Sange in urina: Care sunt cauzele si ce boli ascunde aceasta problema medicala
Prezenta sangelui in urina poate sa apara din diverse motive, fie din cauza unor infectii, a bolilor de rinichi sau datorita unor activitati fizice intense. Este important sa mergi la medic daca te afli in aceasta situatie, pentru a nu aparea si alte efecte nedorite. Atunci cand celulele sanguine ajung in urina, culoarea acesteia devine roz sau chiar rosu-aprins. Acest fenomen se vede uneori cu ochiul liber, alteori insa se poate observa afectiunea doar in urma examenului de laborator pentru urina.
Atunci cand vorbim de sange in urina vorbim de un simptom care poate fi un semn al unei probleme de sanatate, cum ar fi o infectie a tractului urinar, o boala renala sau un cancer de tract urinar. Pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi analiza urinei sau imagistica, pentru a determina cauza exacta a sangerarii. Tratamentul depinde de cauza si poate include medicamente, terapie sau, in cazuri severe, chirurgie. Este important sa nu ignorati sangele in urina si sa mergeti la un medic pentru evaluare si tratament adecvat.
Cum apare o infectie urinara care poate duce la aparitia de sange in urina?
Motivul pentru care infectia apare mai des la femei este legata de lungimea uretrei, canalul care face legatura dintre vezica si prin care este eliminata urina. La femei, uretra este mai scurta, iar acest lucru favorizeaza aparitia si inmultirea rapida a bacteriilor. Un alt motiv este legat de faptul ca anusul este situat in apropiere de aparatul urinar, iar bacteriile din jurul anusului pot fi transmise cu usurinta catre uretra. In cele mai multe cazuri, bacteria care care provoaca aparitia infectiilor urinare este Escherichia coli (E.coli). Aceasta poate afecta orice parte a sistemului urinar, care este compus din rinichi, uretra si vezica. De obicei, cele mai multe infectii afecteaza partea de jos a sistemului urinar, adica vezica si uretra. Atunci cand nu sunt tratate la timp, infectiile pot ajunge la rinichi si pot provoca pielonefrite, cunoscute ca infectii ale tractului urinar superior. In functie de zona afectata, infectiile urinare pot fi clasificate in urmatoarele trei categorii:
- cistita - este cel mai comun tip de infectie care afecteaza de obicei doar femeile. Aceasta reprezinta o inflamatie a vezicii urinare, fiind cauzata de bacteria E.coli, provenita din zona anusului;
- uretrita - aceasta reprezinta o inflamatie a uretrei si apare de obicei la barbati, insa poate afecta si femeile. Uretrita este cauzata de agenti patogeni precum Chlamydia si gonococul, care se transmit cu usurinta prin contact sexual neprotejat;
- pielonefrita - reprezinta o inflamatie la nivelul rinichilor, cauzata de o cistita care nu a fost tratata la timp. Cistita acuta favorizeaza agravarea infectiei si transmiterea ei din vezica in rinichi. Poate afecta si barbatii, fiind una dintre infectiile urinare comune la copiii cu varste mai mici de un an;
Care sunt cauzele aparitiei hematuriei?
Sangele ajunge in urina din diverse cauze, cum ar fi infectii localizate la nivelul tractului urinar, boli ale rinichiului, genetica, administrarea unor medicamente si altele. Iata care sunt acestea:
Infectii ale tractului urinar
Bacteriile pot ajunge la nivelul uretrei, cea responsabila cu transportul urinei in exteriorul corpului. In acest fel, infectia ajunge in vezica urinara, ceea ce schimba culoarea urinei si face ca jetul urinar sa fie mai lung. In acest context, apare si senzatia de arsura iar mirosul urinei este mai intens.
Infectii ale rinichilor
Rinichii sunt infectati atunci cand bacteriilor patrund in interiorul acestora, prin intermediul fluxului de sange. Infectia poate sa apara si din deplasarea bacteriilor din uretere pana la nivelul rinichilor. Infectia renala poate fi insotita de febra sau de dureri acute in dreptul rinichilor.
Pietre la rinichi sau la vezica urinara
Daca ai avut senzatia de durere profunda pe fondul prezentei pietrelor la rinichi, cu siguranta ai observat si prezenta sangelui in urina. Atunci cand mineralele din urina se depun pe peretii vezicii sau ai rinichilor, cristalele formate se pot deplasa prin urina. Pe langa durerea intensa poate sa apara si senzatia de blocaj, astfel ca uneori nu poate urina din cauza pietrelor de diferite dimensiuni. Acestea efectiv zgarie tractul urinar ceea ce duce la aparitia sangelui in urina.
Prostata marita
Odata cu inaintarea in varsta prostata se poate mari de aceea poate sa apara un blocaj partial al fluxului de urina. In aceasta situatii, pacientii se confrunta cu senzatia de urinare si jet intrerupt, dar si sange in urina. Si in cazul infectiei prostatei, apar aceleasi simptome. Inflamatia acuta a rinichilor se asociaza cu aparitia unor noduli sangvini. Asadar, filtrele foarte mici de la nivelul rinichilor sunt inflamate ceea ce duce la aparitia sangelui in urina si la instalarea unei stari de disconfort. Cancerul vezicii urinare, cancerul la rinichi, cancerul de uretra si cel de prostata reprezinta cauze vizibile care provoaca aparitia sangelui in urina.
Mostenirea genetica
Unele boli se transmit genetic la fel ca si aceasta afectiune. De asemenea, anemia poate fi cauza aparitiei sangelui in urina. Traumele sau leziunile prezente la nivelul tractului urinar sau al rinichilor determina prezenta sangelui in urina.
Unele medicamente
Foarte multe medicamente eficiente pentru tratarea altor boli produc efecte adverse. Sangele in urina poate sa apara datorita medicamentatiei specifice pentru cancer sau pentru alte infectii instalate in organism.
Exercitii fizice intense
Practicarea sporturilor sau a unui program cu exercitii fizice intense poate contribui la aparitia sangelui in urina. In aceste situatii, totul se datoreaza efortului intens sustinut si nu se recomanda un tratament, ci se indica renuntarea la aceste activitati.
Cum se poate pune un diagnostic corect de hematurie?
Diagnosticarea se face prin examinarea fizica dar si o serie de analize, precum : teste de urina, tuseul rectal sau tuseul vaginal. In urma acestor rezultate, se obtin informatiile necesare care ajuta la stabilirea unui diagnostic corect si complet. In unele cazuri, medicul mai poate recomanda investigatii imagistice cum este CT sau RMN, ecografie abdominala sau pelvina, dar si realizarea unei uretroscopii. Pe langa aceste informatii mai este nevoie de dosarul medical si istoricul familial. De asemenea, medicul trebuie sa stie care este lista de medicamentele administrate zilnic, vitamine sau remediile naturiste care se folosesc pentru aparatul genito-urinar. Toate acestea ajuta medicul sa inteleaga cat de grava este afectiunea si care sunt motivele care stau la baza aparitiei acesteia.
Daca se stabileste prezenta sangelui in urina si cauza acesteia, atunci medicul poate prescrie tratamentul cel mai potrivit pentru fiecare situatie in parte. De obicei, se recomanda administrarea de antibiotice pentru infectiile detectate, un tratament special pentru revenirea prostatei la dimensiunea normala, pastile si terapii speciale pentru cancer, analgezice, diuretice, medicamente pentru colesterol si tensiune. In urma tratamentului administrat pacientul trebuie sa resimta o imbunatatire vizibila. Tratamentul difera de la un caz la altul, in functie de gravitatea problemei de sanatate cu care se confrunta pacientul.
Daca nu se observa nici o imbunatatire si apare durerea severa, se recurge la interventii chirurgicale pentru remedierea problemelor rinichilor si a tractului urinar, dializa sau chiar si transplant de rinichi. In aceste cazuri speciale se vizeaza tratarea problemelor acute de catre o echipa de medici specialisti. Asadar, in urma stabilirii diagnosticului se aplica tratamentul corespunzator. Inca de la primele semne ale prezentei sangelui in urina este indicat sa faci un consult de specialitate. Chiar daca nu prezinta o urgenta si problema se poate rezolva prin schimbarea stilului de viata, merita sa afli parerea medicului. Daca sunt identificate in faza de debut bolile de rinichi sau infectiile renale exista posibilitatea recuperarii rapide si eficiente. Asadar, trebuie sa mergi la medic sa vezi exact despre ce este vorba si sa urmezi un tratament de specialitate si recuperare.
Bibliografie:
Badireddy M, Baradhi KM. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing;
Amin SK, Antunes C. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Jul 19, 2020. Lower Gastrointestinal Bleeding;
Jamwal M, Sharma P, Das R. Laboratory Approach to Hemolytic Anemia. Indian J Pediatr. 2020 Jan;
8.Mumford J, Flanagan B, Keber B, Lam L. Hematologic Conditions: Platelet Disorders. FP Essent. 2019 Oct;
Rashid A. A 65-year-old man with anemia: diagnosis with peripheral blood smear. Blood Res. 2015 Sep;