Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Anatomie: Ce este muschiul erector spinal, ce rol are in organism

Anatomie: Ce este muschiul erector spinal, ce rol are in organism

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 1 martie 2023

Muschiul erector spinal cuprinde un grup complex de muschi, alaturi de tendoane. Toate acestea sunt acoperite de un tesut conjunctiv special. Acest complex de muschi acopera o mare parte a spatelui, acoperind in principal zonele lombare, toracice si cervicale. Acestea se afla in zona de mijloc a muschilor intrinseci ai spatelui. Au fascicule care se desfasoara vertical de-a lungul coloanei vertebrale iar fiecare fascicul este atasat la o structura, cum ar fi: craniul, colul uterin sau vertebrele. Grupul complex de erectori spinali contine trei muschi: iliocostali, longísimi si spinosi. Acesti muschi sunt imperecheati, sunt situati pe fiecare parte a coloanei vertebrale.

Grupul muscular erector este acoperit de un strat de tesut ce cuprinde regiunea toracica si lombara. Functiile pe care le indeplineste acest grup de muschi si ligamente sunt: mentinerea coloanei vertebrale intr-o pozitie dreapta sau verticala. De aici vine si denumirea de muschi extensor al coloanei vertebrale. Prin urmare, acest set de muschi permite miscarea de flexie.

Caracteristici principale ale muschiului erector spinal

Muschiul erector spinal mai este cunoscut si sub denumirea de muschi sacrospinal sau extensor spinal. Acesta determina un complex muscular foarte important si se gaseste in partea de mijloc a masei musculare situate pe spatele trunchiului. Muschii care fac parte din acest complex sunt asezati simetric iar de jos in sus se intind de la bazin la craniu. Muschiul arata ca o banda groasa si larga.  Iata care sunt cei 3:

Spinos
Se afla chiar langa coloana vertebrala, pe linia mediala a corpului.

Foarte lung
Se află la mijloc, intre muschiul spinos si iliocostalis.

Iliocostal
Este cel mai exterior dintre cele trei si totodata, cel mai indepartat de coloana vertebrala. Acesta se imparte in 3 regiuni in functie de locul in care fibrele sale sunt inserate: iliocostal lombar, toracic si cervical. Fiecare complex muscular este format din mai multe muschi, care sunt legati intre ei prin tendoane. Aceste tendoane permit miscarea muschilor prin transmiterea fortei musculare de la muschi la oasele la care sunt atasate. Complexul muscular este o structura impartita in zone.

Regiunea cervicala craniana
Muschiul spinos si muschiul foarte lung participa la aceasta regiune. Acestea acopera baza craniului, ce este acoperita de ligamentul nucal.

Regiunea toracica
Toti cei trei muschi participa la aceasta zona. Fibrele acestor mușchi sunt mai groase spre baza si mai fine spre cuspida lor. Aceasta zona se mai numeste muschiul erector spinal.

Regiunea lombara
În aceasta parte, separarea celor trei mușchi nu se distinge, astfel ca apare ca si o singura masa musculara groasa. Aceasta zona mai este numita si muschiul coloanei vertebrale lombare erector.

Regiunea sacrala
Aceasta regiune este acoperita de tendoane sau ligamente mult mai fine, iar structura este mai ingusta.

Partea lombara sau inferioara apare la nivelul aponevrozei muschiului Aceasta zona are mai multe locuri de inserție care sunt: ​​creasta iliaca ori sacrul. Partea toracica sau mijlocie include toti cei 3 muschi, fiind un loc de atasare pentru fibrele musculare spinoase. Procesele transversale servesc ca loc de atasare pentru fibrele musculare ale celui mai lung muschi. Partea cervicala sau superioara vizeaza procesele spinoase care servesc ca loc de atasare a fibrelor musculare ale osului spinos. Procesele transversale continua sa serveasca drept loc de atasament pentru fibrele musculare ale muschiului longis.

Grupul complex de muschi este inervat de nervii spinali. Avand in vedere ca este un muschi mare acesta este irigat de multe vase de sange in functie de zona. In zona cervicala, este alimentat de ramurile superficiale si profunde descendente ale arterei occipitale, artera cervicala transversa, artera cervicala profunda si artera vertebrala. Zona dorsala sau toracica este alimentata de ramurile dorsale ale arterelor intercostale superioare, posterioare si subcostale. Partea inferioara este irigata de ramurile dorsale ale arterelor sacrale laterale si medii.

Actiunea muschiului erector spinal este de a extinde atat gatul, cat si coloana vertebrala, fiind esentiala pentru mentinerea unei pozitii drepte sau verticale. Prin actiunea sa unilaterala, indeplineste functia de flexor, si permite miscarea coloanei vertebrale si a gatului intr-o parte sau alta, in functie de muschiul care actioneaza. Miscarea se executa pe aceeasi parte a muschiului care este in actiune. De asemenea, participa la miscarea inainte a coloanei vertebrale, unde muschiul erector spinal joaca un rol fundamental in controlul descendentei.

Legatura dintre durerile coloanei vertebrale si muschiul erector spinal

Exista o serie de afectiuni care provoaca dureri la nivelul coloanei vertebrale, mare parte dintre acestea provocand un disconfort ce impiedica desfasurarea activitatilor zilnice. Insa, inainte de a le enumera, durerile coloanei vertebrale pot fi cauzate si de suprasolicitarea fizica care poate implica o presiune puternica asupra radacinilor nervilor din canalul vertebral si poate determina o contractie musculara puternica. 

De asemenea, intinderea ligamentelor sau a articulatiilor se poate manifesta prin dureri in zona coloanei vertebrale. Pe de alta parte, tumorile si fracturile la nivelul coloanei, dar si o serie de boli pot implica o simptomatologie usor de confundat cu durerea de coloana vertebrala. In aceasta categorie intra boala pelvina inflamatorie, ulcerul, afectiunile vezicii biliare si tractului urinar, pancreatita si afectiunile legate de prostata.

Afectiuni specifice coloanei vertebrale pot cauza dureri puternice care necesita tratament medical. Cea mai des intalnita este hernia de disc, o afectiune de natura neurologica, manifestata prin dureri intense, slabiciune, furnicaturi si amorteala. Poate fi localizata in orice punct al coloanei vertebrale ca urmare a unui traumatism, insa cele mai afectate zone sunt zona lombara, unde degenereaza in lombosciatica, si zona cervicala. Discopatia lombara este o alta afectiune a coloanei vertebrale cauzata de afectarea discului intervertebral ca urmare a mai multor traumatisme minore sau o stresului fizic si determina persoana in cauza sa mearga schiopatand. 

Patologie muschiul erector spinal
Dureri de spate
Durerile de spate sunt o afectiune foarte frecventa si majoritatea cazurilor sunt declansate de musculatura. Durerea poate aparea din cauza intinderii musculare sau a spasmelor.

Tensiune si intindere musculara
Fibrele musculare erector spinal pot fi rupte sau intinse datorita unei incarcari excesiv de slab echilibrate pe spate, ceea ce duce la supraincarcarea muschilor.

Spasme
Cand nu se face incalzirea necesara inainte de exercitiile fizice, pot aparea crampe, care se caracterizeaza prin contractii musculare care sunt de obicei foarte dureroase.

Puncte de declansare
Muschiul poate suferi diferite contracturi, datorita posturii slabe, slabiciunii musculare, supraincarcarii in greutate si altele. Punctele de declansare provoaca durere, in zona lombara dar pot radia in zona gluteala.

Tratament
Pentru ameliorarea acestui muschi se recomanda odihna si este favorabil sa puneti comprese calde in zona afectata pentru a creste fluxul sanguin. Se recomanda si efectuarea exercitiilor, in special de intindere. De asemenea, se va evita sa mentineti pentru mult timp aceeasi postura, indiferent daca este asezat sau in picioare. In plus, ajuta foarte mult sa urmati un program de fizioterapie (masaj, exerciții, electroterapie)

Pentru a indeparta durerea acuta se poate opta si pentru o interventie chirurgicala care rezolva aceasta problema prin blocarea planului coloanei lombare erector. In acest fel, se va trata cauza si nu doar efectul, adica durerea intensa care in cazurile grave nu dispare fara operatie.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...