Tips and tricks pentru gestionarea stresului in viata cotidiana
O minte sanatoasa are la baza un corp sanatos. Acesta este punctul meu de plecare pentru a face cunoscute masurile cu care putem face fata in mod eficient stresului la care suntem expusi in viata de zi cu zi. Pentru inceput, trebuie sa ne cunoastem si sa ne antrenam intr-o serie de tehnici care ne vor permite sa combatem reactiile pe care corpul le are de obicei.
Aceste reactii pot fi fiziologice, emotionale, cognitive si comportamentale. Daca nu stim cum sa le gestionam in mod corespunzator, ele vor ajunge sa produca diverse manifestari clinice, care pot fi cronice si pot duce la epuizare psihosomatica. Exista dovezi stiintifice ale influentei stresului cronic asupra infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral si slabirii sistemului imunitar, printre alte efecte.
Ce se intelege prin stres?
Stresul poate fi descris ca o situatie de supraincarcare sau presiune care afecteaza o persoana si depinde atat de cerintele situatiei, cat si de resursele persoanei pentru a face fata acesteia. Astfel, stresul este un sentiment de tensiune fizica sau emotionala care apare automat si natural in situatii sau ganduri care sunt amenintatoare, frustrante sau provocatoare.
Un nivel moderat de stres este normal, deoarece oamenii trebuie sa fie capabili sa se adapteze la situatii multiple. De exemplu, atunci cand se confrunta cu o situatie periculoasa, este bine ca persoana sa fie pusa in alerta, pentru a putea reactiona in mod corespunzator. Cu toate acestea, in timpul acestui proces de adaptare, se poate intampla ca persoana sa nu aiba suficiente resurse pentru a rezolva provocarea cu care se confrunta, iar situatia il depaseste, generand niveluri excesiv de ridicate de stres, care pot duce la diferite simptome sau consecinte daunatoare. Din pacate, modelul actual de organizare sociala, a muncii si a economiei face din stresul cronic o problema foarte comuna.
Stresul acut apare pe termen scurt si dispare rapid. Se intalneste, de exemplu, in situatii de urgenta sau de pericol care necesita o reactie rapida, cum ar fi franarea masinii inainte de riscul de accident. Pe de alta parte, stresul cronic apare atunci cand stresul acut este prelungit in timp, isi reduce intensitatea, dar nu dispare. Acest lucru spoate duce la probleme grave de sanatate.
Tehnici de combatere a stresului cotidian
Exercitii fizice
John F. Kennedy a spus: „Sanatatea fizica nu este doar una dintre cele mai importante chei pentru un corp sanatos, ci fundamentul activitatii intelectuale creative si dinamice.” Dezvoltarea si mentinerea unei conditii fizice bune are efecte pozitive asupra prevenirii stresului. Pentru aceasta, este recomandat sa efectuati exercitii fizice in mod regulat, deoarece, pe langa cresterea rezistentei fizice la efectele stresului, se imbunatateste rezistenta psihologica. De fapt, exercitarea ne forteaza sa ne mutam atentia de la problemele psihologice si ne permite sa ne odihnim si sa recuperam activitatea mentala dezvoltata anterior.
Exercitiul fizic mobilizeaza corpul, ii imbunatateste functionarea si capacitatea fizica. Ca urmare, veti fi mai capabili sa faceti fata stresului, care creste capacitatea de munca fizica si imbunatateste functiile cardiovasculare, respiratorii si metabolice.
In termeni generali, se poate spune ca astazi, activitatea profesionala necesita din ce in ce mai putine raspunsuri fizice si mai intelectuale. Exercitiile fizice utilizeaza si consuma resurse organice care pot fi rareori utilizate in dezvoltarea activitatii profesionale. Daca nu sunt "arse", aceste resurse pot fi depozitate in sistemul vascular si pot provoca, printre alte probleme, o crestere a nivelului tensiunii arteriale.
O dieta sanatoasa
Dezvoltarea unor obiceiuri alimentare bune, care conditioneaza starea nutritionala a individului este o masura recomandata pentru prevenirea stresului. Cerintele energetice pe care le primim in prezent de la mediul nostru determina necesitatea de a mentine un echilibru energetic adecvat pentru a raspunde acestor cerinte si a nu dezvolta probleme de deficienta. Dieta mediteraneana, bazata pe ulei de masline, fructe, cereale, peste si carne slaba, este un aspect cheie al sanatatii noastre. Specialistii afirma faptul ca speranta de viata se poate prelungi daca se adopta o alimentatie sanatoasa.
Tehnici de management ale stresului
Acestea includ urmatoareleꓽ
Relaxare: Permite dezactivarea fiziologica a organismului, in timp ce activeaza zonele creierului legate de atentie si rezistenta la stres.
Meditatia si mindfulness: Se arata ca meditatia regulata reduce cortizolul si activitatea sistemului nervos simpatic.
Yoga si pilates: Contribuie la restabilirea si mentinerea echilibrului fizic si psihologic.
Terapia prin muzica: Muzica poate fi, de asemenea, un instrument in fata situatiilor de stres. Un ritm mai lent si relaxat, fara timbre inalte, poate favoriza inducerea unui sentiment de relaxare, fara evocarea amintirilor negative.
Inocularea gandurilor pozitive
Este o tehnica cognitiva si comportamentala, iar metodologia sa seamana cu cea a desensibilizarii sistematice. De la invatarea tehnicilor de respiratie si relaxare la relaxarea tensiunii in situatii stresante, subiectul creeaza o lista cu situatiile cele mai stresante, pe care le va scrie in ordine, in functie de severitatea nivelului de stres la care este supus in acele momente.
Antrenare in rezolvarea problemelor
Invatati sa analizati problemele intr-un mod logic. In acest sens, definiti problema, faceti o lista cu posibile solutii si o alta cu argumente pro si contra ale fiecarei solutii la care v-ati ganditi. Evaluati aceste avantaje si dezavantaje si selectati cea mai benefica sau cea mai putin daunatoare alternativa.
Organizati-va eficient timpul
Planificati-va bine programul zilei, fara a-l supraincarca cu activitati si a gestiona in mod flexibil evenimentele neprevazute. In caz de lipsa de timp, selectati cele mai importante sarcini in functie de prioritati si, daca este necesar, renuntati la anumite task-uri. De asemenea, presiunea este excesiva, invatati sa spuneti "nu".
Tehnici de control al respiratiei
Situatiile de stres conduc, de obicei, la respiratie rapida si superficiala, ceea ce implica o utilizare redusa a capacitatii functionale a plamanilor, o oxigenare mai proasta, o cheltuiala mai mare de energiei si o crestere a tensiunii generale a organismului. Tehnicile de control al respiratiei faciliteaza invatarea unui mod adecvat de a respira bine, astfel incat, intr-o situatie stresanta, individul sa poata controla respiratia in mod automat.
Nu in ultimul rand, alocati un spatiu zilnic pentru petrecerea timpului liber si pentru relatiile personale, astfel incat sa aveti timp sa va odihniti si sa fiti cu familia, si, de asemenea, sa va practicati hobby-urile sau sa iesiti cu prietenii. In weekend, odihniti-va si incercati sa va bucurati de mici atentii si de vacante, macar din cand in cand.
5 tehnici care sa te ajute sa elimini stresul din viata ta
Persoanele care au probleme cu somnul, au un somn slab calitativ sau se confrunta cu insomnii pot apela la tehnici de relaxare si odihna pentru inducerea somnului.
Tehnici de respiratie. Respiratia profunda abdominala ne ajuta sa ne relaxam, sa ne oxigenam creierul si sa dormim mai bine. Inspiram treptat pe nas pana observam ca abdomenul se umfla si apoi expiram in acelasi mod pe gura. Se repeta pana ce simtim ca organismul incepe sa se detensioneze. Pentru un efect mai puternic, se recomanda pe fundal o muzica linistitoare si inainte o baie calda in care s-a picurat ulei de lavanda sau eucalipt.
Meditatia si yoga. Fara indoiala, persoanele care au insomnii trebuie sa apeleze la tehnici de meditatie si la yoga. Acestea au rolul de a reduce stresul si anxietatea, de a induce somnul in mod natural si de a imbunatati starea de sanatate a intreg organismului.
Somnix. Suplimentele alimentare s-au dovedit a fi de un real ajutor in inducerea somnului pe cale naturala. Spray-ul SomniX pe baza de melatonina se adminstreaza sublingual si are o eficienta de 4 ori mai mare fata de alte produse similare.
Masajul. Masajul terapeutic de relaxare ajuta organismul sa se relaxeze, elibereaza tensiunea la nivel muscular si induce starea de bine. De asemenea, se poate apela si la reflexoterapie, tehnica care presupune masajul talpilor, acolo unde exista cei mai multi centri nervosi. In uleiul clasic de masaj se pot adauga cateva picaturi de ulei de lavanda.
Presopunctura. O tehnica veche de peste 4000 de ani, practicata initial de chinezi, presopunctura presupune apasarea unor puncte strategice de pe corp cu scopul de a reduce durerea si tensiunea musculara, de a imbunatati circulatia si de a elibera in corp endorfine, denumite si moleculele fericirii. Se recomanda in perioadele de stres puternic, anxietate, depresie si insomnie.