Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Top 5 plante cu proprietati expectorante

Top 5 plante cu proprietati expectorante

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 decembrie 2016 Ultima actualizare: 13 ianuarie 2023

Tusea productiva este determinata de acumularea in exces a mucusului in sistemul respirator si apare de cele mai multe ori in timpul unei infectii virale sau bacteriene din raceala, gripa si boli pulmonare.

Pentru ameliorarea simptomelor si usurarea eliminarii cantitatii de mucus in exces se pot folosi siropuri sau ceaiuri pe baza de plante cu proprietati expectorante.

Cel mai des utilizate sunt urmatoarele remedii naturale:

1. Patlagina este o planta recunoscuta in multe culturi, ca un panaceu, pentru compozitia bogata in principii active, care amelioreaza si tusea, datorita actiunii expectorante si emoliente. Mai mult, patlagina are si efect bactericid, impiedicand dezvoltarea microorganismelor. Produsele pe baza de patlagina se gasesc sub forma de ceaiuri, capsule si siropuri, ca singur ingredient sau in combinatie cu alte extracte naturale.

2. Ienuparul este un subarbust ale carui pseudofructe (fructe false), datorita compozitiei complexe, au numeroase indicatii, inclusiv expectoranta si antitusiva. Proprietatile medicinale ale ienuparului au fost demonstrate in mai multe studii, iar rezultatele au fost remarcabile, planta demonstrand si un puternic efect antiviral.

3. Iedera a fost folosita in traditia populara de foarte multi ani, sub forma de ceai pentru tuse, precum si ca febrifug. Gratie actiunii expectorante si antispastice, amelioreaza tusea si stimuleaza fluidificarea secretiilor bronsice.

4. Mugurii de pin au o compozitie bogata in ulei volatil si o actiune farmacologica complexa, fiind expectorant, antispastic, antiinflamator, antiseptic, dezinfectant si modificator al secretiilor bronsice. Este unul dintre cele mai vechi remedii pentru tusea productiva, mai ales pentru ca nu are niciun fel de efecte secundare si poate fi utilizat in siguranta.

5. Lemnul-dulce este o planta cunoscuta de pe vremea egiptenilor si apreciata pentru proprietatile medicinale. Este folosit si in prezent cu succes in afectiuni gastrice, dermatologice, in obezitate si in bronsite, traheite, faringite si tuse, cand este valorificat pentru efectul puternic de fluidificare a secretiilor traheo-bronsice si faringiene.

Deoarece anumite plante pot interactiona cu o serie de medicamente, nu sunt indicate perioade lungi sau in anumite conditii medicale, este recomandat sa apelati la sfatul specialistului inainte de a le introduce in dieta zilnica.

Text: Andreea Bunea

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina