Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Intoxicatia cu pesticide: Cat de periculoasa este pentru organism, metode de tratament

Intoxicatia cu pesticide: Cat de periculoasa este pentru organism, metode de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 martie 2024 Ultima actualizare: 22 martie 2024

Riscul de probleme de sanatate cauzate de un pesticid depinde de toxicitatea pesticidelor si de cantitatea de expunere. Chiar si pesticidele cu toxicitate foarte scazuta pot fi periculoase daca se inhaleaza, se ating sau se consuma din nestiinta sau neatentie (de exemplu, in cazul fructelor si legumelor cumparate). Reducerea cantitatii de pesticide utilizate, selectarea produselor mai putin toxice si utilizarea echipamentului de protectie pentru a minimiza expunerea acestora pot contribui la reducerea riscurilor asociate cu utilizarea pesticidelor.

Pesticidele sunt substante chimice utilizate pentru a distruge daunatorii care afecteaza culturile agricole, dar acestea pot fi, de asemenea, toxice pentru oameni. Simptomele intoxicatiei cu pesticide pot include greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, slabiciune, tremur, convulsii si chiar coma. Daca suspectati ca ati fost expus la pesticide si prezentati simptomele mentionate, este important sa solicitati imediat asistenta medicala.

Pentru a preveni intoxicatia cu pesticide, este important sa respectati intotdeauna instructiunile de utilizare ale produsului si sa utilizati echipamentul de protectie adecvat, cum ar fi manusile si mastile de protectie. De asemenea, este important sa depozitati pesticidele intr-un loc sigur, departe de copii si  animalel de companie si sa aruncati ambalajele in mod corespunzator, conform instructiunilor producatorului sau normelor locale.

Sfaturi pentru a minimiza riscul de intoxicare cu pesticide

Pentru a preveni intoxicatia cu pesticide, urmati urmatoarele sfaturi:

  • Respectati instructiunile de pe eticheta: Cititi cu atentie instructiunile de pe eticheta si respectati-le intocmai. Acestea contin informatii importante despre cum sa manipulati si sa aplicati corect pesticidele. Purtati echipament de protectie: Utilizati echipamentul de protectie adecvat, inclusiv manusi, ochelari de protectie si masti de protectie respiratorie, in functie de tipul si cantitatea de pesticide folosite.
  • Manipulati cu precautie: Manipulati pesticidele cu precautie, evitand contactul cu pielea, ochii sau gura. Pastrati pesticidele departe de copii, alimente, bauturi si alte obiecte de uz personal. Stocati pesticidele in siguranta: Pastrati pesticidele intr-un loc sigur si bine ventilat, departe de copii si animale de companie. Nu depozitati pesticidele in locuri unde temperatura poate varia sau sub lumina directa a soarelui.
  • Respectati termenul de valabilitate: Nu folositi pesticide care sunt expirate. Urmati regulile locale pentru eliminarea pesticidelor si a ambalajelor lor. Nu aruncati ambalajele in mediul inconjurator sau in gunoiul menajer. Luati in considerare adoptarea unei abordari integrate de gestionare a daunatorilor. Aceasta abordare pune accentul pe prevenire, salubrizare si excludere si foloseste pesticidele doar ca ultima solutie atunci cand alte optiuni au esuat.

Verificati produsul si ingredientele sale active, apoi alegeti produsul cu cea mai mica toxicitate. Alegeti produse cu formulari care fac expunerea mai putin probabila.
Asigurati-va ca eticheta enumera locul specific in care intentionati sa utilizati produsul. Utilizarea unui pesticid in locuri nelistate este complet nerecomandata.  
Utilizati cantitatea potrivita de pesticide pentru culturi. Aplicarea excesiva a pesticidelor poate duce la niveluri mai ridicate de expunere pentru oameni, animale si mediu.
Pentru produsele lichide, luati in considerare evitarea zonelor tratate pana cand acestea s-au uscat complet si zona a fost ventilata. Asigurati-va ca produsele alimentare, jucariile, recipientele pentru animale de companie si imbracamintea sunt depozitate la o distanta sigura fata de orice zona tratata cu pesticide.

Pesticide in alimente

Utilizarea pesticidelor in sistemele de productie agricola intensiva prezinta o dubla problema, deoarece afecteaza in mod direct atat fermierul, cat si mediul sau si consumatorul final, din pricina prezentei pesticidelor in alimente.Exista un pericol intrinsec al moleculei de pesticide sau, dupa caz, al metabolitilor de transformare, deoarece acestia sunt compusi biocid si, prin urmare, actioneaza impotriva fiintelor vii. Prin urmare, utilizarea acestor compusi prezinta un risc care poate aparea pe mai multe fronturi: pentru fermier sau aplicator, pentru populatia adiacenta zonelor tratate si pentru consumatorul de produse vegetale sau animale. Exista, de asemenea, un risc general pentru mediu (poluarea apei, solului si a aerului). Gradul de intoxicatie cu pesticide este influentat de doza de pesticide implicata si temporalitatea acesteia, care determina o toxicitate acuta sau cronica.

Toxicitate acuta

Toxicitatea acuta poate fi orala (prin ingerare), dermica (prin contact) si inhalare. Aceasta implica aproape exclusiv fermierul si, in cazuri exceptionale, populatia adiacenta campurilor. Aceasta provoaca mancarime, iritatii ale ochilor, afectiuni bucofaringiene, tuse, greata, varsaturi, ameteli si dureri de cap.

Acest tip de otravire si, prin urmare, manifestarile sale simptomatice, este o consecinta directa a doua practici comune in lumea agricola: pe de o parte, prepararea formulelor de pesticide de catre agricultor fara respectarea indicatiilor produsului si fara garantii adecvate, iar pe de alta parte, tehnica de aplicare a pesticidelor in sine, prin intermediul utilajelor cuplate la tractoare, determina dispersia compusului in mediul inconjurator si contaminarea ulterioara a apei si a aerului. Acest fenomen este principala sursa de poluare si, prin urmare, de deteriorare a populatiei sau a zonelor locuite din apropierea zonelor de tratament

Toxicitate cronica

Toxicitatea cronica este mai controversata din cauza lipsei de date detaliate pentru a evalua efectele asupra sanatatii. S-a dovedit ca alimentele pe care le consumam si apa pe care o bem au o influenta directa asupra sanatatii umane, dar evaluarea detaliata a fiecarui pesticid asupra organismului uman, plus efectele sinergice ale mai multor dintre ele, este o sarcina lunga si complicata.

Toxicitatea cronica la pesticide este determinata de ingestia de alimente vegetale afectate de reziduuri de pesticide, alimente de origine animala afectate de bioacumularea acestor reziduuri si ingestia de apa direct contaminata de acesti compusi. Manifestarile clinice descrise derivate din aceasta situatie corespund efectelor cancerigene, mutagene, teratogene, neurotoxice, imunologice, afectand pielea, sistemul respirator si, ca o ultima descoperire, afecteaza in mod semnificativ functia endocrina si sistemul de reproducere, deoarece actioneaza ca perturbatori endocrini.

Ce trebuie sa faci in caz de intoxicatie accidentala cu pesticide

Sfaturile si recomandarile primite in randul populatiei din mediul rural cu privire la problema pesticidelor si efectele acestora sunt importante din mai multe puncte de vedere. Fermierul trebuie sa fie informat asupra utilizarii protectiilor in prepararea formulelor (manusi, masti, imbracaminte adecvata), sa fie informat cu privire la momentele de aplicare a diferitelor produse fitosanitare pentru a asocia o posibila cauza/efect al pesticidelor asupra organismului  (mancarime, dermatita, tuse, vedere incetosata, dureri de cap).

In ceea ce priveste consumatorul general, este de dorit respectarea urmatoarelor masuri pentru diminuarea riscului de intoxicatie cu pesticide:

Spalarea cu apa a legumelor si fructelor (aceasta banala masura poate elimina 30-70% din pesticide).
Decojirea citricelor si a altor fructe (aceasta masura contribuie la indepartarea pesticidelor cu 70-90%) sau gatirea termica a alimentelor.
Informatiile referitoare la modalitatea de utilizare, dozajul si tipurile de culturi pentru care se pot utiliza respectivele pesticide trebuie sa fie mentionate obligatoriu pe eticheta fiecarui tip de pesticid. Daca suspectati o intoxicatie cu pesticide, adresati-va imediat medicului sau apelati serviciul unic destinat urgentelor (112).

 

Cat de periculoasa este pentru organism intoxicatia cu metale grele asociata cu pesticidele

Cadmiul este un metal greu prezent in atmosfera ca urmare a proceselor naturale, cum ar fi emisiile vulcanice sau eroziunea rocilor si mineralelor, precum si in aplicatiile industriale in metalurgie, arderea combustibililor fosili, incinerarea deseurilor organice, fabricarea pigmentilor.

In apa si aer, formele solubile de cadmiu sunt cele mai mobile, in timp ce in sol este mult mai putin mobil si poate aparea intr-o maniera solubila si insolubila, formand complexe cu constituenti ai solului, atat cu caracter organic, cat si anorganic. In acest fel, acest metal poate contamina culturile agricole si se poate acumula in animalele terestre si marine. Organismele, cum ar fi crustaceele si ciupercile, sunt acumulatoare naturale de cadmiu. Prin urmare, in ultima veriga a lantului alimentar, oamenii sunt expusi la acest metal atunci cand mananca legume si carne provenita de la animale terestre si acvatice care contin cadmiu.

De asemenea, se gaseste in urmatoarele produse: baterii, acoperiri metalice, materiale plastice, anumite aliaje de metale, ingrasamant, tigari. Toxicitatea cadmiului apare atunci cand o persoana inhaleaza niveluri ridicate de cadmiu in aer sau consuma alimente sau bauturi care contin niveluri ridicate de cadmiu. Cadmiul este un metal natural care se gaseste de obicei in mediu ca un mineral combinat cu alte elemente (de exemplu, oxigen, clor, sulf). Expunerea la cadmiu, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, poate duce la probleme grave de sanatate. Daca banuiti ca ati fost expus la cadmiu, contactati imediat medicul.

 

Bibligrafie:

Adams PD, Afonine PV, Bunkoczi G, Chen VB, Davis IW, Echols N, Headd JJ, Hung LW, Kapral GJ, Grosse-Kunstleve RW, McCoy AJ, Moriarty NW, Oeffner R, Read RJ, Richardson DC, Richardson JS, Terwilliger TC, Zwart PH. PHENIX: a comprehensive Python-based system for macromolecular structure solution. Acta Crystallogr D Biol Crystallogr. 2010;

Amatsu S, Sugawara Y, Matsumura T, Kitadokoro K, Fujinaga Y. Crystal structure of Clostridium botulinum whole hemagglutinin reveals a huge triskelion-shaped molecular 2013;
Arndt JW, Gu J, Jaroszewski L, Schwarzenbacher R, Hanson MA, Lebeda FJ, Stevens RC. The structure of the neurotoxin-associated protein HA33/A from Clostridium botulinum suggests a reoccurring beta-trefoil fold in the progenitor toxin complex. J Mol Biol. 2005;

Arnon SS, Schechter R, Inglesby TV, Henderson DA, Bartlett JG, Ascher MS, Eitzen E, Fine AD, Hauer J, Layton M, Lillibridge S, Osterholm MT, O'Toole T, Parker G, Perl TM, Russell PK, Swerdlow DL, Tonat K. Botulinum toxin as a biological weapon: medical and public health management. JAMA. 2001;

Barthelson R, Mobasseri A, Zopf D, Simon P. Adherence of Streptococcus pneumoniae to respiratory epithelial cells is inhibited by sialylated oligosaccharides. Infect Immun. 1998;

Articole similare
Intoxicatia cu cadmiu: Cat este de periculoasa pentru organism, tipuri de tratament Intoxicatia cu cadmiu: Cat este de periculoasa pentru organism, tipuri de tratament

Cadmiul este un metal greu prezent in atmosfera ca urmare a proceselor naturale, cum ar fi emisiile vulcanice sau eroziunea rocilor si mineralelor, precum si in aplicatiile industriale in metalurgie, arderea combustibililor fosili, incinerarea deseurilor organice, fabricarea pigmentilor.

17 mai 2024
Edited 17 mai 2024
citește articolul
Util: diferente intre neurotoxine si hemotoxine Util: diferente intre neurotoxine si hemotoxine

Hemotoxinele sunt toxine care distrug celulele rosii din sange, perturba coagularea sangelui si / sau provoaca colapsul organelor si deteriorarea tesuturilor pe scara larga. Termenul hemotoxina este folosit ca toxine care afecteaza sangele si alte tesuturi. Deteriorarea unei componente hemotoxice este adesea foarte dureroasa si poate provoca neplaceri permanente si, in cazuri severe, deces.

19 februarie 2024
Edited 19 februarie 2024
citește articolul
Eliminarea toxinelor din organism pentru sanatatea ficatului Eliminarea toxinelor din organism pentru sanatatea ficatului

Ficatul este cel mai mare organ al corpului uman si indeplineste peste 500 de functii, de sanatatea sa depinzand sanatatea intregului organism. Una dintre cele mai importante functii ale ficatului este intocmai detoxifierea organismului. Toxinele sunt substante chimice care se gasesc in mediul inconjurator, inclusiv in mancare, apa, aer, produse cosmetice, medicamente, haine, si care produc efecte nocive si iritante in organism prin declansarea u

11 ianuarie 2018
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina