Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cardiopatia ischemica: Cum se manifesta si cum se trateaza

Cardiopatia ischemica: Cum se manifesta si cum se trateaza

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 iulie 2022 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Cardiopatia ischemica este o tulburare miocardica datorata unui dezechilibru intre fluxul coronarian, (aportul sanguin de substante nutritive si oxigen necesare pentru o buna functionare a inimii), ce este scazut prin afectarea arterelor inimii si necesitatile miocardice. Cauzele afectarii vaselor inimii, numite si coronare, pot fi organice, adica structurale, (cea mai frecventa cauza fiind ateroscleroza, depunerea colesterolului in peretii vaselor), functionale (de exemplu spasmul coronarian) si mixte.

Cardiopatia ischemica poate fi dureroasa (asta include angina pectorala stabila si instabila, infarctul miocardic) si nedureroasa (ce cuprinde moartea subita coronariana, tulburarile de ritm si de conducere, insufucienta cardiaca de cauza ischemica). De ce apare boala si cum se poate vindeca in materialul urmator.

De ce apare cardiopatia ischemica?

Cardiopatia ischemica apare atunci cand presiunea arteriala coronariana (de aceea mai este numita si boala cardiaca ischemica) sau un alt atac de cord reduce fluxul de sange catre inima, daunand muschiului. Pe masura ce ventriculii inimii (camerele inferioare) se maresc si slabesc din cauza leziunilor, inima lucreaza mai mult pentru a pompa sangele in restul corpului. Acest lucru poate duce la insuficienta cardiaca, boli ale valvelor cardiace, cheaguri de sange si alte afectiuni cardiace. Cardiopatia ischemica este un tip de cardiomiopatie dilatativa. Cardiomiopatia non-ischemica este o forma de cardiopatie care nu are legatura cu boala coronariana, dar are legatura cu tensiunea fluxului de sange.

Care sunt simptomele cardiopatiei ischemice?

La inceput, este posibil sa nu aveti niciun simptom. Dar daca simtiti orice simptom, este important sa va consultati imediat medicul pentru a evita un atac de cord sau un stop cardiac brusc. Simptomele cardiopatiei ischemice pot include:

  • Dureri in piept, adesea dupa exercitii fizice sau mese mari;
  • Palpitatii ale inimii, fluturare in piept sau batai neregulate ale inimii (aritmie);
  • Ameteala;
  • lesin (sincopa);
  • Dificultati de respiratie;
  • Umflarea picioarelor si gleznelor;

legatura dintre nivelul de colesterol din sange si bolile de inima

Cum este diagnosticata cardiopatia ischemica?

Pentru a diagnostica boala, medicul poate recomanda urmatoarele seturi de analize:

  • Imagistica radiografica, cum ar fi o scanare CT sau RMN;
  • Ecocardiograma, o ecografie cardiaca;
  • Electrocardiograma (EKG) pentru a verifica activitatea electrica a inimii;
  • Studiu de electrofiziologie pentru a intelege in continuare activitatea electrica a inimii tale;
  • Monitorizare, folosind un Holter sau alt monitor portabil care trimite rapoarte n timp ce va desfasurati activitatile zilnice;
  • Test de stres pentru a-ti examina inima in timp ce faci exercitii fizice;
  • Cateterism cardiac pentru a vedea cat de bine functioneaza inima;

Complicatiile cardiopatiei ischemice

Boala daca nu este tratata sau monitorizata atent poate duce la urmatoarele riscuri:

  • Risc de insuficienta cardiaca sau atac de cord;
  • Cheaguri de sange, care, daca sunt dislocate, pot provoca un accident vascular cerebral;
  • Ritm cardiac anormal;

Cum se trateaza cardiopatia ischemica?

Fiind vorba de o boala de inima, cardiopatia ischemica este asociata direct cu stilul de viata. Lipsa somnului, alimentatia dezorganizata, abuzul de tutun si alcool pot agrava aceasta predispozitie. Daca pacientul decide sa elimine anumite obiceiuri cum ar fi renuntarea la fumat si limitarea sarii, alcoolului si cofeinei, atunci riscul acestei boli sa recidiveze scade considerabil. Totodata, exista medicamente pentru a va imbunatati functia inimii si pentru a reduce simptomele precum bataile anormale ale inimii.

In cazuri cronice se poate folosi un defibrilator cardioverter implantabil (ICD) pentru a ajuta la controlul batailor neregulate ale inimii sau se poate apela la terapia de resincronizare cardiaca (CRT), in care se implanteaza un tip special de stimulator cardiac in piept pentru a se regla ritmul inimii.

Concluzii cu privire la cardiopatia ischemica

Cateva modificari ale stilului de viata pot ajuta la calitatea vietii si pot imbunatati simptomele. Urmand o dieta cu continut scazut de sodiu este o schimbare primara a stilului de viata pentru cei care au cardiomiopatie ischemica. De asemenea, ar trebui sa eliminati grasimea si colesterolul. Se recomanda, de asemenea, includerea exercitiilor aerobice blande.

Tratamentul chirurgical depinde de cat de severa este boala cardiaca. Poate fi recomandata implantarea unui stimulator cardiac. Un stimulator cardiac sau un defibrilator este un mic dispozitiv electronic care normalizeaza ritmul cardiac. In aceasta procedura, dispozitivul este introdus chiar sub piele in zona claviculei. Unul sau mai multe fire subtiri de la dispozitiv sunt trecute cu grija printr-un vas de sange in inima. Probabil ca veti fi in spital la una sau doua zile dupa procedura. Pot trece cateva saptamani sau luni pana cand va simtiti capabil sa va reluati pe deplin activitatile obisnuite.

In plus, este important sa urmati un plan de sanatate specific pentru a reduce riscul de complicatii ale bolilor de inima:

  • Mancati o dieta saraca in grasimi si colesterol
  • Faceti exercitii zilnic
  • Renunte la fumat
  • Reduce stresul
  • Daca aveti hipertensiune arteriala sau diabet, luati medicamentele conform instructiunilor.

Poate fi prevenita cardiopatia ischemica?

Daca vreti sa nu aveti probleme legate de aceasta boala si nu sa apara complicatii cu privire la cardiopatia ischemica este important sa tineti minte urmatoarele lucruri:

  • Monitorizati-va tensiunea arteriala si nivelul colesterolului.
  • Mancati o dieta sanatoasa, saraca in grasimi saturate, colesterol si sodiu.
  • Faceti exercitii de cel putin 30 de minute de exercitii aerobice de cinci ori pe saptamana.
  • Mentine o greutate sanatoasa.
  • Nu fumati tutun si nu abuzati de droguri.

Prin practicarea unor obiceiuri sanatoase pentru inima, va puteti reduce riscul de a dezvolta boala coronariana, cardiomiopatie ischemica si alte afectiuni cardiovasculare. Daca ati dezvoltat deja boli de inima, alegerile unui stil de viata sanatos pot ajuta la atenuarea complicatiilor.



Sursa: https://my.clevelandclinic.org/health

Bibliografie:

  • Albus C (October 2010). "Psychological and social factors in coronary heart disease". Annals of Medicine;
  • Felitti VJ, Anda RF, Nordenberg D, Williamson DF, Spitz AM, Edwards V, et al. (May 1998). "Relationship of childhood abuse and household dysfunction to many of the leading causes of death in adults. The Adverse Childhood Experiences (ACE) Study". American Journal of Preventive Medicine;
  • Grant PJ (July 2003). "The genetics of atherothrombotic disorders: a clinician's view". Journal of Thrombosis and Haemostasis (Review);
  • Padmanaban P, Toora B (2011). "Hemoglobin: Emerging marker in stable coronary artery disease". Chronicles of Young Scientists;
  • Fajar JK (27 February 2017). "The β fibrinogen gene G-455A polymorphism in Asian subjects with coronary heart disease: A meta analysis". Egyptian Journal of Medical Human Genetics;
  • Ambrose JA, Singh M (2015). "Pathophysiology of coronary artery disease leading to acute coronary syndromes";
  • Aziz S, Ramsdale DR (June 2005). "Chronic total occlusions--a stiff challenge requiring a major breakthrough: is there light at the end of the tunnel?";

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...