Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Caderea parului: cauze si tratament

Caderea parului: cauze si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 31 mai 2017 Ultima actualizare: 11 ianuarie 2023

Ti s-a rarit parul? Descoperi mai multe fire de par, in perie, decat de obicei? Iata care pot fi cauzele si ce poti face pentru a opri caderea parului.

Cauze caderea parului

Avem, pe suprafata capului, in medie, 150 000 de fire de par, dintre care pierdem zilnic, in mod normal, in cadrul procesului de regenerare, intre 50 si 200 de fire.
In afara perioadelor de regenerare masiva – de obicei, primavara si toamna –, cand putem observa ca ne cad mai multe fire de par in urma pieptanatului, se pot produce caderi excesive de par atunci cand apare un dezechilibru in corp. Astfel de dezechilibre se pot produce din cauze precum: schimbarile hormonale asociate sarcinii, menopauzei, folosirii pilulelor anticonceptionale, stresului; dereglarile metabolismului (produse pe fondul diabetului zaharat si bolilor tiroidiene); bolile dermatologice care afecteaza pielea capului; carentele nutritionale (curele de slabire extreme, episoade de anorexie); tratamentele medicale agresive (chimioterapia), utilizarea unor produse de igiena nepotrivite si, nu in ultimul rand, aplicarea unor produse si metode cosmetice care lezeaza firul de par (vopsiri repetate, solutii pentru permanent, ondulari si intinderi cu placa frecvente etc.).
Daca pierderea parului are loc doar in unele portiuni mici, bine delimitate, este vorba despre fenomenul de alopecie care, daca este cauzat de stres, va regresa la fel de spontan cum s-a produs.

Caderea parului la barbati si la femei

Forma cea mai severa si mai temuta de cadere a parului, pentru ca este definitiva, este denumita medical calvitie si, in termeni populari, chelire (formarea cheliei).
Calvitia, care nu este altceva decat un raspuns genetic la hormonul sexual masculin testosteron, ii afecteaza, se intelege, mai ales pe barbati. Insa si femeile care au un exces de hormon masculin in organism – cele care sufera de sindrom de ovar polichistic sau dupa intrarea la menopauza –, isi pot pierde podoaba capilara de pe zone extinse ale scalpului.

Sampon pentru caderea parului

Redresarea situatiei in cazul in care apare apare problema caderii excesive a parului se face in functie de cauza care a provocat-o. De aceea, pentru gestionarea corecta, este nevoie, mai intai de toate, de un consult medical de specialitate (dermatologie, endocrinologie si altele).
In general, problema caderii parului este cel mai usor de gestionat atunci cand cauza este externa, daca nu cumva este vorba despre o situatie dermatologica dificila. Ea poate fi gestionata prin reglarea alimentatiei, astfel incat acele carente nutritionale sa dispara, si prin folosirea unor sampoane imbogatite cu vitamine, minerale si alte substante care fortifica si hranesc firul de par. Dintre acestea, vitaminele din grupul B sunt esentiale (B3 – confera forta si energie radacinii parului, B5 – ajuta la dezvoltarea structurala a firului de par si B6 – stimuleaza sinteza de cheratina).

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina