Miopatia sau slabiciunea musculara: De ce apare, cum o putem preveni
Nu tratati cu indiferenta slabiciunile musculare persistente, deoarece acestea pot fi un semn care indica aparitia unei probleme de sanatate cum ar fi: sindromul de oboseala cronica, distrofia musculara, hipotonia, neuropatia periferica, boala lui Graves, hipotiroidismul, hipercalcemia, febra reumatica, botulismul si imobilizarea prelungita. Daca ati observat aparitia unei slabiciuni musculare mergeti la medic pentru a beneficia de un diagnostic corect. Prima data trebuie gasita cauza pentru a trata efectul.
Slabiciunea musculara este lipsa fortei fizice sau musculare si senzatia ca trebuie sa depuneti mai mult efort pentru miscarile diferitelor segmente ale corpului. Simptomele musculare cel mai des aparute sunt: durere, slabiciune musculara si impotenta functionala. Printre semnele distincte ale acestei afectiuni se numara: hipotrofia, atrofia, distrofia sau contractura musculara.
Cauzele generale ale instalarii miopatiei sau slabiciunii musculare
Slabiciunea musculara este o conditie caracterizata prin pierderea puterii sau a fortei musculare, ceea ce face dificila efectuarea unor activitati fizice sau chiar miscari simple ale corpului. Slabiciunea musculara poate fi cauzata de o varietate de afectiuni, inclusiv boli ale sistemului nervos central sau periferic, afectiuni musculare, boli autoimune, boli metabolice sau endocrine, malnutritie, sedentarism sau imbatranire. Slabiciunea musculara poate fi temporara sau cronica si poate afecta o singura grupa musculara sau intregul corp. Tratamentul depinde de cauza subiacenta si poate include exercitii fizice, terapie ocupationala, terapie fizica sau medicamente.
Afectiunile neurologice
boli neuromusculare - scleroza laterala amiotrofica, scleroza multipla generalizata,
boli ale jonctiunii neuromusculare: miastenia gravis.
Afectiuni musculare (miopatii)
distrofii musculare
miopatii metabolice: deficiente enzimatice, deficite ionice precum hipo sau hiperpotasemia,deficitul de vitamina D
miopatii inflamatorii.
Alte afectiuni asociate cu slabiciunea musculara
Afectiuni oncologice/hematologice: cancere, limfoame, leucemii;
Afectiuni cardiologice/vasculare: insuficienta cardiaca, ischemia acuta sau cronica;
Uremia la pacientii cu insuficienta renala cronica std IV/V;
Medicamente: statine, colchicina, hidroxiclorochina, corticoterapia, alcool, cocaina, diuretice care induc hipopotasemie.
Cauzele reumatologice
inflamatorii primare: polimiozita, dermatomiozita, miozita cu corpi de incluziune. inflamatorii secundare a unor boli reumatologice precum: poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, sclerodermie sistemica, boala mixta de tesut conjunctiv, vasculite sistemice, sarcoidoza. noninflamatorii datorate unor boli degenerative sau boli articulare precum: artroze, bursite, spondilartrite, hernia de disc cervicodorsolombara.
Cum se pune diagnosticul pentru slabiciunea musculara
In primul rand, medicul va discuta deschis cu pacientul pentru a vedea daca sufera si de alte afectiuni apoi se va face un examen clinic ce consta in afectarea distala sau proximala, simetrica sau asimetrica a musculaturii, manifestari cutanate asociate sau articulare. Se iau si probe biologice (enzime musculare) si uneori se fac alte investigatii precum: EMG (testeaza viteza de conducere nervoasa) si biopsia musculara care pune diagnosticul de certitudine.
Tratamentul slabiciunii musculare
Tratamentul acestei afectiuni difera in functie de cauza determinanta. Daca este vorba de o afectare reumatologica inflamatorie strict musculara se administreaza corticosteroizi si imunosupresoare de tipul Metotrexat, Azatioprina, Ciclosporina. Daca pe langa aceasta afectare musculara apar si simptome extramusculare precum afectare pulmonara sau digestiva se poate administra imunosupresor de tipul Ciclofosfamidei. Metode de protejare a muschilor pentru a scapa de o slabiciune musculara nedorita. Iata ce trebuie sa faceti pentru a evita aparitia acestei afectiuni:
Adoptati o dieta fara gluten deoarece glutenul poate provoca sindromul de malabsorbtie;
Consumati alimente care va asigura necesarul zilnic de potasiu, calciu, magneziu, fosfor, proteine, zinc, vitamine B, glucide si acizi grasi;
Odihniti-va suficient pentru a permite muschilor sa se regenereze;
Evitati stresul. Hidratati-va in mod corespunzator – beti cate 8 pahare de apa pe zi;
Consumati suficiente fibre pentru a preveni constipatia deoarece constipatia permite acumularea de substante toxice in muschi;
Faceti o baie cu sare Epsom ce contine o cantitate mare de magneziu si ajuta la relaxarea muschilor, accelerand totodata procesele de vindecare;
De asemenea, este indicat sa faceti cat mai multa miscare, daca va confruntati cu slabiciune musculara. Exercitiile usoare ajuta la cresterea fortei musculare si imbunatatesc circulatia sanguina. Cel mai bun exercitiu este mersul pe jos. Faceti plimbari de cel putin 30 de minute sau practicati inotul, joggingul, alergarea, ciclismul, faceti drumetii sau yoga, pentru a va mentine nivelul ridicat de energie.
Masajul cu ulei de masline si cocos reprezinta o alta metoda de preventie deoarece faciliteaza cresterea fluxului de sange in straturile epidermei. In acest fel, se imbunatateste circulatia si se obtin cat mai multi nutrienti in muschii slabiti. Tineti cont de faptul ca deshidratarea este una dintre principalele cauze ale slabiciunii musculare. Cosumati suficienta apa pe zi si evitati bauturile cu cofeina si alcool, care pot provoca deshidratarea.
Cum poti mentine muschii puternici?
Pentru a mentine muschii puternici si pentru a preveni slabiciunea musculara, melasa neagra reprezinta un remediu foarte eficient. Aceasta contine mai multe substante nutritive, printre care calciu, ce ofera energie si potasiu, ce ajuta la mentinerea echilibrului electrolitic în organism. De asemenea, laptele bogat in substante nutritive, este considerat cea mai buna sursa de calciu si vitamine B, vitale pentru sanatatea musculara. Acesta joaca si rolul unui electrolit si va mentine corpul bine hidratat.
Atunci cand apare slabiciuna musculara, oboseala si crampele inseamna ca aveti deficit de potasiu. Mancati zilnic 2-3 banane coapte, cu o lingura de miere deoarece sunt foarte bogate in potasiu si ajuta la mentinerea unui ritm cardiac sanatos. Agrisele sunt fructe mici ce reprezinta o sursa importanta de calciu, potasiu si vitaminele A si C - esentiale pentru buna functionare a muschilor. Acestea sunt foarte bune si pentru sustinerea imunitatii. Beti de două ori pe zi cate 2 linguri de suc concentrat de agrise cu miere.
Acupresura este o alta metoda benefica de preventie ce ajuta la intarirea muschilor. Aplicarea unei presiuni pe verticala, in anumite puncte pe corp, imbunatateste fluxul energetic si circulatia sanguina. Acupresura ajuta si la reducerea durerii musculare. Asadar, pentru revitalizarea muschilor este nevoie sa:
faceti cateva exercitii de incalzire inainte de miscare
faceti exercitii de intindere dupa antrenament
faceti un dus cald inainte de culcare si dupa o sesiune de miscare
evitati consumul de alimente bogate in grasimi saturate.
Anatomie: Ce muschi sunt in zona umarului?
Umarul este una dintre cele mai complexe articulatii din corpul uman si este format din trei oase: clavicula, omoplatul si humerusul. Este conectat la scheletul axial prin intermediul claviculei si este conectat la brat prin intermediul humerusului. Acesta articulatie permite o gama larga de miscari, cum ar fi ridicarea bratului in sus, rotirea bratului in jurul axei si miscarea bratului in fata si in spate.
Muschii umarului sunt foarte importanti pentru sustinerea si miscarea acestei articulatii. Exista patru grupuri mari de muschi ai umarului: muschii deltoidieni, muschii mici ai umarului, muschii mari ai umarului si muschii periscapulari. Acesti muschi lucreaza impreuna pentru a permite miscarea umarului in diferite directii. Muschii umarului formeaza o masa musculara, care confera forma umarului si acopera articulatia scapulohumerala. Acestia sunt dispusi sub forma unui con, cu baza la torace si varful la humerus si sunt in numar de 6, anume: deltoidul, supraspinosul, infraspinosul, rotundul mare, rotundul mic, subscapularul.