Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Favusul: o infectie micotica a scalpului cu implicatii care pot perturba sanatatea intregului organism

Favusul: o infectie micotica a scalpului cu implicatii care pot perturba sanatatea intregului organism

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 februarie 2025 Ultima actualizare: 20 februarie 2025

Favusul reprezinta o infectie cronica a pielii provocata de ciuperca Trychophyton schoenleinii, avand un impact major asupra scalpului, pielii netede si unghiilor. Apare frecvent in copilarie si se manifesta prin placi crustoase care persista ani de zile. Cand evolueaza in stadii severe, aceasta poate cauza pierderi masive de par, atrofie si alopecie cicatriceala, adica pierderea permanenta a parului datorita formarii de cicatrici pe scalp. Pe pielea neteda, favusul se prezinta sub forma unor eruptii papulo-veziculare si papulo-scuamoase, iar afectarea unghiilor, cunoscuta sub denumirea de onicomicoza tinea favosa, se caracterizeaza printr-o infectie similara cu alte tipuri de tinea unghii.

Desi nu este extrem de contagios, aceasta infectie poate afecta mai multi membri ai aceleasi familii, necesitand un tratament simultan pentru a evita raspandirea. Prognosticul bolii depinde in mare masura de momentul diagnosticarii. O infectie netratata pentru o perioada lunga poate duce la alopecie cicatriceala ireversibila, o conditie in care parul pierdut nu mai creste inapoi din cauza cicatrizarii pielii scalpului. Tratamentul recomandat pentru favus include medicamente sistemice, cum ar fi griseofulvina, si poate fi completat de tratamente topice precum sampoane si lotiuni antifungice. Este important de mentionat ca favusul nu prezinta tendinte de vindecare spontana, iar in cazurile cronice, cicatricile si atrofia pielii sunt frecvente. Favusul reprezinta o forma avansata si severa a infectiei fungice cunoscute sub numele de tinea capitis, predominant cauzata de fungiul Trichophyton schoenleinii. Aceasta conditie poate afecta scalpul intr-un mod profund, desi este mai rar asociata cu alte zone cum ar fi unghiile (onicomicoza), barba (tinea barbae) sau corpul (tinea corporis). 

Tipuri de infectii fungice ale parului. Cum le recunosti

Exista trei categorii principale ale infectiilor fungice ale parului: ectotrix, endotrix si favus. Diferenta semnificativa dintre favus si alte tipuri de infectii fungice ale parului, cum ar fi trichifitoza, este modul in care afecteaza foliculii de par. In timp ce alte forme pot duce la deteriorari grave ale structurii parului, favusul permite de obicei parului sa continue sa creasca, uneori observandu-se chiar si fire de par lungi. Un aspect distinctiv al favusului este formarea unor spatii asemanatoare unor tuneluri de aer intre filamentele fungice (hife) ale parului infectat. Aceste tuneluri sunt create prin procesul de autoliza a hifelor, un fenomen mai putin intalnit in alte infectii ale parului. Prezenta artroconidiilor (sporii fungici) in parul infectat este o raritate in cazul favusului.

Simptome asociate cu favusul. Ce trebuie sa retii

Favusul poate aparea si pe alte parti ale corpului. Aceasta boala afecteaza atat copiii, cat si adultii, debutand de obicei in copilarie sau adolescenta si persistand adesea pana la maturitate.

●          Simptome si stadii de evolutie - Favusul incepe pe scalp sub forma unor placi crustoase si poate evolua prin trei stadii diferite de severitate. In primul stadiu, se observa un eritem (inrosirea pielii) in jurul foliculilor de par, fara pierdere vizibila a parului.  Al doilea stadiu este marcat de aparitia scutulei - o crusta galbena, in forma de cupa, care incepe sa inconjoare firul de par, semnaland inceputul caderii parului. Cel de-al treilea stadiu, cel mai sever, implica pierderea extensiva a parului, atrofia pielii si formarea de cicatrice.

●          Manifestari clinice - Scutula, elementul distinctiv al favusului, este insotita adesea de o infectie bacteriana secundara. Cand placa este inlaturata, se dezvaluie o suprafata umeda si inrosita. Aceste placi pot fi solitare sau multiple si pot acoperi intregul scalp, emitand un miros caracteristic. De asemenea, favusul poate afecta si pielea glabra, unde se manifesta prin papule si cruste galbene.

●          Forme atipice - Exista mai multe variante atipice ale favusului, inclusiv favusul pitiroides, care mimeaza matreata sau dermatita seboreica, si favusul psoriaziformis, care imita psoriazisul prin prezenta unor scuame albe. Alte forme includ favusul folicularis, caracterizat de papule galbene in jurul foliculilor, si favusul impetigoides, care imita impetigo si este rezistent la tratamentele antibacteriene. Mai rar, favusul herpetiformis prezinta leziuni anulare pe trunchi si extremitati, asemanatoare tineei corporis.

Cum se pune diagnostic de infectie fungica in zona scalpului

In abordarea diagnosticarii afectiunilor micotice, se utilizeaza o combinatie de metode de laborator pentru a identifica si confirma prezenta fungilor. Un pas esential in acest proces il constituie prelevarea de probe, urmata de aplicarea unei solutii de hidroxid de potasiu, care ajuta la clarificarea structurilor fungice sub microscop. Aceasta examinare microscopica dezvaluie caracteristici tipice, cum ar fi spatiile tubulare aerate dintre hifele fungice si segmentarea filamentelor. Cultura micologica este o alta etapa critica, realizata pe mediu Sabourand, un mediu nutritiv imbogatit cu cloramfenicol si cicloheximida, agenti ce inhiba cresterea bacteriana concomitenta. Acest mediu favorizeaza dezvoltarea fungilor, permitand studiul detaliat al morfologiei sporilor si a structurii coloniilor.

Examenul histologic al biopsiilor este foarte important. Sectiunile biopsice evidentiaza miceliile in scutulum si in stratul cornos al epidermului, zone care pot arata semne de atrofie. Zonele centrale ale leziunilor pot contine micelii degenerate si debriuri granulare, iar in derm, poate fi observata prezenta unui infiltrat inflamator moderat pana la sever. Diagnosticul diferential este foarte important pentru a distinge intre diverse conditii cu simptome similare. Printre afectiunile care trebuie luate in considerare se numara candidoza cutanata, foliculita, lupusul eritematos discoid, pseudopelada, psoriazisul, dermatita seboreica, tinea capitis si pediculosis capitis. Fiecare dintre aceste conditii are particularitati histologice si de crestere in cultura care le diferentiaza, iar identificarea corecta este esentiala pentru o tratament adecvat. Favusul poate avea repercusiuni serioase, cum ar fi pierderea permanenta a parului si cicatrici. Desi nu este extrem de contagios, se poate raspandi in randul membrilor aceleiasi familii, necesitand adesea un tratament sistemic riguros pentru a preveni agravarea simptomelor.

Tratamentul standard pentru favus este griseofulvina, o substanta eficienta in controlul acestei afectiuni. Alaturi de aceasta, medicamente antifungice precum terbinafina, itraconazol si fluconazol sunt folosite frecvent, dozele fiind similare cu cele utilizate in tratamentul tinea capitis, o alta infectie micotica a scalpului. Tratamentele topice, inclusiv sampoanele si cremele cu ketoconazol si sulfit de seleniu, pot ajuta semnificativ in ameliorarea simptomelor locale. Este esentiala si mentinerea unei igiene riguroase a scalpului, inclusiv indepartarea oricaror cruste sau reziduuri, pentru a limita raspandirea infectiei si a facilita vindecarea. Fara tratament adecvat, favusul poate duce la alopecie cicatriciala, o forma de pierdere ireversibila a parului datorata atrofierii tesutului pielii, subliniind importanta unui diagnostic precoce si a unui management eficient al bolii.

Bibliografie:

Ahn SH, Prince EA, Dubel GJ. Basic neuroangiography: review of technique and perioperative patient care. Semin Intervent Radiol. 2023; 

Madhwal S, Rajagopal V, Bhatt DL, Bajzer CT, Whitlow P, Kapadia SR. Predictors of difficult carotid stenting as determined by aortic arch angiography. J Invasive Cardiol. 2021;

Tavakol M, Ashraf S, Brener SJ. Risks and complications of coronary angiography: a comprehensive review. Glob J Health Sci. 2022;

Articole similare
Fitofotodermatoza: Ce este, de ce apare boala, cum se poate preveni si trata Fitofotodermatoza: Ce este, de ce apare boala, cum se poate preveni si trata

Fitofotodermatoza este o reactie fototoxica si inflamatorie a pielii, cauzata de contactul cu substante furancomarine – adica sunt fotosensibile, concomitent cu expunerea la soare. Practic, fitofotodermatoza este o reactie alergica, care apare numai in prezenta luminii solare sau a luminii ultraviolete si poate provoca aparitia de iritatii, arsuri, inflamatii si leziuni ale pielii.

30 decembrie 2024
Edited 30 decembrie 2024
citește articolul
Cicatricile: cum le poti gestiona cu ajutorul produselor dermatocosmetice Cicatricile: cum le poti gestiona cu ajutorul produselor dermatocosmetice

Cicatricile reprezinta modificari ale pielii care apar in urma vindecarii unei leziuni sau a unei interventii chirurgicale si care sunt considerate a fi neplacute sau inestetice din punct de vedere cosmetic. In timpul procesului natural de vindecare a pielii, corpul formeaza tesut conjunctiv, cunoscut sub numele de cicatrice, pentru a repara zona afectata.

24 decembrie 2024
Edited 24 decembrie 2024
citește articolul
Dermatoscopia: Ce trebuie sa stim despre acest tip de investigatie Dermatoscopia: Ce trebuie sa stim despre acest tip de investigatie

Dermatoscopia implica utilizarea unui instrument numit dermatoscop sau microscop de mana, care este dotat cu o lumina polarizata si o lupa cu magnificare. Dermatoscopul este aplicat direct pe piele, pe suprafata leziunii cutanate, iar dermatologul examineaza leziunea prin intermediul lentilei. Cu ajutorul acestei tehnici, dermatologul poate observa in detaliu caracteristicile leziunii, cum ar fi modelele de pigmentare, structura vaselor de sange, distributia pigmentului si alte elemente relevante. Acest lucru permite distingerea intre leziunile benigne si cele suspecte de cancer de piele, cum ar fi melanomul.

18 august 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.