Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Acanthosis nigricans: Cum se manifesta aceasta boala

Acanthosis nigricans: Cum se manifesta aceasta boala

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 8 iulie 2022 Ultima actualizare: 11 ianuarie 2023

Acanthosis nigricans este o afectiune a pielii ce determina ca aceasta sa devina inchisa la culoare si sa fie mai groasa. Afectiunea apare cel mai adesea la nivelul pliurilor cutanate din jurul gatului, dar si la nivel inghinal si axilar. Alte simptome frecvent asociate sunt reprezentate de prurit si de miros neplacut. Acanthosis nigricans se asociaza frecvent cu obezitatea si diabetul, iar tratamentul consta in abordarea afectiunii de baza.

Ce este acanthosis nigricans

Acanthosis nigricans este o manifestare cutanata a unei afectiuni de baza, practic boala este o asociere directa cu o alta boala din interiorul organismului. De obicei, se dezvolta in pliurile pielii, cum ar fi partea din spate a gatului, axilei si inghinala, unde se prezinta ca pete hiperpigmentate catifelate, cu margini slab definite.

Acanthosis nigricans este cel mai frecvent asociata cu diabetul si rezistenta la insulina, dar rareori poate fi un semn de malignitate interna. De asemenea, poate aparea cu tulburari hormonale sau cu utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi glucocorticoizii sistemici si contraceptivele orale.

Cum se manifesta acanthosis nigricans

Acanthosis nigricans este o intunecare catifelata a pielii care apare de obicei in zonele intertriginoase. Aceasta hiperpigmentare are margini slab definite, apare de obicei in zonele pliurilor pielii, cum ar fi partea din spate a gatului, axilei si inghinala si poate include ingrosarea pielii. Acanthosis nigricans este cel mai frecvent asociata cu diabetul si rezistenta la insulina, dar rareori poate fi un semn de malignitate interna. De asemenea, poate aparea cu tulburari hormonale si cu utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi glucocorticoizii sistemici si contraceptivele orale.

cum sa eviti cancerul de piele

Cum apare acanthosis nigricans

Acanthosis nigricans poate aparea ca urmare a unei trasaturi autosomal dominante, prezentand la nastere sau in timpul copilariei. Apare din cauza mutatiilor receptorului 3 al factorului de crestere a fibroblastelor (FGFR3). Acanthosis nigricans este asociata foarte desc cu obezitatea.

Practic, obezitatea este una dintre cele mai frecvente afectiuni asociate cu Acanthosis nigricans. Leziunile sunt de obicei frecvente la varsta adulta, dar pot aparea la orice varsta. A fost etichetat odata ca „pseudoacanthosis nigricans". Poate fi asociat cu rezistenta la insulina. Tratarea obezitatii cu dieta, scaderea in greutate sau medicamente poate duce la revolutia Acanthosis nigricans.

Cu ce este asociata acanthosis nigricans

Studiile au aratat ca mai multe medicamente au fost legate de Acanthosis nigricans. Acestea includ utilizarea de acid nicotinic, glucocorticoizi sistemici, dietilstilbestrol, pilule contraceptive orale combinate, terapia cu hormoni de crestere, estrogen, inhibitori de proteaza, niacina, insulina injectata. Odata ce medicamentul ofensator este oprit, acanthosis nigricans se rezolva de obicei.

Acanthosis nigricans a fost asociata si cu problemele hormonale. In cazul acestei boli, rezistenta la insulina pot fi impartita in sindroame de tip A (PAR-AN) si de tip B. Sindroamele de tip A prezinta hiperandrogenemie, rezistenta la insulina si Acanthosis nigricans. Sindromul de tip B apare de obicei la femeile care au diabet necontrolat, hiperandrogenism ovarian sau boli autoimune precum LES, sindromul Sjogren, sclerodermia. Sindromul ovarului polichistic (SOP) este asociat cu Acanthosis nigricans. Rezistenta la insulina si hiperandrogenismul sunt observate la pacientii cu PCOS.

Sindromul Acanthosis nigricans malign mai este asociat si cu adenocarcinoame gastrointestinale si cancere genito-urinar, cum ar fi prostata, san si ovar. Cancerul pulmonar si limfomul sunt rareori asociate cu acanthosis nigricans. Acanthosis nigricans malign poate precede, insoti sau urmeaza debutul cancerului intern. Acantoza nigricans asociata malignitatii are de obicei un debut rapid si este insotita de etichete cutanate, keratoze seboreice multiple (semn de Leser-Trelat).

Acanthosis nigricans este asociata totodata cu tulburari autoimune precum LES, sindromul Sjogren, sclerodermia sau tiroidita Hashimoto.

Manifestari ale bolii acanthosis nigricans

Pacientii prezinta de obicei o zona asimptomatica de intunecare si ingrosare a pielii, prurit si leziuni catifelate, macule si plasturi hiperpigmentate si progreseaza catre placi palpabile. In aproximativ o treime din cazuri, acanthosis nigricans malign se prezinta cu modificari ale pielii inainte de orice semne de cancer. In alta treime din cazuri, leziunile apar concomitent cu neoplasmul. In restul de o treime din cazuri, constatarile cutanate se manifesta la ceva timp dupa diagnosticul de cancer.

La aproape o treime dintre pacientii cu acanthosis nigricans malign, modificarile cutanate apar de obicei inaintea oricaror semne clinice de malignitate. La o alta treime dintre pacienti, leziunile cutanate se dezvolta in acelasi timp cu prezentarea cancerului. La restul pacientilor, trasaturile pielii apar dupa dezvoltarea cancerului. Acanthosis nigricans malign poate aparea brusc si adesea se asociaza cu prurit intens.

Leziunile de acanthosis nigricans apar de obicei in zone ale pliurilor pielii, cum ar fi inghinala, axila sau gatul posterior. La copii, cel mai frecvent loc de acanthosis nigricans este gatul posterior. Rareori, acanthosis nigricans poate aparea pe membranele mucoase ale nasului, cavitatii bucale, esofagului sau laringelui. Femeile pot dezvolta, de asemenea, leziuni pe mamelon. Au fost raportate cazuri rare de acanthosis nigricans la nivelul conjunctivei.

La unii pacienti, pot fi, de asemenea, asociate cu etichete cutanate in aceeasi zona. Pot fi prezente modificari ale unghiilor precum hipercheratoza si leuconichia. Din punct de vedere clinic, nu este posibila diferentierea leziunilor de acanthosis nigricans benigne de cele maligne.

Metode de tratament pentru acanthosis nigricans

Acanthosis nigricans nu este o boala tratabila. Se poate estompa in timp prin tratarea cauzei, rezistenta la insulina si controlul strict al unei diete. Controlul nivelului de glucoza din sange prin exercitii si dieta imbunatateste adesea simptomele. Acanthosis nigricans malign se poate rezolva daca tumora cauzala este indepartata cu succes.

Scopul tratamentului este tratarea bolii de baza. La majoritatea pacientilor, tratamentul se face doar din motive estetice. La unii pacienti, pierderea in greutate si corectarea rezistentei la insulina scade povara leziunilor hiperkeratotice. Acantoza nigricans asociata cu rezistenta la insulina poate fi tratata cu medicamente precum metformina si rosiglitazona, care sunt agenti de sensibilizare la insulina.

Dermatologii prescriu uneori cheratolitice, cum ar fi retinoizii topici (de exemplu, tretinoina locala 0,1% sau combinatie de tretinoina 0,05% si lactat de amoniu 12%) si podofilina. Analogii topici ai vitaminei D (de exemplu, calcipotriolul (calcipotriena) 0,005%) actioneaza prin scaderea proliferarii keratinocitelor si provoaca ameliorarea leziunilor Acanthosis nigricans.[29] Succesul acestor tratamente este variabil. Alti agenti care au fost incercati includ metformina si etretinatul. Intr-un raport, octreotida a aratat, de asemenea, o imbunatatire marcata la un pacient cu rezistenta la insulina.

melanina poate imbunatati, de asemenea, simptomele cutanate la pacientii obezi cu acanthosis nigricans prin imbunatatirea starii inflamatorii si a sensibilitatii la insulina. tratamentele cosmetice care au fost incercate includ utilizarea laser alexandrit, dermoabraziune si peeling chimic. indepartarea chirurgicala este principalul tratament pentru leziunile maligne. 

Sursa: https://kidshealth.org/

Bibliografie:

1. Smid CJ, Modaff P, Alade A, Legare JM, Pauli RM. Acanthosis nigricans in achondroplasia. Am J Med Genet A. 2018 Dec;
2. Ozlu E, Uzuncakmak TK, Takır M, Akdeniz N, Karadag AS. Comparison of cutaneous manifestations in diabetic and nondiabetic obese patients: A prospective, controlled study. North Clin Istanb. 2018;
3. González-Saldivar G, Rodríguez-Gutiérrez R, Treviño-Alvarez AM, Gómez-Flores M, Montes-Villarreal J, Álvarez-Villalobos NA, Elizondo-Plazas A, Salcido-Montenegro A, Ocampo-Candiani J, González-González JG. Acanthosis nigricans in the knuckles: An early, accessible, straightforward, and sensitive clinical tool to predict insulin resistance. Dermatoendocrinol. 2018;
4.Hermanns-Lê T, Scheen A, Piérard GE. Acanthosis nigricans associated with insulin resistance : pathophysiology and management. Am J Clin Dermatol. 2004;
5. Fukuchi K, Tatsuno K, Matsushita K, Kubo A, Ito T, Tokura Y. Familial acanthosis nigricans with p.K650T FGFR3 mutation. J Dermatol. 2018; 
6. Ng HY. Acanthosis nigricans in obese adolescents: prevalence, impact, and management challenges. Adolesc Health Med Ther. 2017;
7. Kuroki R, Sadamoto Y, Imamura M, Abe Y, Higuchi K, Kato K, Koga T, Furue M. Acanthosis nigricans with severe obesity, insulin resistance and hypothyroidism: improvement by diet control. Dermatology. 1999;
8. Stals H, Vercammen C, Peeters C, Morren MA. Acanthosis nigricans caused by nicotinic acid: case report and review of the literature. Dermatology. 1994;
9. Mellor-Pita S, Yebra-Bango M, Alfaro-Martínez J, Suárez E. Acanthosis nigricans: a new manifestation of insulin resistance in patients receiving treatment with protease inhibitors. Clin Infect Dis. 2002;
10. Fleming MG, Simon SI. Cutaneous insulin reaction resembling acanthosis nigricans. Arch Dermatol. 1986;
11. Schmidt TH, Khanijow K, Cedars MI, Huddleston H, Pasch L, Wang ET, Lee J, Zane LT, Shinkai K. Cutaneous Findings and Systemic Associations in Women With Polycystic Ovary Syndrome. JAMA Dermatol. 2016 Apr;
12. Anand V, Das A, Kumar P, Kumar R, Hassan S. Acral acanthosis nigricans (acral acanthotic anomaly). Indian Dermatol Online J. 2014;
13. Liu XK, Li J. Hyperpigmentation in the skin folds. BMJ. 2018 Jan 18;
14.Yu Q, Li XL, Ji G, Wang Y, Gong Y, Xu H, Shi YL. Malignant acanthosis nigricans: an early diagnostic clue for gastric adenocarcinoma. World J Surg Oncol. 2017 Nov 25;
15.Kondo Y, Umegaki N, Terao M, Murota H, Kimura T, Katayama I. A case of generalized acanthosis nigricans with positive lupus erythematosus-related autoantibodies and antimicrosomal antibody: autoimmune acanthosis nigricans? Case Rep Dermatol. 2012 Jan;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...