Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Vitamine cu luteina pentru ochi sanatosi

Vitamine cu luteina pentru ochi sanatosi

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 mai 2017 Ultima actualizare: 13 ianuarie 2023

Ce este luteina

Pigment de culoare galbena – care poate vira in portocaliu-rosu atunci cand este prezent in concentratii mai mari – luteina a fost descoperita in corpul uman, la nivelul retinei, in „pata galbena” (macula lutea). Macula este regiunea unde se formeaza vederea clara, focalizata, necesara pentru activitati precum cititul sau sofatul.
Desi are un rol foarte important la nivelul ochilor – de a impiedica radiatiile solare din spectrul inalt (lumina albastra) sa ajunga la celulele specializate si sa le deterioreze –, luteina nu poate fi sintetizata de catre organism. Astfel ca, pentru a ne proteja ochii si pentru a ne pastra vederea – cu atat mai mult odata cu inaintarea in varsta –, avem nevoie sa ne parvina aceasta substanta prin alimentatie si, dupa caz, din suplimentele alimentare.
Parte a familiei de antioxidanti carotenoizi, luteina se gaseste in cantitati considerabile in legumele verzi (varza kale, spanac, urzici, broccoli, laptuca, sparanghel, dovlecei, verdeturi), dar si in alte alimente (galbenus de ou, porumb, fistic).
De altfel, luteina este un carotenoid de top in actiunea sa de protector oftalmologic, caci, dupa cum arata cercetarile, surclaseaza efectele benefice ale binecunoscutilor beta-caroteni (morcovul fiind un exponent al lor).

Beneficii luteina

S-a descoperit ca luteina se asociaza cu un alt carotenoid, zeaxantina, cu care actioneaza in tandem pentru a bloca efectelor distrugatoare ale luminii (albastre). De altfel, o serie de studii publicate in „Jurnalul American de Epidemiologie”, in „Oftalmologie” si in „Arhivele de Oftalmologie”, arata ca au fost identificate concentratii ridicate din cei doi antioxidanti in alimentatia persoanelor care prezentau un risc scazut de a dezvolta degenerescenta maculara (deteriorarea celulelor ce alcatuiesc structura macula lutea).
Pe de alta parte, impreuna cu alti antioxidanti, printre care beta-carotenul si vitaminele C si E, luteina si zeaxantina contribuie la incetintirea procesului de degenerescenta maculara, prevenind pierderea vederii la persoanele care sufera deja de boala.
Un studiu publicat in revista americana „Arhivele de Oftalmologie”, arata ca luteina ar putea avea si efect de protejare impotriva degradarii si opacifierii cristalinului, adica impotriva cataractei.
Nu in ultimul rand, luteina are efecte de protejare a pielii si a vaselor de sange.

Contraindicatii luteina

Persoanele cardiace si cele cu cancer trebuie sa ceara acordul medicului pentru a putea lua suplimente cu luteina.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina