Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
device-uri-apple

Igiena oculara: Ce este lumina albastra, de ce ne afecteaza vederea si cum ne putem proteja

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 noiembrie 2023 Ultima actualizare: 6 noiembrie 2023

Lumina albastra este de fapt lumina care provine din spatele ecranelor device-urilor de tip smartphone, laptop-uri, desktop-uri, tablete si alte tipuri de echipamente. Lumina albastra este cunoscuta si sub numele de lumina artificiala si reprezinta o forma de lumina care este emisa de catre ecranele dispozitivelor electronice, spre exemplu computerele, telefoanele mobile, tabletele si televizoarele. Aceasta lumina face parte din spectrul luminii vizibile, iar culoarea acesteia este aproape de cea albastra. Aceasta poate afecta ochii si, in anumite conditii, sanatatea noastra. Afla de ce. Exista 2 surse principale de lumina albastra a ecranelor:

Iluminare LED - Dispozitivele moderne folosesc iluminare LED cu scopul de a produce imaginea pe ecran. LED-urile albastre sunt utilizate in majoritatea ecranelor,  pentru ca acestea sunt eficiente din punct de vedere energetic si ofera imagini clare.

Lumina emisa de ecranele OLED - In cazul ecranelor OLED, adica dioda organica de emisie de lumina, fiecare pixel emite propria lumina, iar anumite ecrane pot emite, bineinteles, lumina albastra.

Ce reactii poate da lumina albastra si ce impact are asupra metabolismului si ochilor

Cu toate ca lumina albastra prezinte efecte pozitive asupra ritmului circadian, adica reglarea ciclului somn-veghe, excesul de expunere la aceasta, mai ales inainte de culcare si pe perioade indelungate de timp, poate avea efecte negative asupra sanatatii:

Tulburari de somn - Expunerea la lumina albastra inainte de somn poate perturba ritmul circadian si poate duce la insomnie sau la probleme de somn.

Oboseala oculara - Lumina albastra poate provoca oboseala oculara, vedere incetosata si uscaciune a ochilor.

Impactul asupra sanatatii globale - Exista cercetari care spun ca expunerea cronica la lumina albastra ar putea avea legatura cu tulburari de sanatate pe termen lung, de exemplu degenerescenta si alte afectiuni oculare, dar si cu probleme de sanatate metabolica. Pentru a scadea impactul luminii albastre asupra sanatatii, exista cateva masuri pe care le puteti lua:

Reduceti expunerea la ecrane inainte de somn sau folositi filtre de lumina albastra pe dispozitivele dumneavoastra.
Pastrati o distanta adecvata intre ochi si ecran.
Ajustati luminozitatea si contrastul ecranului la niveluri confortabile pentru ochiul dumneavoastra.
Faceti pauze regulate de la utilizarea dispozitivelor electronice cu scopul de a diminua oboseala oculara.

De asemenea, pe piata exista si ochelari creati special cu filtre de blocare a luminii albastre, care pot contribui la protejarea ochilor de efectele nocive ale acestei lumini.

 

Cum ne poate afecta pe termen lung lumina albastra?

Ochi obositi si rosii

Privitul prelungit la ecranele dispozitivelor electronice poate duce la oboseala oculara sau la tensiune oculara. Lucrurile acestea se manifesta prin senzatia de ochi obositi, disconfort in jurul ochilor, vedere incetosata si durere.

Sindromul ochilor uscati

Expunerea la lumina albastra poate determina diminuarea frecventei clipitului, lucru ce poate duce la o scadere a secretiei de lacrimi si, astfel, la aparitia sindromului ochilor uscati. Afectiunea aceasta este caracterizata prin senzatia de uscaciune, iritatie sau arsura la nivelul ochilor.

Degenerescenta maculara

Unele studii sugereaza despre expunerea cronica la lumina albastra ca ar putea fi asociata cu un risc crescut de dezvoltare a degenerescentei maculare, adica o afectiune oculara progresiva ce poate afecta vederea centrala.

Risc de stres oxidativ

Un exces de expunere la lumina albastra poate genera stres oxidativ in ochi, astfel ducand la deteriorarea celulelor retinei si se poate contribui la aparitia unor afectiuni oculare. Este necesar de mentionat faptul ca efectele luminii albastre asupra ochilor pot fi diferite in functie de intensitatea si durata expunerii la aceasta, dar si de sensibilitatea individuala a fiecarui om. Cu toate ca lumina albastra de la ecrane poate prezenta efecte negative, exista si tehnologii si solutii ce pot ajuta la reducerea impactului acesteia, cum ar fi filtrele de lumina albastra sau modurile speciale de afisare pe dispozitive. In adaos, mentinerea unui echilibru intre utilizarea dispozitivelor electronice si pauzele regulate poate fi utila pentru sanatatea oculara.

 

Cum va puteti proteja ochii de impactul luminii albastre?

Pentru a va proteja ochii de efectele luminii albastre emise de catre ecranele dispozitivelor electronice, puteti utiliza ochelari specializati cu filtru de blocare a luminii albastre. Ochelarii acestia sunt creati pentru a reduce cantitatea de lumina albastra ce ajunge la ochi, astfel incat sa minimizeze oboseala oculara, sa ofere o protectie suplimentara impotriva potentialelor efecte negative asupra sanatatii oculare si sa previna tulburarile de somn. Cateva sfaturi pentru a va putea proteja ochii cu ajutorul ochelarilor speciali cu filtru de lumina albastra sunt urmatoarele:

Alegeti ochelari cu un filtru adecvat

Pe piata exista mai multe tipuri de ochelari cu filtru pentru lumina albastra. Verificati sa alegeti un produs de calitate, cu filtru de blocare eficient pentru lumina albastra, de preferat un filtru de spectru albastru complet.

Consultati un specialist

Pentru a avea parte de o protectie optima, este indicat sa consultati un specialist oftalmolog sau optometrist. Acestia pot evalua nevoile dumneavoastra individuale si va pot ajuta sa alegeti ochelarii cu filtru de lumina albastra care se potrivesc cel mai bine pentru activitatile si mediul dumneavoastra de lucru.

Folositi ochelarii antireflexie cu regularitate

Pentru a avea parte de beneficii si de protectia oferita de ochelarii cu filtru de lumina albastra,  asigurati-va ca ii purtati cu regularitate in momentele in care folositi dispozitivele electronice. Lucrul acesta este necesar mai ales inainte de culcare sau pe timpul serii, cand expunerea la lumina albastra poate afecta ochii.

Combinati purtarea ochelarilor cu hidratarea ochilor cu solutii oftalmice speciale

In afara de folosirea ochelarilor cu filtru de lumina albastra, puteti lua si alte masuri cu scopul de a va proteja ochii, de exemplu reducerea timpului petrecut pe dispozitivele electronice, mentinerea ecranului la o distanta corespunzatoare fata de ochi, ajustarea setarilor de luminozitate si folosirea modului special de afisare, in cazul in care dispozitivul le ofera.

Este necesar de inteles faptul ca, ochelarii cu filtru de lumina albastra nu elimina complet lumina albastra, ci doar o diminueaza. Astfel, este important sa combinati folosirea ochelarilor cu alte masuri de protectie cu scopul de a avea un efect mai eficient asupra sanatatii ochilor.

 

Ce este contrastul vizual si cum te ajuta sa descoperi boli ale ochilor cauzate de lumina albastra

Contrastul vizual se refera la diferenta intre lumina alba si/sau culori dintre obiectele sau elementele dintr-o imagine sau scena. Este o caracteristica importanta in perceptia vizuala, deoarece ne permite sa distingem si sa separam diferitele elemente intr-o imagine si sa le identificam cu usurinta. Contrastul de luminanta se refera la diferenta dintre nivelurile de luminanta sau intensitatea culorilor dintr-o imagine. Obiectele sau elementele cu niveluri de luminanta diferite vor fi percepute mai usor decat cele cu luminanta similara. De exemplu, un obiect alb pe un fundal negru va avea un contrast puternic de luminanta.

Contrastul de culoare face referire la diferenta dintre culorile obiectelor sau elementelor dintr-o imagine. Diferentele de culoare atrag atentia si ajuta la separarea si identificarea diferitelor obiecte. Un exemplu de contrast de culoare ar fi o floare rosie pe un fundal verde. Contrastul vizual este folosit in design grafic, fotografie, publicitate si alte medii vizuale pentru a atrage atentia, a crea focalizare si a facilita intelegerea informatiilor prezentate dar este folosit si in diagnosticarea diferitelor afectiuni oculare cum ar fi astigmatismul sau daltonismul cand ochiul amesteca nuantele de verde si rosu sau confunda rosul cu verde si invers. 

 

Invata sa ai grija de ochii tai

Ochii tai se expun zilnic unui volum ridicat de stres din cauza radicalilor liberi, a poluarii, a excesului de praf din atmosfera. Din cauza acestor factori perturbatori, ochii tai resimt si ajung sa manifeste oboseala oculara si dificultati de concentrare. Pentru a avea grija de sanatatea ochilor tai si pentru a evita expunerea in exces radiatiei uv din atomsfera, ai nevoie de suplimente alimentare antioxidante care sa includa in complexul de multivitamine si cantitati relevante de vitaminele C si vitamina E, vitamina K, vitamina B, vitamina A, Vitamina D, acizi grasi omega 3, dar si substante precum beta caroten, luteina, seleniu si zinc. Aceasta combinatie de vitamine si minerale pentru ochi calmeaza retina, protejeaza structura celulara a ochiului si previne cataracta si orice problema a vederii.

Contrar mitului ca ochelarii de soare se poarta doar vara, acestia trebuie purtati ori de cate ori va simtiti ochii obositi, mai ales daca sunteti la volan pe un drum un Soarele are o lumina puternica. De asemenea, atunci cand ai o dieta focusata pe proteine, nu trebuie sa uiti de vitamine si de minerale. Carotenoizii reprezinta o clasa complexa formata din peste 600 de substante, dintre care cele mai cunoscute sunt alfa şi beta carotenul, licopenul, luteina şi zeaxantina. Altfel spus, aceste substante sunt, de fapt, pigmenţii care dau culoare fructelor şi legumelor şi nu pot fi sintetizati de organism fara ajutor suplimentar.

Bibliografie:

Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;
National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;

Articole similare
5 alimente bogate in vitamina C 5 alimente bogate in vitamina C

Vitamina C, cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, este una dintre cele mai importante vitamine, fiind indispensabila bunei functionari a organismului uman. Vitamina C nu este produsa si nici depozitata in corp, surplusul fiind eliminat prin urina, prin urmare este important sa consumam zilnic alimente bogate in vitamina C pentru a nu dezvolta carente.

19 februarie 2018
Edited 26 iunie 2023
citește articolul
Radicalii liberi si efectele asupra ochilor Radicalii liberi si efectele asupra ochilor

Radicalii liberi sunt compusi chimici secundari foarte reactivi si, implicit, daunatori sanatatii, rezultati fie in urma unor procese metabolice normale ale organismului, de exemplu digestie sau respiratie, fie ca urmare a poluarii, de exemplu expunerea la radiatii ultraviolete, la fum de tigara sau la substante poluante din atmosfera, asa cum este gazul de esapament. Aproximativ 2% din cantitatea de oxigen respirata este transformata in radicali

29 decembrie 2017
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Memorarea rapida: cu sau fara pastile pentru memorie? Memorarea rapida: cu sau fara pastile pentru memorie?

Capacitatea de a memora este o functie a sistemului nervos care se dezvolta inca din copilarie si care, odata cu inaintarea in varsta, se uzeaza si isi pierde calitatile. Persoanele care-si dezvolta aceasta capacitate pot memora mult mai rapid informatiile fata de persoanele care nu au antrenament. Pe de alta parte, o serie de factori ca stresul, alimentatia deficitara, odihna insuficienta si anumite afectiuni ale sistemului nervos, pot afecta ca

13 noiembrie 2017
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina