 500 de grame de lactate si maxim 130 de grame de produse pe baza de amidon.
Totodata, diabeticii nu au voie sa consume produse de patiserie si dulciuri sau cel putin, la recomandarea medicului, sa le consume cu moderatie, ceaiul si cafeaua sa fie indulcite cu zaharina sau indulcitori naturali, acestia avand indicele glicemic foarte mic sau chiar egal cu zero. Se recomanda consumul a minim doi litri de apa pe zi si pregatirea alimentelor la abur, prin fierbere, coacere sau pe gratar.
Exista o suma de alimente care le sunt permise in orice cantitate persoanelor dignosticate cu diabet si care ar trebui sa faca parte din meniul zilnic. In aceasta categorie intra carnea slaba, fiarta sau pe gratar, pestele, ciupercile, legumele cu frunze verzi, de exemplu spanac, salata sau varza, leguminoasele, morcov, telina, fasole verde, sparanghel, conopida, vinete, dar si diverse feluri de seminte. Consumul cu moderatie al cerealelor integrale este, de asemenea, recomandat deoarece acestea contin fibre care ajuta in absorbtia zaharului din sange si in reglarea glicemiei. Fructele preferate, dar care, din nou, trebuie consumate cu moderatie, sunt citricele, gratie fibrelor solubile din componenta, si fructele de padure, gratie pretiosilor antioxidanti.
Bibliografie:
Ferri FF. Diabetes mellitus. In: Ferri's Clinical Advisor 2022. Elsevier; 2022. https://www.clinicalkey.com. Accessed May 7, 2022; Classification and diagnosis of diabetes: Standards of medical care in diabetes — 2022. Diabetes Care. 2022; Papadakis MA, et al., eds. Diabetes mellitus. In: Current Medical Diagnosis & Treatment 2022. 61st ed. McGraw Hill; Diabetes risk factors. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/diabetes/basics/risk-factors.html; Cunningham FG, et al. Diabetes mellitus. In: Williams Obstetrics. 25th ed. McGraw-Hill Education; 2018. Diabetes and DKA (ketoacidosis). American Diabetes Association. https://www.diabetes.org/diabetes/dka-ketoacidosis-ketones; Diabetes Canada Clinical Practice Guidelines Expert Committee. Complementary and alternative medicine for diabetes;