Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Uleiurile esentiale: Stimulente antistres, pentru relaxare si somn

Uleiurile esentiale: Stimulente antistres, pentru relaxare si somn

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 14 iunie 2022 Ultima actualizare: 15 septembrie 2023

Foarte multe persoane se confrunta din ce in ce mai des cu insomnii sau imposibilitatea de a adormi imediat ce s-au asezat in pat. Cauzele sunt multiple si trebuie actionat din timp pentru ca riscul de a dezvolta oboseala cronica, o afectiune care loveste an de an mii de oameni, creste exponential ca grupa de varsta si nr de cazuri.

Conform studiilor, in Romania peste un milion de persoane sufera de tulburari de somn, femeile fiind cele mai afectate. Dincolo de remediile deja cunoscute, pastile sau tratamente, ultimele descoperiri au aratat ca uleiurile esentiale au rolul de a destresa si de a ajuta organismul sa ajunga mai usor in starea de somn. Ce alte beneficii mai au uleiurile esentiale si cum ne pot ajuta descopera in materialul urmator.

Istoria uleiurilor esentiale in diferite tratamente

Care sunt beneficiile unui ulei esential pentru organism

Cum ajuta diferite uleiuri esentiale sa ne relaxam

Cele mai bune uleiuri esentiale. Top 10 uleiuri esentiale

Aromaterapie cu uleiuri esentiale. Unde gasesc uleiuri esentiale

Istoria uleiurilor esentiale in diferite tratamente

Lipsa somnului supune organismul la o serie de riscuri si pericole care ne pot afecta in mod dramatic sanatatea. Un studiu recent a evaluat efectele pe care le produce lipsa somnului asupra creierului si a concluzionat ca acestea sunt similare cu cele produse de alcool, mai exact confuzia, deformarea realitatii si blocajele cognitive.

De asemenea, cercetatorii au demonstrat ca exista o stransa legatura intre somnul insuficient si aparitia problemelor cardiovasculare si a diabetului, iar un studiu realizat in SUA a atentionat asupra riscului major de dezvoltare a adenoamelor colorectale care conduc la cancerul de colon. Pe de alta parte, lipsa somnului accentueaza depresia, slabeste sistemul imunitar, favorizeaza obezitatea, afecteaza functia hepatica, capacitatea de concentrare si memoria, iar efectele imediate se observa la nivelul pielii, care devine terna, apar cearcanele si pungile sub ochi.

In acest context, istoria uleiurilor esentiale in diferite tratamente este cunoscuta de mii de ani. Azi se stie ca uleiurile esentiale au beneficii antistres si sunt un stimulent pentru organism de secreta melatonina, hormonul care ne ajuta sa ne odihnim. Altfel spus, Melatonina este un hormon care exista in mod natural in corpul uman, dar care poate fi si sintetizat in laboratoarele farmaceutice pentru persoanele care au deficiente. Acest hormon este vital pentru starea de somnolenta si este implicat in toate cele patru etape ale somnului. De aceea melatonina poarta numele si de „hormonul somnului”.

Pe scurt, principalul rol al melatoninei este acela de a induce starea de somnolenta si de a ne ajuta sa avem un somn odihnitor. Dar rolul ei este mult mai complex. Tot melatonina este responsabila de anumite procese, pentru ca are si rol antioxidant si antiinflamator. Acest hormon este implicat si in procesul de reglare a tensiunii arteriale ori in cel de mentinere a temperaturii corpului constante.

Dupa cum spuneam la inceput, lipsa de somn a fost din cele mai vechi timpuri asociata cu stresul, grijile si alte probleme. Istoria uleiurilor esentiale este strans legata de istoria plantelor medicinale. Cu toate ca termenul de ‘aromaterapie’ a aparut abia in secolul XX, bazele ei se regasesc acum sute de ani.

Chinezii sunt printre primii care au folosit plante aromatice in scopul imbunatatirii starii fizice si psihice. Practicile lor presupuneau arderea de tamaie pentru a crea armonie si echilibru. Mai tarziu, egiptenii au inventat o distilerie rudimentara care le-a permis sa extraga ulei de cedru crud. Se presupune ca Persia si India au inventat la randul lor masini de distilat ulei crud, dar nu exista suificiente dovezi.

Sunt sute de papirusuri si mii de hieroglife imprastiate de-a lungul Nilului care povestesc despre cum foloseau egiptenii plantele pe care le transformau in uleiuri esentiale. Egiptenii foloseau rasini, balsamuri si uleiuri parfumate pentru ceremoniile medicale si religioase dar si pentru imbalsamare sau ofrande aduse zeilor.

Care sunt beneficiile unui ulei esential pentru organism

Dupa cum am discutat anterior, tulburarile de somn pot aparea ca simptom al depresiei si anxietatii, dar pot fi cauzate si de un nivel ridicat de stres si de o minte hiperactiva, cu alte cuvinte de ganduri si griji. Pe de alta parte, persoanele care nu au un program de somn regulat pot avea probleme in a adormi, dar incriminate sunt si o serie de activitati zilnice.

Pe scurt, la intrebarea ,,Care sunt beneficiile unui ulei esential pentru organism?" acestea difera de la caz la caz. Totusi s-a observat ca o cina imbelsugata, alimentele picante, consumul produselor pe baza de cofeina, asa cum este cafeaua, ceaiul verde sau ciocolata, sportul inainte de culcare si uitatul la televizor afecteaza dramatic calitatea somnului.

tot ce vrei sa stii despre lavanda

De cealalta parte, s-a observat ca anumite uleiuri esentiale in diferite combinatii amelioreaza efectele nefaste ale stresului si prin aroma lor devin un stimulent prin care organismul secreta melatonina si astfel organismul ajunge mai usor la starea de somn, relaxare si odihna. 

Ca idee, uleiul esential de lavanda este recunoscut pe scara larga ca un ajutor natural pentru cei care au probleme cu somnul. De exemplu, un studiu din 2005 a evaluat efectul pe care l-a avut uleiul esential de lavanda la 31 de tineri sanatosi. Cercetatorii au descoperit ca acest tip de ulei esential a crescut cantitatea de somn participantilor la studiu.

Pe scurt, ca sa ai un somn odihnitor, fara treziri nocturne, poti lua in considerare sa stropesti perna pe care vei dormi cu cateva picaturi de ulei esential. In felul acesta, parfumul uleiului esential va persista toata noaptea. 

Cum ajuta diferite uleiuri esentiale sa ne relaxam

Exista o serie de tratamente naturiste care actioneaza asemenea unor somnifere, relaxeaza si induc somnul, si care au marea calitate de a nu produce dependenta. In aceasta categorie intra suplimentele alimentare pe baza de valeriana, passiflora si melatonina, aceasta din urma fiind numita si hormonul somnului. Azi exista suficiente informatii medicale si de specialitate despre cum ajuta diferite uleiuri esentiale sa ne relaxam.

Cele mai cunoscute uleiuri esentiale pentru relaxare, stimulente pentru melatonina si inducerea starii de odihna sunt:

  • Ulei de lavanda. Lavanda este binecunoscuta pentru efectele relaxante si calmante pe care le are asupra organismului;
  • Ulei esential de Tamaie. Acesta are numeroase proprietati: echilibreaza emotiile, induce somnul, elibereaza tensiunile si ajuta glanda pineala sa secrete melatonina;
  • Ulei esential de cedru. Acesta ajuta la eliberarea melatoninei. Daca mirosul acestui tip de ulei ti se pare foarte intens, amesteca-l cu ulei esential de lavanda si astfel ai un mix care te ajuta sa scapi de stres;
  • Ulei esential de ylang-ylang. Acest ulei puternic ajuta la echilibrarea energiilor masculine si feminine, sustine concentrarea si induce somnul;

Cele mai bune uleiuri esentiale. Top 10 uleiuri esentiale

Pentru inducerea unui somn odihnitor exista cateva trucuri pe care sa le faci inainte de culcare, insa cel mai important aspect este legat de stilul de viata. Se recomanda adoptarea unei diete sanatoase bazata pe alimente in stare cat mai proaspata, crude si neprocesate, si miscare fizica, insa niciodata exercitiile nu trebuie facute cu mai putin de 3 ore inainte de a merge la somn.

De asemenea, inainte de culcare este indicat sa se apeleze la o plimbare usoara in natura, la aromoterapie, utile fiind uleiurile esentiale de lavada si iasomie, dar si la un masaj detensionant, in special pe zona talpilor. Renunta la dusul rapid si fa o baie fierbinte in cada unde sa adaugi sare de mare si uleiuri parfumate de lavanda si valeriana.

Muzica relaxanta si linistitoare poate completa intocmai atmosfera. Poti alege sa citesti o carte, insa niciodata in pat, aceasta fiind o falsa metoda de inducere a somnului. Iar daca toate metodele de mai sus nu te ajuta, mai jos o lista cu cele mai cunoscute uleiuri esentiale pentru a scapa de stres, de oboseala si a aduce starea de bine. Aceste uleiuri au dovedit de-a lungul timpului mai multe proprietati terapeutice. 

Oboseala psihica si stresul sunt simptome des intalnite, iar acestea pot afecta intregul organism slabind sistemul imunitar. Uleiurile esentiale sunt cunoscute ca fiind un aliat important in cresterea capacitatii de memorare si concentrare, imbunatatirea somnului si diminuarea stresului. De asemenea, datorita proprietatilor purificatoare si detoxifiante, sunt benefice si in tratarea afectiunilor digestive si a problemelor pielii.

informatii utile despre florile de musetel

Uleiurile esentiale sunt extracte ce contin compusii aromatici volatili ai unei plante, putand fi obtinute din flori, frunze, seminte, fructe, radacini si rasini, cel mai frecvent prin distilarea vaporilor. Acest remediu natural a fost folosit timp de mii de ani pentru o varietate de afectiuni fizice si emotionale.

Top 10 uleiuri esentiale

1. Uleiul esential de eucalipt este indicat atunci cand vrei sa scapi de starile gripale, de raceala, atunci cand nu poti respira corect din cauza unor alergii sau probleme de sanatate usoare. De asemenea, te poate ajuta sa scapi si de tusea suparatoare, dar si de durerile de cap. Te ajuta sa ameliorezi starile de migrena, de oboseala cronica.

2. Ulei esential de patchouli are note lemnoase si usor condimentate, fiind de ajutor in reducerea stresului si a anxietatii. In plus, uleiul esential de patchouli are si proprietati antibacteriene asa ca daca iti masezi mainile cu el scapi de problemele legate de diferiti germeni sau virusi.

3. Ulei esential de salvie este un ulei esential care te ajuta sa reduci valoarea tensiunii arteriale, fiind benefic atunci cand vrei sa te relaxezi si sa scapi de stres. 

4. Ulei esential de portocala te ajuta sa reduci nivelul de anxietate si sa te simti mai calm. In plus te trimite cu gandul la copilarie si Craciun alaturi de cei dragi. Are un puternic impact terapeutic.

5. Ulei esential de rozmarin te ajuta sa scapi de oboseala si sa te simti mai energic, in timp ce poate contribui si la stimularea sistemului nervos si a capacitatii de concentrare.

6. Ulei esential de scortisoara se poate folosi pentru a reduce starile de frustrare si pentru a te putea concentra mai bine in timpul zilei.

7. Ulei esential de lemn de santal te ajuta sa iti imbunatatesti starea de spirit, dar este ideal si pentru aromaterapie si sedinte de masaj.

8. Ulei esential de lamaie este de ajutor atunci cand vrei sa scapi de stres si de starile de anxietate, fiind extrem de benefic pentru starea ta de bine.

9. Ulei esential de musetel este extrem de benefic atunci cand vrei sa te odihnesti si sa ai un somn linistit. Totodata, acesta poate fi de ajutor in reducerea anxietatii.

10. Ulei esential de iasomie este considerat un afrodisiac, fiind extrem de benefic pentru a-ti stimula starea de bine. Dupa o sedinta de aromaterapie cu ulei esential de iasomie, te vei simti revigorat si pozitiv.

Aromaterapie cu uleiuri esentiale. Unde gasesc uleiuri esentiale

O sesiune de aromaterapie cu uleiuri esentiale are multiple beneficii pentru organism si psihic. Cum functioneaza? Aromele actioneaza asupra simturilor noastre si ne influenteaza starea emotionala, psihica si fizica. Explicatia este simpla. Amintirile olfactive si senzatiile olfactive ne ajuta sa evadam din realitate si sa ne relaxam pentru ca simturile, stimulii senzoriali ne influenteaza alegerile.

Mai mult decat celelalte simturi, mirosul este capabil sa ne influenteze chiar si starea emotionala, declansandu-ne amintiri, sentimente, dispozitii. O simpla aroma ne poate trezi amintiri din trecutul apropiat sau indepartat, la fel cum ne poate face sa avem diferite stari, de calm, de relaxare, de panica sau sa experimentam sentimente de apropiere sau antipatie.

Pentru  ca aromele sunt atat de prezente si de importante in viata noastra, este ideal sa stim cum sa le folosim intr-un mod benefic. Folosind uleiurile esentiale (aromaterapia) ne putem influenta in mod constient starea fizica, psihica sau emotionala, alungand gandurile negative si deschizandu-ne catre calm, liniste, relaxare. Aromaterapia ne ajuta sa avem o dispozitie pozitiva, ne creeaza o atmosfera propice pentru a fi mai echilibrati, mai calmi, mai linistiti si totodata mai fericiti. 

Terapia cu uleiuri esentiale functioneaza in special la nivel psihic. Cu toate aceastea, exista tratamente care pot ameliora si afectiuni sau dureri fizice.La nivel psihic, aromaterapia reuseste sa aduca echilibrul, calmul, starea de liniste, dar si sa energizeze, sa creasca nivelul de optimism, de spontaneitate, de creativitate.

 

Sursa foto: shutterstock

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.healthline.com/nutrition/castor-oil

https://www.healthline.com/nutrition/what-are-essential-oils

REFERINTE:

1. Berkman ND, Lohr KN, Ansari M, et al. Grading the Strength of a Body of Evidence When Assessing Health Care Interventions for the Effective Health Care Program of the Agency for Healthcare Research and Quality: An Update. 2013 Nov 18. In: Methods Guide for Effectiveness and Comparative Effectiveness Reviews [Internet]. Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (US); 

2. Cooke B, Ernst E. Aromatherapy: a systematic review. Br J Gen Pract. 2000;

3. Aziz ZAA, Ahmad A, Setapar SHM, et al. Essential Oils: Extraction Techniques, Pharmaceutical And Therapeutic Potential - A Review. Current drug metabolism. 2018;

4. Gonzalez-Mas MC, Rambla JL, Lopez-Gresa MP, Blazquez MA, Granell A. Volatile Compounds in Citrus Essential Oils: A Comprehensive Review. Frontiers in plant science. 2019;

5. Chida Y, Steptoe A, Hirakawa N, Sudo N, Kubo C. The effects of psychological intervention on atopic dermatitis. A systematic review and meta-analysis. Int Arch Allergy Immunol. 2007;

6. Snow LA, Hovanec L, Brandt J. A controlled trial of aromatherapy for agitation in nursing home patients with dementia. J Altern Complement Med. 2004;

7. Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;

8. Tariq S, Wani S, Rasool W, et al. A comprehensive review of the antibacterial, antifungal and antiviral potential of essential oils and their chemical constituents against drug-resistant microbial pathogens. Microb Pathog. 2019;

9. Joswiak D, Kinney ME, Johnson JR, et al. Development of a Health System-Based Nurse-Delivered Aromatherapy Program. J Nurs Adm. 2016;

10. Knutson L, Johnson PJ, Sidebottom A, Fyfe-Johnson A. Development of a hospital-based integrative healthcare program. J Nurs Adm. 2013;

11. Hardy M, Kirk-Smith MD, Stretch DD. Replacement of drug treatment for insomnia by ambient odour. Lancet. 1995;

12. Miake-Lye IM, Hempel S, Shanman R, Shekelle PG. What is an evidence map? A systematic review of published evidence maps and their definitions, methods, and products. Systematic reviews. 2016;

13. McGowan J, Sampson M, Salzwedel DM, Cogo E, Foerster V, Lefebvre C. PRESS Peer Review of Electronic Search Strategies: 2015 Guideline Statement. J Clin Epidemiol. 2016;

14. Wallace BC, Small K, Brodley CE, Lau J, Trikalinos TA. Deploying an interactive machine learning system in an evidence-based practice center: abstrackr. Proceedings of the 2nd ACM SIGHIT International Health Informatics Symposium (IHI).

15. Shea BJ, Grimshaw JM, Wells GA, et al. Development of AMSTAR: a measurement tool to assess the methodological quality of systematic reviews. BMC Med Res Methodol. 2007;

16. Fung JK, Tsang HW, Chung RC. A systematic review of the use of aromatherapy in treatment of behavioral problems in dementia. Geriatr Gerontol Int. 2012;

17. Biddiss E, Knibbe TJ, McPherson A. The effectiveness of interventions aimed at reducing anxiety in health care waiting spaces: a systematic review of randomized and nonrandomized trials. Anesth Analg. 2014;

18. Hsu CH, Chi CC, Chen PS, Wang SH, Tung TH, Wu SC. The effects of aromatherapy massage on improvement of anxiety among patients receiving palliative care: A systematic review of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2019;

19. Perry R, Terry R, Watson LK, Ernst E. Is lavender an anxiolytic drug? A systematic review of randomised clinical trials. Phytomedicine. 2012;

20.Choi J, Lee JA, Alimoradi Z, Lee MS. Aromatherapy for the relief of symptoms in burn patients: A systematic review of randomized controlled trials. Burns. 2018;

21. Wilkinson S, Barnes K, Storey L. Massage for symptom relief in patients with cancer: systematic review. J Adv Nurs. 2008;

22. Sanchez-Vidana DI, Ngai SP, He W, Chow JK, Lau BW, Tsang HW. The Effectiveness of Aromatherapy for Depressive Symptoms: A Systematic Review. J Evid Based Complementary Altern Med. 2017;

23. Lee MS, Lee HW, Khalil M, Lim HS, Lim HJ. Aromatherapy for Managing Pain in Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review of Randomized Placebo-Controlled Trials. J Clin Med. 2018;

Articole similare
Cardamom: condimentul care te ajuta sa slabesti si sa-ti imbunatatesti digestia Cardamom: condimentul care te ajuta sa slabesti si sa-ti imbunatatesti digestia

 O infuzie digestiva de cardamom este unul dintre cele mai simple remedii pentru a combate in mod eficient flatulenta si disconfortul cauzat de acumularea gazelor. Pentru a combate arsurile la stomac dupa mese, se recomanda sa presarati in farfurie cardamom macinat (daca gustul se combina bine cu mancarea) sau sa terminati masa cu un ceai de cardamom.

8 mai 2023
Edited 9 mai 2023
citește articolul
Oregano: proprietati ale plantei, beneficii organism, contraindicatii de folosire Oregano: proprietati ale plantei, beneficii organism, contraindicatii de folosire

Oregano este o planta aromatica originara din zona mediteraneana si este adesea folosita in bucataria italiana si greceasca pentru a da aroma mancarurilor. In afara de gustul sau delicios, oregano este si o sursa importanta de nutrienti si compusi benefici pentru sanatate.

5 mai 2023
Edited 8 mai 2023
citește articolul
Uleiul de busuioc: Ce beneficii are pentru sanatate, reguli de consum Uleiul de busuioc: Ce beneficii are pentru sanatate, reguli de consum

Uleiul de busuioc folosit in anumite preparate promoveaza digestia alimentelor si ajuta la reducerea spasmelor gastrice. Infuzia frunzelor proaspete este utila in caz de dureri de stomac, gastrita, indigestie, gaze si alte modificari ale sistemului digestiv. Pentru a completa beneficiile, busuiocul intareste, de asemenea, parul si previne caderea acestuia.

5 mai 2023
Edited 8 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.