Vertijul: De ce apare, simptome, boli asociate, tipuri de tratament
Vertijul este cunoscut popular ca o stare de ameteala care poate aparea spontan sau poate fi cauzat de un accident traumatic sau poate aparea din cauza deshidratarii, din cauza insolatiei sau poate fi declansat de un cheag de sange (in caz de AVC) sau cadere de calciu. Practic vertijul inseamna pierderea echilibrului si de multe ori aceasta problema apare din cauza unei inflamatii sau din cauza unei boli ale urechii interne.
Se stie ca in urechea interna exista canale semicirculare care au un rol vital in mentinerea echilibrului. Atunci cand consumam substante interzise, diferite tipuri de droguri psihotrope si psiholeptice, facem abuz de alcool, apare senzatia de ameteala, de vertij din cauza pierderii neuromotorii si a coordonarii. Dar pierderea echilibrului sau instalarea starilor de vertij pot aparea si din cauza unor boli sau tulburari metabolice. Infectiile virale sau bacteriene, anumite boli ereditare sau factori genetici pot determina aparitia unor episoade de tip vertij.
Se stie ca urechea interna are doua componente esentiale: cochlea (responsabila de auz) si aparatul vestibular (responsabil pentru echilibru). Aceste componente pot fi afectate atat de factori externi cat si de factori interni. Datorita complexitatii de stimuli/factori care pot genera episoade de vertij, exista doua mari tipuri de astfel de probleme medicale.
Vertijul periferic care este provocat de o alterare a starii naturale de functionare a urechii interne si vertijul central care este coordonat de catre trunchiul cerebral si care este declansat ca urmare a unor traumatisme cranio-cerebrale, consum de alcool, stupefiante, medicamente, sau poate fi declansat de anumite boli precum Boala Meniere, Scleroza Multipla, Accident Vascular Cerebral sau AVC, migrene cu aura cronice sau formatiuni tumorale benigne sau maligne. De ce apare vertijul si ce il declanseaza, ce boli ascunde aceasta problema medicala si cum il putem preveni vom descoperi in urmatorul material.
Ce este vertijul? Cum stii ca ai vertij? Ce sa faci cand ai vertij
Ce este vertijul? Cum stii ca ai vertij sau ce sa faci atunci cand ai vertij sunt doar cateva dintre intrebarile la care vei primi raspuns in acest capitol. In primul rand, trebuie sa intelegi ca starea de vertij, ameteala care se instaleaza, cu senzatia de voma sau nu, apare brusc si poate sa dureze de la cateva minute pana la cateva ore in functie de mecanismul care ii induce aparitia, daca a fost generat de o cauza interioara, intrinseca sau apare ca urmarea a unor factori externi - consum substante interzise, abuz de alcool, traumatisme cranio-cerebrale. In anumite situatii vertijul este asociat si cu fenomenul de nistagmus ocular, tulburare statica si dinamina oculara si consta in miscare ritmica, involuntara si in aceeasi directie a globilor oculari care dau efectul de halo, de ceata.
Altfel spus, atunci cand ai vertij, aceasta problema medicala fie poate sa apara din cauza in care functioneaza sau nu mai functioneaza urechea interna, iar daca vrei saa afli ce sa faci cand ai vertij sau cum sa raspunzi la intrebarea - Am scapat de vertij e suficient sa ramai in acest capitol. Daca vertijul sau starea de ameteala se datoreaza unei carente severe de vitamine sau minerale, cum ar fi un episod de tip lipotimie care este asociat cu o cadere drastica a nivelului de calciu din organism, atunci poti sa iti administrezi vitamine pentru vertij care pot consta in complex de vitamina B, magneziu, fier, calciu lactic, in functie de diagnosticul dat de medic.
Ce faci cand ametesti? In primul rand daca experimentezi un astfel de episod si esti in pozitie verticala, la job, acasa, pe strada trebuie sa te asezi imediat ca sa eviti o cazatura si sa iti pierzi cunostinta. Daca esti la volan este vital sa opresti masina urgent si sa tragi pe dreapta si sa ceri ajutor medical specializat. Asa cum spuneam, exista un tip de vertij, de ameteala asociat direct cu urechea interna. Ce simptome ai cand ai probleme cu urechea interna? In primul rand manifesti stari cu ameteli, stari de vom, pierderi de echilibru. In acest caz exista un tratament pentru ameteli si pierderi de echilibru care poate consta in solutii saline sau diferite medicamente, mai ales daca manifesti pierderea echilibrului in picioare.
Vertij cauze. Vertij pozitional. Ameteala si stare de greata
Asa cum am spus anterior, in functie de tipul de vertij exista mai multe cauze care pot declansa aceasta boala. Cele mai cunoscute si cu cea mai mare prevalenta sunt:
- accident vascular cerebral;
- formatiuni tumorale cerebrale;
- migrene cu aura in forma cronica.
Atunci cand vorbim de vertij pozitional avem in vedere vertijul VPPB, care este o forma de vertij paroxistic. Acesta apare ca o senzatie de miscare brusca atunci cand se modifica pozitia capului raportat cu centrul de greutate si acceleratia gravitationala. Acest tip de vertij poate fi indus atunci cand stai aplecat si te invarti in jurul unui punct fix si te ridici brusc sau stai cu capul aplecat peste pat, stai in cap sau stai pozitionat cu capul de sol si te ridici brusc si manifesti o forma de vertij pozitional.
Asa cum spuneam acesta este autoindus si daca se schimba pozitia intr-o pozitie normala sau se opreste miscarea giroscopica si senzatia de vertij dispare. Dar sunt cazuri si persoane care manifesta acest vertij pozitional si care este legat direct cu urechea interna si care este declansat de alti factori. Unul dintre acesti factori au legatura cu otolitii prezenti in endolimfa din urechea interna.
Otolitele sunt microcristale microscopice de carbonat de calciu care sunt raspunzatoare de echilibru. Ele exista in diferite cantitati si densitati in substanta cerata din interiorul vestibulului membranos din interiorul urechii. In functie de miscarea lor, la modificarea pozitiei capului, aceste entitati ajung in canalul semicircular posterior, de obicei, unde nu trebuie sa existe. Din aceasta cauza apare vertijul pozitional si miscarea acestor otolite poate fi declansata de traumatisme dar si de infectii virale.Daca ai ameteli cand pui capul pe perna e posibil sa suferi de un vertij pozitional.
Daca te confrunti frecvent cu pierderea echilibrului trebuie sa stii ca exista pastile pentru greata si ameteli pe care ti le poate prescrie medicul ORL-ist. Totodata, daca ai sincope sau episoade de tip pierderea echilibrului sau suferi uneori de momente de tipul dezechilibru de mers, sau ai o senzatie de cap greu si tulbure, sau ameteli dimineata, sunt doar cateva episoade care pot fi incadrate la simptome vertij.
Din fericire exista in farmacii medicamente vertij si totodata medicul ORL poate prescrie in functie de cauzalitatea bolii exercitii pentru vertij mai ales in cazul in care ai senzatia ca ti se infunda urechile. Cat dureaza un vertij? In functie de tipul acestuia, daca e cauzat de o sursa externa, de anumite boli ale urechii interne sau e de cauza infectioasa sau virala durata acestuia poate varia de la secunde la ore, in cazuri extreme chiar si zile.
Boli asociate cu vertijul. Cand stii ca trebuie sa mergi la medic
Una dintre cele mai cunoscute boli asociate cu vertijul este Boala Meniere. Boala Meniere este o afectiune care se manifesta etapizat la fel ca si boala Hungtington iar prevalenta acestei boli apare in masura mai mare la persoanele trecute de varsta de 40 de ani. Sunt cazuri documentate cand boala Meniere a avut primele simptome in jurul varstei de 60 de ani. Aceasta afectiune provoaca hipoacuzie senzoriala pentru sunetele de frecventa joasa si atunci cand bolnavul aude o astfel de sursa sonora are ameteli, stari de greata, voma. Factorii de risc care pot declansare aceasta boala au fost grupati de catre specialisti astfel:
- Antecedente in familie sau predispozitie genetica la boala Meniere;
- Afectiuni autoimune sistemice;
- Alergii care se manifesta cronic si ataca urechea interna precum alergii alimentare, alergia la praf sau alergia la ambrozie;
- Infectii virale care apar ca si complicatii de la otita, meningita sau alte boli care ataca urechea interna;
Boala Meniere este o afectiune care poate afecta auzul si echilibrul. Cauzele acestei boli nu sunt complet intelese, dar se presupune ca ar putea fi legate de acumularea excesiva de lichid in interiorul urechii interne. Iar acest lichid asa cum am spus anterior este bogat in otolite. Vertijul care apare in boala Meniere este asociat si cu alte stari si simptome precum:
- Senzatie de greata si varsaturi;
- Tiuit, zumzet, suierat;
- Pierderi de echilibru;
- Presiune la nivelul urechii interne afectate;
- Scaderea auzului pentru sunete de frecventa joasa;
Diagnosticul bolii Meniere se stabileste in urma anamnezei si al examenului clinic al pacientului. Pentru excluderea altor afectiuni similare cum ar fi tumori cerebrale, accidente vasculare cerebrale, se recomanda efectuarea unor investigatii imagistice cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare si a unei audiograme.
O alta boala asociata cu vertijul este Labirintita. Cauzele labirintitei nu sunt complet intelese, dar pot include infectii virale sau bacteriene (de exemplu, gripa sau raceala), infectii ale urechii medii, leziuni, boli autoimune, alergii, medicamente care afecteaza urechea interna, consum excesiv de alcool, fumat, tumori si accident vascular cerebral.
Si aceasta boala are legatura cu sanatatea urechii interne si cand aceasta este afectata de una dintre cauzele mentionate anterior se manifesta prin vertij, ameteala, pierderea temporara a acuitatii auditive, tinitus. Lasata netratata labirintita poate duce la surditate sau pot crea efecte ireversibile precum zgomote permanente in urechi care pot fi intermitente sau pot avea intensitate scazuta dar sa fie prezente recurent.
In plus, din cauza deteriorarii canalelor urechii interne bolnavii manifesta senzatia de dezorientare, ameteala si vedere dubla, tiuituri in urechi urmate si ameteli cu episoade de varsaturi, o permanenta stare de ameteala si greata, sau episoade cu ameteli si transpiratii. Totodata episoadele care includ stari de voma si ameteala pot creste ca intensitate si durata si pot provoca tulburari digestive, mai ales daca sunt urmate de senzatia de vertij in urechi.
Tratament vertij. Cum sa scapi de senzatia de dezechilibru
Atunci cand vorbim de tratament vertij trebuie intai sa izolam cauza. Daca e vorba de un traumatism sa tratam canalele si urechea interna, daca e vorba de consum de stupefiante, substante interzise, droguri psihedelice, abuz de alcool se va face un detox la nivelul sistemului circulator si se vor scoate drogurile din organism, iar in cazul in care vertijul este determinat de anumite boli se va proceda in conformitate cu fiecare diagnostic. In cazul extreme se poate apela si la o interventie chirurgicala.
Tratamentul chirurgical are ca obiectiv reducerea si diminuarea presiunii de la nivelul urechii interne. Tratamentul chirurgical se aplica doar pentru un procent de 10% dintre pacienti, numai in cazul in care acestia nu raspund la tratamentul medical. In prezent, in caz de diagnostic cu boala Meniere se foloseste ca metoda chirurgicala decuparea nervului vestibular atacat de lichidul gelatinos bogat in otolite. Aceasta tehnica medicala implica de fapt izolarea si sectionarea nervului vestibular, fara ca functia auditiva sa fie afectata.
In caz de diagnostic de Labirintita, tratamentul depinde de cauza labirintitei. In cazul infectiilor bacteriene, pot fi prescrise antibiotice, insa in cazul infectiilor virale, antibioticele nu sunt eficiente. Tratamente suplimentare pot include medicamente pentru ameliorarea simptomelor precum antihistaminicele, scopolamina si sedativele. Pacientii cu simptome persistente pot beneficia de exercitii de echilibru si alte masuri de gestionare a vertijului.
Tratament vertij. Cum sa scapi de senzatia de dezechilibru
In ceea ce privesc metodele de preventie si tratament vertij, asa cum am spus anterior, totul tine de tipul de vertij si de cauza care l-a declansat. Cum sa scapi de senzatia de dezechilibru? In primul rand trebuie sa schimbi pozitia si sa te asezi pe un scaun, o banca sau pur si simplu in sezut pe jos pana trece senzatia. Daca senzatia continua si in aceasta pozitie si ai episoade de acufene si tinitus atunci trebuie sa apelezi la nr de urgenta pentru a putea primi ajutor specializat.
Ce trebuie sa retii despre vertij. Cele mai bune pastile pentru ameteli
Daca ai episoade dese de vertij trebuie sa te adresezi unui medic ORL-ist. Medicul va efectua un examen fizic complet al urechilor, nasului si gatului. Acest examen poate implica folosirea unor instrumente speciale pentru a examina cu atentie fiecare structura in parte, cum ar fi otoscopul pentru a examina urechea, rinofaringoscopul pentru a examina nasul si laringoscopul pentru a examina laringele si corzile vocale.
Daca pacientul prezinta probleme de auz, specialistul poate recomanda efectuarea unei audiograme pentru a evalua capacitatea auditiva. In functie de diagnostic se poate recomanda o interventie chirurgicala, tratament cu antibiotic sau alte pastile si medicamente. Daca cauti cele mai bune pastile pentru ameteli trebuie sa te adresezi unui medic specialist sau unui farmacist si niciun tratament nu trebuie administrat profilactic sau dupa ureche.
Bibliografie:
Amin SK, Antunes C. StatPearls. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Jul 19, 2020. Lower Gastrointestinal Bleeding;
Jamwal M, Sharma P, Das R. Laboratory Approach to Hemolytic Anemia. Indian J Pediatr. 2020 Jan;
8.Mumford J, Flanagan B, Keber B, Lam L. Hematologic Conditions: Platelet Disorders. FP Essent. 2019 Oct;
Rashid A. A 65-year-old man with anemia: diagnosis with peripheral blood smear. Blood Res. 2015 Sep;