Plante medicinale: Beneficiile dudului alb pentru organism, reguli de consum
Dudele sunt fructe bogate in caroteni si vitamina C, fiind des adaugate ca adjuvant in tratamentul racelilor. Aceste fructe au un continut redus de zahar, sunt bogate in proteine, insa au, de asemenea antioxidanti benefici sanatatii inimii si, in cele din urma, acestea abunda in fibre.
Proprietati si beneficii ale dudului alb
Dudele au proprietati antioxidante si ajuta la protejarea inimii. De asemenea, contin antioxidanti fenolici, care protejeaza impotriva radicalilor liberi si a sistemului cardiovascular. Dudul alb este utilizat in medicina traditionala asiatica pentru a reduce colesterolul, anemia si constipatia, putand sa previna, de asemenea, racelile si imbatranirea prematura.
Aceste fructe ofera vitamine si minerale necesare pentru buna functionare a organismului, cum ar fi vitamina C, vitamina B12, vitamina A, vitamina B2, vitamina K, printre altele, in plus fata de minerale, cum ar fi potasiu, magneziu, sodiu, fier, fosfor. Dudele, datorita fibrelor, pot ajuta la pierderea in greutate, luptand impotriva febrei, inflamatiei tesuturilor, durerilor de cap si reumatismului.
Au, totodata, si un efect anticoagulant, prin urmare, consumul dudelor este recomandat pentru tratarea afectiunilor in care exista probleme cu coagularea sangelui. Printre beneficiile sale se numara proprietatile sale laxative, antiseptice, antidiabetice si antihiperlipidemice. Dudele sunt, de asemenea, remarcate pentru continutul lor ridicat de antociani, precum si vitamine, minerale si alti compusi benefici organismului.
Cresc imunitatea
Din punct de vedere stiintific, dudul alb contine componente care cresc activitatea celulelor albe din sange, cele care stimuleaza sistemul imunitar. Alcaloizii pirolici continuti in dudul alb stimuleaza activitatea macrofagelor prin promovarea sintezei oxidului nitric.
Dudele contin vitamina E si A, luteina, betacaroten, alfa-caroten, zeaxantina, elemente ce au o actiune impotriva radicalilor liberi, cei responsabili de cauzarea stresului oxidativ. Aceste fructe delicioase sunt un aliat ai imunitatii datorita prezentei vitaminei C, care este cunoscuta pentru protectia oferita in fata bolilor si a agentilor patogeni pe care alti antioxidanti nu ii pot combate. Pe langa aceasta vitamina, dudele contin si altele, precum si minerale, iar acest mix de nutrienti consolideaza apararea organismului, intarind astfel sistemul imunitar.
Controleaza nivelul glucozei
Datorita continutului bogat de antociani, dudul alb este utilizat ca adjuvant pentru a regla nivelurile ridicate de glucoza. Se crede ca este benefic pentru sanatatea pacientilor cu prediabet si diabet de tip.
Sprijina vederea
Deoarece dudele contin zeaxantina, o carotenoida ce a fost asociata cu diminuarea stresului oxidativ exercitat asupra celulelor ochilor, consumul acestor fructe poate sustine sanatatea oculara, deoarece zeaxantina actioneaza si ca antioxidant, putand sa previna unele deteriorari ale retinei, precum cele cauzate de daunele oxidative, care conduc la aparitia cataractei, printre altele.
Normalizeaza valorile tensiunii arteriale
Dudele contin resveratrolul, un flavonoid ce actioneaza asupra mecanismelor vaselor de sange, facandu-le mai putin predispuse la constrictie. In plus, resveratrolul sporeste productia oxidului nitric, care actioneaza ca un relaxant al vaselor de sange, fiind un vasodilatator.
Scaderea nivelului de colesterol
Proprietatile antihiperlipidemice ale dudelor se remarca in medicina complementara pentru beneficiile sale pentru sanatatea inimii. Atat frunzele, cat si semintele, radacinile si fructele au antioxidanti care favorizeaza reducerea colesterolului in sange.
Prevenirea problemelor dentare
Potentialul antimicrobian al dudelor este utilizat ca supliment pentru ingrijirea sanatatii dentare. Conform datelor prelevate in urma efectuarii studiilor, se afirma ca extractul de radacina de dud poate combate agentii patogeni orali asociati cu bolile gingivale. In cadrul cercetarilor s-a observat ca extractul de dud poate actiona asupra microorganismelor, cum ar fi Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus si Enterococcus faecalis, astfel, consumul de dude este legat de prevenirea unor patologii orale, cum ar fi cariile, gingivita si parodontita. Un compus cunoscut sub numele de kuwanon G ar fi responsabil pentru efect, conform studiilor.
Ofera protectie pielii
Fenolii, flavonoidele, terpenele si alti compusi antioxidanti prezenti in compozitia dudelor sunt legati de protectia pielii. In special, aceste substante ajuta la prevenirea imbatranirii premature si a hiperpigmentarii. De fapt, cercetarile sugereaza ca extractele de dud alb ajuta la reducerea daunelor ADN, asociate cu cancerul de piele. Sunt necesare insa studii suplimentare pentru a confirma acest lucru.
Reduc inflamatia
De asemenea, dudele au proprietati antiinflamatorii. Chinezii au folosit frunzele de dud in scopuri medicinale timp de secole.
Efect antioxidant si anti-imbatranire
Dudul uscat este o sursa excelenta de antociani, un grup de antioxidanti cunoscuti pentru proprietatile lor antiinflamatorii.
Echilibreaza valorile colesterolului
Utilizarea regulata a dudului alb are un efect benefic asupra nivelurilor ridicate de colesterol. Includerea acestor fructe in dieta permite reducerea eficienta a nivelului de colesterol rau si la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL). Acest lucru va permite sa reduceti deteriorarea vaselor de sange.
Efect anti-cancer
Extractele de dud alb impiedica dezvoltarea cancerului de ficat. In plus, cianidin-3-glucozida, o componenta a fructului, distruge celulele cancerului de san si suprima cresterea tumorii la om. Compusii Kuwanon C si G si morfina localizati in scoarta de dud alb impiedica cresterea celulelor canceroase colorectale prin uciderea lor. Aceste componente activeaza, de asemenea, producerea unei proteine de moarte celulara, reducand in acelasi timp cantitatea de proteine necesara atat pentru diviziunea celulara, cat si pentru crestere. Dudele albe contin antioxidanti rezistenti la cancer, cum ar fi flavonoide, acid fenolic si alcaloizi.
Promoveaza sanatatea ficatului
Ficatul este foarte important in corpul uman, deoarece elimina toxinele, ajuta la coagularea sangelui si faciliteaza defalcarea grasimilor in organism. Dudele albe impiedica acumularea de grasimi in ficat, iar antocianina acestui fruct combate ficatul gras non-alcoolic. Extractele de dud alb controleaza sinteza acizilor grasi, stimuleaza oxidarea acizilor grasi si reduc acumularea de grasimi. In acest sens, sansele de boli hepatice sunt mult reduse.
Beneficii pentru circulatia sanguina
Dudele sunt bogate in fier, mineral ce stimuleaza productia de celule rosii, ceea ce conduce la o distributie mai mare de oxigen catre sistemele de organe si tesuturile organismului, stimulandu-se astfel si metabolismul.
Sprjina tesutul osos
Calciu, fier, vitamina K si fier sunt compusi ai dudelor care aduc beneficii tesutului osos. In plus fata de acestia, dudele contin si cantitati mai mici de magneziu si fosfor, minerale ce au si acestea un aport benefic asupra organismului.
Dudele contin compusi benefici pentru multiple afectiuni, ajutand la controlul tensiunii arteriale, la intarirea imunitatii, avand si efect antibacterian si antiinflamator. Deoarece au multe proprietati benefice pentru sanatate si o serie de vitamine care sunt importante pentru corpul uman, dudele sunt considerate a fi un aliat al sanatatii.
Cum ajuta Dudul alb persoanele care sufera de diabet
In prezent, la nivel mondial, 220 milioane de oameni sufera de diabet, potrivit datelor oferite de organizatia Mondiala a Sanatatii. 80 la suta dintre persoanele cu diabet provin din tari cu venit mediu si mic si au varsta cuprinsa intre 45 si 64 de ani. Este cunoscut faptul ca diabetul creste riscul de afectiuni cardiace. 50 la suta dintre persoanele cu diabet au ca si cauza de deces afectiunile cardiovasculare, iar diabetul afecteaza circulatia sangelui la nivelul picioarelor. In plus, retinopatia diabetica este o cauza importanta a aparitiei orbirii si tot diabetul este responsabil si de problemele intalnite la nivelul rinichilor.
este un arbore din specia foioase care apartine familiei de plante Moraceae. Copacul este cunoscut sub denumirea de Dud Alb. Arborele are origini in Asia, in Nordul Chinei. Copacul formeaza o coroana interesanta cu aspect pendular. Frunzele sunt de marime mijlocie, cresc sub forma lombata intr-o culoare intensa de verde cu suprafata lucioasa.
S-a descoperit ca extractul de dud alb se numara printre remediile "minune" in mentinerea nivelului glicemiei in limite normale. Extractul de dud alb reduce valorile glicemiei prin inhibarea si reducerea absorbtiei glucozei, dupa masa, la nivelul intestinului subtire. De asemenea, dudul alb imbunatateste metabolismul glucidic si promoveaza secretia de insulina de catre pancreas.