De ce avem nevoie de Calciu in organism?

De ce avem nevoie de Calciu in organism?

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 26 august 2024 Ultima actualizare: 26 august 2024

Calciul este un mineral care se gaseste in compozitia mai multor alimente, fructe, legume sau seminte. Este un element din tabelul periodic al lui Mendeleev extrem de vital și important pentru organismul uman. Mai mult decât atât, avem nevoie de acest element în cantitati suficiente pentru ca organismul uman nu stie sa il fabrice singur cum se intampla de exemplu cu anumite mamifere, sau cum face gaina (coaja de ou contine calciu de exemplu).

Este importanta prezenta calciului în sânge pentru anumite procese dar si a altor minerale mai ales în perioada de crestere. O cantitate a calciului insuficienta in copilarie poate declansa anumite carente si poate provoca anumite anomalii. Si in adolescenta si nu numai avem nevoie de calciu, iar suplimentele de 1000 mg de calciu lactic sunt extrem de folositoare și în perioadele de stres sau cand trebuie sa tinem anumite diete. În cazul în care nu stiati, molecula de calciu se regaseste in organismul uman in diferite zone precum piele, unghii, par, dar calciul este eliminat totodata prin urina, fecale si transpiratie. Aceste molecule trebuie sa fie inlocuite zi de zi printr-o dieta atenta si totodata suplinita cu anumite produse si suplimente din farmacii. dacă nu avem grija de nivelul de calciu din organism, pot apare o multime de probleme de sanatate.

Expertii recomanda ca adultii sa asimileze cel putin 1000 de mg de calciu, sau chiar 1200 mg de calciu in fiecare zi. Desi hrana este cea mai buna sursa de calciu, majoritatea oamenilor nu reusesc sa acumuleze suficient calciu din aceasta. Din pacate, cantitatea de calciu necesara nu o putem extrage doar de alimente si atunci e bine sa apelam la farmacii si sa cautam produse si suplimente care contin calciu lactic, calciu ionic sau calciu gluconic.

Ce rol are calciul in organism?

Calciul din oasele noastre actioneaza ca o rezerva a organismului, la care acesta apeleaza cand valorile calciului sunt reduse. Majoritatea oamenilor cunosc faptul ca acest mineral este important pentru constructia dintilor si oaselor puternice - 99% din calciul din corpul nostru se regaseste in oase si dinti. Restul de 1% se gaseste in sange si alte tesuturi. Daca faptul ca oasele ca sa fie puternice au nevoie de calciu, iar o dantura sanatoasa are nevoie de rezerve de calciu, este mai putin cunoscut faptul ca acest mineral nu se gaseste doar în oase.

Avem nevoie de calciu pentru procesele de coagulare a sângelui, pentru controlul tensiunii arteriale. Totodată acest mineral ajută la producerea de enzime si hormoni care echilibreaza digestia, nivelul de energie si metabolismul grasimilor. Este vital pentru repararea tesuturilor conjunctive, pentru reglarea procesului de transfer al nutrientilor, ajuta la mentinerea in paramentrii a proceselor neuronale si ajuta la contractia musculara. In plus calciul este un mineral vital pentru femeile insarcinate, pentru reglarea anumitor procese si pentru alimentatia fatului ca acesta sa isi dezvolte oasele in mod armonios.

Ce se intampla cu organismul uman in cazul unei carente de calciu ?

Daca avem carente de calciu, riscam sa nu ne mai putem misca. In primul rand, muschii nu se mai pot contracta si au blocaje (acele senzatii de tip carcel dar mult mai intense si mai dureroase). Altfel spus, pot sa apara crampe musculare din cauza faptului ca muschii se vor afla in imposibilitatea de a trasmite impusurile nervoase necesare pentru contractarea muschilor.

Atunci cand nivelul de calciu din sange este prea mic, va fi utilizat calciul din oase pentru a se ajunge la cantitatea de care organismul are nevoie in sange. Asta duce in timp la slabirea sistemului osos, oasele devin casante si apare osteoporoza.

De ce au nevoie femeile de mai mult calciu decat barbatii?

Cercetatorii au demonstrat ca organismul femeilor are nevoie de mai mult calciu decât cel al bărbaţilor. Si nu vorbim aici doar de femeile insarcinate, unde am explicat necesarul de calciu pentru dezvoltarea fatului. Femeile pierd sange lunar din cauza menstruatiei, iar calciu este prezent si in sange. Altfel spus, o femeie are nevoie de mai mult calciu si de o dieta bogata in calciu pentru a preveni apariţia osteoporozei şi a crampelor musculare, dar şi pentru a trece mai uşor peste perioada menstruală.

Legatura dintre Calciu si Vitamina D

Toți stim ca avem nevoie de vitamina D pentru a fixa calciul in organism. In plus, vitamina D este esentiala pentru sanatatea articulatiilor. pentru a beneficia de vitamina d, corpul uman trebuie sa stea cat mai mult la soare. din pacate, exista perioade in an in care nu putem sa stam afara, sau soarele nu mai apare pe cer (lunile de iarna, perioadele ploioase) si atunci trebuie sa apelam la suplimente.

Care sunt produsele bogate in calciu?

În organism necesarul zilnic de calciu poate fi acoperit din alimentație, daca avem grijă la cantitatile de mancare. În jurul calciului circula o multime de mituri, mai ales cand vorbim de calciul obținut din produsele lactate. Da, se gaseste in cea mai mare cantitate in aceste produse, dar nu toate sunt neaparat bune pentru organism, mai ales ca exista persoane care au intoleranta la lactoza. In plus, exista studii care arata ca consumul mare de lapte poate genera un risc crescut de a face diferite forme de cancer.

Din fericire exista si alte produse care contin calciu, chiar daca in cantitate mai mica. Dar asa cum am spus anterior, putem suplini diferenta prin produse si suplimente din farmacii. Deci, cum spuneam, calciu se mai gaseste in produse precum: broccoli, somon, tofu, lapte de soia, migdale, seminte de susan, seminte de floarea soarelui, fasole uscata, smochine si portocalele.

Cum alegem suplimentele pentru a suplini carenta de calciu?

Asa cum am spus anterior, este bine sa ne orientam spre suplimente care contin calciu lactic, calciu gluconic, care au in compozitie carbonat de calciu, fosfat de calciu, calciu citrat alaturi de vitamina D, vitamina D3, vitamina K.

Ce beneficii ofera laptele de magarita si cum te ajuta sa eviti carenta de calciu si vitamina D

Laptele de magarita contine cantitati mari de acid linoleic (Omega 6) si linolenic (Omega 3), 9g/100g si respectiv 5.1g/100g, de aproximativ 2 ori mai multi decat laptele de vaca si similar cu laptele matern. In plus, laptele de magarita contine de 46 de ori mai multa vitamina C decat cel de vaca si de 4 ori mai mult fier si foarte putine grasimi. Mai mult, laptele de magarita are multa lactoza 7.4g/100g (similar cu cel matern), lactoza ajutand la fixarea calciului in oase. Din acest motiv, el este recomandat si pentru femeile aflate la menopauza.

Studii recente au aratat ca laptele de magarita contine lizozim, o enzima cu efect antibacterian si antiviral foarte puternic, enzima care este continuta si de laptele matern. Concentratia de lizozim creste foarte mult in laptele matern dupa a doua luna de alaptare, sugerand faptul ca aceasta enzima are un rol important in a intari sistemul imunitar al bebelusului. Datorita acestei enzime, studiile sustin ca laptele de magarita este eficient in ameliorarea simptomelor de tuse persistenta, functionand ca un antibiotic natural.

Insa o alta descoperire medicala face laptele de magarita sa fie foarte apreciat in randul parintilor si al comunitatii medicale: laptele de magarita este foarte bine tolerat de copiii cu alergie la proteina din lapte de vaca. Laptele de vaca contine peste 20 de tipuri de proteine cu potential alergenic dintre care caseina si betalactoglobulina care sunt responsabile de majoritatea cazurilor de alergii alimentare si intolerante la sugari. 

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-sclerosis/expert-answers/vitamins-for-ms-do-supplements-make-a-difference/faq-20112502, 2020;

https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2021;

Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;

Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Vitamins, minerals, and herbs in MS. National Multiple Sclerosis Society. https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Diet-Exercise-Healthy-Behaviors/Diet-Nutrition, 2019;

Vitamin D fact sheet for health professionals. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/. Accessed 2019;

Articole similare
Circulatia periferica: Boli asociate cu schimbarea culorii picioarelor Circulatia periferica: Boli asociate cu schimbarea culorii picioarelor

Picioarele rosii sunt o urmare fireasca a unei afectiuni inflamatorii cronice confundata de multe ori cu banala celulita. Cauzele principale sunt bolile venoase cronice, edemele cronice sau boli dermatologice manifestate mai degraba la picioare. Dintre toti pacientii care au o astfel de problema pana la 33% ajung sa fie diagnosticati gresit si sa sufere in realitate de un anumit tip de celulita.

5 septembrie 2024
Edited 5 septembrie 2024
citește articolul
Care sunt beneficiile inotului pentru sanatate? Care sunt beneficiile inotului pentru sanatate?

Inotul ajuta la reducerea durerilor la incheieturi sau presiunea ridicata a sangelui. Stimuleaza circulatiei sangelui, creste rezistenta cardio-pulmonara, reduce riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare si intareste ligamentele articulare.

26 august 2024
Edited 26 august 2024
citește articolul
Nutritie: Beneficiile pentru consum ale napului mexican Nutritie: Beneficiile pentru consum ale napului mexican

Napul mexican este o „ruda” foarte populara nu doar in Mexic, seamana destul de mult cu napul obisnuit, doar ca are o radacina cu o forma de glob, cu o textura ca de hartie a pielitei brune-aurii, interiorul este alb, amidonat. Radacina plantei nap maxican produce un fel de fasole asemanatoare fasolii Lima. Dar acest tip de fasole este toxic.

26 august 2024
Edited 26 august 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.