Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Am sinuzita. Ce fac?

Am sinuzita. Ce fac?

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 noiembrie 2019 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Cum ma pot trata de sinuzita?

Sunt cazuri cand sinuzita poate dura si 4 săptămâni, iar în cazul sinuzitei cronice vorbim doar de complicații ale sinuzitei. În cazul în care vorbim de sinuzita acuta, vorbim practic de blocarea foselor nazale. In urma unei analize amanuntite a simptomatoligiei oferita medicului orl, sinuzita cronica poate fi evidentiata doar la tomografia computerizata care poate oferi diagnosticul de sinuzita. S-a tot vorbit despre sinuzita ca ar fi mai frecventa la copii, dar aceasta informatie e partial adevarata pentru ca are legatura pana la urma cu modul in care functioneaza sistemul nostru imunitar.

In cazul in care vorbim de o persoana care are activa deviatia de sept, atunci vorbim de sinuzita subacuta deoarece in acest caz zonele folosite pentru a curata suprafata a mucoasei nazale sunt usor asezate distorsionat. In mod normal, fiecare om are pozitionate sinusurile astfel, si de aici putem observa complicatiile a sinuzitei.

Avem practic doua sinusuri frontale, deasupra ochilor, doua sinusuri sfenoidale, intre ochi si nas, doua sinusuri etmoidale, intre ochi si nas, doua sinusuri maxilare, in osul maxilar. In plus, dincolo de rolul lor in cazul respiratiei si filtrarii aerului, sinusurile au rolul de tampon/bariera, ca un fel de airbag in fata traumatismelor faciale. Tot sinusurile regleaza presiunea intranazala, protejeaza radacinile dentare si ochii de fluctuatiile termice, umidifica si incalzesc aerul pe care il inhalam.

Ce este sinuzita?

Potrivit informatiilor de mai sus, sinuzita este o tulburare manifestata prin inflamarea sinusurilor paranazale, iar cauza ei cauza ei este reprezentata de diferite tipuri de infectii precum infectiile virale, bacteriene sau fungice, precum si unele reactii alergice. Sinuzita poate surveni la toate categoriile de varsta: de la copii si tineri, pana la adulti sau varstnici. Cu o minima precautie si cu folosirea unor metode specifice de preventie si de tratament, sinuzita poate fi tinuta la distanta, indiferent de perioada anului.

Cum apare sinuzita?

Factorul principal de declansare a sinuzitei este inflamarea sau infectarea mucoasei din interiorul sinusurilor, de regula in sezonul rece, iar presiunea si durerea sunt consecinte directe ale acestei tulburari. In mod normal, sinuzita afecteaza o singura pereche de cavitati, dar sunt frecvente cazurile in care aceasta afectiune se extinde asupra tuturor sinusurilor.

Care este diferenta dintre raceala si sinuzita

Chiar daca au la baza acelasi tip de virus, atat raceala cat si sinuzita, desi au manifestari diferite, se manifesta aparte cand vorbim de profilaxie. Altfel spus, sinuzita este de fapt o complicatie survenita in urma aparitiei primeia. Daca un tratament pentru raceala face ca simptomele sa se amelioreze in prima saptamana, sinuzita se agraveaza abia dupa un interval de sapte zile de la instalarea infectiei. Manifestarea tulburarii se deruleaza pe o perioada mai lunga de timp decat la raceala, iar intensitatea durerii si senzatia de inflamare aferente pot fluctua in lipsa folosirii unor suplimente ce sustin reducerea proceselor antiinflamatorii.

Cate tipuri de sinuzita exista?

In functie de diferiti parametrii si complicatii, in functie de plasarea infectiei si de numarul de perechi de sinusuri infectate, vorbim de urmatoarele tipuri de sinuzita. Sinuzita acuta are cea mai mare recurenta si este cea mai comuna forma de sinuzita, care poate aparea la toate varstele si in toate perioadele, cu preponderenta in sezonul rece. Aceasta forma de sinuzita are origini virale, se instaleaza brusc si se dezvolta rapid, are o dezvoltare pe mai multe planuri si se instaleaza in cateva zile. Durata ei se poate intinde intre doua si trei saptamani, iar in lipsa unui tratament corespunzator, se poate transforma in sinuzita subacuta, ce poate dura pana la trei luni.

Sinuzita cronica desi simptomele acestei tulburari nu se fac simtite in prima faza a ei, prezenta sinuzitei cronice se manifesta in organism pe o perioada de cateva luni. Semnele acesteia apar in mod arbitrar, si difera foarte mult de la persoana la persoana. Cea mai probabila cauza a sinuzitei este infectia bacteriana sau fungica, dar exista multe alte cauze.

Care sunt cele mai cunoscute cauze ale sinuzitei?

Cele mai cunoscute cauze ale sinuzitei sunt reprezentate de: infectiile virale; infectiile bacteriene; infectiile fungice. In plus, simptomele care anunta sinuzita au legatura cu urmatoarele stari: oboseala generala, nas infundat, senzatie de presiune in zona sinusurilor sau la nivelul dintilor, migrene, secretii nazale intens colorate si abundente, tuse cu expectoratii, respiratie greoaie si febra.

Cand trebuie sa apelezi la un consult medical

Desi cele enumerate mai sus pot anunta o sinuzita, simptomul cel mai important il reprezinta durerea puternica de la nivelul fetei, a dintilor, a piramidei nazale sau a pleoapelor. Ineficienta analgezicelor clasice este un alt indiciu asupra existentei sinuzitei, iar febra de peste 38 de grade Celsius sau chiar episoadele de sangerare nazala ar necesita o vizita de urgenta la medicul ORL-ist.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina