Care sunt cauzele infectiilor tractului respirator?

Care sunt cauzele infectiilor tractului respirator?

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 august 2018 Ultima actualizare: 3 februarie 2023

Infectiile tractului respirator se impart in doua categorii: infectii ale tractului respirator superior, care afecteaza nasul, sinusurile si gatul, si infectii ale tractului respirator superior, care afecteaza traheele si plamanii. Acestea sunt cauzate de diferiti virusi, dar si de bacterii, raceala fiind cea mai comuna infectie a tractului respirator, urmata indeaproape de amigdalita, sinuzita, otita, laringita si gripa. In cazurile mai grave putem puncta brosita, pneumonia si emfizemul pulmonar.

Cum se manifesta infectiile tractului respirator?

Principalul simptom al infectiilor tractului respirator este tusea, care, deseori, poate fi insotita de mucus si flegma. De asemenea, alte manifestari comune sunt durerile de cap, nasul infundat sau secretiile nazale, durerile in gat, stranutul, frisoanele, posibil febra si durerile musculare. In cazurile mai grave poate aparea durerea in piept, respiratie greoaie si suieratul. Este recomandat ca de la primele simptome sa se recurga la medicatie corespunzatoare, recomandarea fiind Loroblis, un suplimenta alimentar dedicat sanatatii tractului respirator. In plus, acesta trateaza inclusiv afectiunile inflamatorii orale, ca stomatita, gingivita, candidoza si halitoza.

Factori de risc

Varsta este principalul factor de risc, copiii si batranii find mult mai predispusi contactarii unei infectii respiratorii. De asemenea, prezenta unor boli in organism care vulnerabilizeaza sistemul imunitar pot sta la baza contactarii facile a virusurilor si bacteriilor. Un risc crescut il prezinta fumatorii si persoanele care lucreaza in mediu toxic si sunt constant expuse factorilor nocivi si chimici.

Medicatie corespunzatoare

Tratamentul este recomandat intotdeauna de medic si poate consta in medicatie specifica racelii si gripei, de la antitermice, antiinflamatoare si decongestionante nazale, si pana la antibiotice in cazurile severe. Se recomanda ca in aceasta perioada bolnavul sa recurga la repaus la pat si sa evite sa intre in contact cu alte persoane, sa consume multe lichide, in special supe si ceaiuri, si sa evite expunerea la factori iritanti respiratorii.

Tratament alternativ

Tratamentul alternativ este recomandat nu doar pentru favorizarea procesului de recuperare, ci si pentru prevenirea aparitiei afectiunilor respiratorii. Astfel, alaturi de Loroblis, se recomanda inhalatiile cu aburi de menta, brad si eucalip, ceaiurile cu rol imunizant din lamaie si ghimbir, echinaceea sau catina, indulcite cu miere, dar si a alimentatie sanatoasa bazata pe fructe si legume, acestea fiind bogate in vitamine si minerale. Pe de alta parte, masajul, sauna si salinoterapia sau terapia cu aerosoli sunt de un real ajutor in tratarea infectiilor tractului respirator.  

Cand trebuie mers la medic

In general, cazurile usoare de infectii respiratorii, asa cum este raceala, se vindeca de la 3 zile la maxim 7-10 zile, cu ajutorul medicatiei recomandata de farmacist combinata cu tratamentele alternative, fara a fi nevoie de un consult specializat. Insa, daca simptomele dureaza mai mult de doua saptamani, se agraveaza, apar dificultati de respiratie si inghitire, febra creste sau daca infectia respiratorie reapare, se recomanda consultul unui medic de specialitate

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina