Memorarea rapida: cu sau fara pastile pentru memorie?
Capacitatea de a memora este o functie a sistemului nervos care se dezvolta inca din copilarie si care, odata cu inaintarea in varsta, se uzeaza si isi pierde calitatile. Persoanele care-si dezvolta aceasta capacitate pot memora mult mai rapid informatiile fata de persoanele care nu au antrenament. Pe de alta parte, o serie de factori ca stresul, alimentatia deficitara, odihna insuficienta si anumite afectiuni ale sistemului nervos, pot afecta capacitatea de memorare.
Cand ai nevoie de memorare rapida?
Memoria este o functie care ne ajuta sa intelegem informatiile in mod util si sa ne integram mai usor in anumite medii, iar cel mai bun exemplu este memorarea tablei adunarii sau memorarea unei limbi straine. Prin urmare capacitatea de memorare rapida a datelor ne imbunatateste considerabil calitatea vietii. Pe de alta parte, persoanele care lucreaza efectiv cu creierul sau elevii si studentii aflati in perioada examenelor au nevoie sa-si dezvolte o capacitate de memorare rapida pentru a face fata in mod eficient provocarilor constante.
Tehnici de memorare rapida
Daca memoria nu este antrenata constant, in timp aceasta isi pierde capacitatea de stocare, iar procesele cognitive se deterioreaza. Astfel, tehnicile de memorare sunt de un real ajutor deoarece acestea stimuleaza creierul si, implicit memoria. Se recomanda ca acestea sa fie practicate inca din copilarie, dar si pe parcursul vietii. O tehnica de memorare rapida este repetitia, cu alte cuvinte invatarea unei poezii sau unui sir de numere aleatorii. Vizualizarea, de asemenea, ajuta la memorarea rapida. Astfel, persoanele care-si scriu informatiile pe o hartie, indiferent ca vorbim de un caiet de curs, o agenta sau o lista de cumparaturi, vor reusi sa le memoreze mai rapid, cercetatorii demonstrand ca persoanele organizate au o capacitate de memorare mult mai rapida si mai eficienta. Dezlegarea rebusurilor si a puzzel-urilor, jocurile cu numere, plimbarile in locuri noi si studierea unei limbi straine sunt, de asemenea, activitati care antreneaza memoria.
Pastile pentru memorie
Pe langa toate aceste tehnici de memorare rapida, un real ajutor vine din partea alimentatiei sanatoase si a stilului de viata echilibrat. Aportul zilnic de acizii grasi esentiali omega-3, care se regasesc in uleiurile vegetale si peste, si de vitaminele din grupul B, care se afla in nuci, cereale integrale, spanac, sparanghel, ciuperci, somon, fructe de mare, ficat, pepene galben, oua, avocado, morcovi, imbunatatesc considerabil calitatea memoriei. De asemenea, pastilele care au la baza lecitina, extract de salvie si Gingko Biloba devin un aliat de baza al memoriei. Se recomanda administrarea pastilelor pentru memorie atat in perioadele de stres major, de exemplu in cazul sesiunii de examene, in perioadele de surmenaj psihic, dar si in cazul inaintarii in varsta, pentru functionarea normala a sistemului nervos.