Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Melanina: Ce este, care este rolul ei si acum ajuta pielea

Melanina: Ce este, care este rolul ei si acum ajuta pielea

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 iulie 2024 Ultima actualizare: 5 iulie 2024

Melanina este cunoscuta in limbaj popular ca un pigment care coloreaza pielea, parul si ochii si ne ajuta atunci cand ne supraexpunem pielea la soare si actioneaza ca factor de protectie. In lume exista 6 tipuri de piele care difera in functie de cantitatea de melanina secretata de organism.

Totodata, Melanina actioneaza asemenea unui superconductor (ca o baterie de masina) si este mereu incarcata cand este expusa la lumina, sunet, culoare si raze solare, corpul uman fiind capabil sa o creeze in conditiile mentionate pentru a supravietui, reincarcandu-se constant si suplimentar de fiecare data cand este stimulat pentru ca Melanina are un rol vital in sezonul rece pentru ca ajuta organismul sa se incarce cu caldura.

Ce este melanina?

Ce este albinismul si care este legatura acestei afectiuni cu melanina?

Ce rol are melanina pentru corpul uman?

Care este legatura dintre melanina, bronz si piele?

Ce este melanina?

Melanina este o substanta naturala prezenta la toti oamenii in diferite proportii si concentratii care confera culoare pielii, parului si ochilor, aspect cunoscut de majoritatea persoanelor. Altfel spus, melanina este creata de niste celule denumite melanocite care intensifica productia atunci cand ne expunem la Soare, dar poate sa isi modifice cantitatea din organism si din cauza unor probleme hormonale, modificari la nivel de ADN sau pur si simplu are legatura cu mostenirea genetica sau cu anumite boli genetice care pot modifica culoarea pielii.

De exemplu pistruii, care apar la persoane de toate etniile, reprezinta portiuni mici si concentrate cu productie crescuta de melanina. Desi nu multe persoane cunosc acest lucru, melanina este produsa de glanda pineala si este prezenta si in vascularizatia striata a urechii interne, dar si in creier (medulla, locus coeruleus si substantia nigra), in zona reticulata a glandei adrenale, in timus, in glanda tiroida si in glanda pituitara. Aceasta substanta este localizata in plus in toate zonele functionale principale inclusiv in inima, ficat, artere, muschi si tract gastrointestinal, practic in toate organele corpului.

Melanina este strans legata de procesul de metabolizare a unui aminoacid denumit tirozina, la nivelul pielii fiind creata, dupa cum am mentionat, de melanocite. In anumite cazuri insa (cum se intampla in albinism), melanina lipseste, si asa apar oameni cu pielea alba si ochii sticlosi si parul carunt.

Descopera cum sa aduci culorile naturii in parul tau

Ce este albinismul si care este legatura acestei afectiuni cu melanina?

Albinismul este o conditie rara, non-contagioasa si care se mosteneste doar genetic. Din pacate, albinismul este o boala fara tratament si aceasta tulburare poate aparea indiferent de sex, etnie și rasa si este la fel de veche ca si umanitatea insasi. Mai mult decat atat aceasta boala afecteaza si alte specii de mamifere si nevertebrate. 

Albinismul apare din cauza hipopigmentarii pielii, parului si ochilor. Albinismul se transmite doar daca ambii parinti poarta gena responsabila pentru aceasta conditie, chiar daca acestia nu sufera ei insisi de aceasta boala. Complicatiile acestei afectiuni sunt legate in special de problemele de vedere. Productia de melanina in cantitati mici sau absenta acesteia determina la nivel ocular reducerea pigmentarii retinei, cu aparitia nistagmusului (miscarea rapida, repetata si necontrolata a ochilor), strabismului, astigmatismului, reducerea acuitatii vizuale, fotofobie si vedere monoculara.

Din cauza cantitatii de melanina dar si a altor factori genetici avem in lume mai multe rase precum: negri (nubieni), albi (caucazieni), galbeni (oriental) si rosii (americanii aborigeni). Dar nu doar cantitatea de melanina face sa existe mai multe rase si tipuri de piele. La fel de importanta este si grosimea pielii, stratificarea epidermei.

<

Ce rol are melanina pentru corpul uman?

Se stie deja ca Melanina este evidenta in alunitele inchise ale oamenilor sau in melanocitele dermale negre ale majoritatii persoanelor de culoare si are uneori culoare maro in cazul binecunoscutilor pistrui. Dar melanina confera multe beneficii putin cunoscute oamenilor in afara de protectia ultravioleta. In plus, este un mit ca persoanele cu pielea inchisa la culoare sunt imune la radiatiile UV. Pur si simplu pielea lor este mai groasa si tolereaza mai bine expunerea la Soare, dar si ei pot suferi arsuri grave, deshidratarea epidermei daca fac abuz si se supraexpun.

Melanina este o substanta vitala pentru nevertebrate si diferite specii de reptile cu sangele rece pentru ca ea contribuie la absorbtia caldurii solare. In plus este un factor important in ceea ce priveste acuitatea vizuala, pentru ca prezenta ei in celulele din ochi ofera protectie irisului si campului vizual minimizand numarul de raze care patrund in ochi.

descopera cum afecteaza poluarea tenul si pielea

Care este legatura dintre melanina, bronz si piele?

Pentru a intelege mai bine legatura dintre melanina, bronz si piele trebuie sa vorbim de tipurile de piele. Asa cum toti avem o amprenta unica la nivelul retinei oculare, amprente unice pe varful degetelor, pe limba, exista un cod genetic care a putut fi deslusit si decriptat in 6 tipuri de piele care se potriveste in diferite procente la cei peste 8 miliarde de oameni. Scara a fost identificata in 1975 de catre  medicul dermatolog Thomas Fitzpatrick de la Universitatea Harvard. Conform acestuia, exista o cercetare complexa unde sunt detaliate cele 6 tipuri de piele.

Tipul I

  • pielea este foarte alba (ivorie), cu tendinta spre pistrui;
  • parul este roscat sau blond deschis;
  • ochii au nuante deschise de verde, albastru, cenusiu;

Reactia la soare - Acest tip de piele are cel mai mare risc de arsuri solare,  pielea nu se bronzeaza niciodata, doar se irita si este foarte sensibila la raze UV si lumina.

Tipul II

  • pielea are nuanțe de alb-bej, cu putini pistrui sau deloc;
  • ochii sunt deschisi la culoare sau caprui deschis;
  • parul este deschis la culoare (blond sau saten).

Reacția la soare - Si la acest tip de piele apar destul de des arsurile solare, epiderma se bronzeaza rar si doar in anumite conditii si exista o sensibilitate crescuta la lumina solara si radiatii UV.

Tipul III

  • pielea este de culoare bej, fara pistrui;
  • par castaniu;
  • ochi caprui;

Reacția la soare - Aceasta piele se poate bronza mai usor, in cazul in care se exagereaza expunerea solara pot aparea arsuri moderate, iar epiderma are o sensibilitate redusa la lumina si raze UV. In plus, bronzul apare gradual si ajunge sa fie de un maro deschis.

Tipul IV 

  • pielea este maslinie (creola);
  • ochii si parul sunt inchise la culoare;
  • parul poate fi cret sau carliontat;

Reacția la soare - pielea se bronzeaza usor, rareori apar arsurile solare chiar si cand pielea e supraexpusa si exista o sensibilitate minima lumina si raze UV.

Tipul V

  • pielea este închisa la culoare, la fel si ochii si parul;
  • acest tip de ten este specific persoanelor mulatre;

Reacția la soare - pielea se bronzeaza usor, foarte rar apar arsurile solare si epiderma nu este sensibila la lumina sau raze UV, este rezistenta la supraexpunere.

Tipul VI

  • pielea este foarte inchisa la culoare (are pigmentul cel mai intunecat);
  • acest tip de piele este specific persoanelor de pe continentul African;
  • ochii sunt negri sau caprui inchis;
  • parul este negru.

Reacția la soare - pielea nu se arde niciodata si nu are nicio sensibilitate la soare, lumina sau radiatii UV.

Descoperă aici tot ce vrei să știi despre arsurile solare.

Altfel spus, notiunea de bronz sanatos este un mit pentru ca bronzarea nu e altceva decat raspunsul negativ al organismul dupa expunerea la radiatii ultraviolete. Iar bronzul are legatura directa cu cantitatea de melanina din organism pentru ca epiderma, sub impactul radiatiei UV secreta diferite tipuri si cantitati de melanina pentru a proteja organismul de efectele radiatiei solare. 

Totodata, excesul expunerii la radiatii UV poate duce la deteriorarea structurii pielii – pe termen scurt, la arsuri si cicatrici, iar pe termen lung la imbatranirea prematura a pielii sau poate genera aparitia cancerul de piele. Daca pielea imbatraneste din cauza expunerii la radiatii UV, aceasta se va ingrosa si isi va pierde mai rapid din elasticitate, apar pete de varsta, modificari ale culorii pielii (decolorare), riduri, se dilata capilarele sangvine si creste riscul de a dezvolta cancer de piele. Este un semn al faptului ca organismul nu a mai secretat suficienta melanina si pielea a avut de suferit. O piele bronzata artificial este si mai predispusa la probleme pe termen lung pentru ca in timp apar ridurile, se dilata capilarele sangvine si creste riscul de a dezvolta cancer de piele.

Da, avem nevoie de Soare pentru a procesa organismul nostru vitamina D dar nu mai mult de 15-20 de minute zilnic.

REFERINTE:

Anorexia nervosa. In: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-5. 5th ed. Arlington, Va.: American Psychiatric Association; Accessed Nov. 13, 2017;

Rai R, Srinivas CR. Photoprotection. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2007 Mar-Apr;

Moloney FJ, Collins S, Murphy GM. Sunscreens: safety, efficacy and appropriate use. Am J Clin Dermatol. 2002;

Latha MS, Martis J, Shobha V, Sham Shinde R, Bangera S, Krishnankutty B, Bellary S, Varughese S, Rao P, Naveen Kumar BR. Sunscreening agents: a review. 2013 Jan;

Lavker RM, Gerberick GF, Veres D, Irwin CJ, Kaidbey KH. Cumulative effects from repeated exposures to suberythemal doses of UVB and UVA in human skin. J Am Acad Dermatol. 1995 Jan;

Rhodes LE. Topical and systemic approaches for protection against solar radiation-induced skin damage. Clin Dermatol. 1998 Jan-Feb;

Heurung AR, Raju SI, Warshaw EM. Adverse reactions to sunscreen agents: epidemiology, responsible irritants and allergens, clinical characteristics, and management. Dermatitis. 2014 Nov-Dec;

Articole similare
Striae: Ce sunt, cum apar pe piele, cum se pot preveni Striae: Ce sunt, cum apar pe piele, cum se pot preveni

Fiecare centimetru al pielii tale are o elasticitate si o rezistenta anume, care difera de la o zona la alta (spre exemplu, pielea de la incheieturile degetelor este foarte diferita de cea de pe abdomen). Cea mai sensibila piele e pilea din jurul pleoapelor si cea mai groasa este cea din zona talpilor.

6 septembrie 2024
Edited 6 septembrie 2024
citește articolul
Util: Cum sa alegi produsele pentru igiena corpului in functie de tipul de piele Util: Cum sa alegi produsele pentru igiena corpului in functie de tipul de piele

Pielea grasa are sebum in exces, este mai stralucitoare la nivelul fruntii, nasului, barbiei. Ai mai putine riduri, dar ai pori mai mari, acnee, puncte negre, puncte albe. O piele grasa va avea nevoie de un grad adecvat de umiditate si de hidratare, de hranire. Nu ai voie sa „infunzi” porii. Se vor folosi doar produse de ingrijire personala cat mai blande, spumante, pentru indepartarea murdariei si excesului de sebum, impuritatile. Nu ai nevoie de produse cu uleiuri diverse, dar ai nevoie de un hidratant non-comedogen ca sa ai hidratare excelenta.

5 iulie 2024
Edited 5 iulie 2024
citește articolul
Melanomul: Ce este, cum se poate evita, complicatii ale cancerului de piele Melanomul: Ce este, cum se poate evita, complicatii ale cancerului de piele

Melanomul este o forma de cancer de piele, care este declansata in general de melanocite. Este cel mai grav tip de cancer de piele si se dezvolta in celule (melanocite), care produc melanina (pigmentul care da culoare pielii). Melanomul se poate forma si in ochi, si, rar, in interiorul corpului, cum ar fi nas sau gat.

18 aprilie 2023
Edited 18 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.