Candida: cauze, simptome si remedii
Candida este o ciuperca prezenta in mod normal in organismul uman, la nivelul vaginului, gurii, esofagului si intestinelor. In momentul in care sistemul imunitar devine sensibil, aceasta gaseste mediul propice pentru a se dezvolta si astfel determina aparitia infectiilor candidozice. Cea mai frecventa specie, Candida albicans, este implicata in aparitia candidozei, avand o incidenta de 75% in randul femeilor. Cel mai adesea, candida este intalnita la nivelul vaginului, insa, fara tratament adecvat sau sustinuta de o imunitate deficitara, se poate raspandi si la nivelul gurii, ducand la candidoza orala.
Candida: cauze
Cel mai des intalnita cauza a dezvoltarii candidei este administrarea antibioticelor, deoarece acestea au rolul de a distruge nu doar bacteriile rele, ci si pe cele bune. Din acest motiv, administrarea oricarui antibiotic trebuie sustinuta de administrarea probioticelor si a dozei unice pe baza de fluconazol care reduce riscul de a dezvolta candida. De asemenea, persoanele care se confrunta cu un sistem imunitar deficient pot dezvolta usor si repetat candida. Sunt vizate in mod deosebit persoanele care se confrunta cu diabet, virusul HIV, cancer. De asemenea, femeile devin vulnerabile si atunci pot dezvolta candida vaginala imediat dupa incheierea menstruatiei din cauza faptului ca se pierd nutrienti importanti din organism, ca fierul si calciul, asemenea celor care iau timp indelungat anticonceptionale. Doi factori favorizanti extrem de importanti in acest context sunt stresul si alimentatia. Stresul, pentru ca afecteaza dramatic functia imunitara, si alimentatia, pentru ca se afla in stransa legatura cu flora microbiana a organismului, indiferent ca vorbim de flora intestinala sau cea vaginala.
Candida: simptome
Candida vaginala se manifesta prin mancarimi si usturimi la nivelul vaginului, scurgere abundenta de culoare alb-galbuie, caracterizata de o consistenta branzoasa si usturime la urinare. Totodata, aceasta poate prezenta simptome complementare ca dureri in timpul contactului sexual, urinari frecvente si chiar vulva inflamata si piele crapata, posibil cu rani, in zona din exteriorul vaginului.
Candida orala se manifesta prin aparitia unor pete albe, cremoase, in cavitatea bucala, cu precadere pe limba si obraji care, la indepartare, provoaca usturime si chiar sangerari. Netratata, conduce la pierderea gustului si se poate extinde si la alte organe vitale.
Candida: tratament
Daca va confruntati cu oricare dintre aceste simptome, consultati neaparat un medic. Tratamentul medicamentos pe baza de creme si ovule este esential in acest caz si trebuie prescris de doctor in urma analizei secretiei vaginale. Tineti cont ca simptomele candidei vaginale sunt foarte asemanatoare cu cele specifice altor afectiuni, deci nu va autotratati. Pe de alta parte, se poate grabi vindecarea sau poate fi tinuta sub control in caz de recurenta prin multimple remedii naturale. Candida se dezvolta intr-un mediu acid, astfel, pentru echilibrarea pH-ului, in timpul tratamentului, inainte de a introduce ovulul, efectuati spalaturi vaginale cu bicarbonat de sodiu si ceai de galbenele, iar dimineata introduceti in vagin o pastila de dicarbocalm. Nu purtati decat lenjerie intima din bumbac, lejera, pe care la finalul tratamentului fie o aruncati, fie o fierbeti. Pentru spalarea zonei intime, folositi doar produse destinate acestui tip de igiena, evitand sapunurile si gelurile de dus dure, parfumate sau pe baza de alcool. Evitati pe cat posibil folosirea tampoanelor interne, acestea favorizand dezvoltarea unui mediu propice pentru candida.
Dieta anticandida
Dieta are un rol extrem de important in aceasta schema, de aceea, in timpul tratamentului si ca preventie, evitati bauturile energizante si pe baza de cofeina, carbohidratii, zaharul, dar si produsele fermentate sau care fermenteaza, ca alcoolul, otetul sau unele soiuri de lactate. Introduceti in meniul zilnic iaurt, 2-3 portii, datorita probioticelor continute, usturoi, aproximativ 2-3 catei − acesta este cel mai puternic aliat anticandida, si legume cu frunze verzi ca spanac, varza, salata si broccoli. Pestele si carnea slaba sunt, de asemenea, indicate, la fel si alimentele bogate in vitamina A, C, E, B6, B7 (biotina), B12, alaturi de zinc, magneziu si seleniu. De preferat este sa alegeti acele produse cat mai sarace in zahar, fie el si sub forma de fructoza. Concomitent, este recomandat sa urmati o cura cu probiotice, aloe vera si propolis.
Cate tulpini de HPV sunt? Ce se intampla cand infectia cu HPV e asociata cu candidoza?
Ultimele studii au aratat ca mai multe tulpini de HPV pot cauza cancer. Cu toate acestea, doar doua tulpini, HPV 16 si HPV 18, sunt responsabile de majoritatea cazurilor de cancer care au legatura cu virusul HPV, iar acestea intra la categoria HPV cu risc oncogen crescut. Cele mai intalnite tipuri de HPV sunt:
• Tulpina HPV 6 are un risc oncogen scazut; aceasta impreuna cu tulpina HPV 11 sunt legate de aproximativ 90% din cazurile de negi genitali. Acestia sunt cunoscuti si sub denumirea de condiloame (tumori benigne ale tegumentelor si mucoaselor de la nivelul anusului sau organelor genitale), veruci si/sau papiloame.
• Tulpina HPV 11 - la fel ca in cazul HPV 6, aceasta tulpina are un risc oncogen scazut. HPV 11 poate cauza aparitia negilor genitali. Totodata, virusul poate cauza modificari la nivelul colului uterin.
• Tulpina HPV 16 - este cel mai intalnit tip de HPV cu un grad ridicat de risc si, de regula, nu cauzeaza niciun fel de simptome. Tulpina HPV 16 este cea care provoaca 50% dintre cancerele de col uterin de la nivelul intregii lumi.
• Tulpina HPV 18 - este tot o tulpina cu grad ridicat de risc, adica are un risc oncogen mare. La fel ca HPV 16, tulpina aceasta nu provoaca simptome de obicei si poate duce la cancer de col uterin. Impreuna, tulpinile 16 si 18 ale papilomavirusului uman sunt responsabile de aproximativ 70% dintre toate cazurile de cancer de col uterin la nivel mondial.
In cazul in care te intrebi ce duce la infectia cu papilomavirusul uman, trebuie sa stii ca majoritatea oamenilor iau HPV prin contactul sexual direct, cum ar fi prin intermediul sexului oral. Deoarece HPV este o infectie care se ia in urma contactului piele pe piele, actul sexual nu este necesar pentru a lua infectia. In cazurile rare, o mama care are HPV poate infecta bebelusul in timpul nasterii, doar prin contactul cu acesta.
Cum recunosti simptomele infectiei cu HPV?
Bibliografie:
Ernster JA, Sciotto CG, O'Brien MM, Finch JL, Robinson LJ, Willson T, Mathews M (December 2007). "Rising incidence of oropharyngeal cancer and the role of oncogenic human papilloma virus". The Laryngoscope. 117 (12);
Lechner M, Frampton GM, Fenton T, Feber A, Palmer G, Jay A, et al. (2013). "Targeted next-generation sequencing of head and neck squamous cell carcinoma identifies novel genetic alterations;
Herbert G, Arkon M, Jiliam S, "Lung Cancer Patients More Likely to Have High-Risk Human Papillomavirus". NPIN. Archived from the original on 27 July 2012;
Syrjanen K, Syrjanen S, Kellokoski J, Karja J, Mantyjarvi R (1989). "Human papillomavirus (HPV) type 6 and 16 DNA sequences in bronchial squamous cell carcinomas demonstrated by in situ DNA hybridization". Lung. 167 (1);