Acanthosis nigricans: Cum se manifesta aceasta boala
Acanthosis nigricans este o afectiune a pielii ce determina ca aceasta sa devina inchisa la culoare si sa fie mai groasa. Afectiunea apare cel mai adesea la nivelul pliurilor cutanate din jurul gatului, dar si la nivel inghinal si axilar. Alte simptome frecvent asociate sunt reprezentate de prurit si de miros neplacut. Acanthosis nigricans se asociaza frecvent cu obezitatea si diabetul, iar tratamentul consta in abordarea afectiunii de baza.
Ce este acanthosis nigricans
Acanthosis nigricans este o manifestare cutanata a unei afectiuni de baza, practic boala este o asociere directa cu o alta boala din interiorul organismului. De obicei, se dezvolta in pliurile pielii, cum ar fi partea din spate a gatului, axilei si inghinala, unde se prezinta ca pete hiperpigmentate catifelate, cu margini slab definite.
Acanthosis nigricans este cel mai frecvent asociata cu diabetul si rezistenta la insulina, dar rareori poate fi un semn de malignitate interna. De asemenea, poate aparea cu tulburari hormonale sau cu utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi glucocorticoizii sistemici si contraceptivele orale.
Cum se manifesta acanthosis nigricans
Acanthosis nigricans este o intunecare catifelata a pielii care apare de obicei in zonele intertriginoase. Aceasta hiperpigmentare are margini slab definite, apare de obicei in zonele pliurilor pielii, cum ar fi partea din spate a gatului, axilei si inghinala si poate include ingrosarea pielii. Acanthosis nigricans este cel mai frecvent asociata cu diabetul si rezistenta la insulina, dar rareori poate fi un semn de malignitate interna. De asemenea, poate aparea cu tulburari hormonale si cu utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi glucocorticoizii sistemici si contraceptivele orale.
cum sa eviti cancerul de piele
Cum apare acanthosis nigricans
Acanthosis nigricans poate aparea ca urmare a unei trasaturi autosomal dominante, prezentand la nastere sau in timpul copilariei. Apare din cauza mutatiilor receptorului 3 al factorului de crestere a fibroblastelor (FGFR3). Acanthosis nigricans este asociata foarte desc cu obezitatea.
Practic, obezitatea este una dintre cele mai frecvente afectiuni asociate cu Acanthosis nigricans. Leziunile sunt de obicei frecvente la varsta adulta, dar pot aparea la orice varsta. A fost etichetat odata ca „pseudoacanthosis nigricans". Poate fi asociat cu rezistenta la insulina. Tratarea obezitatii cu dieta, scaderea in greutate sau medicamente poate duce la revolutia Acanthosis nigricans.
Cu ce este asociata acanthosis nigricans
Studiile au aratat ca mai multe medicamente au fost legate de Acanthosis nigricans. Acestea includ utilizarea de acid nicotinic, glucocorticoizi sistemici, dietilstilbestrol, pilule contraceptive orale combinate, terapia cu hormoni de crestere, estrogen, inhibitori de proteaza, niacina, insulina injectata. Odata ce medicamentul ofensator este oprit, acanthosis nigricans se rezolva de obicei.
Acanthosis nigricans a fost asociata si cu problemele hormonale. In cazul acestei boli, rezistenta la insulina pot fi impartita in sindroame de tip A (PAR-AN) si de tip B. Sindroamele de tip A prezinta hiperandrogenemie, rezistenta la insulina si Acanthosis nigricans. Sindromul de tip B apare de obicei la femeile care au diabet necontrolat, hiperandrogenism ovarian sau boli autoimune precum LES, sindromul Sjogren, sclerodermia. Sindromul ovarului polichistic (SOP) este asociat cu Acanthosis nigricans. Rezistenta la insulina si hiperandrogenismul sunt observate la pacientii cu PCOS.
Sindromul Acanthosis nigricans malign mai este asociat si cu adenocarcinoame gastrointestinale si cancere genito-urinar, cum ar fi prostata, san si ovar. Cancerul pulmonar si limfomul sunt rareori asociate cu acanthosis nigricans. Acanthosis nigricans malign poate precede, insoti sau urmeaza debutul cancerului intern. Acantoza nigricans asociata malignitatii are de obicei un debut rapid si este insotita de etichete cutanate, keratoze seboreice multiple (semn de Leser-Trelat).
Acanthosis nigricans este asociata totodata cu tulburari autoimune precum LES, sindromul Sjogren, sclerodermia sau tiroidita Hashimoto.
Manifestari ale bolii acanthosis nigricans
Pacientii prezinta de obicei o zona asimptomatica de intunecare si ingrosare a pielii, prurit si leziuni catifelate, macule si plasturi hiperpigmentate si progreseaza catre placi palpabile. In aproximativ o treime din cazuri, acanthosis nigricans malign se prezinta cu modificari ale pielii inainte de orice semne de cancer. In alta treime din cazuri, leziunile apar concomitent cu neoplasmul. In restul de o treime din cazuri, constatarile cutanate se manifesta la ceva timp dupa diagnosticul de cancer.
La aproape o treime dintre pacientii cu acanthosis nigricans malign, modificarile cutanate apar de obicei inaintea oricaror semne clinice de malignitate. La o alta treime dintre pacienti, leziunile cutanate se dezvolta in acelasi timp cu prezentarea cancerului. La restul pacientilor, trasaturile pielii apar dupa dezvoltarea cancerului. Acanthosis nigricans malign poate aparea brusc si adesea se asociaza cu prurit intens.
Leziunile de acanthosis nigricans apar de obicei in zone ale pliurilor pielii, cum ar fi inghinala, axila sau gatul posterior. La copii, cel mai frecvent loc de acanthosis nigricans este gatul posterior. Rareori, acanthosis nigricans poate aparea pe membranele mucoase ale nasului, cavitatii bucale, esofagului sau laringelui. Femeile pot dezvolta, de asemenea, leziuni pe mamelon. Au fost raportate cazuri rare de acanthosis nigricans la nivelul conjunctivei.
La unii pacienti, pot fi, de asemenea, asociate cu etichete cutanate in aceeasi zona. Pot fi prezente modificari ale unghiilor precum hipercheratoza si leuconichia. Din punct de vedere clinic, nu este posibila diferentierea leziunilor de acanthosis nigricans benigne de cele maligne.
Metode de tratament pentru acanthosis nigricans
Acanthosis nigricans nu este o boala tratabila. Se poate estompa in timp prin tratarea cauzei, rezistenta la insulina si controlul strict al unei diete. Controlul nivelului de glucoza din sange prin exercitii si dieta imbunatateste adesea simptomele. Acanthosis nigricans malign se poate rezolva daca tumora cauzala este indepartata cu succes.
Scopul tratamentului este tratarea bolii de baza. La majoritatea pacientilor, tratamentul se face doar din motive estetice. La unii pacienti, pierderea in greutate si corectarea rezistentei la insulina scade povara leziunilor hiperkeratotice. Acantoza nigricans asociata cu rezistenta la insulina poate fi tratata cu medicamente precum metformina si rosiglitazona, care sunt agenti de sensibilizare la insulina.
Dermatologii prescriu uneori cheratolitice, cum ar fi retinoizii topici (de exemplu, tretinoina locala 0,1% sau combinatie de tretinoina 0,05% si lactat de amoniu 12%) si podofilina. Analogii topici ai vitaminei D (de exemplu, calcipotriolul (calcipotriena) 0,005%) actioneaza prin scaderea proliferarii keratinocitelor si provoaca ameliorarea leziunilor Acanthosis nigricans.[29] Succesul acestor tratamente este variabil. Alti agenti care au fost incercati includ metformina si etretinatul. Intr-un raport, octreotida a aratat, de asemenea, o imbunatatire marcata la un pacient cu rezistenta la insulina.
melanina poate imbunatati, de asemenea, simptomele cutanate la pacientii obezi cu acanthosis nigricans prin imbunatatirea starii inflamatorii si a sensibilitatii la insulina. tratamentele cosmetice care au fost incercate includ utilizarea laser alexandrit, dermoabraziune si peeling chimic. indepartarea chirurgicala este principalul tratament pentru leziunile maligne.
Sursa: https://kidshealth.org/
Bibliografie:
1. Smid CJ, Modaff P, Alade A, Legare JM, Pauli RM. Acanthosis nigricans in achondroplasia. Am J Med Genet A. 2018 Dec;
2. Ozlu E, Uzuncakmak TK, Takır M, Akdeniz N, Karadag AS. Comparison of cutaneous manifestations in diabetic and nondiabetic obese patients: A prospective, controlled study. North Clin Istanb. 2018;
3. González-Saldivar G, Rodríguez-Gutiérrez R, Treviño-Alvarez AM, Gómez-Flores M, Montes-Villarreal J, Álvarez-Villalobos NA, Elizondo-Plazas A, Salcido-Montenegro A, Ocampo-Candiani J, González-González JG. Acanthosis nigricans in the knuckles: An early, accessible, straightforward, and sensitive clinical tool to predict insulin resistance. Dermatoendocrinol. 2018;
4.Hermanns-Lê T, Scheen A, Piérard GE. Acanthosis nigricans associated with insulin resistance : pathophysiology and management. Am J Clin Dermatol. 2004;
5. Fukuchi K, Tatsuno K, Matsushita K, Kubo A, Ito T, Tokura Y. Familial acanthosis nigricans with p.K650T FGFR3 mutation. J Dermatol. 2018;
6. Ng HY. Acanthosis nigricans in obese adolescents: prevalence, impact, and management challenges. Adolesc Health Med Ther. 2017;
7. Kuroki R, Sadamoto Y, Imamura M, Abe Y, Higuchi K, Kato K, Koga T, Furue M. Acanthosis nigricans with severe obesity, insulin resistance and hypothyroidism: improvement by diet control. Dermatology. 1999;
8. Stals H, Vercammen C, Peeters C, Morren MA. Acanthosis nigricans caused by nicotinic acid: case report and review of the literature. Dermatology. 1994;
9. Mellor-Pita S, Yebra-Bango M, Alfaro-Martínez J, Suárez E. Acanthosis nigricans: a new manifestation of insulin resistance in patients receiving treatment with protease inhibitors. Clin Infect Dis. 2002;
10. Fleming MG, Simon SI. Cutaneous insulin reaction resembling acanthosis nigricans. Arch Dermatol. 1986;
11. Schmidt TH, Khanijow K, Cedars MI, Huddleston H, Pasch L, Wang ET, Lee J, Zane LT, Shinkai K. Cutaneous Findings and Systemic Associations in Women With Polycystic Ovary Syndrome. JAMA Dermatol. 2016 Apr;
12. Anand V, Das A, Kumar P, Kumar R, Hassan S. Acral acanthosis nigricans (acral acanthotic anomaly). Indian Dermatol Online J. 2014;
13. Liu XK, Li J. Hyperpigmentation in the skin folds. BMJ. 2018 Jan 18;
14.Yu Q, Li XL, Ji G, Wang Y, Gong Y, Xu H, Shi YL. Malignant acanthosis nigricans: an early diagnostic clue for gastric adenocarcinoma. World J Surg Oncol. 2017 Nov 25;
15.Kondo Y, Umegaki N, Terao M, Murota H, Kimura T, Katayama I. A case of generalized acanthosis nigricans with positive lupus erythematosus-related autoantibodies and antimicrosomal antibody: autoimmune acanthosis nigricans? Case Rep Dermatol. 2012 Jan;