Cancerul osos: Cum apare, simptome, forme ale bolii
Cancerul osos este termenul pentru mai multe tipuri diferite de cancere care se dezvolta in oase. In momentul in care celulele canceroase cresc intr-un os, acestea pot dauna tesutului osos normal. Cancerele osoase sunt insa destul de rare, acestea reprezentand doar 1% din cazurile de cancer, afectand persoane de orice varsta, inclusiv copiii, adolescentii sau adultii tineri. Cancerul osos este o boala maligna care se dezvolta in tesuturile osoase si poate afecta orice parte a scheletului. Poate fi primar, cand se dezvolta direct in oase, sau secundar, cand se raspandeste de la alte zone ale organismului catre oase. Simptomele pot include durere, inflamatie, pierderea de masa musculara si fracturi. Tratamentul poate include chirurgie, radioterapie, terapie sistemica si alte forme de tratament.
Care sunt simptomele acestui tip de cancer?
In ceea ce priveste simptomele acestui cancer, acestea sunt de cele mai multe ori necunoscute pana in momentul in care persoana incepe sa observe un nodul nedureros. Unele persoane au insa unele simptome pe care trebuie sa le aiba in vedere. Simptomele de acest fel pot aparea si din cauza altor afectiuni cum ar fi boala Lyme sau artrita. Cel mai frecvent, persoanele care se confrunta cu astfel de probleme resimt durere de obicei noaptea. De asemenea, ele mai au de-a face cu o umflatura inexplicabila, precum si o dificultate la deplasare. Senzatia de oboseala suplimentara, precum si febra sunt alte simptome care pot aparea daca aceasta problema incepe sa devina din ce in ce mai grava.
Care sunt cauzele aparitiei cancerului osos?
Cu toate ca expertii nu sunt inca siguri de cauzele aparitiei acestei probleme de sanatate, exista insa unii factori care pot declansa un astfel de cancer. Cel mai important factor este expunerea la radiatii, acesta fiind unul dintre factorii de baza pentru aparitia acestor cancere. De asemenea, medicamentele din timpul tratamentului pentru alte tipuri de cancer pot provoca si ele probleme organelor. Unele cancere osoase apar si din cauza unor afectiuni care se transmit de cele mai multe ori in familie.
Cum se pune un diagnostic de cancer osos?
Pentru a diagnostica acest tip de cancer, se realizeaza o imagistica prin rezonanta magnetica si anume un IRM. De asemenea, se mai realizeaza si o tomografie computerizata, aceasta oferind informatii detaliate a zonelor din jurul oaselor. Acestea sunt de obicei obtinute inainte de a se incepe un anumit tratament. Medicul trebuie sa efectueze si o biopsie inainte de a confirma diagnosticul si anume ca acesta trebuie sa indeparteze o mica bucata din tesut pentru ca aceasta sa fie examinata la microscop. O biopsie ofera informatiile specifice despre cancer, inclusiv unde s-a format acesta. Detinerea unor astfel de informatii este importanta pentru ca medicul poate stabili in acest fel un tratament cat mai potrivit. Acest tratament va fi asadar unul benefic, el fiind special facut pentru a trata acest tip de cancer.
Care sunt tratamentele pentru cancerul osos?
Tratamentul pentru cancerul osos depinde foarte mult daca acesta s-a raspandit sau nu. Persoanele cu cancer osos trebuie sa-si faca des analize si sa apeleze la specialisti pentru a observa evolutia cancerului. Tratamentul implica mai multe abordari, tinand cont de mai multi factori. Se are in vedere asadar tipul de cancer osos, dimensiunea tumorii, precum si daca acesta s-a raspandit in alte parti ale corpului. Chirurgul indeparteaza tumora, dar si unele tesuturi sanatoase din jurul acesteia. De asemenea, se pot repara sau reconstrui unele tesuturi sanatoase din jurul acesteia. Uneori pentru a trata acest cancer se impune indepartarea unui membru intreg si inlocuirea acestuia cu o proteza. Radioterapia este un alt tratament care are rol in micsorarea tumorilor, acesta folosindu-se de doze mari de raze X. Medicii folosesc asadar aceste raze pentru a micsora semnificativ tumora, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa se indeparteze mai mult tesut.
Chimioterapia este si ea un lucru pe care medicii il au in vedere pentru a trata o astfel de problema. Pacientii trebuie sa ia o medicatie specifica pentru a reusi sa combata aceasta problema de sanatate. Chimioterapia poate trata cancerele osoase primare sau cancerele osoase care s-au raspandit mai mult, ea fiind eficienta din acest punct de vedere.
Se poate preveni acest tip de cancer?
Avand in vedere faptul ca nu se stie care sunt cauzele aparitiei sale, acest tip de cancer nu poate fi prevenit. Radioterapia este o cauza cunoscuta a aparitiei acestui cancer, de aceea persoanele predispuse la un astfel de cancer vor face cel mai probabil alte tipuri de tratamente pentru a contracara cancerul respectiv.
Multe cazuri de cancer osos sunt tratare totusi cu succes, iar in unele cazuri acest cancer nu se mai intoarce niciodata. Persoanele care au de-a face cu el trebuie sa faca mai multe interventii chirurgicale pentru a se bucura de rezultatul dorit. Unele persoane au nevoie sa continue cu tratamentele pentru a impiedica raspandirea acestui tip de cancer. Cele mai indicate tratamente sunt radioterapia si chimioterapia. Aceste tratamente pot continua pe termen nelimitat pentru a controla cancerul.
Medicul este asadar cel mai in masura sa va dea informatiile de care aveti nevoie pentru a trece cu bine peste aceasta problema de sanatate. El va sta asadar la dispozitie, astfel incat sa va bucurati de un tratament cat mai bine facut. Multi oameni care au acest tip de cancer reusesc sa scape de el si sa duca o viata implinita. Persoanele care se confrunta cu cancer osos in stadiu incipient au sanse de o recuperare completa. Atunci cand cancerul este detectat mai tarziu, ratele de supravietuire scad, de aceea este important ca orice persoana sa fie cu analizele la zi si sa stie din timp daca are sau nu de-a face cu aceasta problema.
Legatura dintre lapte si diferite boli ale sistemului osos
Probabil unul dintre cele mai vechi mituri despre lapte este ca acesta ar ajuta la dezvoltarea unui sistem osos puternic mai ales la copii. Insa unii nutritionisti sustin contrariul, mai ales atunci cand vorbim despre laptele din comert. Se pare ca acesta slabeste in timp rezistenta oaselor si daca este consumat zilnic de catre adultii de peste 30 de ani accelereaza instalarea osteoporozei. Osteoporoza este o boala cauzata de pierderea de calciu, nu din cauza dozei zilnice insuficiente. Produsele lactate ar incuraja eliminarea calciului din cauza densitatii mari de proteine de origine animala. In plus, laptele creste aciditatea gastrica, iar organismul, pentru a o contracara, consuma calciul din oase. Specialistii spun ca organismul neutralizeaza acidul rezultat din reactiile metabolice folosind doza zilnica de calciu, care poate fi luata din produsele lactate. E bine de stiut ca organismul uman contine 1 kilogram de calciu, din care foloseste zilnic 1 gram pentru a asigura buna functionare a organismului.
Un studiu realizat de americani a aratat ca barbatii cu varsta cuprinsa intre 30 de ani si 55 de ani care consuma cantitati ridicate de lapte si lactate prezinta un risc mai ridicat de dezvoltare a bolii Parkinson. Alte surse sugereaza o corelatie intre consumul ridicat de calciu (2.000 de mg/zi, echivalentul a circa sase pahare de lapte) si cancerul la prostata. Laptele in sine, ca si produs alimentar ramane un reper vital pentru hrana noastra si a organismului nostru. Important este sa ne asiguram de sursa de provenienta, de conditiile in care se face procesarea lui, si pe cat posibil sa consumam lapte si produse lactate de la animale care n-au fost tratate cu hormoni de crestere sau antibiotice.
Bibliografie:
Aller R, de Luis DA, Izaola O, Conde R, Gonzalez Sagrado M, Primo D, et al. Effect of a probiotic on liver aminotransferases in nonalcoholic fatty liver disease patients: a double blind randomized clinical trial. European Review for Medical and Pharmacological Sciences. 2011;
Angulo P, George J, Day CP, Vanni E, Russell L, De la Cruz AC, et al. Serum ferritin levels lack diagnostic accuracy for liver fibrosis in patients with nonalcoholic fatty liver disease. Clinical Gastroenterology and Hepatology. 2014;
Angulo P, Hui JM, Marchesini G, Bugianesi E, George J, Farrell GC, et al. The NAFLD fibrosis score: A noninvasive system that identifies liver fibrosis in patients with NAFLD. Hepatology. 2007;
Angulo P, Kleiner DE, Dam-Larsen S, Adams LA, Bjornsson ES, Charatcharoenwitthaya P, et al. Liver fibrosis, but no other histologic features, is associated with long-term outcomes of patients with nonalcoholic fatty liver disease. Gastroenterology. 2015;