Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Beneficiile consumului de varza pentru sanatatea ta

Nutritie: Beneficiile consumului de varza pentru sanatatea ta

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 martie 2023

Varza contine 92% apa, este bogata in fibre si are putine calorii si carbohidrati. Contine, de asemenea, vitaminele A, C, E, B si minerale. Varza combina compusi antioxidanti, potasiu, calciu si, de asemenea, acidul folic si arginina, iar astfel beneficiile consumului de varza sunt mai mari. Puterea sa protectoare este diversa, deoarece se caracterizeaza prin proprietatile sale antireumatice, digestive, precum si prin proprietati benefice asupra activitatii cardiace, putand avea si rol anti-cancer. 

Proprietati si beneficii pentru sanatate oferite de varza

In plus, varza ofera, de asemenea, vitamine B, vitamina A sub forma de beta-caroten, acid folic, seleniu, fier, calciu, vitamina D, magneziu, potasiu si diverse flavonoide in doze foarte benefice. Este considerat un antibiotic natural datorita substantelor capabile sa reduca germenii infectiosi. Varza contine, de asemenea, sulf, care ii ofera proprietati antioxidante puternice. Toate componentele esentiale pe care le-am mentionat mai sus genereaza numeroase beneficii pentru sanatate, cum ar fi:

Varza contine fitochimicale care ii confera proprietati de protectie impotriva diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi: pulmonar, prostata, san, uter, tumori ale stomacului, ficatului sau colonului.
Apa de varza este un diuretic excelent care ajuta la eliminarea acidului uric prin urina, fiind ideala pentru persoanele care sufera de guta. Varza are un continut ridicat de fier si sulf, minerale care promoveaza functia gastrointestinala. Sucul de varza este, de asemenea, foarte benefic pentru tratamentul ulcerelor stomacale sau intestinale.

Sprijina sanatatea ochilor
Consumul de varza rosie promoveaza sanatatea ochilor datorita continutului sau de zeaxantina si luteina. Acesti pigmenti au o capacitate antioxidanta care ar putea proteja de daunele generate de stresul oxidativ si de incidenta luminii solare. In plus, conform cercetarile, varza ar putea avea un efect protector asupra integritatii retinei si a cristalinului ochiului.

Contribuie la o buna sanatate intestinala
Datorita continutului sau de fibre dietetice si a compusilor antioxidanti, varza rosie a aratat efecte favorabile asupra sanatatii intestinale si digestive. Pe deoparte, stimuleaza tranzitul intestinal, care este pozitiv pentru a atenua constipatia. De asemenea, s-a dovedit a fi un aliment benefic si pentru flora si sanatatea intestinala. Datorita acestei din urma proprietati, varza exercita un efect prebiotic si ar putea ajuta la reducerea inflamatiei si a simptomelor unor afectiuni, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, colita ulcerativa sau boala Crohn.

Varza contribuie la o buna sanatate a inimii
Varza rosie este o sursa importanta de antocianine. Aceste substante antioxidante au aratat efecte pozitive asupra protectiei sanatatii inimii. Dupa cum arata cercetarile, antocianinele reduc riscul bolilor cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea arteriala, atacul de cord si accidentul vascular cerebral.

Reduce nivelul colesterolului
Un alt beneficiu al consumului de varza este ca poate reduce colesterolul ridicat si a citokinelor inflamatorii datorita continutului sau de antioxidanti, vitamine si minerale. Desi sunt necesare mai multe dovezi, un studiu a constatat ca extractul de varza rosie, fiind bogat in antocianina, are un rol protector impotriva hipercolesterolemiei induse si impotriva stresului oxidativ cardiac si hepatic.

Promoveaza imunitatea
Nutrientii continuti in acest aliment sunt utili pentru a stimula sistemul imunitar si, astfel, pentru a creste apararea. Conform datelor prelevate din diferite studii, varza ajuta la combaterea inflamatiei si imbunatateste raspunsurile imune.

Ajuta la sanatatea pielii
Sucul de varza rosie contine niveluri ridicate de antioxidanti si fitochimicale, precum si vitaminele C, E si A, care ajuta la mentinerea pielii hidratate. In plus, pielea bine hranita este mai protejata impotriva imbatranirii si a posibilei dezvoltari a bolilor de piele. In plus, conform studiilor, antocianinele au un rol fotoprotector.

Varza are proprietati antiinflamatorii
Proprietatile antiinflamatorii ale verzei rosii au fost bine studiate si se crede ca ar putea contribui la prevenirea si tratarea mai multor boli cronice. Unul dintre compusii posibili responsabili pentru aceasta actiune ar fi sulforafanul gasit in toate plantele din aceeasi familie. Unele studii sugereaza ca antocianinele contribuie, de asemenea, la reducerea markerilor inflamatorii care afecteaza bolile cronice, cum ar fi obezitatea.

Ajuta la reglarea glucozei
Consumul de varza rosie a fost asociat cu beneficii in controlul glucozei din sange si prevenirea diabetului. Un studiu a concluzionat ca antocianinele din dieta au un efect modulator asupra rezistentei la insulina.

Oase sanatoase si puternice
Datorita continutului ridicat de vitamina K, varza rosie este cunoscuta a fi un aliat pentru a mentine oasele puternice. Desi sunt necesare mai multe cercetari, exista dovezi care sa sustina rolul vitaminei K in sanatatea oaselor.

Lupta impotriva anemiei
Bogatia sa in clorofila, impreuna cu contributia sa remarcabila in vitamina C, favorizeaza asimilarea fierului, luptandu-se impotriva anemiei.

Intareste oasele
Bogata in potasiu, calciu si fosfor, varza intareste scheletul osos si echilibreaza sistemul nervos.

Bogata in vitamina C - O cana de varza contine aproximativ 50% din doza zilnica recomandata de vitamina C. Vitamina C este importanta pentru sanatatea sistemului imunitar, ajuta la absorbtia fierului si are proprietati antioxidante.
Contine fibre - Varza este o sursa buna de fibre, ceea ce ajuta la mentinerea sanatatii digestive si la prevenirea constipatiei.
Ajuta la mentinerea sanatatii inimii - Varza contine potasiu, care ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale si poate reduce riscul de boli de inima.
Poate ajuta la prevenirea cancerului - Varza contine compusi care au proprietati anticancerigene, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de anumite tipuri de cancer.
Bogata in vitamine si minerale - Varza contine si alte vitamine si minerale importante pentru sanatate, cum ar fi vitamina K, vitamina B6, acidul folic, fierul si magneziul.

Are grija de pielea noastra
Magneziul, fierul si beta-carotenul contribuie la starea buna a pielii si a membranelor mucoase.

Desi exista multe beneficii pentru sanatate pentru a include aceste legume in dieta zilnica, consumul sau nu este lipsit de unele riscuri. Consumul de varza poate interfera cu medicamentele de subtiere a sangelui. Din cauza continutului ridicat de vitamina K, consumul ridicat de varza de Bruxelles nu este recomandat persoanelor care iau anticoagulante. Aceasta vitamina poate contracara efectul si eficacitatea acestor medicamente. In plus, varza impiedica absorbtia si utilizarea iodului, incetinind astfel activitatea glandei tiroide. Varza de Bruxelles este una dintre legumele care contin mai mult iod.

Specialistii recomanda consumarea verzei crude sau usor gatite de doua sau trei ori pe saptamana, pentru a profita la maximum de toate beneficiile sale. In plus, varza are efect depurativ si remineralizant, astfel consumul acesteia sporeste beneficiile pe care le aduce aceasta leguma.

Ce este Quercetina si in ce cantitate se gaseste in varza

Quercetina este un tip de antioxidant care se gaseste in legumele cu frunze verzi, rosii, fructe de padure sau broccoli. Este considerat un „pigment” sau colorant al plantelor si de aceea se regaseste in fructe si legume intens colorate, fiind socotit unul dintre cei mai abundenti antioxidanti din alimentatia noastra. Quercetina are o capacitate extrem de ridicata de combatere a radicalilor liberi conform unui numar mare de studii care dovedesc acest lucru. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot deteriora celulele din interiorul corpului cand nivelul lor devine prea ridicat. Daunele produse de acestia au fost corelate cu numeroase afectiuni cronice precum cancer, boli cardiace sau diabet, de aici utilitatea consumarii alimentelor bogate in antioxidanti care pot combate acesti inamici minusculi.

Quercetina este cel mai abundant flavonoid din dieta. Se estimeaza ca o persoana consuma in medie 10-100 mg zilnic din diverse surse alimentare. Desi aportul poate fi acoperit atunci cand avem o dieta sanatoasa, unele persoane apeleaza la suplimente alimentare care contin quercetina sub forma concentrata pentru efecte si mai puternice. Pe scurt, cand vorbim de quercetina proprietati ne gandim la faptul ca Quercitina actioneaza ca un antioxidant si ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, adica acei compusi chimici instabili care pot distruge membranele celulare si ADN-ul, si au ca efect moartea celulelor. Disponibil si sub forma de supliment alimentar, quercitina are proprietati antihistaminice si antiinflamatorii.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.