Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Antihistaminice eficiente pentru alergiile sezoniere: Cum le alegem, contraindicatii

Antihistaminice eficiente pentru alergiile sezoniere: Cum le alegem, contraindicatii

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 mai 2023

Aerius este un antihistaminic eficient utilizat pentru tratarea alergiilor sezoniere. Acest medicament actioneaza prin blocarea receptorilor histaminici din organism, reducand astfel eliberarea de histamina si reducand simptomele alergice. Substanta activa din Aerius este desloratadina, care apartine unui grup de medicamente cunoscute sub numele de antihistaminice, in special clasa cunoscuta sub numele de antagonisti ai receptorului H1. In timpul unei reactii alergice, organismul produce un produs chimic numit histamina, care provoaca simptome de alergie, cum ar fi urticarie, congestie nazala, stranut, mancarime in gat si ochi. Desloratadina functioneaza prin blocarea actiunii histaminei in organism.

Acest medicament este utilizat pentru ameliorarea simptomelor alergiilor sezoniere si pe tot parcursul anului, inclusiv congestie nazala, stranut, ochi rosii. De asemenea, este utilizat pentru ameliorarea simptomelor afectiunilor alergice ale pielii (de exemplu, urticarie idiopatica cronica) cum ar fi mancarimea pielii. Desloratadina incepe de obicei sa functioneze in 75 de minute, iar efectul se mentine pentru aproximativ 24 de ore. Aerius este utilizat pentru tratarea simptomelor alergiilor, cum ar fi:

Rinita alergica: include congestia nazala, stranutul, secretii nazale si mancarimea nasului.
Alergii sezoniere: care se agraveaza in timpul anumitor sezoane, cum ar fi primavara.
Urticarie: caracterizata prin aparitia de pete rosii si mancarime intensa pe piele.

Cum ajuta antihistaminicele

Alergii sezoniere: Daca suferiti de rinita alergica sau de simptome asociate cu alergiile sezoniere, cum ar fi polenul, iar acestea va cauzeaza disconfort si afecteaza calitatea vietii, Aerius poate ajuta la reducerea simptomelor si la ameliorarea starii tale generale.Alergii de interior: Daca sunteti sensibil la alergeni de interior, cum ar fi acarienii de praf, mucegaiul sau blana animalelor de companie, Aerius poate fi eficient in reducerea manifestarilor alergice precum mancarimea ochilor sau stranutul, insa actioneaza asupra intregului tablou clinic de manifestari alergice.

Urticarie: Aerius este, de asemenea, utilizat pentru tratamentul urticariei cronice idiopatice, o afectiune caracterizata prin aparitia de pete rosii si mancarime intensa pe piele. Acest medicament poate ajuta la reducerea simptomelor si la ameliorarea disconfortului asociat urticariei. Aerius contribuie la reducerea reducand simptomele rinitei alergice, insa, de asemenea, medicamentul lucreaza la reducerea mancarimii de piele cauzata de alergii.

Cum actioneaza
Desloratadina este o a doua generatie antihistaminica triciclica utilizata pentru tratarea rinitei alergice sezoniere si non-sezoniere, a pruritului si a urticariei. Desloratadina are o actiune selectiva si periferica H1-antagonista. Este metabolitul descarboetoxi activ al loratidinei (o a doua generatie histamina). Desloratidina are un efect de lunga durata si nu provoaca somnolenta, deoarece nu intra usor in sistemul nervos central.

Histamina este un compus chimic care provoaca multe dintre semnele care fac parte din reactiile alergice. Histamina este eliberata din celulele care pastreaza histamina si se ataseaza la alte celule care au receptori pentru histamina. Atasarea histaminei la receptori face ca celula sa fie „activata”, eliberand alte substante chimice care produc efectele pe care le asociem cu alergiile. Aerius blocheaza un tip de receptor pentru histamina (receptorul H1) si astfel impiedica activarea celulelor prin histamina. Spre deosebire de majoritatea altor antihistaminice, Aerius nu intra in creier din sange si, prin urmare, nu provoaca somnolenta. Ca si alti blocanti H1, desloratadina blocheaza actiunea histaminei endogene, ceea ce duce ulterior la ameliorarea temporara a simptomelor negative ( de ex. congestie nazala, ochi aposi ) provocate de histamina.

Ce efecte secundare sunt posibile cu acest medicament?

In general, medicamentul este sigur de utilizat atat pentru copii, cat si pentru adulti. Reactiile alergice severe, cum ar fi dificultati respiratorii, respiratie suieratoare, mancarime, urticarie si umflare sunt foarte rare. Reactiile adverse frecvente ale administrarii de Aerius includ oboseala, gura uscata si cefaleea. Alte reactii adverse posibile, dar foarte rare, includ eruptii cutanate, batai de inima neregulate, batai rapide ale inimii, dureri de stomac, diaree, greata, ameteli, dureri musculare. Luarea medicamentului in intervalul de doza recomandat de medicament poate contribui la reducerea riscului acestor reactii adverse.

Medicamentul este, de asemenea, recomandat cu precautie atunci cand este utilizat la persoanele cu insuficienta renala sau atunci cand este utilizat la pacientii cu antecedente de epilepsie, in special la copiii mici. Prin urmare, pacientul sau familia trebuie sa informeze medicul curant despre aceste afectiuni medicale pentru a alege medicamentul si directia de tratament potrivita.

Interactiuni cu alte afectiuni
Prezenta altor probleme medicale poate afecta utilizarea acestui medicament. Asigurati-va ca spuneti medicului daca aveti alte probleme medicale, in special:

Boala hepatica
Boala renala — Efectele desloratadinei pot fi crescute din cauza eliminarii mai lente din organism.

Dozare
Doza acestui medicament va fi diferita pentru diferiti pacienti. Urmati instructiunile medicului dumneavoastra sau indicatiile de pe proespect. Spuneti medicului despre orice tip de medicamente pe care le luati, inclusiv cele eliberate fara prescriptie medicala. Inainte de a lua Aerius, spuneti medicului dumneavoastra si farmacistului daca sunteti alergic la desloratadina, loratadina (Claritine), orice alte medicamente sau oricare dintre ingredientele din formele farmaceutice in care desloratadina este disponibila.

Spuneti medicului ce vitamine, suplimente nutritive si produse pe baza de plante luati sau intentionati sa le luati. Asigurati-va ca mentionati oricare dintre urmatoarele: azitromicina, cimetidina, eritromicina, fluoxetina si ketoconazol. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa fie necesar sa schimbe dozele medicamentelor sau sa va monitorizeze cu atentie pentru reactii adverse.

Ce efecte adverse are Aerius

Aerius (desloratadina) este in general bine tolerat, iar reactiile adverse sunt rare si, de obicei, minore. Cu toate acestea, pot aparea unele efecte secundare, inclusiv:

Somnolenta: Aerius este conceput sa fie un antihistaminic non-sedativ, ceea ce inseamna ca are un efect redus asupra sistemului nervos central si nu cauzeaza somnolenta semnificativa. Cu toate acestea, la anumiti indivizi, poate aparea intr-o masura mica somnolenta sau o usoara senzatie de oboseala. Greata si disconfort gastric: Uneori, Aerius poate provoca disconfort gastric, greata sau senzatie de varsaturi la anumite persoane. Aceste reactii adverse sunt rare si, de obicei, tranzitorii.
Cefalee: In cazuri rare, pot aparea dureri de cap ca reactii adverse la Aerius.

Pot aparea, de asemenea, simptome minore la nivelul sistemului respirator, cum ar fi uscaciunea nasului sau gurii. Este important sa mentionati orice reactie adversa pe care o experimentati medicului sau farmacistului, mai ales daca persista sau se inrautatesc. In cazul aparitiei unei reactii alergice severe, cum ar fi dificultati de respiratie, umflarea fetei sau a limbii, trebuie solicitata imediat asistenta medicala de urgenta. 

Care sunt cei mai cunoscuti alergeni care pot afecta sistemul respirator al celor mici

Stim ca alergenii (acarieni de praf, polen, ciuperci etc.), unii virusi, fumatul, poluarea si dieta sunt factori care, insotiti de o anumita incarcatura genetica ereditara, pot determina ca o persoana sa dezvolte astm. In plus, s-a constatat ca subiectii cu rinita persistenta au un risc mai mare de a dezvolta astm bronsic decat populatia generala si ca diagnosticul si tratamentul etiologic al simptomelor nazale (controlul mediului si imunoterapia specifica) contribuie la schimbarea istoricului natural al bolilor alergice, prevenind atat noi sensibilizari, cat si dezvoltarea astmului sau, daca este dezvoltat, la optimizarea controlului bolii astmatice. Pe de alta parte, printre factorii care pot provoca agravarea astmului sunt infectiile respiratorii si alergenii. Polenul provoaca un numar mare de cazuri de rinoconjunctivita si astm de primavara (mai-iunie).

Nu trebuie sa uitam nici de iritantii nespecifici care, actionand asupra membranelor mucoase inflamate, pot exacerba astmul bronsic: mirosuri puternice de parfumuri, vopsele, lacuri, amoniac sau inalbitor, detergenti, spray-uri si produse de curatare, odorizante de aer, insecticide, precum si poluarea In cele din urma, exercitiul fizic, mai ales daca oamenii sunt alergici la polen in aer liber, este un alt declansator frecvent pentru astm, in special in copilarie.

Tot ce ai nevoie sa stii despre modul in care se manifesta astmul la copii

BIIBLIOGRAFIE:

Smedslund, G; Hagen, KB (January 2011). "Does rain really cause pain? A systematic review of the associations between weather factors and severity of pain in people with rheumatoid arthritis". European Journal of Pain;
Nazario, Brunilda. "Do Your Aches, Pains Predict Rain?". Medicinenet.com. Retrieved 22 October 2016;
Robert N. Jamison, PhD, Influence of Weather on Report of Pain (PDF), International Association for the Study of Pain Newsletter;
Shutty MS, Cunduff G, DeGood DE (1992). "Pain complaint and the weather: weather sensitivity and symptom complaints in chronic pain patients";
Meyers, Alyssa (20 December 2017). "The rain, it's plain, has no effect on pain". Bostonglobe.com. Boston Globe. Archived from the original on 24 January 2021. Retrieved 24 January 2021;
Anupam B Jena; Andrew R Olenski; Nolan Miller (2017). "Association between rainfall and diagnoses of joint or back pain: retrospective claims analysis". British Medical Journal. 2017 (359);

Articole similare
Plante medicinale: Cum sa folosesti corect rostopasca, contraindicatii Plante medicinale: Cum sa folosesti corect rostopasca, contraindicatii

Rostopasca este o planta perena, cu tulpini fragile si frunze mari, impartite in segmente ovale, lobate sau dintate. Desi frunzele si florile de rostopasca verzi sau uscate au multiple beneficii pentru sanatate trebuie sa stim si cateva aspecte care o sa ne ajute sa ramanem sanatosi mai mult timp. Dincolo de toate beneficiile plantei de care am povestit, trebuie stiut faptul ca daca e consumata in doze mari, mai ales ca ceai in diferite cure interne, rostopasca devine foarte toxica pentru organism si provoaca vome, colici abdominale, purgatii, scaune cu sange si ameteli si poate genera intoxicatii severe la nivelul stomacului si bilei.

12 august 2024
Edited 12 august 2024
citește articolul
Intarirea imunitatii: Plante medicinale care te ajuta sa scapi de gripa si raceala Intarirea imunitatii: Plante medicinale care te ajuta sa scapi de gripa si raceala

Pune cateva frunze de busuioc proaspat culese in suporturile de cuburi de gheata si pune-le la congelator. Cuburile cu busuioc indeparteaza febra si amelioreaza simptomele racelii.

18 februarie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul
Top 5 plante cu proprietati expectorante Top 5 plante cu proprietati expectorante

Tusea productiva este determinata de acumularea in exces a mucusului in sistemul respirator si apare de cele mai multe ori in timpul unei infectii virale sau bacteriene din raceala, gripa si boli pulmonare.

20 decembrie 2016
Edited 13 martie 2025
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.