Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Afectiuni ale limbii: Ce boli pot ascunde, preventie si tratament
Postat in: Sanatatea ta

Afectiuni ale limbii: Ce boli pot ascunde, preventie si tratament

Exista o varietate de afectiuni ale limbii care pot provoca diferite simptome si probleme de sanatate. Nu exista un singur tip de modificari ale limbii pe care sa le putem lua in considerare. Varietatea de simptome care pot aparea este semnificativa si, pe baza lor, specialistul va face diagnosticul problemei.

Printre cele care apar cel mai frecvent se numara schimbarile de culoare si textura. Limba, in mod natural, are un aspect caracteristic roz si o textura aspra, si destul de multe boli ale limbii modifica acesti factori. Exista, de asemenea, durere si umflaturi in unele cazuri, precum si alte simptome care afecteaza mobilitatea acestui organ. Alte posibile modificari sunt detectate de aparitia ranilor sau fisurilor si, de asemenea, se afecteaza, de obicei, simtul gustului, deoarece in limba sunt concentrate papilele gustative. Toate aceste simptome, atunci cand apar, indica existenta unui afectiuni ale limbii, fie infectioasa sau genetica, desi este, de asemenea, destul de comun sa se dezvolte patologii si din obiceiuri daunatoare, cum ar fi consumul excesiv de tutun sau alcool.

Patologii ale limbii

Desi nu se limiteaza la cele enumerate aici, unele dintre cele mai frecvente boli ale limbii pe care stomatologii trebuie sa le infrunte sunt urmatoarele:

Limba geografica
Aceasta afectiune apare atunci cand papilele gustative de pe limba se ingroasa, dand aspectul unei harti geografice. Simptomele includ dureri, iritatii si sensibilitate la anumite alimente. Nu exista tratament specific pentru limba geografica, dar mentinerea unei igiene orale bune si evitarea alimentelor si bauturilor care pot agrava simptomele pot ajuta la ameliorarea disconfortului.

Candidoza orala
Aceasta este o infectie fungica care apare atunci cand ciuperca Candida albicans se dezvolta in gura. Simptomele includ dureri, iritatii si pete albicioase sau galbui pe limba si in gura. Tratamentul implica utilizarea de antifungice, pentru a elimina ciuperca.

Leucoplazia
Aceasta este o afectiune care apare atunci cand celulele mucoasei bucale se dezvolta anormal si formeaza leziuni albe sau gri pe limba si in gura. Simptomele includ durere si sensibilitate. Tratamentul implica eliminarea cauzei subiacente si, in unele cazuri, indepartarea leziunilor chirurgical.

Glosita
Se detecteaza prin inflamatia si umflarea limbii si prin modificari ale texturii limbii, care trece de la dur la neted. Nu exista un singur motiv pentru aceasta, dar in multe cazuri apare ca urmare a reactiilor alergice. Poate aparea, de asemenea, ca urmare a infectiilor bacteriilor sau virusilor, a leziunilor provocate de arsuri sau frecare, a consumului de alimente iritante, a lipsei unor vitamine etc.

Macroglosita
Cand tesutul care formeaza limba este excesiv si dobandeste o dimensiune mai mare decat ceea ce este considerat normal, acesta este un caz de macroglosita. De obicei, este cauzata mai mult de factori genetici / ereditari decat de alte motive si este relativ frecventa in cazurile legate de alte boli, cum ar fi diabet, sindrom Down, hipotiroidism congenital sau sindromul Beckwith Wiedemann.

Lichen plan oral
Este cea mai frecventa patologie infectioasa in mucoasa orala, in general. Produce pete albe sau rosii si de dimensiuni diferite, care pot fi asimptomatice sau pot produce simptome, cum ar fi mancarime sau eruptii cutanate. Este o boala inflamatorie si cronica, deci va aparea si va disparea periodic. Cauzele pot fi tulburarile imunitare sau bolile, cum ar fi hepatita C.

Limba fisurata
Aceasta patologie se caracterizeaza prin aparitia de fisuri in partea superioara a limbii, care se pot extinde in lateral. Nu este o boala grava sau contagioasa, dar poate afecta estetica. De obicei, nu provoaca disconfort, cu exceptia unor inflamatii sau dureri in limba.

Limba neagra paroasa
Este o boala care face ca limba sa devina intunecata si paroasa. Originea sa este o acumulare de celule moarte in papilele gustative. In ciuda aspectului sau neplacut, de obicei nu provoaca durere sau probleme de sanatate. Este o boala temporara care se rezolva cu o igiena temeinica a limbii si a dintilor. In plus, pacientul ar trebui sa restrictioneze tutunul, alcoolul, cafeaua si ceaiul negru.

Cancerul limbii

Este cea mai importanta si cea mai grava boala. Poate aparea ca un ulcer sau o durere care nu se vindeca dupa doua saptamani sau ca un punct rosu sau alb nespecificat. Diagnosticul precoce este esential, deci este foarte important sa mergeti la specialist cat mai curand posibil.

Orice leziune a limbii ar trebui sa fie revizuita si supravegheata de catre medicul dentist, medicul generalist sau otolaringolog, deoarece ar putea fi un semn al unui posibil cancer al limbii sau al cancerului oral. Cele mai multe boli linguale sunt benigne si au un tratament, sau pot fi depasite fara probleme. Cancerul de limba va fi cea mai grava patologie, astfel incat diagnosticul precoce si tratamentul in timp util sunt esentiale pentru prognosticul bun al bolii. Exista o serie de sfaturi simple si de baza pentru a mentine o limba sanatoasa.  

Pe de o parte, limba trebuie sa fie igienizata bine dupa ce v-ati spalat dintii. AScest lucru va ajuta la eliminarea bacteriilor si a celulelor moarte posibile. O astfel de curatare a limbii se poate face cu periuta sau cu dispozitive speciale. Pe de alta parte, este important sa eliminati toti acei factori care pot fi iritanti, cum ar fi dintii rupti, coroanele sau protezele prost montate. De asemenea, ar trebui eliminate consumul de tutun, cafea si alcool. Dieta ar trebui sa fie echilibrata si bogata in fructe si legume, pentru a preveni deficitele de vitamine care pot afecta limba.

Tratamente pentru bolile limbii

Tratamentul va depinde de cauza fiecarei afectiuni ce pot aparea la nivelul limbii. In timp ce unii vor avea nevoie de tratament medical sau dentar, altii se vor vindeca singuri. In cazul candidozei orale, de exemplu, lucrul obisnuit este ca specialistul prescrie un antifungic oral si, de asemenea, pacientului ii poate fi recomandat sa isi clateasca gura cu anumite solutii. In toate cazurile, specialistul trebuie sa evalueze limba, deoarece numai medicul este cel mai in masura sa prescrie un tratament adecvat, specific patologiei pe care o are.   

Asa cum este de asteptat, in fata unei varietati de boli, cum ar fi cele mentionate, nu exista un singur tratament care se prescrie tuturor pacientilor. Medicul analizeaza simptomele care apar, examinand limba, iar ulterior va indica un tratament personalizat.

Ce pericole ascunde guma de mestecat? Cum poatea afecta cavitatea bucala si limba

Nutriționiștii spun că guma de mestecat mentolată, poate provoca pofte pentru alimente nesănătoase și te va face să consumi mai puține fructe, potrivit unui studiu din 2019. Produsul chimic din compoziția gumei face ca fructele și legumele, să aibă un gust amar, lucru care face alimentele sănătoase mai puțin atrăgătoare. În plus, folosirea prea des a gumei de mestecat la ore matinale poate da în timp crampe și dureri abdominale, iar mestecarea gumei pe stomacul gol pentru a acoperi halena poate duce în special la forme de gastrită.

În plus, ultimele studii au arătat că în vreme ce persoanele care mestecau gumă mâncau de mai puține ori pe zi, consumau în schimb mai multă mâncare la mesele pe care le luau. Altfel spus, chiar dacă renunțau la gustări pe timpul zilei, atunci când se așezau seara la masă consumau alimente bogate în carbohidrați față de cei care nu mestecau guma de mestecat.

Și asta nu e tot. Corpul nostru a fost proiectat pentru a activa digestia prin masticație. Însă masticația fără mâncare din cauza gumei de mestecat poate fi contraproductivă. Practic, atunci când mestecăm gumă trimitem către corp semnale fiziologice că va intra în organism ceva. Astfel enzimele și acidul sunt activate dar fac asta în gol pentru că nu vine niciun aliment. Acest lucru duce în timp la balonare, supraproducere de acid în stomac ceea ce poate însemna că organismul nu va mai putea secreta substanțele necesare atunci când chiar va avea nevoie de ele.

Cele mai cunoscute boli ale sistemului digestiv

13 aprilie 2023
Related posts
Plante care sa te ajute sa respiri sanatos. Cum le alegi Plante care sa te ajute sa respiri sanatos. Cum le alegi

Menta este ideala pentru cazuri de sinuzita nazala sau bronsita. Produce prospetime imediata, cu un efect tonic care imbunatateste circulatia locala a sangelui, desfunda sinusurile si ajuta la eliminarea mucusului. Are proprietati antiseptice, amelioreaza durerea, iritarea si inflamatia, prin urmare, este folosita pentru a calma atat disconfortul gripei, cat si al bolilor respiratorii.

11 aprilie 2023
citește articolul
Plante medicinale: Cum sa folosesti corect rostopasca, contraindicatii Plante medicinale: Cum sa folosesti corect rostopasca, contraindicatii

Rostopasca este o planta perena, cu tulpini fragile si frunze mari, impartite in segmente ovale, lobate sau dintate.

22 martie 2023
citește articolul
Plante medicinale: Beneficiile dudului alb pentru organism, reguli de consum Plante medicinale: Beneficiile dudului alb pentru organism, reguli de consum

Dudele sunt fructe bogate in caroteni si vitamina C, fiind des adaugate ca adjuvant in tratamentul racelilor. Aceste fructe au un continut redus de zahar, sunt bogate in proteine, insa au, de asemenea antioxidanti benefici sanatatii inimii si, in cele din urma, acestea abunda in fibre. 

28 februarie 2023
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.