Cauze pentru tulburari de vedere si ameteli
Tulburarile de vedere se pot manifesta in diferite moduri si pot afecta pana la jumatate din populatie, cel putin o data in viata. Din acest motiv, daca tulburarile de vedere devin constante si suparatoare este necesara vizita la medicul oftalmolog. Tulburarile de vedere pot fi cauza a unei boli a ochilor sau pot fi urmare a unei afectiuni interne.
Tulburari de vedere: semne si simptome
Tulburarile de vedere se manifesta prin vedere incetosata, vedere tulbure, aparitia unor pete albe, cercuri sau puncte luminoase in campul vizual. De asemenea, petele oarbe, acele zone traduse ca niste gauri care apar in campul vizual si in care nu poate fi vazut nimic, sunt semne ale tulburarilor de vedere. Pe de alta parte, ametelile pot fi simptom care atesta o tulburare de vedere sau o alta boala existenta. Aparitia acestor semne si simptome nu trebuie ignorata, deoarece, odata ce bolile oftalmologice avanseaza, va fi afectata calitatea vietii.
Cauze pentru tulburari de vedere
Principalele cauze care conduc la aparitia tulburarilor de vedere sunt afectiunile oculare, procesul natural de imbatranire sau anumite leziuni la nivelul ochiului. Astfel, printre cele mai frecvent intalnite afectiuni oculare se afla cataracta, manifestata prin aparitia unei zone tulburi sau opace in cristalinul ochiului, glaucomul, boala care conduce la deteriorarea progresiva a nervului optic, degenerescenta maculara, afectiune aflata in stransa legatura cu inaintarea in varsta, dezlipirea de retina si prezbiopia, de asemenea, o afectiune legata de procesul natural de imbatranire care se manifesta prin pierderea flexibilitatii cristalinului, ceea ce presupune dificultate in concentrare asupra obiectelor aflate la distanta mica. Totodata, retinopatia diabetica este o cauza care conduce la aparitia tulburarilor de vedere, aceasta intalnindu-se la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat. Afectiunea provoaca deteriorarea progresiva a retinei si, din pacate, conduce in timp la pierderea totala a vederii. De asemenea, pe langa diabet, mai exista o serie de afectiuni care pot provoca tulburari de vedere, in aceasta categorie intrand accidentul vascular cerebral, tumorile craniene, arterita temporala, hipertensiunea si hipotensiunea arteriala, migrenele puternice, hipertiroidismul si boala Basedow Graves. Pe de alta parte, tulburarile de vedere pot fi cauzate de anxietate, intemperiile vremii, in special vantul puternic, oboseala accentuata si administrarea anumitor medicamente, de exemplu antihistaminicele.
Legatura dintre tulburari de vedere si ameteli
Ameteala este un simptom pe care majoritatea persoanelor il traiesc cel putin o data in viata, insa devine periculos si nu trebuie ignorat atunci cand se manifesta constant. Ameteala sau vertijul presupune o senzatie de lesin insotita de senzatia de rotire si pierderea echilibrului. Ceea ce este important de punctat este ca intre ameteala si tulburarile de vedere exista o stransa legatura.
In majoritatea cazurilor, indiferent de cauza care provoaca acele episoade de tulburari de vedere, pot aparea ameteli, ca urmare a pierderii capacitatii de localizare in spatiu. Atunci cand acestea se manifesta in acelasi timp este important sa se faca un control amanuntit deoarece, pe langa anemie, o lipsa a vitaminelor si minerelelor din organism, poate fi vorba de accident vascular cerebral, fluctuatii de tensiune, afectiuni cardiovasculare, tumori sau hemoragii craniene.