Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cauze pentru tulburari de vedere si ameteli

Cauze pentru tulburari de vedere si ameteli

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 ianuarie 2018 Ultima actualizare: 11 decembrie 2024

Tulburarile de vedere se pot manifesta in diferite moduri si pot afecta pana la jumatate din populatie, cel putin o data in viata. Din acest motiv, daca tulburarile de vedere devin constante si suparatoare este necesara vizita la medicul oftalmolog. Tulburarile de vedere pot fi cauza a unei boli a ochilor sau pot fi urmare a unei afectiuni interne.

 

Tulburari de vedere: semne si simptome

Tulburarile de vedere se manifesta prin vedere incetosata, vedere tulbure, aparitia unor pete albe, cercuri sau puncte luminoase in campul vizual. De asemenea, petele oarbe, acele zone traduse ca niste gauri care apar in campul vizual si in care nu poate fi vazut nimic, sunt semne ale tulburarilor de vedere. Pe de alta parte, ametelile pot fi simptom care atesta o tulburare de vedere sau o alta boala existenta. Aparitia acestor semne si simptome nu trebuie ignorata, deoarece, odata ce bolile oftalmologice avanseaza, va fi afectata calitatea vietii.

Cauze pentru tulburari de vedere

Principalele cauze care conduc la aparitia tulburarilor de vedere sunt afectiunile oculare, procesul natural de imbatranire sau anumite leziuni la nivelul ochiului. Astfel, printre cele mai frecvent intalnite afectiuni oculare se afla cataracta, manifestata prin aparitia unei zone tulburi sau opace in cristalinul ochiului, glaucomul, boala care conduce la deteriorarea progresiva a nervului optic, degenerescenta maculara, afectiune aflata in stransa legatura cu inaintarea in varsta, dezlipirea de retina si prezbiopia, de asemenea, o afectiune legata de procesul natural de imbatranire care se manifesta prin pierderea flexibilitatii cristalinului, ceea ce presupune dificultate in concentrare asupra obiectelor aflate la distanta mica. Totodata, retinopatia diabetica este o cauza care conduce la aparitia tulburarilor de vedere, aceasta intalnindu-se la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat. Afectiunea provoaca deteriorarea progresiva a retinei si, din pacate, conduce in timp la pierderea totala a vederii. De asemenea, pe langa diabet, mai exista o serie de afectiuni care pot provoca tulburari de vedere, in aceasta categorie intrand accidentul vascular cerebral, tumorile craniene, arterita temporala, hipertensiunea si hipotensiunea arteriala, migrenele puternice, hipertiroidismul si boala Basedow Graves. Pe de alta parte, tulburarile de vedere pot fi cauzate de anxietate, intemperiile vremii, in special vantul puternic, oboseala accentuata si administrarea anumitor medicamente, de exemplu antihistaminicele.

Legatura dintre tulburari de vedere si ameteli

Ameteala este un simptom pe care majoritatea persoanelor il traiesc cel putin o data in viata, insa devine periculos si nu trebuie ignorat atunci cand se manifesta constant. Ameteala sau vertijul presupune o senzatie de lesin insotita de senzatia de rotire si pierderea echilibrului. Ceea ce este important de punctat este ca intre ameteala si tulburarile de vedere exista o stransa legatura.

In majoritatea cazurilor, indiferent de cauza care provoaca acele episoade de tulburari de vedere, pot aparea ameteli, ca urmare a pierderii capacitatii de localizare in spatiu. Atunci cand acestea se manifesta in acelasi timp este important sa se faca un control amanuntit deoarece, pe langa anemie, o lipsa a vitaminelor si minerelelor din organism, poate fi vorba de accident vascular cerebral, fluctuatii de tensiune, afectiuni cardiovasculare, tumori sau hemoragii craniene.

Articole similare
Sindromul Laron: Cauze si optiuni de tratament pentru aceasta boala rara Sindromul Laron: Cauze si optiuni de tratament pentru aceasta boala rara

Sindromul Laron, numit si nanismul Laron sau hipopituitarismul ereditar de tip Laron, este o boala genetica rara care afecteaza in principal cresterea si dezvoltarea fizica. Aceasta afectiune este cauzata de mutatii in gena care codifica receptorul hormonului de crestere (GH). Simptomele sindromului Laron includ statura mica, proportii corporale neobisnuite, probleme dentare, dezvoltare sexuala intarziata si un risc crescut de diabet si alte probleme metabolice.

26 august 2024
Edited 26 august 2024
citește articolul
Sindromul Leigh: Cum il recunosti, simptome, optiuni de tratament Sindromul Leigh: Cum il recunosti, simptome, optiuni de tratament

Primele simptome sunt lipsa de aspiratie la copii si pierderea controlului capului si miscarile voluntare. Aceste simptome pot fi insotite de pierderea apetitului, varsaturi, iritabilitate, plans continuu si convulsii. Pe masura ce boala progreseaza, simptomele includ slabiciune generalizata, lipsa tonusului muscular, spasticitate, tulburari de miscare, incapacitatea de a coordona echilibrul, mersul sau miscarile ochilor si neuropatia periferica cu episoade de acidoza lactica, care pot duce la o deteriorare a respiratiei, a inimii si a functiei renale

12 mai 2023
Edited 12 mai 2023
citește articolul
Sindromul McLeod: Cum apare, simptome si optiuni de tratament Sindromul McLeod: Cum apare, simptome si optiuni de tratament

Sindromul McLeod este in primul rand o tulburare neurologica care apare aproape exclusiv la barbati. Doar putin peste 100 de cazuri au fost raportate in intreaga lume. Aceasta conditie afecteaza miscarea in multe parti ale corpului. Persoanele cu aceasta afectiune au, de asemenea, celule rosii anormale in forma de stea (acantocitoza). Aceasta afectiune face parte dintr-un grup de tulburari numite neuroacantocitoze care implica probleme neurologice si celule rosii anormale din sange.

12 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina