Tiroida: De ce avem nevoie de ea, bolile care apar din cauza ei
Glanda tiroida, o glanda mica, fiind localizata sub pielea gatului, sub marul lui Adam. Daca creste in dimensiune, se resimte ca o bucata proeminenta (gusa) care apare sub sau pe partile laterale ale marului lui Adam. Aceasta glanda secreta hormoni tiroidieni, care regleaza viteza cu care au loc procesele chimice ale organismului (indicele metabolic). Hormonii tiroidieni influenteaza indicele metabolic in doua moduri: stimuleaza aproape toate tesuturile corpului pentru a produce proteine si prin cresterea cantitatii de oxigen utilizat de celule. Hormonii tiroidieni afecteaza multe functii vitale ale corpului, cum ar fi ritmul cardiac, rata de ardere a caloriilor, intretinerea pielii, cresterea, productia de caldura, fertilitatea si digestia. Efectele imbatranirii asupra glandei tiroide si a hormonilor sai sunt minime. In timp, dimensiunea glandei tiroide scade si se misca in jos pe gat. Concentratia hormonului tiroidian triiodotironina (T3) poate scadea usor, dar viteza functiilor vitale se schimba foarte putin. Cu toate acestea, tulburarile tiroidiene devin mai frecvente odata cu varsta.
Boli asociate tiroidei
Bolile tiroidiene sunt frecvente, simptomele lor pot fi uneori confundate cu cele ale altor boli: depresie, anxietate, insa in general, sunt afectiuni usor de tratat. Primul pas in caz de indoiala este sa mergeti la medicul endocrinolog pentru a solicita testele necesare care sa permita diagnosticul si ulterior intocmirea planului adecvat de tratament.
Hipotiroidism
Apare atunci cand glanda tiroida produce mai putin hormon decat este necesar pentru buna functionare a organismului. Este o boala foarte frecventa in special la femeile de varsta mijlocie si dupa nastere. Cele mai importante simptome sunt oboseala, dificultatea de concentrare, frigul si, uneori, cresterea in greutate. Este demn de remarcat faptul ca multe alte boli pot da simptome similare, motiv pentru care pentru a diagnostica aceasta boala trebuie sa faceti un test de sange simplu.
Vechea expresie "prevenirea este mai buna decat vindecarea" se aplica aici perfect. Trebuie mentionata in mod special tratamentul hipotiroidismului in timpul sarcinii. Acest lucru se datoreaza faptului ca in primele 12 saptamani de gestatie fatul primeste tot hormonul tiroidian de la mama, motiv pentru care este necesara o aprovizionare adecvata a acestui hormon. In timpul sarcinii, un test al functiei tiroidiene trebuie facut cel putin o data. Acest test ar trebui facut cat mai curand posibil in timpul sarcinii, ar fi chiar mai bine sa o faceti inainte de a lua in considerare posibilitatea de sarcina.
Cele mai frecvente simptome sunt:
Oboseala
Intoleranta la frig
Apatie si indiferenta
Piele uscata, par uscat, fragil
Crestere in greutate
Constipatie
Paloarea pielii
Somnolenta excesiva
De obicei, simptomele sunt asociate cu o scadere a activitatii functionale a tuturor sistemelor corpului. In situatii extreme, poate evolua spre insuficienta cardiaca, umflaturi generalizate insuficienta respiratorie si poate duce la coma cu pierderea constientei, ceea ce conduce la un grad ridicat de mortalitate. Determinarea TSH este cel mai sensibil parametru pentru diagnosticul hipotiroidismului. Cresterea sa indica o functie tiroidiana insuficienta. Acest lucru se intampla inainte ca nivelul hormonilor tiroidieni sa inceapa sa scada in sange. In general, in hipotiroidismul stabilit, in plus fata de cresterea TSH, apare o scadere de T4. Nivelul de T3 este adesea normal. Poate fi insotita de o determinare a anticorpilor T4 si antitiroidieni daca se doreste sa se stie daca cauza se datoreaza fenomenelor de autoimunitate.
Hipertiroidism
Apare atunci cand glanda tiroida produce un exces de hormon tiroidian. Este mai putin frecventa decat hipotiroidismul si se caracterizeaza prin transpiratie, tahicardie, oboseala si, uneori, pierdere in greutate. Cele mai frecvente simptome sunt:
Nervozitate excesiva
Insomnie
Palpitatii
Oboseala inexplicabila
Transpiratie usoara
Toleranta scazuta la caldura
Pierdere in greutate
Diaree.
In hipertiroidism, aparitia simptomelor clasice, impreuna cu aparitia gusei, creeaza suspiciunea de diagnostic care este confirmat prin determinarea valorilor hormonilor tiroidieni (T4 si T3) in sange, care trebuie sa fie ridicate.
Noduli tiroidieni
Mici noduli pot aparea in interiorul tiroidei, acestia fiind in cele mai multe cazuri benigni, dar daca au o anumita dimensiune sau anumite caracteristici, uneori este necesar sa se faca o punctie pentru a studia celulele si a exclude malignitatea. Monitorizarea se face prin ultrasunete si in cazul in care punctia este suspecta, nodulii pot fi indepartati prin interventie chirurgicala. Nodulii tiroidieni sunt extrem de comuni (pana la 40% din populatie in anumite studii), dar majoritatea sunt mici si benigni.
Simptomeꓽ
De multe ori, nodulii tiroidieni nu genereaza aparitia simptomelor, insa unii pacienti manifestaꓽ
Pierdere in greutate
Nervozitate
Ritm cardiac accelerat
Dificultati la inghitire
Raguseala
Durere de gat
Oboseala
Cancer tiroidian
Este un cancer rar, desi frecventa sa a crescut in ultimii ani. De obicei, aveti un prognostic bun daca sunteti tratat corect si la timp. Uneori, iodul este necesar pentru a elimina ramasitele microscopice care nu pot fi indepartate numai prin interventie chirurgicala. Chimioterapia nu este de obicei utilizata in acest tip de cancer. Cancerul tiroidian poate provoca oricare dintre urmatoarele:
O umflatura sau o masa in gat care uneori creste rapid
Umflarea gatului
Durere in partea din fata a gatului, care uneori ajunge pana la urechi
Raguseala sau alte schimbari de voce care persista
Probleme de inghitire
Dificultati de respiratie
Tuse constanta, ce nu este cauzata de o raceala sau gripa
Boala Graves
Apare ca urmare a secretiei excesive de hormoni tiroidieni, afectand uneori ochii si mai rar pielea din regiunea gambelor. Femeile tinere se incadreaza in categoria ce poate manifesta aceasta afectiune. Simptome:
Nervozitate
Ritm cardiac accelerat
Irascibilitate
Dificultati de somn
Pierdere in greutate fara o cauza probabila
Anxietate
Slabiciune musculara
Scaune dese
Transpiratie abundenta
Tremor al mainilor
Modificari ale ciclului menstrual (intarzieri ale acestuia)
Gusa endemica
Apare in momentul in care exista un deficit de iod. Atunci cand aportul de iod scade, productia de hormoni tiroidieni scade si astfel apare hipotiroidismul. Pentru stimularea productiei, glanda pituitara raspunde prin eliberarea hormonului de stimulare tiroidiana, iar astfel apare cresterea in volum a glandei, aparand gusa. Simptomeꓽ
Raguseala
Tuse
Probleme de inghitire
Dificultati de respiratie
Senzatia de strangere a gatului
Pentru un diagnostic precis, se recomanda un consult medical endocrinologic, insa specialistul poate recomanda si vizitarea altor specialitati medicale, in vederea excluderii altor patologii si pentru a concepe un plan de tratament eficient.
Legatura dintre Seleniu si Glanda Tiroida si de avem nevoie de el
Poate una dintre cele mai importante proprietati ale seleniului este faptul ca acesta contribuie la reglarea unor enzime care controleaza activitatea hormonala din organism. Punctam ca glanda tiroida contine cea mai mare cantitate de seleniu, prin comparatie cu marimea sa. Astfel, seleniul regleaza secretia de hormoni T3 si T4, hormoni responsabili cu buna functionare a metabolismului.
Deficitul de seleniu din organism poate fi responsabil de aparitia bolilor tiroidiene, cea mai raspandita fiind hipotiroidismul, in special in randul femeilor, riscul de imbolnavire crescand odata cu inaintarea in varsta. Primul semn care ar trebui sa ne avertizeze in privinta unei boli tiroidiene este aparitia gusei, simptom valabil si in cazul hipotiroidiismului si in cazul hipertiroidiismului.
Seleniul formeaza proteine importante care intaresc sistemul imunitar, ce previn deteriorarea celulelor. Intareste functiile de aparare ale vitaminei E si C, iar impreuna cu iodul, seleniul produce hormoni tiroidieni si asigura o functionare optima a sistemului nervos. Fara seleniu, ficatul si pancreasul nu si-ar putea indeplini functiile digestive si ale zaharului din sange. Seleniul poate ajuta organismul sa lege plumbul din metale grele, astfel un metal greu nu mai poate deteriora corpul si poate fi excretat mai usor.
Solul din Europa a pierdut mult seleniu de-a lungul anilor. Schimbarile climatice ar trebui sa fie de vina pentru acest lucru, deoarece favorizeaza conditiile meteorologice extreme. Rezultatul: Ploile trag seleniul din sol, iar perioadele prelungite de seceta reduc, de asemenea, continutul de seleniu. Daca exista prea putin seleniu in sol, nu se poate acumula suficient in plante, facand alimentele mai putin bogate in seleniu.