Vaccinul pneumococic: Protectia impotriva pneumoniei si a altor infectii grave
Vaccinul pneumococic protejeaza impotriva infectiilor pneumococice grave si potential fatale. Este cunoscut si sub numele de vaccin impotriva pneumoniei. Infectiile pneumococice sunt cauzate de bacteria Streptococcus pneumoniae si pot duce la pneumonie, intoxicatii cu sange (sepsis) si meningita. In cel mai rau caz, pot provoca leziuni permanente ale creierului sau chiar pot ucide. Desi vaccinul impotriva pneumoniei nu poate preveni toate cazurile, va poate reduce sansele de a lua boala. Si daca ati avut vaccinul si oricum aveti pneumonie, probabil ca veti avea un caz mult mai usor.
Unele persoane cu probleme de sanatate au mai multe sanse de a face pneumonie, o infectie pulmonara care ingreuneaza respiratia. Este mai frecventa in randul persoanelor al caror sistem imunitar este slab. Vestea buna este ca vaccinul poate preveni aparitia anumitor boli.
Cine are trebui sa apeleze la vaccinul pneumococic?
Printre cei care ar trebui sa ia vaccinul se enumera:
Persoanele de peste 65 de ani. Pe masura ce imbatranesti, sistemul tau imunitar nu functioneaza la fel de bine ca inainte. Este mai probabil sa aveti probleme in lupta impotriva unei infectii cu pneumonie. Toti adultii de peste 65 de ani ar trebui sa primeasca vaccinul. Cei cu sistemul imunitar slabit. Multe boli va pot slabi sistemul imunitar, asa ca este mai putin capabil sa lupte impotriva insectelor precum pneumonia. Daca aveti boala de inima, diabet, emfizem, astm sau BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica). Este mai probabil sa aveti un sistem imunitar slabit, ceea ce va face mai probabil sa faceti pneumonie.
Persoanele care fumeaza. Pentru cei care au fumat o perioada lunga de timp. Exista riscul de a avea leziuni ale firelor mici de par care captusesc interiorul plamanilor. Acele fire au rol de filtrare a germenilor. Cand sunt deteriorati, nu sunt la fel de buni in a opri acesti microbi rai.
Cei dependenti de alcool. Daca bei prea mult alcool, este posibil sa ai un sistem imunitar slabit. Celulele albe din sange nu functioneaza la fel de bine ca in cazul persoanelor cu un sistem imunitar sanatos.
Persoane care trec peste o interventie chirurgicala sau o boala grava. Daca ati fost in spitalul ATI si ati avut nevoie de ajutor pentru a respira cu un ventilator, exista riscul de pneuomonie. Acelasi lucru este valabil daca tocmai ati suferit o interventie chirurgicala majora sau daca va vindecati de o ranire grava. Cand sistemul tau imunitar este slab din dupa interventie chirurgicala, nu poti lupta impotriva germenilor la fel de bine.
Cine nu ar trebui sa ia vaccinul?
Nu toata lumea trebuie sa faca un vaccin impotriva pneumoniei. Daca esti un adult sanatos, cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani, probabil ca poti sari peste vaccin. De asemenea, nu ar trebui sa il primiti daca sunteti alergic la ceea ce este in vaccin. Nu esti sigur? Intreaba medicul de familie!
Cand trebuie luat vaccinul?
Nu exista sezonul pneumoniei, cum ar fi sezonul gripei. Daca decideti impreuna cu medicul ca trebuie sa va faceti un vaccin impotriva pneumoniei, il puteti face oricand. Daca este sezonul gripei, poti chiar sa faci un vaccin impotriva pneumoniei in acelasi timp cu un vaccin antigripal. Atata timp cat primesti fiecare vaccin intr-un brat diferit.
Ce tipuri de vaccin pneumococic exista?
Exista doua vaccinuri pentru pneumonie care protejeaza impotriva diferitelor tipuri de infectie:
PCV13 ajuta la protejarea persoanelor de 13 dintre cele mai severe tipuri de bacterii care provoaca pneumonie.
PPSV23 protejeaza impotriva altor 23 de tipuri de bacterii ale pneumoniei. Nici unul nu poate preveni orice tip de pneumonie, dar actioneaza impotriva a peste 30 de tipuri comune, severe.
Persoanele care au nevoie de un vaccin impotriva pneumoniei ar trebui sa primeasca ambele vaccinuri. Mai intai, vaccinul PCV13 si apoi vaccinul PPSV23 un an sau mai tarziu. Pentru majoritatea persoanelor, unul dintre vaccinuri ar trebui sa fie suficient pentru a-i proteja toata viata. Uneori, este posibil sa aveti nevoie de o injectie de rapel. Intrebati medicul daca ar trebui sa luati unul.
Care sunt riscurile asociate vaccinului?
Nu puteti obtine pneumonie de la vaccin. Injectiile contin doar un extract din bacteria pneumoniei, nu bacteriile reale care provoaca boala. Vaccinurile pneumococice sunt foarte sigure si eficiente in prevenirea bolii pneumococice. Ca orice medicament, pot avea efecte secundare. Cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinurilor pneumococice sunt usoare si dureaza 1 sau 2 zile. Unele persoane au efecte secundare usoare de la vaccin, inclusiv:
Umflare, durere sau roseata acolo unde ati primit vaccinul
Febra usoara
Furios sau iritabilitate
Pierderea poftei de mancare
Durerile musculare
Mai putin de 1% dintre persoanele care primesc vaccinul impotriva pneumoniei au aceste tipuri de reactii adverse. Reactiile alergice sunt si mai rare. Nu exista reactii adverse grave enumerate nici pentru versiunile pentru copilarie sau pentru adulti ale vaccinului. In afara de un risc extrem de rar de reactie alergica severa (anafilaxie).
Cum functioneaza vaccinul?
Ambele tipuri de vaccin pneumococic va incurajeaza organismul sa produca anticorpi impotriva bacteriilor pneumococice. Anticorpii sunt proteine produse de organism pentru a neutraliza sau distruge organismele purtatoare de boli si toxinele. Ele te protejeaza de a te imbolnavi daca esti infectat cu bacterii. Au fost identificate peste 90 de tulpini diferite ale bacteriei pneumococice, desi majoritatea acestor tulpini nu provoaca infectii grave. Copiii raspund foarte bine la vaccinul pneumococic.
Introducerea acestui vaccin in schema de vaccinare a copiilor a dus la o reducere mare a bolii pneumococice. Se crede ca vaccinul antipneumococic administrat copiilor mai mari si adultilor este in jur de 50 pana la 70% eficient in prevenirea bolii pneumococice. Ambele tipuri de vaccin pneumococic sunt vaccinuri inactivate sau „omorate” si nu contin organisme vii. Ei nu pot provoca infectiile impotriva carora le protejeaza.
Este vaccinul recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza?
Se crede ca vaccinarea pneumococica este sigura in timpul sarcinii si in timpul alaptarii. Dar, ca masura de precautie, poate doriti sa asteptati pana cand ati nascut copilul daca sunteti insarcinata. Cu exceptia cazului in care beneficiile vaccinului depasesc riscurile pentru copil.
Vaccinul antirabic. Ce este rabia? Simptome comune cu infectie pneumococica
Rabia este o boala virala care afecteaza sistemul nervos si creierul. Este aproape intotdeauna letal odata ce apar simptomele, dar poate fi prevenit. Ucide aproximativ 59.000 de oameni pe an, peste jumatate dintre ei fiind copii sub varsta de 15 ani. Este cauzata de o infectie cu virusul rabiei sau cu alti virusi din familia lisavirusului, cum ar fi lisavirusul australian al liliecilor. Vaccinul antirabic este un agent activ de imunizare utilizat pentru prevenirea infectiei cauzate de virusul rabiei. Vaccinul functioneaza determinand organismul dumneavoastra sa-si produca propria protectie (anticorpi) impotriva virusului rabiei.
Vaccinul antirabic este utilizat in doua moduri. Acesta este administrat persoanelor care au fost expuse la un animal despre care se stie sau se crede ca are rabie. Aceasta se numeste profilaxie post-expunere. Vaccinul antirabic poate fi, de asemenea, administrat din timp persoanelor care au un risc mare de a se infecta cu virusul rabiei.
Ce este rabia si de ce are boala potential letal