Daca te confrunti cu o rana deschisa, poti folosi o crema dezinfectanta sau un unguent. Este important sa oferi un prim ajutor adecvat deoarece acest lucru poate accelera procesul de vindecare si poate reduce considerabil riscul de infectie. Un prim pas in acordarea ajutorului este de a controla sangerarea. Poti face acest lucru prin utilizarea unui prosop curat, aplicand o presiune usoara pe zona pana cand sangerarea se opreste. Inainte de a curata sau pansa rana, este important sa te speli pe maini pentru a preveni infectarea plagii. Apoi, pentru curatarea ranii cutanate, poti folosi o solutie eliberata fara reteta, precum Betadine, Baneocin sau Oximed Spray. Consulta intotdeauna prospectul inainte de administrare. Acest lucru va ajuta la indepartarea fragmentelor de murdarie, precum praf sau pietris. In cele din urma, usuca rana si aplica un plasture. Daca constati ca rana este greu vindecabila sau se formeaza un puroi in acea suprafata, contacteaza cat mai rapid medicul de familie, deoarece poate fi vorba despre o rana care se trateaza doar cu antibiotic sau un tratament specializat.
Pentru tratarea ranilor superficiale, care nu necesita asistenta unui medic, poti alege din mai multe solutii, sub forma de gel, unguent sau spray. Astfel, daca este vorba despre taieturi, excoriatii sau arsuri superficiale, poti folosi unguent L-Mesitran. In cazul abceselor sau escarelor copiilor nou-nascuti poti folosi pulberea Sapromed. In cazul unei rani usoare, poti distruge rapid bacteriile cu pulberea Baneocin. Pe langa acestea, mai poti folosi si Dermobacter, Regen-AG, unguentul Betadine si multe alte solutii. Daca doresti sa iei un considerare un tratament naturist, poti face acest lucru cu ajutorul unei frunze de aloe vera, vitamina E sau arbore de ceai.
Ranile, sau in termeni medicali plagile, sunt leziuni traumatice la nivelul pielii ce presupun intreruperea continuitatii pielii, ruptura de tesut provocata de un accident: taiere, intepare, muscatura, arsura, degeratura, sau de o interventie chirurgicala. Cand vorbim de rani ne gandim la leziuni cutanate ale pielii, la diferite afectiuni dermatologice, la leziuni care pot lasa o cicatrice, arsuri de gradul I,II sau III, plagi infectate, furuncule, ulceratii, eczeme. Pentru acest gen de probleme poti folosi produse fara prescriptie medicala sau diferite medicamente care au la baza un tratament prescris de medicul dermatolog.