Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Plante care sa te ajute sa respiri sanatos. Cum le alegi

Plante care sa te ajute sa respiri sanatos. Cum le alegi

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 aprilie 2023 Ultima actualizare: 11 aprilie 2023

Multe plante aromatice au proprietati medicinale. In plus fata de a da o aroma mai buna alimentelor, acestea pot ajuta organismul sa faca fata diferitelor afectiuni, putand sa amelioreze unele simptome, inclusiv cele aparute in tractul respirator. Iata o serie de plante care exercita actiuni benefice pentru sistemul respiratorꓽ

Rozmarin
Rozmarinul relaxeaza si amelioreaza sarcina musculara, astfel incat ajuta la relaxarea muschilor cutiei toracice in cazurile de dificultati respiratorii.

Ghimbir
Este un ingredient star al gastronomiei asiatice, insa la noi se utilizeaza si in scop terapeutic. Este o planta cu o aroma foarte puternica, usor iute, care are proprietati multiple pentru sanatate. Cel mai frecvent mod de a folosi ghimbirul este ca ajutor in unele tratamente pentru ameliorarea cailor respiratorii, deoarece are proprietati expectorante si antiinflamatoare.

Oregano
Este folosit in intreaga lume, insa ceea ce putini stiu despre oregano, este ca, daca este consumat in scop medicinal, este bun pentru tratarea bolilor respiratorii sau a infectiilor stomacale, deoarece are proprietati antivirale si antibacteriene.

Menta
Menta este ideala pentru cazuri de sinuzita nazala sau bronsita. Produce prospetime imediata, cu un efect tonic care imbunatateste circulatia locala a sangelui, desfunda sinusurile si ajuta la eliminarea mucusului. Are proprietati antiseptice, amelioreaza durerea, iritarea si inflamatia, prin urmare, este folosita pentru a calma atat disconfortul gripei, cat si al bolilor respiratorii.

Respirati mai bine cu ajutorul eucaliptului
Uleiul esential pe care il contine eucaliptul ajuta la eliminarea mucusului si la ameliorarea inflamatiei gatului. Eucaliptul este planta cea mai recomandata in orice afectiune respiratorie, deoarece este expectorant (ajuta la expulzarea mucusului) si bronhodilatator. Originar din Australia, proprietatile eucaliptului au fost bine cunoscute in multe comunitati, care l-au folosit pentru a vindeca ranile, pentru a trata infectiile, dar si pentru a-l inhala, deoarece amelioreaza congestia, racelile si febra. Astazi, eucaliptul este un ingredient comun in pastilele de tuse sau siropuri, iar eficacitatea sa se datoreaza cineolului (eucaliptol), o terpena cu mare potential medicinal, care va fi de mare ajutor in cazuri de sinuzita, bronsita sau astm bronsic.

Cimbru
Cimbrul a fost folosit timp de sute de ani pentru a intari sistemul imunitar si a reduce infectiile respiratorii datorita uleiurilor sale esentiale puternice bogate in monoterpene, cum ar fi timolul si carvacrolul, care au proprietati antiseptice si capacitatea de a elimina virusi si bacterii. Cimbrul are un efect expectorant si antiseptic, care ajuta la combaterea infectiilor respiratorii si la expulzarea mucusului. De asemenea, ajuta la calmarea tusei si la combaterea congestiei nazale.

Patlagina
Este bogata in mucilagii, care calmeaza, inmoaie si hidrateaza mucoasa respiratorie, lucru deosebit de util in cazuri de bronsita. Patlagina este indicata in cazuri de astm pulmonar si bronsic, tuberculoza, faringite. Planta este un adjuvant benefic in tusea seaca sau productiva, precum si in decongestionarea cailor respiratorii, dar, totodata, ajuta si la normalizarea secretiilor bronsice.

Echinacea
Are o mare putere imuna, protejeaza organismul prin imbunatatirea functiei leucocitelor si este, de asemenea, un bactericid extraordinar. Utilizarea sa cea mai raspandita este de a trata boli respiratorii tipice, cum ar fi cele aparute in gripa, raceala, sinuzita, laringita, eliminand simptomele acestora, deoarece exercita o actiune expectoranta si, in acelasi timp, ajuta organismul sa lupte impotriva microorganismului care provoaca boala.

Muguri de pin
Antiseptic puternic, util in caz de bronsita, laringita si gripa, extractul de muguri de pin amelioreaza tulburarile respiratorii, contribuie la atenuarea tusei persistente, precum si la curatarea cailor respiratorii. In plus, mugurii de pin reduc inflamatia prezenta in tractul respirator inferior si superior, dar au, de asemenea, si proprietati antibacteriene.

Salvie
Ceaiul de salvie este un remediu natural impotriva iritatiei plamanilor, in special la pacientii care fumeaza. Compusii sai antibacterieni si depurativi ajuta la eliminarea substantelor toxice care sunt retinute in tesuturi, oferind, de asemenea, o imbunatatire a respiratiei.

Lobelia
Conform credintelor populare, caii care mananca lobelia pot respira mai adanc. Dar beneficiile sale nu se limiteaza la cai. De fapt, se considera ca aceasta planta este una cu proprietati benefice si pentru organismul uman. Lobelia se poate utiliza sub forma de ceai, pentru a trata tusea sau bronsita, precum si astmul si pneumonia.

Plamanarica
La inceputul secolului XVII, oamenii credeau ca plantele care seamana cu anumite atribute fizice umane ar putea fi benefice pentru partea corpului cu care au asemanari. Plamanarica a fost considerat a semana cu tesutul pulmonar uman si a fost astfel folosita ca un remediu eficient pentru bolile respiratorii. Astazi este foarte apreciata de catre botanisti pentru continutul sau bogat in flavonoide, cum ar fi quercetol si kenferol, ceea ce face planta un ”scut” eficient pentru a proteja membranele mucoase ale cailor respiratorii, in plus fata de furnizarea unui efect expectorant.

Radacina de lemn-dulce
Lemnul dulce este una dintre cele mai consumate plante medicinale din lume. In medicina traditionala chineza, este prezentat in mai multe formule decat orice alta planta, deoarece se crede ca armonizeaza actiunea tuturor celorlalte. Lemnul dulce este foarte linistitor si inmoaie iritarea membranelor mucoase ale gatului si in special a plamanilor. Actiunea sa expectoranta este produsa de saponine, triterpene, astfel incat organismul va fi capabil sa elimine mai usor mucusul. Preparatele pe baza de extract de lemn-dulce actioneaza ca un antibiotic natural care protejeaza, de asemenea, mucoasa inflamata si diminueaza tusea.

Dafin
Dafinul a fost folosit in mod traditional ca un remediu pentru ameliorarea iritatiei cailor respiratorii. Pe de alta parte, au fost publicate mai multe studii care evidentiaza proprietatile sale antibacteriene, antioxidante si antiinflamatorii ale frunzelor de dafin. Acest lucru ar putea explica efectele benefice ale acestei plante asupra sanatatii respiratorii.

Castan salbatic
Castanul salbatic, datorita substantei denumite escin, a fost utilizat pe scara larga in domeniul clinic ca un medicament antiinflamator foarte puternic in unele tari, cum ar fi China. Ulterior, au fost efectuate mai multe studii, inclusiv un studiu publicat in 2013, care confirma proprietatile antiinflamatorii ale castanului salbatic, similare cu cele ale glucocorticoizilor, indicate in caz de astm, tuse sau bronsita.

Turmeric
Turmericul a fost utilizat ca remediu pentru tratamentul bronsitei si astmului, datorita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatoare. In plus, turmericul a fost descoperit ca are un efect bronhodilatator asupra bolilor pulmonare obstructive, potrivit unui studiu recent. Desi plantele pot ajuta sistemul respirator, daca tusea persista ori daca aceasta vine insotita de alte simptome neplacute, se recomanda consultarea medicului.

Cum te pot ajuta plantele medicinale sa scapi de crizele de apnee

Apneea in somn poate avea cauze anatomice, precum deviatie de sept nazal, congestie nazala, leziuni ale corzilor vocale sau poate fi consecinta unei alte afectiuni, precum accidentul vascular cerebral, infectia tractului respirator superior sau a unui tratament medicamentos cu sedative. Sunt si o serie de factori care tin de stilul tau de viata si care pot incuraja dezvoltarea apneei in somn, precum fumatul, greutatea in exces sau consumul abuziv de alcool.

Simptomele apneei in somn se manifesta atat in perioada somnului, cat si pe parcursul zilei. Cele nocturne se manifesta prin episoade de oprire a respiratiei, sforait, somn agitat, mictiuni frecvente sau transpiratie. In timpul zilei poti sa experimentezi stari de oboseala cronica, dureri de cap, mai ales dimineata, ameteala, dificultati de concentrare si de atentie, pierderi de memorie sau stari de iritabilitate, anxietate sau depresie.

Tratamentul dispneei va depinde de cauza aparitiei acesteia. Prin urmare, atunci cand un individ se confrunta cu o problema de respiratie, este important sa se evalueze cauza de catre un specialist pentru a oferi tratamentul adecvat. Astmul poate fi o problema cronica si o urgenta pe termen scurt, in functie de natura starii pacientului si de disponibilitatea unui inhalator pentru a trata un atac brusc. Daca aveti astm bronsic, discutati cu medicul despre cum sa raspundeti la simptome si ce puteti face pentru a preveni problemele de respiratie. Tratarea dispneei inseamna, de obicei, tratarea cauzei sale de baza.

Ce e dispneea

 

Articole similare
Plante medicinale: Cum sa folosesti corect rostopasca, contraindicatii Plante medicinale: Cum sa folosesti corect rostopasca, contraindicatii

Rostopasca este o planta perena, cu tulpini fragile si frunze mari, impartite in segmente ovale, lobate sau dintate. Desi frunzele si florile de rostopasca verzi sau uscate au multiple beneficii pentru sanatate trebuie sa stim si cateva aspecte care o sa ne ajute sa ramanem sanatosi mai mult timp. Dincolo de toate beneficiile plantei de care am povestit, trebuie stiut faptul ca daca e consumata in doze mari, mai ales ca ceai in diferite cure interne, rostopasca devine foarte toxica pentru organism si provoaca vome, colici abdominale, purgatii, scaune cu sange si ameteli si poate genera intoxicatii severe la nivelul stomacului si bilei.

12 august 2024
Edited 12 august 2024
citește articolul
Plante medicinale: Fructele de dracila, ce beneficii au pentru sanatate Plante medicinale: Fructele de dracila, ce beneficii au pentru sanatate

Frunzele se recolteaza in luna iunie si se usuca la umbra. Scoarta de pe radacina si tulpina se recolteaza in martie-aprilie, care se usuca la soare la temperaturi mari. Fructele se strang in perioada septembrie-noiembrie, cand ajung la la maturitatea deplina. Acestea se usuca artificial la temperaturi de 50-60°.

25 iunie 2024
Edited 25 iunie 2024
citește articolul
Intarirea imunitatii: Plante medicinale care te ajuta sa scapi de gripa si raceala Intarirea imunitatii: Plante medicinale care te ajuta sa scapi de gripa si raceala

Pune cateva frunze de busuioc proaspat culese in suporturile de cuburi de gheata si pune-le la congelator. Cuburile cu busuioc indeparteaza febra si amelioreaza simptomele racelii.

18 februarie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina