Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
ulei-esential

Aromaterapia: Ce este, cand sa apelam la ea, cum sa o folosesti ca sa elimini episoadele de stres

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 2 noiembrie 2023 Ultima actualizare: 3 noiembrie 2023

Aromaterapia reprezinta o forma de terapie alternativa ce foloseste uleiuri esentiale din plante cu scopul de a imbunatati starea de spirit si sanatatea. Uleiurile esentiale sunt compusi volatili obtinuti din diferite parti ale plantelor, spre exemplu flori, scoarta, seminte, radacini sau frunze. Uleiurile acestea au fost utilizate de secole in diferite culturi pentru diverse scopuri terapeutice, inclusiv cu scopul de a trata diverse afectiuni si pentru a stimula functia psihologica si emotionala. In aromaterapie, uleiurile esentiale pot fi folosite in mai multe moduri, ca de exemplu:

Terapie pentru Inhalatii - Uleiurile esentiale pot fi inhalate in mod direct sau prin folosirea unui dispozitiv de aromaterapie, spre exemplu un difuzor sau o lampa de aromaterapie. Inhalarea acestor uleiuri poate prezenta efecte benefice asupra sistemului respirator si a bunei dispozitii.

Masaj ayurvedic - Uleiurile esentiale pot fi diluate in uleiuri vegetale si pot fi utilizate in masaj. Tipul acesta de aromaterapie are scopul de a relaxa muschii, de a imbunatati circulatia sangvina si de a elibera tensiunea prezenta la nivel muscular.,

Bai fierbinti cu saruri - Adaugarea de uleiuri esentiale in apa de baie poate oferi un efect relaxant si revigorant, iar vaporii ce pot fi inhalati pot influenta starea de spirit si bunastarea generala.

Comprese si cataplasme - Uleiurile esentiale pot fi utilizate cu scopul de a crea comprese sau cataplasme pentru a trata unele probleme de piele sau pentru a ameliora disconfortul la nivel muscular.

Este esential de mentionat faptul ca, aromaterapia nu trebuie sa fie considerata drept o alternativa completa  pentru tratamentele medicale traditionale. Cu toate ca anumite uleiuri esentiale pot prezenta beneficii pentru sanatate, acestea nu ar trebui sa inlocuiasca sfatul si tratamentul oferite de catre profesionistii medicali. In cazul in care doriti sa folositi aromaterapia cu scopul de a va sprijini sanatatea, este indicat sa discutati cu un aromaterapeut calificat sau un profesionist medical pentru a avea parte de o indrumare adecvata si pentru a evita orice potentiale reactii adverse.

 

Cum sa folosim corect aromaterapia pentru a scapa de stres si episoadele de insomnie?

Aromaterapia poate reprezenta un mod eficient si placut de a imbunatatii calitatea somnului. Uleiurile esentiale pot prezenta anumite proprietati relaxante, calmante si sedative, ce pot contribui la scaderea stresului, anxietatii si a insomniei.  Cand se poate folosi aromaterapia si moduri de utilizare:

Difuzor de aromaterapie

Folositi un difuzor de aromaterapie cu scopul de a dispersa uleiurile esentiale in aer. Inainte de somn, este recomandat sa alegeti uleiuri esentiale cu efecte relaxante, de exemplu lavanda, lemn de santal, ylang-ylang, vanilie sau iasomie. Aromele acestea pot contribui la inducerea unei stari de calm si liniste, pregatindu-va in acest mod pentru somn.

Masaj ayurvedic cu uleiuri esentiale

Amestecati cateva picaturi de ulei esential intr-un ulei vegetal pur, de exemplu uleiul de migdale dulci sau uleiul de jojoba, si masati usor pielea inainte de a merge la culcare. Masajul bland cu uleiuri esentiale, cum ar fi lavanda sau bergamota poate fi extrem de relaxant si va poate ajuta sa va simtiti mai somnoros.

Bai fierbinti cu uleiuri esentiale

Adaugati cateva picaturi de ulei esential in apa calda a baii dumneavoastra. O baie relaxanta in care se regasesc uleiuri esentiale, facuta inainte de somn poate calma sistemul nervos si va poate ajuta sa va relaxati.

Inhalare directa

Aroma unor uleiuri esentiale poate fi inhalata in mod direct din sticluta sau de pe o batista. Un miros placut si relaxant inainte de somn poate crea un mediu perfect pentru odihna.

Spray uri cu uleiuri volatile

Puteti crea un spray pentru perna amestecand cateva picaturi de ulei esential cu apa distilata intr-o sticla ce prezinta pulverizator. Inainte de culcare puteti pulveriza putin spray pe perna, astfel puteti sa va bucurati de aromele reconfortante pe tot parcursul noptii.

Este esential sa fiti precaut in momentul in care folositi uleiuri esentiale. Unele uleiuri pot fi deranjante pentru anumite persoane sau pot provoca chiar si reactii alergice. Verificati ca atunci cand alegeti uleiurile pe care urmeaza sa le folositi ca acestea sa fie de inalta calitate. In cazul in care sunteti incepator in folosirea aromaterapiei, este recomandat sa consultati un aromaterapeut calificat sau sa faceti o cercetare temeinica pentru a avea parte de mai multe informatii legate de uleiurile esentiale potrivite pentru dumneavoastra.

 

Ce trebuie sa stiti inainte de o sesiune de aromaterapie?

O sesiune de aromaterapie cu uleiuri esentiale are multiple beneficii pentru organism si psihic. Cum functioneaza? Aromele actioneaza asupra simturilor noastre si ne influenteaza starea emotionala, psihica si fizica. Explicatia este simpla. Amintirile olfactive si senzatiile olfactive ne ajuta sa evadam din realitate si sa ne relaxam pentru ca simturile, stimulii senzoriali ne influenteaza alegerile.

Mai mult decat celelalte simturi, mirosul este capabil sa ne influenteze chiar si starea emotionala, declansandu-ne amintiri, sentimente, dispozitii. O simpla aroma ne poate trezi amintiri din trecutul apropiat sau indepartat, la fel cum ne poate face sa avem diferite stari, de calm, de relaxare, de panica sau sa experimentam sentimente de apropiere sau antipatie.

Pentru  ca aromele sunt atat de prezente si de importante in viata noastra, este ideal sa stim cum sa le folosim intr-un mod benefic. Folosind uleiurile esentiale (aromaterapia) ne putem influenta in mod constient starea fizica, psihica sau emotionala, alungand gandurile negative si deschizandu-ne catre calm, liniste, relaxare. Aromaterapia ne ajuta sa avem o dispozitie pozitiva, ne creeaza o atmosfera propice pentru a fi mai echilibrati, mai calmi, mai linistiti si totodata mai fericiti. 

Top 10 uleiuri esentiale de folosit in aromaterapie

1. Uleiul esential de eucalipt este indicat atunci cand vrei sa scapi de starile gripale, de raceala, atunci cand nu poti respira corect din cauza unor alergii sau probleme de sanatate usoare. De asemenea, te poate ajuta sa scapi si de tusea suparatoare, dar si de durerile de cap. Te ajuta sa ameliorezi starile de migrena, de oboseala cronica.

2. Ulei esential de patchouli are note lemnoase si usor condimentate, fiind de ajutor in reducerea stresului si a anxietatii. In plus, uleiul esential de patchouli are si proprietati antibacteriene asa ca daca iti masezi mainile cu el scapi de problemele legate de diferiti germeni sau virusi.

3. Ulei esential de salvie este un ulei esential care te ajuta sa reduci valoarea tensiunii arteriale, fiind benefic atunci cand vrei sa te relaxezi si sa scapi de stres. 

4. Ulei esential de portocala te ajuta sa reduci nivelul de anxietate si sa te simti mai calm. In plus te trimite cu gandul la copilarie si Craciun alaturi de cei dragi. Are un puternic impact terapeutic.

5. Ulei esential de rozmarin te ajuta sa scapi de oboseala si sa te simti mai energic, in timp ce poate contribui si la stimularea sistemului nervos si a capacitatii de concentrare.

6. Ulei esential de scortisoara se poate folosi pentru a reduce starile de frustrare si pentru a te putea concentra mai bine in timpul zilei.

7. Ulei esential de lemn de santal te ajuta sa iti imbunatatesti starea de spirit, dar este ideal si pentru aromaterapie si sedinte de masaj.

8. Ulei esential de lamaie este de ajutor atunci cand vrei sa scapi de stres si de starile de anxietate, fiind extrem de benefic pentru starea ta de bine.

9. Ulei esential de musetel este extrem de benefic atunci cand vrei sa te odihnesti si sa ai un somn linistit. Totodata, acesta poate fi de ajutor in reducerea anxietatii.

10. Ulei esential de iasomie este considerat un afrodisiac, fiind extrem de benefic pentru a-ti stimula starea de bine. Dupa o sedinta de aromaterapie cu ulei esential de iasomie, te vei simti revigorat si pozitiv.

 

Bibliografie:

McGowan J, Sampson M, Salzwedel DM, Cogo E, Foerster V, Lefebvre C. PRESS Peer Review of Electronic Search Strategies: 2015 Guideline Statement. J Clin Epidemiol. 2016;

Wallace BC, Small K, Brodley CE, Lau J, Trikalinos TA. Deploying an interactive machine learning system in an evidence-based practice center: abstrackr. Proceedings of the 2nd ACM SIGHIT International Health Informatics Symposium (IHI).

Shea BJ, Grimshaw JM, Wells GA, et al. Development of AMSTAR: a measurement tool to assess the methodological quality of systematic reviews. BMC Med Res Methodol. 2007;

Fung JK, Tsang HW, Chung RC. A systematic review of the use of aromatherapy in treatment of behavioral problems in dementia. Geriatr Gerontol Int. 2012;

Biddiss E, Knibbe TJ, McPherson A. The effectiveness of interventions aimed at reducing anxiety in health care waiting spaces: a systematic review of randomized, Anesth Analg. 2014;

Hsu CH, Chi CC, Chen PS, Wang SH, Tung TH, Wu SC. The effects of aromatherapy massage on improvement of anxiety among patients receiving palliative care: A systematic review of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2019;

Perry R, Terry R, Watson LK, Ernst E. Is lavender an anxiolytic drug? A systematic review of randomised clinical trials. Phytomedicine. 2012;

Choi J, Lee JA, Alimoradi Z, Lee MS. Aromatherapy for the relief of symptoms in burn patients: A systematic review of randomized controlled trials. Burns. 2018;

Wilkinson S, Barnes K, Storey L. Massage for symptom relief in patients with cancer: systematic review. J Adv Nurs. 2008;

Sanchez-Vidana DI, Ngai SP, He W, Chow JK, Lau BW, Tsang HW. The Effectiveness of Aromatherapy for Depressive Symptoms: A Systematic Review. J Evid Based Complementary  2017;

Lee MS, Lee HW, Khalil M, Lim HS, Lim HJ. Aromatherapy for Managing Pain in Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review of Randomized Placebo-Controlled Trials. J Clin Med. 2018;

Articole similare
Alge marine: Ce afectiuni poti preveni cu ajutorul spirulinei Alge marine: Ce afectiuni poti preveni cu ajutorul spirulinei

Spirulina, un tip de alga verde-albastruie, este o sursa inestimabila de nutrienti, cu efecte benefice atat asupra corpului, cat si a mintii, fiind consumata inca de pe vremea aztecilor. Pe langa vitamine, minerale, carotenoizi si antioxidanti, spirulina este bogata in aminoacizi, fiind comparabila cu oul, singurul aliment ce asigura aportul tuturor aminoacizilor esentiali. Astfel, spirulina poate fi considerata cea mai complexa si mai hranitoare

21 aprilie 2023
Edited 24 aprilie 2023
citește articolul
Suplimente alimentare pentru tratamentul inflamatiilor articulare Suplimente alimentare pentru tratamentul inflamatiilor articulare

Procesele inflamatorii care apar in bolile articulare sunt principala sursa de durere. De aceea, pentru combaterea durerii, o tactica mai eficienta decat administrarea calmantelor ar fi administrarea de suplimente cu rol antiinflamator.

30 mai 2017
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Vitamine cu luteina pentru ochi sanatosi Vitamine cu luteina pentru ochi sanatosi

Luteina este un carotenoid de top in actiunea sa de protector oftalmologic, caci, dupa cum arata cercetarile, surclaseaza efectele benefice ale binecunoscutilor beta-caroteni (morcovul fiind un exponent al lor).

23 mai 2017
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina