Oboseala cronica: Simptome, cum se poate preveni, complicatii ale bolii
Foarte multe persoane acuza o stare de epuizare si oboseala permanenta. Pe langa lipsa somnului mai exista o multime de cauze evidente. Fie este vorba despre o boala, un deficit de fier sau vitamine, cancerul sau depresia toate aceste pot sta la baza aparitiei acestei stari.
Oboseala in permanenta poate fi cauzata de mai multe factori, inclusiv obiceiuri proaste de somn, munca in exces, o dieta nealimentara, lipsa activitatii fizice, stres, depresie si afectiuni medicale subiacente precum anemia, hipotiroidismul si tulburarile de somn. Daca suferiti de oboseala cronica, este important sa discutati cu medicul pentru a determina cauza si a obtine un tratament adecvat. Intre timp, puteti incerca sa va imbunatatiti obiceiurile de somn, sa aveti o dieta echilibrata, sa faceti sport in mod regulat si sa gestionati stresul pentru a va imbunatati nivelul de energie.
Principalele cauze ale oboselii
Iata care sunt cele mai intalnite cauze ce conduc la o senzatie permanenta de oboseala:
lipsa somnului
stresul
alimentatia insuficienta
deshidratarea
perioada de convalescenta dupa infectii
lipsa unor minerale sau vitamine (Na, Mg, Fe, vitamina B12)
boli endocrine (hipotiroidia)
boli cardiace (insuficienta cardiaca)
boli pulmonare (fibroza pulmonara)
diabetul zaharat decompensat.
Lipsa somnului, atat pentru copii cat si pentru adulti, poate duce la oboseala acuta care se manifesta prin: scaderea puterii de concentrare si a atentiei, precum si irascibilitate. Adultii ar trebui sa doarma 7-8 ore pe noapte si sa mearga la culcare inainte de miezul noptii. Somnul din timpul zilei pentru 20-40 minute, ofera un plus de energie, insa nu poate inlocui somnul de noapte.
Stresul poate favoriza aparitia oboselii permanente
Stresul este un alt factor decisiv ce duce la instalarea oboselii, a tulburarilor de somn, tulburarilor ale apetitului prin absenta acestuia sau printr-o senzatie de foame excesiva. Stresul poate fi redus prin realizarea unor activitati recreative in functie de hobby-urile fiecaruia. De asemenea, alimentatia insuficienta poate determina hipoglicemie, in special pe timpul noptii, ceea ce induce la oboseala diurna. Stabilirea unui orar corect al meselor si asocierea corecta a principiilor alimentare, reprezinta solutii care pot combate hipoglicemia.
Deshidratarea determina oboseala prin scaderea debitului cardiac si lipsa de apa a organelor vitale, dar si prin scaderea transportului substantelor nutritive, a oligoelementelor si a oxigenului catre tesuturi. O oxigenare incorecta a tesuturilor, faciliteaza aparitia tulburarilor de metabolism celular ce induce organismului o stare de oboseala.
Adoptarea unei hidratari corecte si anume 30 ml lichide/kg corp si renuntarea la fumat, pot ameliora oboseala. Lipsa unor oligoelemente precum Na, K, Fe, Mg explica starea de oboseala sau astenie musculara. Aceste minerale esentiale pentru buna functionare a corpului participa la activitatea celulara, inclusiv a celulei musculare. Lipsa fierului prezenta in boli ale maduvei osoase, pierderi cronice de sange determina anemie, ceea ce duce la astenia fizica.
Legatura dintre medicamente si oboseala
Unele medicamente, precum diureticele si antidepresivele pot avea ca efecte secundare scaderea Na circulant din sange ce ofera o stare acuta de oboseala care in cazurile grave poate duce pana la coma. Aceste deficiente se pot corecta prin administrarea alimentelor care contin aceste minerale si revizuirea alimentatiei. Bolile endocrinologice, cum este hipotiroidia, poate explica oboseala, deoarece hormonii tiroidieni sunt implicati in gestionarea energiei. Identificarea si corectarea nivelurilor hormonale prin administrarea medicamentelor specifice, precum si evitarea stresului, exercitiile in aer liber si alimentatia, pot ameliora aceste tulburari hormonale.
Insuficienta cardiaca poate sa apara prin simptome diferite insa cea mai frecventa manifestare este astenia fizica. In aceasta situtaie este nevoie de un control cardiologic si respectarea medicatiei. In plus, este nevoie de o dieta corecta precum si realizarea unor exercitii fizice usoare pentru a preveni aparitia complicatiilor si a imbunatatii in mod vizibil calitatea vietii. Dupa aparitia mai multor boli infectioase si realizarea unor interventii chirurgicale, organismul se poate simti slabit datorita regimului alimentar sau a medicatiei necesare vindecarii. In aceasta situatie, planul de recuperare implica respectarea dietei si efectuarea plimbarilor in aer liber.
Bolile pulmonare afecteaza intreg sistemul de oxigenare al organismului. Bolile pulmonare care afecteaza sistemul de oxigenare al organismului (oxigenarea sangelui avand loc in plamani) pot induce oboseala. Renuntarea la fumat acolo unde este cazul, precum si tratarea corecta si eficienta a afectiunilor pulmonare, pot reduce senzatia de astenie fizica.
Diabetul zaharat, in special cel dezechilibrat, poate induce o stare de oboseala. Mentinerea nivelului glicemiei la valori optime, tratarea corecta si optima a cauzelor care pot dezechilibra glicemia, exercitiile fizice, precum si alimentatia corecta controleaza pe deplin starile induse de diabet. Aceasta stare de oboseala poate avea si cauze psihice, atunci cand oboseala este asociata cu senzatia de extenuare, lipsa de energie si o dispozitie apasatoare. In aceasta situatie, cauza oboselii ar putea fi depresia. Persoanele care sufera de o depresie prezinta des probleme cu somnul.
O altă situatie tipica este cea in care desi oamenii dorm suficiente ore nu se simt deloc odihniti si revigorati, ci resimt in continuare oboseala. Daca va simtiti in permanenta obositi si fara vitalitate, ar trebui sa consultati un psiholog. Anemia poate sa reprezinta o alta cauza a oboselii acute. Aceasta se resimte in organism in urma unei tulburari a productiei de celule în maduva osoasa sau de o pierdere a celulelor rosii.
Apneea de somn: Cat de periculoasa este?
De asemenea, apneea de somn este o alta posibila cauza. Aceasta presupune scurte opriri ale respiratiei in timpul somnului, ce apar ca urmare a relaxarii puternice a muschilor faringelui. Aceste pauze de respiratie pot dura rareori chiar si pana la un minut, situatie in care corpul se alarmeaza iar persoana respectiva se trezeste si face eforturi sustinute pentru a inspira aer. In situatiile mai usoare, persoana respectiva nu se trezeste, ci continua sa doarma in timp ce se mentin doar anumite functii ale corpului.
Prin oprirea respiratiei, corpul si creierul duce lipsa de oxigen. Mai mult decat atat, somnul marcat de trezirile nocturne nu mai este un somn odihnitor. In aceasta situatie, apare starea de oboseala excesiva. Simptomele tipice ale apneei de somn sunt : durerile de cap, ameteala, senzatia de gura uscata, transpiratia nocturna. In timpul noptii, apneea de somn se remarca prin sforait intrerupt de pauze de respiratie. In mod frecvent, aceste pauze de respiratie se finalizeaza cu un oftat puternic sau un sforait puternic. Factorii de risc ai apneei de somn sunt: excesul de greutate, consumul de alcool si musculatura neantrenata a gatului.
Exista alimente care induc oboseala? Cum le putem evita si cand sa le consumam pe parcursul unei zile
Chiar daca poate parea usor ciudat, exista multiple alimente care contin substante care ne pot provoca oboseala si somnolenta. Mai interesant este faptul ca aceasta lista includ si produse despre care noi credem aparent ca induc energia.
Dulciurile - chiar daca ele ne cresc nivelul de zahar in sange si pare ca ne trezesc brusc, odata ce acest nivel scade, resimtim puternic oboseala. Acelasi efect le au si produsele realizate din faina alba care pot amplifica starea de oboseala, deoarece ele nu contin vitamine, minerale sau fibre care ar fi putut alimenta organismul nostru cu energie.
Carnea procesata din mezeluri sau mancaruri fast-food, dar si carnea grasa si alimentele prajite ne provoaca oboseala, deoarece organismului ii ia foarte mult timp sa le digere si sa la transforme in nutrient. Nu in ultimul rand, excesul de cofeina poate provoca oboseala in mod indirect. Consumate cu moderatie, cafeaua si ceaiul negru chiar ne ofera o cantitate importanta de energie pentru activitatile noastre zilnice. Insa consumul excesiv duce la palpitatii, tensiune ridicata, anxietate si insomnie. Odata ce cafeina se retrage din sistem, consumatorul resimte o oboseala puternica.