Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Intarirea imunitatii: Plante medicinale care te ajuta sa scapi de gripa si raceala

Intarirea imunitatii: Plante medicinale care te ajuta sa scapi de gripa si raceala

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 februarie 2023 Ultima actualizare: 19 decembrie 2023

Atunci cand virusurile si bacteriile se instaleaza in organismul tau, corpul sufera de infectii si apare raceala, gripa, bronsita si alte afectiuni similare. Pentru a spori imunitatea organismului si a-l ajuta sa lupte in mod eficient impotriva factorilor patogeni este important sa recurgi la produsele naturiste. Acestea reprezinta o gama larga de plante medicinale care stimuleaza sistemul imunitar si combate simptomele de nas infundat, febra sau frisoane. Fie ca folosesti tincturi, ceaiuri sau siropuri, toate acestea sunt adevarate minuni ale naturii menite sa vindece rapid virozele si gripa. Daca vrei sa scapi rapid de febra, nas infundat si dureri in gat inlocuieste medicamentele traditionale cu plante medicinale si bucura-te din plin de beneficiile acestora. Poti trata raceala si gripa fara chimicale si fara sa te confrunti cu riscul aparitiei unor alte probleme de sanatate. Potrivit ultimelor cifre, in Romania exista in prezent aproape 1000 de specii de plante medicinale.

Ce sunt plantele medicinale? Cum le recunoastem?

In prezent, Romania se inscrie in primele 6 tari europene in ceea ce priveste numarul de specii de plante şi animale. Vorbim de aproape 4.000 de plante superioare (ferigi şi plante cu flori) care cresc salbatice, fara sa socotim cele peste aproape 1.000 de specii hibride. Din cele aproape 4.000 specii aproape o treime nu cresc in vestul Europei. Un factor important privind plantele medicinale este acela ca Romania este situata pe paralela 45 grade, exact la mijlocul distantei dintre Poli si Ecuator.

Consecinta este ca principiile active din plante (atat cele binefacatoare cat si cele daunatoare organismului) se afla, in general in concentratii medii. Eficacitatea plantelor medicinale scade, cel mai adesea, de la Ecuator spre Poli, si, desigur, si toxicitatea lor. Cucuta este in Grecia o planta cu toxicitate mortală iar in Norvegia este specie furajera si chiar consumata de localnici ca salata. O mare calitate apreciata la speciile medicinale din România, mai ales de catre straini, este aceea ca nu sunt afectate de fenomenul poluarii chimice, si exista si azi sate unde se cultiva plante ca acum 200 de ani intr-un mediu neintinat de tehnologizare si poluare.

Plantele medicinale sunt specii vegetale, cultivate sau spontane, care prin compozitia lor chimica au proprietati farmaceutice si sunt folosite in terapeutica umana de mii de ani. Valoarea terapeutica a plantelor medicinale are la baza relatia dintre structura chimica a substantelor active, numite si principii active si actiunea lor pe care o exercita asupra organismului in tot asamblul sau asupra unor organe bine evidentiate - ochi, stomac, plamani, rinichi, organe genitale. Faptul ca majoritatea plantelor medicinale au o compozitie chimica complexa incepand de la 2-3 compusi pana la 30-40 substante chimice identificate in unele plante, explica si proprietatile unora dintre ele si si de ce pot determina activ ca organismul sa isi intareasca imunitatea. Iata care sunt plantele miraculoase care ofera tot ce e mai bun din natura organismului nostru:

Busuiocul
Pune cateva frunze de busuioc proaspat culese in suporturile de cuburi de gheata si pune-le la congelator. Cuburile cu busuioc indeparteaza febra si amelioreaza simptomele racelii.

Piperul negru
Acesta este folosit pentru a facilita expectoratia. Adauga-l in supa calda si profita de beneficiile sale. Piperul negru a fost folosit la inceputul secolului nostru si pentru scaderea febrei. Acest ingredient dilata vasele pielii si provoaca o senzatie de caldura extrem de placuta atunci cand esti racit sau gripat.

Iarba Matei
Face parte din familia mentei si este extrem de benefica deoarece stimuleaza transpiratia si combate febrei. Se poate consuma in salata sau sub forma de ceai.

Ciubotica Cucului
E o planta de la care se folosesc frunzele, florile, dar mai ales radacina. Radacina contine substante benefice ce faciliteaza expectoratia. Fierbe radacina cu apa intr-un vas timp de 20 de minute, strecoara bine si bea! Aceasta planta nu este recomandata femeilor insarcinate sau celor care iau medicamente anticoagulante.

Scortisoara
Scortisoara face minuni in sezonul gripei, contribuind la incalzirea corpului si la eliberarea cailor respiratorii. Nu se recomanda femeilor insarcinate. Scortisoara poate fi consumata in combinatie cu mierea de albine. Acest mic preparat poate deveni cel mai eficient medicament natural pentru persoanele racite.

Echinaceea
Echinaceea este remediul minune. Are proprietati antibacteriene si antivirale si poate fi consumata sub forma de tinctura, sirop, capsule sau ceai. Echinaceea nu functioneaza la fel de bine pentru toate persoanele. Unii pacienti simt efectul acestui remediu imediat dupa administrare, in timp ce alte persoane nu simt nicio modificare in starea lor.

Eucaliptul
Eucaliptul are proprietati antibacteriene, ajuta la eliberarea sinusurilor si la tratarea infectiilor respiratorii. Toarna cateva picaturi de ulei esential de eucalipt intr-un vas cu apa fierbinte si inhaleaza vaporii.

Socul
Ceaiul de soc se remarca prin proprietati terapeutice si joaca un rol eficient in tratarea inflamatiilor cailor respiratorii, reduce febra si faciliteaza vindecarea. Acesta poate fi consumat atat cald, cat si rece, in functie de gust. La fel ca toate celelalte bauturi, nu trebuie sa-l consumati foarte fierbinte pentru a nu irita gatul.

Usturoiul
Usturoiul este o alta planta miraculoasa, cu alte cuvinte o leguma care joaca rolul unui antibiotic natural ce se foloseste in tratarea diferitelor afectiuni de mii de ani. Acesta are proprietati antivirale, antiinflamatorii si antifungice si previne aparitia racelii.

Ghimbirul
Stimuleaza transpiratia si lupta eficient impotriva febrei, accelerand totodata procesul de vindecare dupa raceala. Este foarte bun si pentru durerile in gat daca faci gargara cu apa si miere.

Hreanul
Hreanul este bogat in vitamina C si faciliteaza eliberarea sinusurilor. Consuma ceai de hrean sau amesteca radacina rasa de hrean cu mierea pentru a beneficia de sanatate.

Roinita
Roinita este o planta bogata in vitamina C ce intareste sistemul imunitar. Adauga cateva frunze de roinita proaspete sau uscate intr-un vas cu apa fierbinte, lasa la infuzat pentru cinci minute, iar apoi strecoara frunzele. Ceaiul ajuta la relaxare deplina.

Oregano
Oregano e un remediu minunat pentru tuse. Poate fi consumat uscat sau sub forma de ceai. Inhalatiile cu ulei de oregano sunt eficiente pentru eliberarea cailor respiratorii.

Rozmarinul
Toarna cateva picaturi de ulei de rozmarin intr-un vas cu apa clocotita si inhaleaza vaporii pentru a scapa de congestia nazala. Acesta are un miros foarte frumos astfel ca poate fi utilizat si in aromaterapie.

Salvia
Salvia reprezinta un remediu clasic pentru durerile in gat si tuse. Ceaiul cu salvie indeparteaza rapid gripa. Nu este indicat pentru femeile insarcinate sau care alapteaza.

Menta
Sunt numeroase specii de menta pe care le puteti incerca. Menta este extrem de eficienta in tratarea starilor de oboseala si a problemelor cu respiratia.

Cimbrul
Aceasta planta este o sursa bogata de antioxidanti, de aceea merita integrata cu incredere in planul alimentar. Ceaiul de cimbru te scapa de tuse, spasme bronhice si actioneaza ca un decongestionant nazal.

Valeriana
Valeriana te ajuta sa ai un somn adanc si odihnitor si iti ofera o stare generala de bine de aceea este indicat sa consumi un ceai de valeriana daca nu poti adormi noaptea. Aceasta planta este folosita din cele mai vechi timpuri pe post de sedativ natural si nu confera dependenta.

Musetelul
Ceaiul de musetel este foarte eficient in noptile in care te confrunti cu insomnia, pentru ca te ajuta sa te relaxezi si sa te poti odihni cat mai bine.

Coada soricelului
Aceasta planta este bogata in flavonoizi, antioxidanti puternici si se remarca prin proprietati antiinflamatorii si antismasmodice. Asadar, infuzia din coada soricelului este indicata atunci cand te confrunti cu o tuse puternica si raceala.

Maghiranul
Adauga cateva picaturi de ulei de maghiran in apa fierbinte si inhaleaza vaporii sai pentru a scapa de laringita si a-ti elibera sinusurile.

Lemnul dulce
Aceasta planta actioneaza ca expectorant si emolient natural. Poate fi consumat sub forma de ceai sau sirop, ameliorand simptomele racelii.

Citeste cu atentie prospectul siropurilor si a tincturilor, deoarece unele plante pot provoca alergii anumitor categorii de persoane. Cumpara intotdeauna doar produse naturale, de cea mai buna calitate pentru a avea certitudinea ca  rezultatele obtinute vor fi intocmai pe masura asteptarilor tale. In concluzie, merita sa apelezi cu incredere la ierburile terapeutice 100% naturale, pentru ca sanatatea ta este prioritara.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina