Pesta porcina: De ce apare, cum se transmite, preventie si tipuri de tratament
Pesta porcina reprezinta o boala virala foarte contagioasa ce afecteaza porcii domestici si salbatici. Boala aceasta nu prezinta pericol pentru sanatatea umana, insa poate sa cauzeze pagube semnificative industriei porcine din regiunea infectata. Virusul responsabil pentru pesta porcina este un virus ARN din familia Asfarviridae. Simptomele pestei porcine pot sa fie diferite, dar pot sa includa febra ridicata, letargie, hemoragii interne si externe, pierderea poftei de mancare, roseata a pielii si a urechilor, pana chiar la decesul porcilor care sunt infectati.
Din cauza gravitatii bolii si a absentei unui tratament eficient sau a unui vaccin disponibil, controlul si prevenirea raspandirii pestei porcine de cele mai multe ori implica masuri cum ar fi sacrificarea porcilor infectati si a celor expusi, monitorizarea miscarii porcilor si implementarea regulilor stricte de igiena, dar si carantina. Din cauza potentialului sau de a provoca pierderi economice semnificative si perturbari in industria porcina, pesta porcina reprezinta o preocupare importanta pentru autoritatile sanitare si agricultorii din tarile afectate. Pentru ca nu exista un tratament sau un vaccin disponibil, gestionarea acestei boli de cele mai multe ori se concentreaza pe prevenirea raspandirii virusului si pe monitorizarea atenta a populatiilor de porci.
Cum se transmite pesta porcina?
Aceasta boala se transmite de cele mai multe ori prin contactul direct sau indirect cu animalele infectate sau cu produse contaminate provenite de la acestea. Virusul poate sa fie prezent in materiale variate, spre exemplu carne de porc infectata, furaje, produse din carne, imbracaminte si echipamente care au intrat in contact cu animalele bolnave sau cu mediul acestora. Cateva moduri prin care acest virus se poate transmite sunt urmatoarele:
Contact direct
Prin contactul direct intre porcii sanatosi si cei infectati, spre exemplu prin miscarea de animale, monta, miros sau lupte. Contactul intre porcii infectati si sanatosi este principala modalitate de a transmite virusul.
Contact indirect
Acest virus poate supravietui in mediu intr-un interval destul de lung, in special in cazul carcaselor de porci infectati sau in produse din carne. Acesta poate fi transmis prin intermediul obiectelor, vehiculelor, echipamentelor sau chiar hainelor care au fost intrate in contact cu animalele infectate sau cu produse contaminate cu virusul responsabil de declansare al pestei porcine. Alimentatie Hranirea cu resturi de mancare sau produse din carne contaminata poate duce la transmiterea virusului de la porcii infectati la cei sanatosi.
Vectori biologici
Cu toate ca pesta porcina nu se poate transmite direct de la un animal la altul prin intermediul insectelor, acestea pot sa aiba un rol semnificativ in raspandirea virusului in cazul in care se hranesc cu produse contaminate si apoi vin in contact cu animalele sanatoase.
Contactul uman
Oamenii pot contribui la raspandirea virusului prin intermediul incaltamintei, echipamentelor, hainelor sau vehiculelor contaminate, daca acestea au intrat in contact cu animalele infectate sau produse care sunt contaminate.
Este necesar sa se adopte masuri riguroase de igiena si biosecuritate in fermele de porci si in industria de prelucrare a carnii cu scopul de a preveni raspandirea virusului de pesta porcina. In egala masura, autoritatile de sanatate animala si agricultorii trebuie sa fie vigilenti in monitorizarea animalelor si in aplicarea masurilor corespunzatoare pentru a preveni si pentru a controla aceasta boala.
Cum se previne pesta porcina?
Prevenirea pestei porcine implica implementarea unui set complex de masuri de biosecuritate, educatie si supraveghere cu scopul de a preveni intrarea, raspandire si persistenta virusului in populatiile de porci. Cateva principalele masuri de preventie sunt urmatoarele:
Controlul miscarii animalelor - Pentru a preveni raspandirea virusului este necesar ca miscarea porcilor intre ferme si zone geografice sa fie limitata. Miscarile de animale ar trebui sa fie strict monitorizate si reglementate.
Igiena si biosecuritate in ferme - Implementarea masurilor de igiena adecvata si biosecuritate in fermele care au porci, este cruciala. Aceasta poate sa includa curatarea si dezinfectarea frecventa a cladirii si echipamentelor, monitorizarea animalelor pentru a depista posibile semne de boala si izolarea cat mai rapida a animalelor care sunt suspecte ca ar fi infectate cu virusul responsabil de pesta porcina, dar si limitarea accesului persoanelor straine.
- Monitorizarea salbaticilor – Salbaticii, de exemplu mistretii, pot avea un rol in raspandirea virusului. Autoritatile ar trebui sa monitorizeze populatiile de salbatici si sa adopte masuri cu scopul de a diminua interactiunile intre porcii salbatici si cei domestici.
- Interzicerea hranirii cu resturi de mancare - Hranirea porcilor cu resturi de mancare sau produse din carne poate avea un rol in raspandirea virusului responsabil de pesta porcina. Practic, aceasta ar trebui sa fie restrictionata sau chiar interzisa.
- Educatie si constientizare – Agricultorii, lucratorii din industria de carne, veterinari si alti profesionisti din domeniul agricol trebuie sa fie foarte bine informati despre riscurile pe care le prezinta aceasta boala cu scopul de a lua masurile adecvate de prevenire a pestei porcine. Educatia corespunzatoare poate contribui la diminuarea riscului de raspandire a acestui virus.
- Controlul traficului international - Importul de produse din carne si animale vii din zone afectate de virusul de pesta porcina trebuie sa fie reglementat si controlat in mod riguros cu scopul de a preveni introducerea virusului in tari sau regiuni care nu sunt infectate.
- Detectarea precoce si interventia rapida - Este esential sa se dezvolte sisteme de supraveghere si sa se efectueze teste cu scopul de a detecta virusul in mod precoce in cazul aparitiei unor simptome sau unor semne suspecte la animale. Interventia cat mai rapida poate include izolarea si sacrificarea animalelor infectate, lucru ce contribuie la prevenirea raspandirii ulterioare la animalele care nu sunt infectate.
- Izolarea si gestionarea focarelor - Daca apar focare de pesta porcina, izolarea rapida a animalelor infectate si implementarea masurilor de gestionare a focarului sunt absolut necesare cu scopul de a preveni raspandirea ulterioara la animalele care sunt sanatoase.
- Colaborarea internationala - Pesta porcina nu respecta granitele nationale, astfel este nevoie de o colaborare intre tari cu scopul de a monitoriza si controla boala atat la nivel regional, cat si la nivel global.
BIBLIOGRAFIE:
Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research, 2023;
Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 2020;
"Ocimum tenuiflorum (holy basil) - CABI Invasive Species Compendium"."ITIS Standard Report Page: Ocimum tenuiflorum", 2021;