Gonartroza: Simptome ale bolii, metode de tratament
Gonartroza, numita si artroza genunchiului, este uzura progresiva a cartilajului in articulatia genunchiului. Deteriorarea materialului cartilajului legat de artroza reduce stabilitatea genunchiului si poate provoca dureri severe si miscari restrictionate. Se estimeaza ca 50-60% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 65-75 de ani sufera de gonartroza, de la 80 de ani, aceasta cifra creste la 90%.
Tipuri de gonartroza
Formele initiale ale gonatrozei se numesc compartimentala, bicompartimentala si globala. Pot fi distinse trei tipuri de gonartrozaꓽ
Forma interna – este cea care apare in special la persoanele care au un exces ponderal ori la cele care au genunchii in varus. In aceasta forma, cea mai mare ingustare are loc intre condilul median femural si platoul medial tibal.
Forma femuropaterala – ingustarea spatiului arteriale are loc intre patela (rotula) si femur.
Gonartroza laterala – ingustarea cea mai mare a spatiului articular este intre condilul lateral al femurului si platoul tibial.
Cauze ale gonartrozei
Afectiunea poate aparea, de asemenea, la o varsta mai tanara, din cauza predispozitiilor genetice sau a supraincarcarii genunchiului. Cauzele includ:
Excesul de greutate – este principalul factor ce poate determina aparitia gonartrozei, iar persoanele care au indicele de masa corporala mai mare de 27 sunt de 3 ori mai predispuse in a avea aceasta afectiune
Practicarea sporturilor, in special a celor de contact
Deformarea genunchiului
Predispozitia familiala
Indepartarea totala sau partiala a meniscului
Tulburarile metabolice, in special dezechilibrele hormonale
Tulburari endocrine
Anomalii genetice ale structurii tesuturilor
Varsta
Boli inflamatorii
Leziuni aparute la genunchi, de exemplu, fractura
Suprasarcina fizica prelungita, de exemplu, in cazul sportivilor
Leziuni anterioare ale cartilajului articular: fractura tibiei, femurului sau genunchiului, leziuni meniscale
Modificari morfologice in alinierea piciorului, modificari ale piciorului sau soldului.
Simptome ale gonartrozei
Gonartroza se manifesta, de obicei, prin durere si miscare limitata a articulatiei genunchiului, dar simptomele nu trebuie neaparat sa fie vizibile. In stadiile incipiente ale bolii, cei afectati simt, de regula, doar o usoara durere atunci cand misca genunchiul. Durerea dispare adesea dupa cativa pasi. Daca gonartroza persista, tot materialul cartilajului va fi fost descompus la un moment dat. Capetele osoase neprotejate se vor freca unul de altul, iar in unele cazuri, acest lucru va conduce la restrictii severe legate de miscare, insa apare si durerea mai intensa. Aceasta durere poate persista pentru o lunga perioada de timp si poate sa nu fie direct legata de miscare.
Simptomele pot includeꓽ
Sensibilitate in zona articulatiilor
Flexibilitate redusa a articulatiilor
Dureri articulare
Senzatie de frecare os pe os
Datorita faptului ca simptomele pot varia foarte mult, este foarte dificil sa se determine progresia bolii. In timp ce unii pacienti nu experimenteaza niciodata durere si sufera doar de restrictii minore legate de miscare, altii pot manifesta dureri intense. Alte persoane, in schimb, vor experimenta simptome care dispar de la sine dupa un timp. Chiar si daca o persoana este predispusa din punct de vedere genetic sa aiba gonartroza, afectiunea poate sa nu genereze intotdeauna simptome pe care pacientul sa le sesizeze in viata cotidiana.
O scadere a cartilajului din articulatia genunchiului din cauza artrozei nu poate fi inversata, dar persoana afectata poate influenta foarte eficient rata de progresie a bolii si manifestarea simptomelor. Printre altele, reducerea obezitatii si mentinerea activitatii fizice pot intari muschii genunchiului si pot intarzia foarte mult progresul bolii si, astfel, se poate ameliora durerea.
Diagnostic gonartroza
Evaluarea initiala se face pe baza istoricului medical al pacientului. Scopul este de a determina daca exista un istoric al unei boli sau al unui prejudiciu. Pacientul este apoi supus unui examen clinic, iar testele de mobilitate si stabilitate ar trebui sa furnizeze mai multe informatii privind stadiul in care se afla afectiunea. Tehnicile de imagistica pot fi, de asemenea, utilizate pentru a examina starea articulatiei genunchiului si a cartilajului in special. Razele X pot prezenta in mod clar daunele majore cauzate de uzura. Razele X pot detecta, de asemenea, o deformare (osteofite) in suprafetele articulare.
Tratamentul gonartrozei
Scopul tratamentului este de a imbunatati durerea si calitatea vietii pacientilor. Diferite optiuni de tratament sunt disponibile pentru tratarea gonartrozei. Indepartarea cartilajului din articulatia genunchiului poate fi prevenita conservator prin exercitii fizice si fizioterapie. Metodele de tratament se aplica si in functie de gravitatea afectiunii. Medicamentele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a atenua durerea si pentru a preveni inflamatia.
Daca cantitatea de cartilaj din articulatia genunchiului a scazut deja intr-un grad semnificativ, interventia chirurgicala este o alta modalitate de a incetini progresia gonartrozei si de a contracara simptomele acesteia. Tratamentele chirurgicale, cum ar fi implantarea unei articulatii artificiale a genunchiului sau corectarea oaselor (osteotomie) la picioarele deformate ar trebui luate in considerare numai daca terapia conservatoare a esuat si durerea este inca persistenta si severa.
Tratament cu celule regenerative - Este o metoda ce s-a dovedit a fi eficienta, iar acele celule secreta molecule bioactive, ce au rol in stimularea angiogenezei si in repararea tesuturilor, reducand raspunsul celulelor T, precum si inflamatia.
Tratament cu infiltratii - Infiltratiile cu acid hialuronic in zona intraarticulara este o alta metoda pentru tratarea gonartrozei, acestea reducand durerea, imbunatatind functia articulara. Eficienta acestei tehnici se poate observa chiar si dupa prima sedinta, iar efectele se mentin in timp.
Reabilitarea pentru gonartroza este o faza cheie de tratament. Este crucial pentru restabilirea functiei genunchiului si ameliorarea simptomelor. Fizioterapia extensiva nu este esentiala numai in tratamentul conservator al gonartrozei, ci si dupa o interventie chirurgicala. Genunchiul slabit trebuie reconstruit incet prin exercitii adaptate. Stimularea electrica functionala ajuta la reconstruirea muschilor slabiti de gonartroza, oferind muschilor un sprijin important in fiecare faza de reabilitare. Prin selectarea diferitelor programe, muschii stabilizatori si protectori de pe articulatia genunchiului pot fi stimulati pentru a preveni atrofia musculara (pierderea musculara), care este cauzata de o postura adaptiva in viata de zi cu zi sau dupa o interventie chirurgicala.
Pe masura ce boala progreseaza si simptomele nu raspund la tratamentul conservator, interventia chirurgicala va fi insa indicata. Pentru prevenirea gonartrozei, este important sa se poarte incaltaminte confortabila, sa existe activitate fizica zilnica (mersul pe bicicleta este un exercitiu excelent pentru a preveni gonartroza), sa se diminueze kilogramele in plus, dar sa se adopte si o alimentatie sanatoasa.
La ce trebuie sa fii atent daca ai primit diagnosticul de gonartroza?
Trebuie sa stii faptul ca gonartroza poate determina modificari ale mersului mai ales cand afecteaza articulatiile portante (sold, genunchi, glezne si picior). Alterarea mersului participa la intretinerea durerii locale, insa are consecinte si asupra celorlalte articulatii portante si coloanei lombare. Practic deformarile articulare netratate apar in stadiile avansate, contribuind la alinierea incorecta si instabilitate. In special la nivelul membrelor inferioare poate cauza scurtarea, devierea in varus sau valgus a genunchilor. Prin urmare, primele semne vizeaza mobilitatea.
Specialistii sunt de parere ca 3 - 6% dintre persoanele de peste 30 ani sufera de gonartroza, iar modificarile evidentiate la radiografii sunt de 2 - 3 ori mai frecvente. Intre 35 si 60 de ani frecventa acestei boli creste de 2 - 10 ori. Numarul cazurilor este in crestere odata cu cresterea sperantei de viata a populatiei. Un remediu naturist eficient in ameliorarea durerilor articulare si reducerea inflamatiei sunt compresele reci sau alternarea acestora cu comprese calde pentru detensionarea musculaturii. Pentru obtinerea compreselor reci se poate folosi gheata sau, pentru o eficienta sporita, se poate folosi ghimbir ras, ceapa feliata, usturoi zdrobit sau frunze de varza crude.
Compresele calde pot fi facute din sare, ceai concentrat de ghimbir sau de schinduf. Pe de alta parte, tratamentul in cazul durerilor cronice poate avea la baza injectii cu cortizon si geluri sau unguente pentru ameliorarea durerii, de obicei pe baza de capsaicina sau Gheara Diavolului, fizioterapie, kinetoterapie, acupunctura, dar si tratament balnear. Scaderea in greutate in cazul persoanelor obeze este absolut recomandata in ameliorarea si chiar tratarea durerilor de articulatii.
Bibliografie
DeVita VT Jr, et al., eds. Metastatic cancer to the bone. In: DeVita, Hellman, and Rosenberg's Cancer: Principles & Practice of Oncology. 11th ed. Wolters Kluwer; 2019;
Yu HM, et al. Epidemiology, clinical presentation, and diagnosis, and management of bone metastasis in adults. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 1, 2020;
Jameson JL, et al., eds. Soft tissue and bone sarcomas and bone metastases. Harrison's Principles of Internal Medicine. 20th ed. The McGraw-Hill Companies; 2018;
Niederhuber JE, et al., eds. Bone metastases. In: Abeloff's Clinical Oncology. 6th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Dec. 27, 2019;
Metastatic cancer. National Cancer Institute. https://www.cancer.gov/types/metastatic-cancer. Accessed March 1, 2020;
Saravana-Bawan S, et al. Palliation of bone metastases—exploring options beyond radiotherapy. Annals of Palliative Medicine. 2019; doi:10.21037/apm.2018.12.04;