Sanatatea articulatiilor: Ciclismul si beneficiile sale pentru organism
Mersul pe bicicleta reprezinta o modalitate inteligenta de utilizare a acestui mijloc de transport in fiecare zi. Ciclismul va ajuta si sa aratati mai bine, va imbunatateste sanatatea si reprezinta un mod de transport ecologic in acelasi timp. Pe langa sustinerea sanatatii corpului, acest sport ofera un plus de fericire si intareste relatiile intre prieteni, care nutresc acelasi interes.
Beneficiile ciclismului
Ciclismul este un sport care implica pedalarea unei biciclete pe diferite trasee, de la terenuri plate pana la cele cu dealuri sau munte. Aceasta activitate poate fi practicata in scopul recreerii sau poate fi urmarita la nivel profesional, in cadrul competitiilor internationale de ciclism. Ciclismul este o modalitate excelenta de a-ti imbunatati sanatatea si de a te mentine in forma fizica. Pedalarea regulata poate imbunatati sistemul cardiovascular, poate creste masa musculara si poate imbunatati starea de spirit. In plus, este un sport care poate fi practicat in natura, permitand ciclistilor sa descopere noi peisaje si sa se bucure de aerul proaspat si de soare. De asemenea, ciclismul poate fi o modalitate eficienta de a ajunge la destinatii fara a polua mediul inconjurator sau a contribui la traficul din orase.
Imbunatateste somul
O plimbare dimineața devreme cu bicicleta va ajuta sa aveti un somn linistit si sa va treziti mai bine. In acest fel, va bucurati de un somn sanatos si va treziti odihnit. Primblarile regulate cu bicicleta, elibereaza organismul de stres si va ajuta sa scapati de insomnie.
Imbunatateste digestia
Ciclismul imbunatateste metabolismul si digestia. Dupa o plimbare cu bicicleta apare pofta de mancare- un semn ca aveti un metabolism activ.
Creste rezistenta corpului
Ciclismul creste rezistenta organismului, va face mai energic, mai activ si mai puternic, stabilizand totodata starea emotionala.
Ajuta la slabit
Plimbarile cu bicicleta va ajuta sa pierdeti in greutate. In timpul deplasarii cu bicicleta se ard foarte multe calorii si scad semnificativ grasimile de pe solduri. Cei care merg intens cu bicicleta pe distante scurte, ard mai multe grasimi decat cei care parcurg o distanta in ritm lent.
Imbunatateste sanatatea si aspectul pielii
Ciclismul impiedica imbatranirea prematura a pielii, deoarece in timpul ciclismului se intensifica circulatia sangelui, care aduce oxigen si substante nutritive la celulele pielii, eliminand toxinele daunatoare. Ciclismul faciliteaza generarea de colagen si ajuta la reducerea aparitiei ridurilor.
Creste tonusul muscular
Mersul cu bicicleta antreneaza fizibil muschii de la picioare, piept, spate, brate, ceea ce imbunatateste aspectul corpului si mareste rezistenta musculara.
Reduce stresul
Ciclismul reprezinta o modalitate prin care puteti obtine rapid o doza de hormoni de fericire, indepartand totodata gandurile neplacute. Miscarile monotone si respiratia sanatoasa pun in ordine gandurile si sentimentele.
Intaresc sistemul nervos
Ciclismul are un efect benefic asupra stării emoționale generale, contribuie la întărirea sistemului nervos – îmbunătățește starea de spirit și starea generală, iar dumnevoastră veți primi o doza foarte mare de vivacitate. Bicicleta – este cel mai bun mod de a “da drumul la aburi” după o zi de lecru.
Imbunatateste abilitatea mentala
Ciclismul mareste fluxul de sange si oxigen la creier si regenereaza efectul receptorilor, creeaza celule noi ale creierului in hipotolamus, zona care este responsabila pentru memorie. Mersul pe bicicleta stimuleaza intens gandirea creative, caci datorita unui flux de oxigen mare la creier sunt activate activitatile neuronale.
Intareste sistemul cardiovascular
Cardio, care permite mersul cu bicicleta, ajută la întărirea inimii, creșterea tonusului vascular, reduce nivelul colesterolului “rău”, dar creștere nivelul colesterolului “bun”. Acest lucru reduce semnificativ riscul de boli ale inimii.
Imbogateste circulatia sangelui in organele pelvine
Ciclismul imbunatateste in mod vizibil circulatia sangelui in organele pelvine, ceea ce este foarte important pentru barbati si ajuta la prevenirea unei astfel de boli cum ar fi adenomul de prostată.
Imbunatateste stilul de viata
La oamenii care practica ciclismul, inima functioneaza foarte bine protejandu-va viata si scade riscul de aparitie a diferitor boli ale inimii.
Previne aparitia varicelor
Persoanele care au o predispozitie genetica la varice, impiedica aparitia acestora. Mersul pe bicicleta faciliteaza circulatia activa a sangelui prin vasele sangvine si este foarte folositor pentru articulatii.
Imbunatateste functia pulmonara
In timpul deplasarii cu bicicleta plamanii functioneaza activ. Datorita functiei de ventilare a plamanilor, se elibereaza mai repede de substante toxice.
Imbunateste vederea
Ciclismul este foarte util pentru antrenarea vederii pentru ca trebuie sa va concentrati mereu la drum. Privirea este mereu concentrata si se schimba de la un obiect la altul, reducand astfel riscul de miopie.
Intarireste imunitatea
Petrecerea timpului liber cu mersul pe bicicleta, mareste capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor si indeparteaza posibilitatea aparitiei bolilor sezoniere.
Dezvolta aparatul vestibular
Ciclismul joaca un rol important pentru aparatul vestibular si coordonarea miscarilor.
Alte avantaje ale ciclismului
Economisirea timpului pe drum
Mersul pe bicicleta va ajuta sa va bucurati de sanatate si sa ajungeti mai repede la destinatie fara sa stati in ambuteiaj. Bicicleta va permite sa alegeti singuri traseul.
Nu mai aveti probleme cu parcarea
Bicicleta trece prin locurile, pe unde o masina nu poate si este mai usor de parcat.
Economisirea de bani
Preturile pentru o bicicleta si mentenanta este mai ieftina, pentru ca aceasta nu trebuie incarcata zilnic cu combustibil, nu trebuie platite impozite si asigurari iar reparatia nu necesita multi bani.
Dezvoltarea copiilor mici
Copilul care merge pe bicicleta beneficiaza de o multime de avantaje ca si adultii. Bicicleta pune bazele pentru sanatatea copilului dumneavoastra.
Consolidarea relatiilor
Ciclismul ajuta la secretia hormonilor responsabili cu buna dispozitie astfel incat conflictele minore dispar fara urma. Excursiile cu bicicleta reprezinta o modalitate excelenta de a parcurge chiar si trasee lungi intr-o atmosfera placuta si chiar romantica.
Timpul petrecut cu familia
Ciclismul este un mare divertisment familiar, un sport care va induce placere celor mici. Acestia pot fi asezati pe un scaun pentru bicicleta sau fotliu special si sa se alature plimbarilor pe bicicleta cu familia.
Prieteni noi
Pe langa o stare buna de sanatate, bicicleta are un bun efect pozitiv si pentru partea sociala a vietii. Ciclismul reprezinta o modalitate foarte buna de a cunoaste persoane noi care pot deveni prieteni apropiati datorita intereselor comune. Prin urmare, mersul pe bicicleta imbunatateste atat sanatatea fizica, cat si mentala si emotionala.
Ce alimente sa consumi pentru un plus de vitalitate si energie?
Pentru a avea un stil de viata sanatos, organismul trebuie sa aiba parte de toti nutrientii necesari. Sa nu uitam ca anumite carente din organism sunt responsabile atat de poftele alimentare, cat si de starile de oboseala, inimacii principali ai dietei si sportului. Astfel, din meniul zilnic nu trebuie sa lipseasca vitaminele, in special vitaminele B, responsabile de imbunatatirea metabolismului si a capacitatii musculare, vitamina C, eficienta in arderea depozitelor de grasime, vitamina D, cu rol in dezvoltarea masei musculare si reducerea tesutului adipos si vitamina E, unul dintre cei mai puternici antioxidanti.
Pe de alta parte, zincul este responsabil de forta, dar imbunatateste si metabolismul, ofera energie si sustine sanatatea cardiovasculara, iar manganul accelereaza arderile, sustine digestia si combate oboseala. Un mineral pe care se pune mai putin accent in dieta si sport este iodul, rolul acestuia fiind esential la nivel hormonal, deoarece controleaza rata metabolica si impiedica depozitarea grasimii. Se recomanda consumul zilnic de legume si fructe, lactate, peste si fructe de mare, dar si de cereale integrale si carne.
Pentru un organism echilibrat este important sa urmam cateva reguli de baza. Prima si cea mai importanta este modul de preparare al alimentelor, care trebuie sa excluda prajirea acestora. De asemenea, proteina animala trebuie consumata cat mai devreme, cu minim 8 ore inainte de culcare, pentru a avea timp sa se digere, motiv pentru care cina trebuie sa fie bazata pe supe de legume sau salata de cruditati. Este obligatoriu sa facem minim 30 de minute de miscare fizica in fiecare zi. Organismul are nevoie de hidratare atat inainte, in timpul, cat si dupa sport, astfel eliminand mai repede toxinele si favorizand arderile.
Micile pofte alimentare devin nevinovate daca sunt consumate in primele 3 ore dupa antrenamente, deoarece acum metabolismul ramane crescut cu 25%, iar corpul continua sa arda lipide pentru a reface depozitele de glicogen. De o importanta majora pentru persoanele care urmeaza o dieta si fac miscare fizica este Sport trio lysi, un supliment alimentar pe baza de vitamine si minerale cu rol esential in sustinerea sanatatii cardiovasculare, a nivelului optim de energie, dar si cu efecte benefice in arderea grasimilor si combaterea poftelor alimentare. Pe de alta parte, sunt necesare minim 7-8 ore de odihna pentru refacerea organismului.