Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Antibioticele: Cum sa le folosim corect, dozajul, riscuri pentru sanatate ale abuzului

Antibioticele: Cum sa le folosim corect, dozajul, riscuri pentru sanatate ale abuzului

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 mai 2023

Amoxicilina este un antibiotic din familia penicilinei. Este bactericid, adica distruge microbii. Prin urmare, este utilizat pentru a trata un numar mare de infectii cauzate de germeni sensibili la acest antibiotic. Printre cele mai frecvente infectii care pot fi tratate cu amoxicilina se numara unele amigdalite, otita medie acuta, sinuzita, pneumonie, infectii urinare, infectii ale pielii si infectii dentare. De asemenea, este utilizata in combinatie cu alte medicamente in tratament pentru eradicarea Helicobacter pylori din stomac.

Sfaturi pentru administrarea amoxicilinei

Amoxicilina este un antibiotic eficient pentru tratarea unor infectii comune. Pentru a utiliza corect amoxicilina, urmati urmatoarele sfaturi:

Consultati un medic: Inainte de a lua orice antibiotic, este important sa consultati un medic. Doar un medic va poate prescrie amoxicilina si va poate stabili doza corecta in functie de afectiunea dumneavoastra. Respectati doza prescrisa: Este crucial sa respectati doza si programul de administrare prescris de medic. Nu luati mai mult sau mai putin decat v-a fost indicat. Luati-o cu alimente sau fara, in functie de recomandare: Medicul va poate spune daca este necesar sa luati amoxicilina cu alimente sau pe stomacul gol. Respectati recomandarea pentru a asigura o absorbtie adecvata.

Continuati tratamentul complet: Chiar daca va simtiti mai bine dupa cateva zile de administrare a amoxicilinei, este important sa continuati tratamentul complet prescris de medic. Intreruperea prematura a tratamentului poate duce la reaparitia infectiei sau la dezvoltarea rezistentei bacteriene.

Nu le dati altor persoane: Nu dati amoxicilina altor persoane, chiar daca prezinta simptome similare. Doar un medic poate decide daca acest antibiotic este potrivit pentru ei.
Respectati precautiile: Discutati cu medicul despre orice alergii sau reactii adverse pe care le-ati avut la antibiotice in trecut. De asemenea, comunicati-i medicului orice tip de medicamente luati, astfel incat acestea sa nu interactioneze cu antibioticul.  

Monitorizati efectele secundare: In timpul administrarii amoxicilinei, urmariti cu atentie orice efecte secundare si raportati-le medicului dumneavoastra. Acesta va putea ajusta tratamentul, daca este necesar. Depozitati corect: Pastrati amoxicilina in ambalajul original, la temperatura potrivita, conform instructiunilor. Verificati data de expirare si nu utilizati medicamentul dupa aceasta data.

De ce este adesea insotita de acid clavulanic?

Bacteriile, fiind in contact frecvent cu antibioticele, creeaza mecanisme de aparare impotriva lor, adica este ceea ce stim drept rezistenta la antibioticul respectiv. Exista diferite tipuri de mecanisme de rezistenta. Unii microbi sunt capabili sa produca enzime numite beta-lactamaze care fac amoxicilina incapabila sa actioneze si sa nu mai fie eficienta. Medicii, cand banuim ca unele dintre aceste infectii pot fi cauzate de acest tip de germeni, adauga si administrarea de acid clavulanic amoxicilina, care este responsabil pentru inactivarea acelor betalactamaze, astfel incat amoxicilina sa fie din nou eficienta. 

Pe piata exista antibiotice care contin aceste ingrediente – amoxicilina si acid clavulanic. Daca se adauga acid clavulanic la amoxicilina pentru tratarea infectiilor cauzate de alti microbi care nu produc beta-lactamaze, actiunea amoxicilinei nu poate fi imbunatatita si, invers, provoaca reactii adverse crescute, cum ar fi infectii orale si vaginale. 

Ce greseli facem in administrarea amoxicilinei?
Cele mai frecvente erori sunt administrarea de amoxicilina mai putine zile decat spune medicul, de obicei pentru ca ”ne simtim deja bine”. De asemenea, o alta practica gresita este administrarea amoxicilinei in doze si la intervale diferite fata de ceea ce ne-a indicat medicul.  gresitaluand-o cu un interval de ore intre doze diferite de cea prescrisa de medic. Cel mai frecvent interval este la fiecare 8 ore. Chiar daca este de 3 ori pe zi, este important sa respectam intervalul. 

Cand si cum trebuie sa o luam?
Medicul dumneavoastra va va spune un interval de ore intre fiecare administrare si pentru un anumit numar de zile. In cazul amoxicilinei, intervalul cel mai frecvent este la fiecare 8 ore, dar in unele cazuri, medicul dva poate spune sa o luati la fiecare 12 ore. Durata este diferita in functie de tipul de infectie si, desi exista tendinta de a reduce numarul de zile necesare, este important sa nu scurtati niciodata acest timp pe cont propriu.

Ce se intampla cand o persoana incepe sa se simta bine si inceteaza sa mai ia acest antibiotic?
Cel mai frecvent lucru care poate aparea este faptul ca infectia nu a fost complet combatuta si apare o recidiva, prelungind timpul de recuperare si poate fi mai dificil de tratat. De asemenea, poate provoca microbul sa devina rezistent la amoxicilina, ceea ce o va face inutilizabila pentru utilizarea viitoare.

In ce situatii gresite este luata amoxicilina
Ca si alte antibiotice, amoxicilina nu are nicio activitate impotriva virusurilor. Virusurile provoaca boli la fel de frecvente ca racelile, gripa. Nu exista niciun beneficiu in utilizarea acestui antibiotic in aceste cazuri si in cresterea rezistentei. Rezistenta crescuta poate determina ineficienta amoxicilinei in tratarea infectiilor in viitor.

Ce efecte secundare poate avea?
In general, amoxicilina este un antibiotic bine tolerat. Cele mai frecvente reactii adverse sunt greata, diareea sau eruptiile cutanate si infectiile orale sau vaginale. Daca diareea este foarte intensa, cu sange sau cu un efect semnificativ asupra starii generale, trebuie sa opriti amoxicilina si sa consultati un medic.

Un efect advers nu foarte frecvent, dar care poate deveni important este reactia alergica, care poate varia de la o eruptie pe piele si o mancarime raspandita, pana la inflamatia fetei, buze, limba si dificultati respiratorii, care necesita tratament urgent.

Contraindicatii si interactiuni cu alte medicamente

Amoxicilina nu poate fi utilizata de acele persoane care au alergii cunoscute la peniciline sau cefalosporine. Acest tip de antibiotic are putine interactiuni cu alte medicamente, cu toate acestea, avertizati medicul daca luati alopurinol (medicament utilizat pentru a scadea acidul uric) deoarece poate creste reactiile alergice la nivelul pielii, sau daca luati metotrexat (un medicament care poate fi utilizat in artrita reumatoida, alte boli reumatice si unele tipuri de cancer), deoarece poate creste concentratia de metotrexat. Daca se ia Sintrom, poate fi necesara ajustarea dozei.

Amoxicilina, la fel ca multe alte antibiotice, poate scadea eficacitatea contraceptivelor orale. Este recomandat sa folositi alte metode contraceptive, pana la 7 zile dupa incheierea tratamentului cu amoxicilina. In concluzie, utilizati amoxicilina numai atunci cand este prescris de medic, respectand intervalul de administrare, precum si durata tratamentului. Nu intrerupeti medicamentatia daca va simtiti mai bine, ci respectati intocmai indicatiile medicului.

 

Articole similare
Tiroida: De ce avem nevoie de ea, bolile care apar din cauza ei Tiroida: De ce avem nevoie de ea, bolile care apar din cauza ei

Glanda tiroida, o glanda mica, fiind localizata sub pielea gatului, sub marul lui Adam. Daca creste in dimensiune, se resimte ca o bucata proeminenta (gusa) care apare sub sau pe partile laterale ale marului lui Adam.

15 februarie 2023
citește articolul
Cancerul osos: Cum apare, simptome, forme ale bolii Cancerul osos: Cum apare, simptome, forme ale bolii

Cancerul osos este termenul pentru mai multe tipuri diferite de cancere care se dezvolta in oase. In momentul in care celulele canceroase cresc intr-un os, acestea pot dauna tesutului osos normal.

15 februarie 2023
citește articolul
Oboseala cronica: Simptome, cum se poate preveni, complicatii ale bolii Oboseala cronica: Simptome, cum se poate preveni, complicatii ale bolii

Oboseala in permanenta poate fi cauzata de mai multe factori, inclusiv obiceiuri proaste de somn, munca in exces, o dieta nealimentara, lipsa activitatii fizice, stres, depresie si afectiuni medicale subiacente precum anemia, hipotiroidismul si tulburarile de somn.

13 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina