Nutritie: Ce beneficii au pentru organism consumul de seminte de susan
Susanul negru este o samanta mica care concentreaza mai multe substante benefice pentru organism. Prin urmare, consumul sau este indicat in special pentru cei care practica un sport care necesita un efort fizic sustinut. Utilizarea acestor seminte dateaza din antichitate. De fapt, soldatii le-au consumat amestecate cu miere, sub forma de baton nutritional, cautand o sursa suplimentara de energie pentru a face fata pe campul de lupta. Au fost, de asemenea, folosite in estetica, deoarece imbunatatiri au fost deja observate in pielea si parul celor care l-au ingerat frecvent.
Semintele de susan negru pot fi consumate crude sau prajite si sunt utilizate in multe bucatarii din intreaga lume. Ele sunt un ingredient popular in salate, sosuri, hummus, paine si prajituri. In plus, semintele de susan negru sunt utilizate si in medicina traditionala pentru a trata o varietate de afectiuni, inclusiv dureri articulare, indigestie si probleme respiratorii. Ele sunt, de asemenea, utilizate ca ingredient in produsele cosmetice, datorita proprietatilor lor antioxidante si hidratante pentru piele si par. De asemenea, uleiul derivat din aceste seminte este apreciat datorita proprietatilor sale benefice.
Proprietati si beneficii oferite de semintele de susan
Contin acizi grasi polinesaturati si mononesaturati, fibre, proteine, minerale
Bogate in calciu - Acest lucru le face un aliat excelent pentru cei care doresc sau au nevoie sa-si consolideze scheletul osos sau doresc sa previna osteoporoza. Consumul acestor seminte este comun pentru cei care nu pot manca lapte de vaca, dar au nevoie de calciu. Acestea regleaza prezenta colesterolului in sange, ceea ce reprezinta o imbunatatire semnificativa a sanatatii sistemului nostru cardiovascular.
Sunt o sursa excelenta de fier, o substanta deosebit de importanta pentru functiile celulare. Aportul sau, prin urmare, este ideal pentru femeile gravide, acele persoane care au tendinta de a suferi de anemie sau cei care au probleme cu asimilarea acestui mineral. Deoarece aceste seminte sunt absorbite fara probleme in timpul digestiei, acestea sunt o modalitate naturala de a suplimenta dieta sau de a furniza deficiente.
Contin multe vitamine, in special cele din spectrul B. Ele au, de asemenea, vitamina A, K, D si E, toate favorizand imbunatatirea sanatatii parului, unghiilor si a pielii.
Deoarece contin fibre, semintele de susan negru favorizeaza tranzitul intestinal, fara a concentra glucoza in sange. Aceasta inseamna ca previne aparitia diabetului.
Contin potasiu, care promoveaza productia de urina si imbunatateste functionarea rinichilor.
Nici zincul nu lipseste din compozitia semintelor de susan negru, acesta contribuind la prevenirea impotentei masculine sau a problemelor de fertilitate la barbati.
Pot reduce rigiditatea articulatiilor. Medicina orientala recomanda consumarea lor in mod regulat, deoarece acestea actioneaza in recuperarea culorii originale a parului.
Actiune antioxidanta
Radicalii liberi sunt produsi zilnic in organism. Daca sunt mentinuti in echilibru cu ajutorul antioxidantilor, acesti compusi, de obicei, nu provoaca dificultati pentru sanatate. Cu toate acestea, uneori acest echilibru scapa de sub control si pot aparea probleme cum ar fi inflamatia cronica, neurodegenerarea sau aterogeneza. O dieta bogata in antioxidanti este importanta, iar in acest caz, semintele de susan sunt interesante pentru prezenta tocoferolilor, sesaminei si sesamolin (doua tipuri de lignani). Toti au demonstrat o mare eficienta in aceasta activitate.
Efect antiinflamator
Inflamatia este un mecanism de aparare al organismului de a actiona impotriva agentilor patogeni si de a restabili tesuturile deteriorate. De obicei, produce roseata, durere si umflaturi. Daca este foarte severa sau prelungita pentru o lunga perioada de timp, poate declansa alte patologii, boli cronice sau insuficienta de organe. Lignanii continuti in semintele de susan negru au un efect antiinflamator. Dupa cum afirma numeroase studii, acestia ajuta la imbunatatirea bolilor, cum ar fi osteoartrita, tulburarile neurodegenerative si patologiile inflamatorii intestinale.
Sustinerea sanatatii sistemului cardiovascular cu seminte de susan negru
Semintele de susan negru sunt bogate in grasimi monosaturate si polinesaturate, precum omega-3 si omega-6, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange si a tensiunii arteriale. Acest lucru poate ajuta la prevenirea bolilor de inima si accidentelor vasculare cerebrale.
Promovarea sanatatii osoase
Deoarece semintele de susan negru sunt bogate in calciu, un mineral esential pentru sanatatea oaselor, consumul de seminte de susan negru poate ajuta la prevenirea osteoporozei si a altor probleme de sanatate ale oaselor.
Sustinerea sanatatii sistemului imunitar
Semintele de susan negru contin antioxidanti, cum ar fi lignanii, care ajuta la stimularea sistemului imunitar si la prevenirea bolilor cronice.
Ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a parului
Intrucat semintele de susan negru contin vitamina E si alte antioxidanti, consumul acestora ajuta la protejarea pielii si a parului impotriva radicalilor liberi si la prevenirea aparitiei semnelor de imbatranire prematura.
Contribuie la sanatatea digestiva
Semintele de susan negru contin fibre, care ajuta la sustinerea sanatatii tractului intestinal si la prevenirea constipatiei.
Pot reduce hipertensiunea arteriala
Tensiunea arteriala ridicata este unul dintre principalii factori de risc pentru complicatiile cardiovasculare. Si aceasta este una dintre principalele cauze de deces in tarile industriale. Printre aceste consecinte se numara accidentele vasculare cerebrale, infarctul miocardic si insuficienta renala. Conform unui studiu publicat in British Medical Journal, consumul de susan negru a avut efecte benefice asupra hipertensiunii arteriale. Rezultatele cercetarii au aratat ca exista un efect antihipertensiv, care poate implica o imbunatatire a prevenirii bolilor cardiovasculare.
Exista diferente intre susan alb si seminte de susan negru?
La prima vedere, singurul lucru care distinge cele doua soiuri este culoarea lor. Dar exista si alte aspecte care se ascund in urma si se considera ca exista si diferente nutritionale intre cele doua tipuri. Semintele de susan negru sunt mai bogate in minerale, cum ar fi calciu, fier, cupru sau mangan. Acest lucru este valabil si pentru lignani (despre care am mentionat anterior – au efect antiinflamator).
In general, semintele de susan negru sunt o sursa valoroasa de nutrienti si pot contribui la mentinerea unei stari bune de sanatate. Cu toate acestea, este important sa consumati semintele de susan negru cu moderatie, deoarece sunt bogate in calorii si grasimi.
Ce este chimionul si ce proprietati are pentru sanatate. Asemanari cu susanul
Chimionul este un condiment obtinut din semintele uscate ale unei plante cunoscute sub numele de Cuminum cyminum, facand parte din aceeasi familie ca si patrunjelul. Acesta este unul dintre cele mai populare condimente si este utilizat in mod obisnuit in bucatariile din America Latina, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si India, printre multe altele. Planta originara din Asia, chimionul se poate regasi pe piata romaneasca sub forma de seminte, macinat, dar si sub forma de ceai. In comparatie cu chimenul, chimionul are semintele mai iuti, mai mari si mai deschise la culoare.
Conform datelor mai multor studii, s-a demonstrat ca aceasta planta reduce concentratiile plasmatice totale si colesterolul LDL (colesterol ”rau”), crescand insa nivelurile plasmatice de colesterol cu lipoproteine cu densitate mare HDL (colesterol ”bun”), la subiectii cu supraponderabilitate/obezitate, diabet zaharat de tip 2. De asemenea, in cadrul altor cercetari s-a relevat faptul ca apar efecte si asupra stresului oxidativ si a reducerii inflamatiei.