Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Amigdalina sau Vitamina B17: In ce alimente o gasim, beneficii pentru sanatate

Amigdalina sau Vitamina B17: In ce alimente o gasim, beneficii pentru sanatate

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 octombrie 2023 Ultima actualizare: 17 februarie 2025

Vitamina B17 este un nume utilizat frecvent pentru un produs chimic numit amigdalina. Este folosit pentru a face un produs chimic numit laetril. Desi sunt numite „vitamina B17”, amigdalina si laetrilul nu sunt vitamine B. Amigdalina este utilizat pentru a face laetrile — un compus pe care unele credinte populare afirma faptul ca poate trata in mod natural cancerul; cu toate acestea, exista putine dovezi ca functioneaza in acest sens sau ca este sigur de utilizat.

Vitamina B17 este un nutrient glicozid care provine din alimente naturale, care se gaseste in cantitati abundente in membrii familiei Rosacea, inclusiv migdale, caise, mere, piersici etc. Este o glicozida cianogena care poate fi derivata din aminoacidul aromatic fenilalanina. Vitamina B17 numita stiintific mandelonitril beta-D-gentiobioside, este considerata nitrilozida, o substanta naturala care contine cianura). Laetril este sintetizat prin reactia de hidroliza a amigdalinei si extras sub forma de vitamina B17.

Amigdalina este considerata a fi un ”medicament” traditional ale carui efecte antiinflamatorii, antipiretice, antitusive si de stingere a setei si alte beneficii terapeutice sunt cunoscute de multi ani. Un studiu recent a aratat ca tratamentul cu amigdalina a fost util pentru ulceratii gastrice induse de alcool si protectia mucoasei gastrice ar putea fi mediata de suprimarea TNF-α si de productia gastrica de oxid de azot de mucoase.

De asemenea, este utilizata pentru tratarea si prevenirea migrenei, hipertensiunii arteriale si a altor tulburari inflamatorii. Se afirma ca amigdalina poate inhiba angiogeneza intr-o metoda similara a altor compusi care transporta ciano-grupuri. Un studiu a fost realizat pentru a investiga eficacitatea antigenica a amigdalinei asupra celulelor endoteliale cultivate ale sobolanilor diabetici. Amigdalina a indus efecte inhibitoare asupra angiogenezei la sobolani diabetici.

 

Beneficii oferite pentru organism de catre Amigdalina

Unele studii de cercetare au descoperit ca amigdalina sau (Vitamina B17) - forma naturala a substantei laetril (1), poate avea alte beneficii pentru sanatate. Beneficiile amigdalinei pentru sanatate:

  • Se pare ca poate scadea tensiunea arteriala, iar conform unui studiu, tensiunea diastolica s-ar putea reduce cu 25% si cea sistolica cu pana la 28,5% .
  • Ar putea ameliora durerea, iar conform unor cercetari efectuate pe animale, se pare ca amigdalina reduce durerile produse de afectiuni inflamatorii.
  • Ar putea stimula imunitatea, iar conform unui studiu, s-a descoperit ca B17 a intarit capacitatea celulelor sanatoase de a se lupta impotriva celor canceroase.  
  • Se presupune ca unele cercetari sunt utile pentru a preveni raspandirea celulelor canceroase si mentinerea acesteia la niveluri minime, evitarea cancerului si mentinerea la minimum a celulelor canceroase existente, pe de alta parte, alte cercetari nu arata niciun efect al vitaminei B17 asupra celulelor canceroase. Vitamina B17 are capacitatea de a ucide celulele canceroase prin eliberarea cianurii mai mult decat uciderea celulelor normale si sanatoase.

Conform cercetarilor efectuate de Ernest T. Krebs Jr., mecanismul de actiune este urmatorul: corpul nostru are o enzima particulara numita Rodanese gasita peste tot in organism, cu exceptia celulelor canceroase, si enzima Beta-Glucozidaza gasita in cantitati foarte mari numai la celula canceroasa, dar nu se gaseste nicaieri in alta parte a corpului. Daca nu exista cancer in organism, nu exista enzima Beta-Glucozidaza. Vitamina B17 este formata din 2 parti glucoza, 1 parte hidrogen cianura si 1 parte Benzaldehida (analgezic / calmant). Cand B17 este introdus in organism, acesta este descompus de enzima Rodanese.

Rodanul descompune cianura de hidrogen si benzaldehida in 2 subproduse, tiocianatul si acidul benzoic, care sunt benefice in hranirea celulelor sanatoase si formeaza productia metabolica pentru vitamina B12. Cand B17 intra in contact cu celulele canceroase, nu exista rodaneza care sa o descompuna si sa o neutralizeze, ci, in schimb, numai enzima Beta-Gucosidaza este prezenta in cantitati foarte mari. Cand B17 si Beta-Glucozidaza intra in contact intre ele, apare o reactie chimica, iar cianura de hidrogen si benzaldehida se combina sinergic pentru a produce o otrava care distruge si ucide celulele canceroase. Tot acest proces este cunoscut sub numele de toxicitate selectiva. In timp ce majoritatea cercetarilor se concentreaza asupra efectelor sale asupra cancerului, unele studii au descoperit ca amigdalina, forma naturala a laetrilei, poate avea alte beneficii pentru sanatate.

Alimente bogate in vitamina B17

Vitamina B17 se gaseste in cantitati mici in diverse surse alimentare, cum ar fi semintele de migdale amare, samburii de caise, samburii de piersici, semintele de in, semintele de maracinis si alte seminte. Cu toate acestea, amigdalina poate fi toxica in cantitati mari, iar consumul excesiv de seminte de migdale amare, de exemplu, poate fi periculos. Vitamina B17 a fost promovata in mod obisnuit in tratamente alternative impotriva cancerului. Sustinatorii acestei abordari cred ca amigdalina poate elibera cianura in organism si poate distruge celulele canceroase. Cu toate acestea, aceste afirmatii nu sunt sustinute de cercetarile stiintifice si utilizarea vitaminei B17 in acest scop este puternic contestata de comunitatea medicala.

Consumul de amigdalina sau vitamina B17 poate fi periculos, deoarece poate elibera cianura in organism. Cianura este o substanta toxica si poate avea efecte grave asupra sanatatii, inclusiv intoxicatii acute si chiar deces. Din acest motiv, este important sa fim precauti cu privire la utilizarea suplimentelor sau a tratamentelor alternative care contin vitamina B17. Este important de mentionat ca nu exista un consens stiintific cu privire la beneficiile specifice ale vitaminei B17 (numita si amigdalina) pentru sanatatea umana. Intr-adevar, exista opinii impartite si controverse in comunitatea medicala si stiintifica referitoare la utilizarea si eficacitatea vitaminei B17 ca supliment alimentar sau ca tratament pentru anumite afectiuni.

Unii sustinatori ai vitaminei B17 sustin ca aceasta ar avea proprietati anticancerigene, antioxidante si imunostimulatoare. De asemenea, s-a sustinut ca vitamina B17 ar putea ajuta la ameliorarea durerii, la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea starii generale de sanatate. Cu toate acestea, majoritatea acestor afirmatii nu au fost confirmate prin studii stiintifice riguroase si sunt bazate pe dovezi anecdotice sau teorii nevalidate. Un aspect important de mentionat este ca vitamina B17 este toxica in anumite conditii si poate elibera cianura in organism. Aceasta poate fi periculoasa si chiar fatala in doze mari. Din acest motiv, utilizarea vitaminei B17 sau a suplimentelor care o contin poate prezenta riscuri pentru sanatate. Pentru mentinerea sanatatii, este important sa ne concentram pe un stil de viata echilibrat, care include o alimentatie sanatoasa, exercitii fizice regulate, odihna adecvata si vizite regulate la medicul de familie, respectiv medici de diferite specializari. 

Biotina, Vitamina B7 sau Vitamina H, ce rol are pentru organism. Asemanari cu Amigdalina

Vitamina H, sau biotina, sau biotina apare in nomenclatorul de specialitate ca o vitamina hidrosolubila ce face parte din complexul de vitamine B. Spre deosebire de alte vitamine care provin din alimente, biotina poate fi sintetizata si de flora bacteriana de la nivelul intestinului gros. Practic, printr-o relatie simbiotica cu vietate unicelulara, organismul uman poate beneficia de proprietatile benefice ale acestei vitamine.  Ca idee, Vitamina H se gaseste in carnea pasarilor crescute la sol in curte precum pui, bibilica, rata, gasca, apare in cantitate substantiala in organe vitale precum ficat si rinichi la animale precum vitel, curcan, apare in produse lactate de vaca precum lapte, branza si unt, o mai gasim in galbenusul de ou de gaina, in stridii, homar, somon, ton, macrou, heringi. Biotina exista si in fructe precum avocado, banane, capsuni, pepene verde, grapefruit, coacaze negre, stafide, dar si in legume precum mazare verde sau conopida. Vitamina B7 apare si in structura germenilor de grau, in tarate de ovaz, paine din cereale integrale, fulgi de ovaz, unt de arahide. 

Bibliografie:

Laetrile Case Histories; The Richardson Cancer Clinic Experience Paperback – July 4, 2005;

Howard-Ruben J, Miller NJ: Unproven methods of cancer management. Part II: Current trends and implications for patient care. Oncol Nurs Forum 11 (1): 67-73, 1984 Jan-Feb;

The laetrile controversy. In: Moss RW: The Cancer Industry: The Classic Expose on the Cancer Establishment. First Equinox Press, 1996, pp 131-52;

Laetrile at Sloan-Kettering: a case study. In: Moss RW: The Cancer Industry: The Classic Expose on the Cancer Establishment. First Equinox Press, 1996, pp 153-86;

Ellison NM, Byar DP, Newell GR: Special report on Laetrile: the NCI Laetrile Review. Results of the National Cancer Institute's retrospective Laetrile analysis. N Engl J Med 1986;

Rosen GM, Shorr RI: Laetrile: end play around the FDA. A review of legal developments. Ann Intern Med 90 (3): 418-23, 1979;

Lyness JM. Unipolar depression in adults: Assessment and diagnosis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed May 3, 2018;

Lim SY, et al. Nutritional factors affecting mental health. Clinical Nutrition Research. 2016;5:143;

Schefft C, et al. Efficacy of adding nutritional supplements in unipolar depression: A systematic review and meta-analysis. European Neuropsychopharmacology. 2017;27:1090;

Mikkelson K, et al. The effects of vitamin B on the immune/cytokine network and their involvement in depression. Maturitas. 2017;96:58;

Okereke OI, et al. Effect of long-term supplementation with folic acid and B vitamins on risk of depression in older women. British Journal of Psychiatry. 2015;206:324;

Gougeon L, et al. A prospective evaluation of the depression-nutrient intake reverse causality hypothesis in a cohort of community-dwelling older Canadians. British Journal of Nutrition. 2017;

Articole similare
Trombocitemia: Ce este boala, cum o recunosti, de ce apare, tipuri de tratament Trombocitemia: Ce este boala, cum o recunosti, de ce apare, tipuri de tratament

Trombocitemia esentiala este o boala maligna, care se incadreaza in sindroame mieloproliferative cronice sau neoplasme mieloproliferative, impreuna cu leucemia mieloida cronica sau mielofibroza primara. Aceste boli au ca o caracteristica comuna - faptul ca celulele stem din maduva osoasa, responsabile pentru fabricarea tuturor celulelor sanguine, au un defect care le determina sa produca unele dintre celulele sanguine mieloide intr-un mod necontrolat.

23 mai 2023
citește articolul
Boala Whipple: o afectiune rara care genereaza tulburari digestive. De ce apare Boala Whipple: o afectiune rara care genereaza tulburari digestive. De ce apare

Boala Whipple este o infectie cronica care afecteaza tractul digestiv, in special intestinul subtire, dar afecteaza si articulatiile, ganglionii limfatici, inima, sistemul nervos central, plamanii si alte tesuturi. Boala Whipple afecteaza digestia normala prin afectarea degradarii alimentelor si impiedicarea capacitatii organismului de a absorbi nutrienti, cum ar fi grasimile si carbohidratii.

23 mai 2023
citește articolul
Boala von Willebrand: o afectiune rara a sangelui, cum o recunosti Boala von Willebrand: o afectiune rara a sangelui, cum o recunosti

Boala von Willebrand este o afectiune ereditara rara a sangelui, caracterizata prin deficienta sau disfunctia proteinei numita factorul von Willebrand (vWF). Acest factor este esential pentru coagularea sangelui, aderarea plachetelor la peretii vasculari si pentru mentinerea stabilitatii vaselor de sange.

23 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.