Gingivita: ce este, cauze, simptome si preventie
Gingivita este o inflamatie a gingiilor si primul semn care indica posibilitatea aparitiei unei boli parodontale. Netratata, gingivita poate duce catre parodontoza, boala care se manifesta prin pierderea dintilor. Aproximativ 80% din populatie se confrunta cu acest simptom la un moment dat, insa nu este obligatoriu sa se transforme in afectiune cronica. Pentru ca nu este o boala care sa depinda de varsta si, in unele cazuri, poate aparea fara simptome majore, este esential consultul de rutina la medicul stomatolog de doua ori pe an.
Cauzele gingivitei
Inflamatia gingiilor este cauzata de acumularea excesiva de bacterii in cavitatea bucala. Persoanele cu un sistem imunitar suficient de puternic pot combate inconstient aceasta afectiune. Cauzele gingivitei raman placa dentara, care se formeaza in special in spatiile interdentare si pe care toti oamenii o experimenteaza, si tartrul, care este tot o placa bacteriana, insa intarita pe care doar medicul stomatolog o poate inlatura prin detartraj profesional. Pe de alta parte, trebuie punctat ca, in anumite cazuri, gingivita poate fi simptom al unei afectiuni mai grave, de exemplu dereglari hormonale, diabet sau tulburari ale sistemului imunitar care impiedica organismul sa lupte eficient contra bacteriilor. Persoanele care fumeaza, consuma alcool si au o alimentatie deficitara sunt mult mai expuse aparitiei gingivitei. De asemenea, exista si o componenta genetica, dar si o componenta de igiena care este extrem de importanta. Persoanele cu o igiena orala precara dezvolta, mai devreme sau mai tarziu, gingivita.
Simptome gingivita
Primul si cel mai important simptom al gingivitei sunt sangerarile gingiei, insotite de umflaturi si sensibilitate mare la atingere. De asemenea, retragerea gingiilor si dezgolirea dentinei, aspect care se observa prin alungirea dintilor, este un alt simptom al gingivitei. Aparitia spatiilor intre gingie si dinte, gingiile rosii si respiratia urat mirositoare sunt factori care anunta boala parodontala. Protezele dentare care se misca sau nu se mai potrivesc reprezinta un factor major de risc in acest caz, deoarece permit inmultirea bacteriilor. Persoanele care manifesta gingivita au o sensibilitate dentara mare si consumul alimentelor foarte reci sau fierbinti devine dureros.
Cum poti preveni gingivita
Gingivita poate fi prevenita prin mentinerea unei igiene orale corecte. Acest aspect implica spalarea pe dinti de minim doua ori, atat dimineata, cat si seara, si aplicarea ritualului de ingrijire a danturii in mod corect. Cu alte cuvinte este obligatorie folosirea pastei de dinti, a apei de gura, a atei dentare si, cu precadere in cazul persoanelor ce poarta proteze dentare, folosirea dusului bucal pentru eliminarea completa a reziduurilor alimentare. Persoanele care se confrunta cu oricare dintre aceste simptome trebuie sa foloseasca o pasta de dinti adecvata, care sa inlature manifestarile gingivitei. De asemenea, nu trebuie folosita o periuta cu peri tari care sa afecteze in mod suplimentar gingiile. Se recomanda detartrajul de minim doua ori pe an, tratarea cariilor si renuntarea la fumat. Clatirea dintilor cu apa in care s-a dizolvat turmeric sau bicarbonat de sodiu este, de asemenea, eficienta in prevenirea gingivitei. Astfel se inlatura inflamatia de la nivelul gingiei si se echilibreaza pH-ul cavitatii bucale. Tineti cont ca un pH acid este un loc prielnic de dezvoltare a placii bacteriene si, in general, de dezvoltare a bolilor.